Határonkívül

Határokon át, földön, vízen, levegőben

こんにちは -Kon'nichiwa- "Konicsiva" Japán!

2017. július 18. 15:07 - határonkivül

Az "évi rendes"-t idén itt töltöm. Kimonó-sushi vadászat a cél jó sok fényképpel megtűzdelve.

arany_pagoda_japanban.jpg

Mi jut eszembe Japánról ? 

Cseresznyevirágzás, kimonó, pagoda, bonsai fák,szusi, Sinkanszen expressz, nagyon ferde szem-nagyon fekete haj,Hiroshima-Nagaszaki,hajlongás-hajlongás-extra udvariasság, high-technology,14 óra repülőút, elképesztő fegyelmezettség, szamurájok, harakiri, II. világháború, Pearl Harbor, atombomba -Little Boy és Fat Man........

....és még sorolhatnám.

Természetesen a fentebb felsoroltak  televízióban látott dokumentum és úti filmekből maradtak meg bennem . Érdekes, titokzatos, távoli ország- történelmével, tradícióival, rohamléptekben fejlődő gazdasággal, iparral, már-már utolérhetetlennek tűnő technológiai újításaival - amely számomra mindig kissé misztikusnak és elérhetetlennek tűnt. 

Van az a mondás, hogy ha nem tudsz utazni, mert.....vegyél egy tv-t és utazd körbe  a világot filmeken keresztül.Persze más szemén keresztül látod a világot.

picsart_1398197691221.jpg

Aztán egyszer csak eljön az a pillanat, amikor megnyílnak előtted a zárt kapuk.Amikor a titkos álmok valóra válnak és elkezdhetsz tervezni,igen tervezni!! Igaziból.

Július 25.-én Japánba utazom 8 nap szabadságra, életemben először. A bázisTokió központjában lesz, onnan lesz pár hosszabb-rövidebb kirándulás Kyotoba és ami majd még belefér.

tokio.jpg

Tervben van egy különleges és szupergyors utazás is. Természetesen a Sinkanszen-expressz vonattal. 500 km/órás sebességgel vonaton ritkán utazik az ember ezért ez alapból kihagyhatatlan.

shutterstock_176020400-20140619.jpg

Aztán ott van a Fuji. Japán szent hegye. 

"Fuji vagy Fudzsi Japánban sokkal általánosabban használt nevén Fudzsiszan a szigetország legmagasabb hegye, az ország egyik jelképe.  A Honsú sziget csendes-óceáni partján fekszik, Tokiól 100 km-re északnyugatra. A hegy a Fuji–Hakone–Izu Nemzeti Park része. A Fuji alakjának tökéletes szimmetriája régóta az abszolútszépség megtestesítője a japánok számára. Semmi máshoz nem fogható szépség, mondják róla. Minden évszakban és bármely napszakban, minden égtáj felől nézve gyönyörű. Ám annak, aki tavasszal megy fel a födte csúcsra és tekint le az a hegy lábánál gyönyörű, virágzó szilva- és cseresznyefákat láthat. Ez a 3776 m magas hegy azonban nem pusztán a japán tájkép meghatározó eleme, magát Japánt testesíti meg, és a sintoizmusban, az ország hivatalos vallásában éppoly nagy jelentősége van, mint a buddhisták számára, akik azt tartják, a hegyet 2500 m magasságban megkerülő ösvény egy másik világba vezet."

/copy by:http://www.erdekesvilag.hu/fuji-japan-szent-hegye/

fudzsi-15.jpg

fudzsi-5.jpg

fudzsi-17.jpg

/fotók: érdekesvilág.hu/

Szeretem a halat, a tengeri herkentyűket, majdnem mindent ami vízben él és finom. Így aztán ráfekszem majd a gasztronómia Japánban fellelhető összes finomságára. Bevállalok mindenféle gyomorrontást, hasmenést, hányást. Tervben van egy kora reggeli igazi halpiaci látogatás is.

cuisine-600x341.jpg

halpiaci-eletkep.jpg

nguyenbinhvtv-141312111313-sushi.jpg

tsukiji-fish-market-46.jpg

Azt olvastam Japánról szóló blogokban, hogy néha 1,5 percig is tart beszállni vonatba, mert a kiszálló vagy beszálló japán emberek udvariasan hajlonganak másokat előre engedve...és ennek vége-hossza nincs.

Meglátjuk, addig is tanulom.

japan.jpg

japan-bow-500x294.gif

slide_2.jpg

Aztán azt is olvastam, hogy hiperszuper wc-k vannak mindenfelé, ajtóban cipő lerak, aztán odabent a szükség elvégzése technológia magaslatokba csap. Ilyen csodák várnak rám. Rám, akinek 2 gombnál több már erősen feladja a leckét. Kihívás , felsőfokon!!

images_11.jpg

xtrlarge-japon-telefon-tuvalet-kagidi-2.jpg

Aztán ott vannak a csodálatos japán kertek. Művészet és tradíció mesterfokon. Mindenképp megnézem.

1280px-mimurotoji_uji_kyoto_pref18s3s4592.jpg

greenteadesign_com.jpg

Aztán azt olvastam, hogy miután rengeteget dolgoznak, legtöbbjük reggeltől-estig /óriási mentális nyomás alatt élnek, de hihetetlenül tűrik, nem sírnak, nem panaszkodnak,  mert azt nem szabad/ , ezért bárhol és bármikor el tudnak aludni. A legképtelenebb helyeken és pozíciókban. Ígérem, utánanézek majd. 

12040853_451973_00f94b78c68196a1499e16713e4f6653_wm.jpg

2.jpeg

3.jpeg

505f1673765dcab7172c7fbd9233aa7e--sukiyaki-japanese-men.jpg

896c72a2da75aff7df9d2a46c13d25ab.jpg

alvo-japanok-15.jpg

maaxt78yipe.jpg

pa2.jpg

salary-man-bourre-3.jpg

..és ott vannak a misztikumok, gésák , a rizsporos arc.. /például érdekes tudni, hogy a 17.századi Japánban a kimonót elöl kötötték meg azok, akik a nyilvánosság felé közölni akarták, hogy ők nem prostituáltak/.. gyönyörű kimonók...szamurájkardok, tradicionális viseleteik, fegyvereik....

gesa01.jpg

toshifumi-kitamura-afp.jpg

 depositphotos_49374431-stock-photo-japanese-traditional-samurai-sword.jpg

d1526666173.jpg

japan-70707_960_720.jpg

..és ott a "harakiri" vagy 'szeppuku' a szamurájok rituális és hagyományos öngyilkossága... vagyis...volt.. /bár az öngyilkossági ráta ma is nagyon magas Japánban, naponta  átlag 70 ember öli meg magát, többnyire férfiak/. Feltétlenül szeretnék múzeumban megnézni  korhű dokumentumokkal egy kiállítást. Addig meg olvasok még többet róla.

lqtnw.jpg

seppuku_000.jpg

..és a híres, jellegzetes épületek

asakusa-japan.jpg

japan-titkai-korutazas-honsu-szigeten-nagy.jpg

kioto-japan.jpg

top-10-cele-mai-fascinante-castele-si-palate-din-lume_4.jpg

Itt most megállok...ennyi elég lesz felvezetésnek....vagy hergelésnek. O_o

Maradt még pár napom arra, hogy néhány általános kifejezést megtanuljak japánul és mindent összekészítsek. Kell egy jó logisztika, nyár van, meleg van, nem kell más csak sort meg póló és egy kényelmes cipő. Na meg egy jó fényképezőgép.

De búcsúzóul még hallgassuk meg Petőfi egyik versét japán nyelvű előadásban.

 

 

 

6 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://hataronkivul.blog.hu/api/trackback/id/tr112671955

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

határonkivül · http://hataronkivul.blog.hu/ 2017.07.23. 18:57:57

@Quercus erdész: Köszi. Kicsit stresszelek azért a 14 órás repülőút miatt. :-DD

A 2 óra 10 perc is épp a limitemet súrolja ha hazarepülök vagy vissza az UK-ba...

De már tűkön ülök, holnap pakolok, a napló és a toll bekészítve, kamera feltöltve...

Veled mi van ? Olvasnálak!!!!

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2017.07.23. 22:59:52

@Quercus erdész: Jó tervek. Hasznos, kamatozó időtöltés. Nyomjad ezerrel!!!!!!
Én tudod mit hiányolok legjobban? A régi jó nagy röhögéseket, állatkodást, poénkodást. Jó volt.
Persze a jó posztokat ,olvasnivalókat is. Volt azért egy csomó jó dolog.
A jó hír, hogy még itt vagyunk. Talán a legjobb, hogy az időnket jó és fontosabb, értékesebb dolgokra fordítjuk
Azt gondolom, hogy egész jól néz ki a prioritási listánk.
Katit én is hiányolom. Gondolom amikor tud jelentkezik pár sorral.
Én kedden repülök Tokióba, onnan biztos bejelentkezek pár sorral.
süti beállítások módosítása