Határonkívül

Határokon át, földön, vízen, levegőben

Feledhetetlen, kitörölhetetlen, megmásíthatatlan II.rész

2016. február 15. 09:02 - határonkivül

Folytatom a kedvenc ifjúsági filmjeim felsorolását időrendi sorrendben, hangsúlyozni szeretném, hogy a teljesség igénye nélkül.

Azok a filmek szerepelnek a válogatásomban ,amik számomra feledhetetlenné váltak, így  meghatározó élményt is jelentettek és jelentenek még manapság is.

A két csaló 1967

Nagy kedvencem.....Móra Ferenc írásából készült ez a rövidke film, kedvenceim, Elisztratov Szergej és Pécsi Sándor főszerepésével. A történet a szeretetről szól, az I. világháború végnapjai hideg, téli napok..az emberek fogytán vannak mindennek, élelemnek, türelemnek, bátorságnak.....de két kicsi gyermek példát mutat  emberségből..

Ami miatt külön tetszik, az a szereplők által  használt tájszólás. a hírös-nevezetös Ő-zés......

Kincskereső kisködmön 1968

1968kincs.jpg

/fotó: mediaklikk.hu/

A Móra Ferenc novellájából készült, fekete-fehér filmsorozatot 1968-ban vetítették először  a Magyar Televízióban .

"Móra Ferenc novellája a kis Bicebócáról, az öreg Küsmödi bácsiról, s a kincskereső kisködmönről. Az óbánya egy véletlen baleset következtében felrobban, Bicebóca örökre elveszíti egyetlen támaszát, Küsmödi bácsit. Ferkóék befogadják a kis árvát. Ferkó kisebb szolgálatokat tesz és az érte járó krajcárokért körtemuzsikát vesz. A muzsika azonban csak a jó gyermekeknek szólal meg. Ferkó ügyes-bajos dolgaihoz némi kétség fér, mikor kisinas, bizony hamar kitelik az az egy esztendő, vagy gondoljunk arra, mikor Égbelátó képében megrohanja a lelkiismeret furdalás, mert legjobb barátja dolgozatát hibásra javítja! A kincskereső kisködmön azonban megmelengeti még a rosszalkodó lelkeket is." /Médiaklikk/

rendező: Katkics Ilona
író: Móra Ferenc
forgatókönyvíró: Szemes Mihály
zeneszerző: Váry Ferenc
dramaturg: Erdős András

szereplők:
Szergej Elisztratov (Ferkó)
Horváth Teri (Szűcsné)
Dávid Kiss Ferenc (Szűcs)
Horváth Jenő (Titulász doktor)
Pethes Sándor (Árus)
Bánhidi László (Messzi Gyurka)
Rajz János (Küsmödi)

A főszereplő, Szergej 1979-ben forgatta utolsó filmjét, utána 15 évig a SOTE klubban volt diszkós, majd beleszeretett a vízisízésbe. Napjainkban is wakeboardot és snowboardot /ebben a sportágban magyar bajnoki címet is szerzett/ oktat.Elmondása szerint, ha anno nem lett volna gyermekszínész, akkor most valószínűleg egy gyárban dolgozna.

Egyik nagyon híres jelenete / az 1973-ban készült feldolgozásból/ :

Emlékszem, mikor Rajz János/mint Öreg Küsmödi/jeleneteit láttuk, rettenetesen féltünk, a hangszíne, a külseje alapján rosszat sejtettünk....de szerencsére ő volt a jóságos nagyapó.....Aztán amikor a kis bice-bóca belépett az osztályterembe, visszatartottuk a lélegzetünket, mert nem tudtuk, hogyan folytatódik a történet.....befogadják, kirekesztik, elhúzódnak vajon tőle? Sajnáltuk amikor a kökényt mutatta a többieknek, akkor is rossz volt szembesülni a mély szegénységgel....Aztán mindig könnybe lábadt szemmel néztünk, ahogy szaporodtak a jó falatok, Három Matyinak mindenki hozott valami finomságot otthonról....

/1973-ban feldolgozták újra a történetet,már színes változatban nézhettük meg újra, más szereposztással./

Egri csillagok 1968

eg08.jpg

/fotó:mno.hu/

      Gárdonyi Géza Egri csillagok című műve a 16. századi magyar történelmet idézi meg. Nemcsak kötelező olvasmány, hanem izgalmakban gazdag, valós történelmi regény. Megismerhetjük benne Bornemissza Gergely fiatalkori kalandjait, majd hősies küzdelmét Török Bálint kiszabadításáért. Képzeletben egri várvédővé válhatunk, harcolhatunk az egri nők mellett és a törökökkel szemben. A könyvben keverednek az izgalmak, kalandok, és egy kis romantika elemei.A regényből Várkonyi Zoltán rendezésében készült film.Főszerepet játszik : Kovács István, Venczel Vera, Sinkovits Imre, Bárdy György, további szereplők:Szabó Gyula, Benkő Péter, Mády Szabó Gábor, Ruttkai Éva ,Bitskey Tibor,Benkő Gyula, Bessenyei Ferenc,Major Tamás és még sokan mások.Szóval a szereposztás igazán parádés volt.

A film egyes jeleneteit Pilisborosjenő határában forgatták, ahol e célból felépítették az egri vár másolatát, ami folyamatosan pusztul, de még mindig kedvenc turistacélpont. A regény és film tartalmának ismertetésétől eltekintenék, hiszen majd minden magyar ember életében legalább egyszer olvasta vagy látta. Aztán vannak azok, akik többször is megtették ugyanezt. Nekem nem esett nehezemre. Szerettem. Mert történelem, mert szerelem, mert kaland és még oly sok minden más.

Néhány emlékezetes pillanat:

http://mandarchiv.hu/video/2624/Egri_csillagok_reszlet

http://mandarchiv.hu/video/3234/Egri_csillagok_reszlet

http://mandarchiv.hu/video/6689/Egri_csillagok_reszlet

Nagy kedvenceim a regényből vett bölcs közmondások, amikre ma is jól emlékszem :

"Az okos madarász annak a madárnak sípol legszebben, amelyikre legjobban fáj a foga.
Aki bátor, az az erős. Aki erős, könnyen is győz.
Ha félsz, nem élsz!
Minden csomónak megvan a maga oldója.
Akinek a szekerén ülsz, annak a nótáját fújjad."

Fontosabb főszereplők: Gergely, Török Bálint, Dobó István, Cecey Éva, Jumurdzsák,
         mellékszereplők: Cecey Péter ( Éva apja ), Gábor pap, Sárközi, Mekcsey, Hegedűs, Varsányi.

Pál utcai fiúk 1969

"Pál utcai fiúk Molnár Ferenc 1907-ben megjelent ifjúsági regénye. Első közlése 1906-ban, a Tanulók Lapja című ifjúsági folyóiratban folytatásokban történt. Magyarországon az egyik legolvasottabb és legnépszerűbb regény, az iskolákban kötelező olvasmány általános iskola ötödik osztályában. Külföldön a legismertebb magyar regény: számtalan nyelvre lefordították, sok országban (például Olaszországban, Lengyelországban és Japánban) kötelező vagy ajánlott iskolai olvasmány. A könyv máig ható nemzetközi népszerűsége arról tanúskodik, hogy olvasói szerint örök élethelyzetekről szól, bárhol, bármikor történhetett volna.
A regény főszereplői – Nemecsek Ernő, Boka János, Geréb Dezső, Áts Feri – olyan karakteres emberi viselkedési mintákat mutatnak, amelyeket a név puszta említése felidéz – és a könyv olyan jól ismert, hogy ezeket a neveket gyakran használjuk is emberi jellemek tömör leírására. A szereplők nevén kívül fogalommá váltak a regényből például a „gittegylet”, az „einstand” vagy a „grund” szavak is."/Sulinet/

A regényből készült magyar-amerikai koprodukciós filmet Fábri Zoltán rendezte.

2afuter.jpg

/fotó:mediaklikk.hu/

"A Pál utcai grundon délutánonként kisdiákok játszanak. Hírét veszik, hogy a füvészkertben tanyázó rivális társaság, amelynek Áts Feri a vezére, rohamra készül, hogy elfoglalja a Pál utcaiak grundját. A fiúk felkészülnek az ellenséges támadásra. Bokát választják vezérül, a többiek is kapnak rangot, egyedül a vézna, szőke Nemecsek Ernő marad közlegény. Geréb, aki szintén a vezéri rangra pályázott, bosszúból a füvészkertiekkel szövetkezik. Az árulás gyanúja Nemecsekre terelődik. A vézna kisfiú, hogy bebizonyítsa hűségét, visszaszerzi az ellenség által elrabolt grundzászlót. Akciója során kényszerű fürdőt vesz a füvészkerti tó hideg vizében. Elérkezik a csata napja. A lázasan fekvő Nemecsek kiszökik betegágyából és bátran veszi ki részét a harcból. Ő is hozzájárul a Pál utcaiak győzelméhez. De nem sokáig örülhet új főhadnagyi rangjának, mert a fürdés miatt tüdőgyulladást kap......" /Sulinet.hu/

40995_29.jpg

/fotó:mediaklikk.hu/

Szereplők:

Anthony Kemp (Nemecsek Ernő)
Törőcsik Mari (Nemecsek édesanyja)
William Burleigh (Boka)
Julien Hoidaway (Áts Feri)
John Moulder-Brown (Geréb)
Paál László (Nemecsek édesapja)
Pécsi Sándor (Rácz tanár úr)
Robert Efford (Csónakos)

kezdi_info_hir_3080.jpg

/fotó:kezdi.info/

..és a "nemecsek", csak így, kisbetűvel....

..aki miatt annyit sírtam....mert utáltam ezt az egészet..utáltam a grundot...utáltam a Bokát és a Csónakost és a többieket is...és mindenkit....aki miatt izgultam, féltem, bíztam, aggódtam,hogy de igenis meggyógyul, mert ugye a főhős nem halhat nem...hát...meghalt.....pedig Ő egy igazi Hős volt.

nemecsek.jpg

/fotó:www.pint.hu/

 

Hahó Öcsi 1971

 

Mert Öcsi, a Balogh család legifjabb tagja mindig útban van. Mindig valami rossz fát tesz a tűzre.....Mert..."Nincs idő"...mert mindenki kapkod, feszült de " rendnek kell lenni"-mondja Balogh apuka/Koncz Gábor/. 

1601465_9.jpg/fotó:mediaklikk.hu/

Majd Öcsikét bezárják büntetésből a fürdőszobába....Nos, itt kezdődik minden, mert jön Kököjszi és Bobojsza, a két  kis manó , kis vitorás hajóval behajóznak a fürdőkádba és felajánlják a segítségüket.Öcsi pedig elhatározza, hogy elmegy "Időt" szerezni, hogy a szülei többet foglalkozzanak vele.Elmegy az Óragyárba, de hiába. Végül eljut egészen a bergengóc király elé.A két törpe közben revansot vesz a családon, latartóztatják őket, mert bántani merték Öcsikét.Ő közben megmenti övéit és elmegy legyőzni a hétfejű sárkányt aki uralkodik az "Idő" felett.

Palásthy György remek alkotása a kis köpcös , pufók, gombafrizurás Kovács Krisztiánnak szárnyakat ad. Fantasztikus gyerekszínészi karriert fut be a következő évek alatt több Palásthy alkotásban.

Szereplők:

Kovács Krisztián (Balogh Öcsi)
Kiss Manyi (Balogh nagymama)
Koncz Gábor (apa)
Szakács Eszter (anya)
Laluja Ferenc (Gyuszi)
Kassai Tünde (Ági)
Básti Lajos (Fő Bölcs)
Kovács István (király)
Piros Ildikó (királyné)
Alfonzó (szemetes)
Avar István (szemetes)
Bárdy György (mutatványos)

217416_galeria_haho_ocsi_02.jpg

A filmből tömérdek szállóige kering még manapság is a családomban. Ha rohanunk , sietünk, poénkodunk, "Öcsi, Öcsikém, Idő, tudod, nincs Időőőő.."..vagy "kapaszkodj, rugaszkodj."

 

Hahó a tenger 1972

hqdefault_2.jpg

A szülők nagy gondban vannak. Hamarosan kisbabájuk születik, és fogalmuk sincs, hogy közöljék a hírt az első osztályos Öcsivel,aki végül  Évikétől tudja meg, hogy kistestvére lesz. Évikével mindent meg lehet beszélni, mert ő az egyetlen, aki szintén látja Öcsi mesés fehér lovát. A féltékenyen duzzogó kisfiút csak az vigasztalhatja, ha álmában látja a tengert. De fel van háborodva, hogy mindent ő tud meg utoljára. Ráadásul fogalma sincs, miért örülnek szülei annyira egy idegennek, akiről azt sem tudni, fiú-e vagy lány. Mire azonban a családi Trabanttal hazaszállítják a kórházból a kis jövevényt,Öcsi is megbarátkozik a helyzettel. Még az Öcsi nevet is átadja a kis jövevénynek és úgy dönt ezután a saját igazi keresztnevét fogja használni. Apuval együtt Fantasztikus Építményt gyártanak. Amikor a babára várnak és átrendezik a lakást, a szerkezet a főhelyre kerül. Öcsi munka közben belátja, hogy a kistestvér fontos, mert ő lesz a barkácsoló nagyok kisinasa.

 

Keménykalap és krumpliorr 1974

 

then_2513.jpg

/fotó:mediaklikk.hu/

Csukás István azonos című művéből készült ifjúsági /4 részes/ filmsorozat. Nagy klasszikussá vált, nem csak a történet, hanem a fergeteges színészi alakítások miatt is. A megalkotott figurák ikonokká váltak, egy Bagaméri, aki a fagylaltját maga méri, vagy Lópici Gáspár, aki az utca hírmondója /plakátragasztó/ és még sorolhatnánk. Kevesen vannak, akiknek e nevek hallatán nem húzódik mosolyra a szája.

 

A 4 epizód:

  • 1. rész: Valódi oroszlánbőgés -/A Vadliba őrs tagjai elhatározzák, hogy cirkuszt szerveznek beteg osztálytársnőjük ('Péterke' a neve, de kislány) szórakoztatására. Szereznek egy oroszlánplakátot és ehhez valódi oroszlánbőgést vesznek fel az Állatkertben. Ez idő alatt több kismajomnak nyoma vész. Miután tisztázták magukat, majomnyomozó őrssé alakulnak./
  • 2. rész: Kell egy véreb! -/A Vadliba őrs tagjai miután tisztázták magukat, majomnyomozó őrssé alakulnak. A magas jutalom, melyet az elvesztett állatokért tűztek ki, Bagaméri, az elátkozott fagylaltos fantáziáját is megmozgatja. Ő szintén nyomozni kezd, s ettől kezdve ez a konkurencia jelenti a legnagyobb gondot a Vadlibák számára./
  • 3. rész: A tettes lépre megy-/A cirkusz majmait valaki ellopta, és a gyerekek elhatározzák, hogy a tettest elfogják. Minden trükköt kieszelnek: úgy tesznek, mintha játszanának, de valójában nyomoznak. Tudják, hogy a Szűcsnek távcsöve van, megkérik, adja kölcsön, hogy a várost ezen figyeljék; Bagaméri, a fagylaltos is nyomoz, de a gyerekek őt távol akarják tartani; levelet írnak neki, amivel elcsalják saját színterükről. Végül egy lakókocsiban találnak rá a tettesre, akit úgy csalnak lépre, hogy nagy összeget ajánlanak fel neki írásban a majmokért és találkozót kérnek tőle. A fiatalember bezárja a gyerekeket a lakókocsiba, amit egy barátjával - aki gyanútlan - elvontatja őket, ám az egyik fiú meglesi a dolgot és segítséget hív/
  • 4. rész: Éljen Bagaméri Elemér!-/A gyerekek cirkuszi előadást szerveznek. Ám az előadás előtt több szereplő lemondja a részvételt. Bagaméri Elemér menti meg az előadást, mert ő vállalja a lovas, a súlyemelő erőművész, a bűvész és a fakír szerepét is. Hálából a gyerekek minden fagyiját eladják.//Wikipédia/110886_1024_kemenykalap_es_krumpliorr_1_03.jpg/fotó:mediaklikk.hu/

 

Hamarosan folytatjuk a válogatás 3. részével.

11 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://hataronkivul.blog.hu/api/trackback/id/tr678383266

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

rezsöatya 2016.02.15. 18:40:50

Sosem keso ujat tanulni. A ket csalo c. filmre nem is emlekeztem. Koszi!

op tomi 2016.02.16. 12:48:31

Élvezetes cikk, gratulálok, csak Szergej hadd legyen már magyar írásmóddal Jelisztratov Szergej, ahogy ő is használja a saját nevét! :)

pobeda 2016.02.16. 18:19:47

Jó válogatás. Amúgy Nemecseket japánban igazi szamuráj jellemnek tartják a hősiessége miatt.

csedársajt 2016.02.16. 20:57:54

Tüskevár? Hamár....
Bár az is könyvben az igazi...mint pl az Egri csillagok, vagy a kisködömön..ahol átlagosan a cselekmény 50%-a és a szereplők jó 80%-a emlités szinten is hiányzik a filmből.

rezsöatya 2016.02.16. 21:00:56

@csedársajt: Sztem ott van az I. reszben.
(Ez mar a folytatas).

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2016.02.16. 21:06:01

@pobeda: Tényleg, bizony. Japánban kötelező olvasmány volt a Pál utcai fiúk.
@csedársajt: Hát , én el is olvastam mindet. Engem sosem zavart, hogy kötelező olvasmány volt valami vagy nem. Alapból hiányzott belőlem a sokak által emlegetett "márcsakazértsem", "nekemnemondjasenkimegmitolvassak".
Nem jártam rosszul. Imádtam ezeket a könyveket. Valóban más élményt és tartalmat jelentettek.

legelső MortalWombat 2016.02.16. 21:45:44

A Tüskevárnak azért itt lenne helye.
És a Le a cipőkkel-nek is. "Gazsi bácsi lótetű!"

legelső MortalWombat 2016.02.16. 21:49:23

Égig érő fű? "Már csak az a szép zöld gyep, csak az hiányzik nekem!"

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2016.02.16. 22:10:05

@legelső MortalWombat: A Tüskevár a poszt első részében van../lásd időrendi sorrend/, a Le a cipővel meg a III. részben lesz /lásd időrend / :-))

legelső MortalWombat 2016.02.16. 22:41:24

@NagyságosSodalisO [eng]:
Csak két dologra nem figyeltem: az időrendiségre, és a címnél található II. számra.
De így már érthető, elnézést!

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2016.02.16. 22:50:24

@legelső MortalWombat: Ne kérj elnézést. Semmi gond, előfordul velem is, hogy ha kedvemre való blogot vagy posztot találok, nekiugrok, elmerülök benne , mert tetszik , érdekel és pár dolgon átsiklok....evvan..megesik.. semmi gáz.:-)
Én még megvárom a 3. részt is és majd akkor megint nekiesek és akkor végig legelem az egészet mindet, egyszuszra. Úgy lesz majd az igazi . Annyira szerettem ezeket a filmeket...még az is lehet,hogy újra, ezredszer megnézem mindet._)
süti beállítások módosítása