Határonkívül

Határokon át, földön, vízen, levegőben

Benvenuto avagy milyenek a "csizmában" lakók?

2015. február 01. 12:53 - határonkivül

Ma Olaszországba utazunk. Csapongjunk hát az objektív és szubjektív vélemények között. Hol az aranyközépút ? Mindenki döntse el maga.

bellagioegy_olasz_emlek87495-001_1511812_5574.jpg

 

Egyetemet megjárt ismerősöm érdekes tapasztalatait osztom meg veletek.

Majd egy igazi kulináris élmény egy olasz étteremből,Antika Moca.

Utána egy másik barátom által megfogalmazott kérdéseket olvashatjátok el. 

 

Hogy hol van az igazság elásva ? Döntsétek el. :-D

Tehát Tibi szerint az olaszok: 

"Nyilván nem lehet általánosítani egy ország lakóira nézve, főleg nem egy olyan hatalmas, 60 milliós lakosságú ország esetében, mint Olaszország, de azért talán nagy vonalakban lehet néhány megállapítást tenni. 
Az olasz gasztronómia... abszolút szubjektív, hogy ki hogyan viszonyul hozzá, én személy szerint imádom, mert hihetetlenül változatos, ami részben annak köszönhető, hogy hatalmas és változatos éghajlatú az ország, részben pedig annak, hogy későn alakult ki az egységes olasz állam, s a sok kis itáliai államocska külön-külön fejlődött (pl. a gasztronómiában is). 

Az emberek... akikkel volt szerencsém közelebbről megismerkedni (olasz cserediákok), ők Padovából jöttek, ami ugyebár Észak-Olaszország. Érdekes emberek voltak. Ránézésre egyáltalán nem tűntek olaszoknak, inkább talán franciáknak, s kissé hűvösek is voltak, azonban ők tényleg olyanok voltak Budapesten, hogy a lehető legrosszabb helyzetet is pozitívan látták, meglátták benne a jót. Viszont annyira nem érdeklődnek más kultúrák iránt, bőven elég nekik a sajátjuk, bár azzal sincsenek annyira tisztában. Büszkék rá, hogy olaszok."

ti2-300x225.jpg

 

Andi írja:

"Van az a mindig visszatérő legenda, hogy Olaszországban igazán jót enni valahol az isten háta mögött egy kis piszkos trattoriában lehet, ahova csak a helyiek járnak, ahol a konyhán egy jó kedélyű, mosolygós mama, minden olaszok mamája fakanállal a kezében kevergeti a pasztát. Ilyen az Antica Moka is.Kétségtelen van ebben igazság, magam is tapasztaltam, hogy egyszer csak előkacsázik a konyhából kétes tisztaságú fehér köpenyében egy ősz öreg mámi, kivillan egy aranyfoga, és a toszkán hegyi falu kissé elhanyagolt, nyikorgó székes, csomagolópapíros vendéglőjében felcsillan a fény, mintha kisütött volna a nap. Mindjárt másképp ízlik az a házilag gyúrt tészta, ha odamosolyog felénk a konyha gazdája: az olasz mama. Ki tudna nálánál jobban főzni, ízesíteni, gyúrni, tésztát tölteni.

 

Minél délebbre megyünk, annál nagyobb a valószínűsége, hogy tényleg belefutunk az igazi mamába. Minden konyhára igaz, hogy a mama főztje a legjobb, és minden professzionálisba hajló vendéglátó használja is ezt a soha meg nem unható toposzt. Vagy úgy, hogy az egész arculatot, filozófiát erre építi, vagy csak részben az étlap egyes tételeire vonatkoztatja. A családi étkezések nosztalgiája, a gyermekkor felhőtlen étkezéseinek hangulata mindig hatásos vonzerőt fejt ki. Az olasz filmek nagy neorealista étkezései is ilyenek: hangosak, zajosak, de a paszta az szent, azt azon melegében villára kell csavarni, az se baj, ha szétfröccsen a paradicsom, egyszer csak mindenki elhallgat az asztalnál, mert tele van a szája a pasztával. Azonban az az igazság, hogy kevés olyan étterem van, ahol ez a mama főztje, a mama keze nyomán tálalt egyszerű ételek valóban hoznák is azt az élményt, amit ezek a mama konyhái hivatottak felidézni.Emilia-Romagna tartomány nem délen van, sőt Olaszország egyik leggazdagabb tartománya. Itt a Pó folyó, amely egyedüliként nem az Appennin-hegységben fakad, hanem az Alpokban, és északról határolja a tartományt. Az Adria sincs messze. Bologna a tartomány fővárosa, de itt van Modena is súlyos reneszánsz hagyományaival, meg profánabb kincsével, a balzsamecettel. De a dallamos nevű tészták is honosak errefelé, főleg a tojásalapú gyúrt tészták. Tortellini, lasagne, gramigna, tagliatelle… malacságokban sincs hiány: culatello, salami, pancetta, coppa, mortedella….....Kétszer sikerült találkoznom a legendás olasz mamával, ebből az egyik ráadásul Michelin csillagos mama: Valeria Piccini Montemeranóban - aki alkatát, mentalitását tekintve igazi olasz tyúkanyó - elsőre nem a csillagok világába helyeznénk. A toszkán „szegény konyha” remekeit teremti újjá, tálalja egyedülálló vizuális kiszerelésben, megőrizve a falusi házi konyha mélyben gyökerező ízeit, néhol kiegészítve a modern konyha vívmányaival. Láttam őt a kis hegyi városka étterme mögötti elhagyott utcácskában magányosan, pihenőállású hajlott háttal egy padon ülni. Az a hát mindent elmondott Valeria magányosságáról. A mamák asztalok körüli vidámságának nagy ára van."

strand-web.jpg

 És most jöjjön K. Saci véleménye:

"Az olasz ember nem homogén. Az északiak európai emberek, a dél-olaszok viszont mint a romák, északra járnak munkát keresni, a tolvajok jelentős része is dél-olasz. 

Nagyon vidámak és szeretik az életet, viszont egyáltalán nem precízek. Mindig késik a vonat, busz, gyakoriak az utcai tolvajlások, stb. 

Az olasz lányok szépek kb. 25 éves korukig, utána valahogy elkezdenek csúnyulni.

Az olasz pasik csak két témáról tudnak beszélgetni.. 
Kaja és nők.. :) 
Náluk a késés természetes fogalom.. a siestáról ne is beszéljünk.. a boltok alig vannak nyitva (a sok turistától függetlenül), vasárnap meg szinte minden zárva van.. (még az Auchan is..) 
Angolul vagy más nyelven meg csak páran beszélnek.. 
Nem szeretik a külföldieket tapasztalatom alapján. 
Én északon élek.. lehet, hogy délen más a helyzet. .."

202150.jpg

 

 

Nos, ti mit gondoltok ? Érdemes lenne személyesen is tapasztalatot gyűjtenünk? 

 

56 komment
Címkék: Olaszország

A bejegyzés trackback címe:

https://hataronkivul.blog.hu/api/trackback/id/tr947129409

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

rezsöatya 2015.02.01. 13:04:33

Az utolso kerdesre a valasz: mindenkeppen!

Elsosorban a muveszetukkel kerultem kapcsolatba, de ott jarva belecsoppentem a mindennapjaikba is. Barmikor elmennek a csizma barmely szegletebe!

NomádMatyi · http://turkesztantajmz.blog.hu/ 2015.02.01. 13:54:30

pasztasuta nem csatolt véleményt? :)

"Az olasz lányok szépek kb. 25 éves korukig, utána valahogy elkezdenek csúnyulni."

ez sok nemzet lányaira elmondható szerintem :D ... végülis mindenki csúnyul ahogy öregszik

2015.02.01. 14:20:36

@DavidT: Nono, ha nem takargatnám a kilétem, most küldenék neked egy 53 éves fotómat, garantálom hogy nem fogsz a falnak menni tőle DD

rezsöatya 2015.02.01. 14:22:14

@DavidT: olasz nokkel nem volt dolgom... de nekem most Sophia Loren jut eszembe... azert 80 evesen sem nez ki rosszul...
www.italiantribune.com/sophia-loren-to-celebrate-80th-birthday-with-release-of-autobiography/

itt meg 73 eves... :-)

img8.hvg.hu/image.aspx?id=04b912a4-06e4-49af-be8c-8e8ac7b00a81&view=8D7364D2-21AA-4CF8-8AE5-963CFCE0D7E0

Az utolso mondatoddal vitatkoznek. Van aki idosebben nez ki fantasztikusan! Persze huszonevesen maskepp latsz dolgokat, ez nem baj...

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2015.02.01. 14:34:33

@DavidT: Turchi és én NEM! Tiltakozom nőtársaim nevében! Keress rá az interneten, rengeteg cikk arról szól, mennyivel népszerűbbek a pasik körében pl. a 40 feletti nők. vannak persze vicces de komoly érvek is !
Ezzel nem szólom le a fiatal korosztály hölgy tagjait, csak védem a mundér becsületét! :-DDD

pasztasuta 2015.02.01. 14:36:06

Kár azért az utolsó véleményért... Persze, sok kritikát meg lehet fogalmazni az olaszokkal kapcsolatban de azért ilyen szintű sztereotipizálás nem vall valami nagy intelligenciára. Ennyi erővel az olaszok meg mondhatnák, hogy a magyar lányok mind tánczoskervák... Ismerkedni kéne, nem általánosítani. Szerintem.
Ja és szeretnék úgy kinézni majd mint itt az 50-es, 60-as olasz nők.

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2015.02.01. 14:44:23

@pasztasuta: Igen, ez nagyon érdekes, szerintem még ízlésfüggő is. Minden nemzet nőtagjaira lehet véleményt mondani a jellegzetes külső jegyek alapján. Ezért lett pl a mediterrán típus=kreol bőr, fekete vagy sötét haj, szem, alacsonyabb , nőisebb alkat. Aztán vannak a svédek, szőkék, vörösek, szeplősek, fehér bőr. Sztem az olasz nőkre is illik pár jelző.
Mondjuk én mai napig nem értem miért kérdezik meg tőlem olyan gyakran az angol vendégek, hogy olasz vagyok-e ?! Visszakérdeztem, a válasz az volt, hogy akcentusom és a külsőmből gondolják. :-)))
Sztem meg látszik rajtam, hogy magyar vagyok! Vagy nem ??

pasztasuta 2015.02.01. 15:10:49

@NagyságosSodalisO [eng]: Szerintem azért gondolják, hogy olasz vagy, mert adsz a külsődre, be van lőve a hajad, minőségi ruhákból csinosan öltözködsz, tudod mi áll jól, ügyesen kombinálod az öltözéked a kiegészítőiddel. Ebben az olaszok nagyon jók, nem csak a nők, a pasik is.

NomádMatyi · http://turkesztantajmz.blog.hu/ 2015.02.01. 15:23:25

@Turchi: @NagyságosSodalisO [eng]: azt mondtam hogy sok nemzet lányaira ... az nem az összes

és különben is, mint mindenben, a magyar ez is kivételes nemzet (pozitiv irányban természetesen!!) :)

@rezsöatya: végülis a korához képest jól néz ki, de gondolom nem ez az általános amúgy

és még tényleg ahhoz képest fiatal vagyok :D

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2015.02.01. 15:23:35

@pasztasuta: Jaj, de cuki vagy, ílyennek láttál engem ? <3 Hát én csak próbálkozom.
Viszont az biztos, hogy én is ilyennek látom az olasz nőket. Félelmetesen csinosak, elegánsak mégis lazák, általában jó minőségű cuccokban járnak, laza smink, rúzs legtöbbször mindig van rajtuk, klassz cipő-táska kombó.Szóval nagyon egyben vannak. Úgy látom imádják a feketét és a meleg színeket, bézs, drapp, barna összes árnyalata harmóniában összeválogatva. nagyon csípem őket, mindig lesem a trükköket. Kár, hogy nem sokan vannak az én városomban Angliában.

pasztasuta 2015.02.01. 15:40:34

@NagyságosSodalisO [eng]: Ilyennek bizony! :-) <3 @rezsöatya: approve-olod? ;-)

rezsöatya 2015.02.01. 17:06:55

@pasztasuta: en mar tobb, masfel eve ilyennek latom. MINDENNAP! Kivetel nelkul... ma is! :-)

rezsöatya 2015.02.01. 17:08:51

@DavidT: ez a "korahoz kepest" nagyon utott!!! Hisz 80 eves!!! :DDD

2015.02.01. 18:21:04

@NagyságosSodalisO [eng]: Csatlakozom, az en korosztalyomban meg mindig szep vagyok. Es kesz. :) Amugy meg mostanaban nalam a legfontosabb hogy egeszseges legyek, vagyis nem vagyok olyan szigoru magamhoz. Az 50-en atjutni mentalisan igy is nehez volt, de most hogy megtortent, az a jo, hogy meg nem vagyok 60. :) Ez a 40 atlepesenel is hasonloan jatszodott le. Raadasul manapsag az en koromban meg lehet hosszu hajad meg meg lehet divatosan oltozkodni - csak alkalmazkodni kell a valtozasokhoz.

____________________________________________________________

Ha nem lettem volna ilyen hosszu ideig betegallomanyban, akkor tavaly mentunk volna Olaszorszagba. Engem a Del Tirol, Cinque Terre es Toszkana resz erdekel egyelore. Evekkel ezelott Ausztriabol atmentunk Cortinaba - ez nagyon tetszett. Az olasz kajakat valamikor utaltam, kesobb megtanultam ertekelni. Szerintem ok is olyanok mint mi magyarok: szamomra otthon is a haznal fozott etelek a legjobbak, nem az ettermi. Ferjemnek is ez a velemenye, mint kulfoldinek. Ha Olaszo-ba megyunk majd, akkor olyan panziokban szeretnenk megszallni, ahol a haziak foznek rank. En birom az olaszok mentalitasat, talan azert mert ellentetes az enyemmel, es erre is szukseg van - kis dozisokban. :) A kreativitasukat (divat, lakberendezes, epiteszet, stb.) nagyon tudom ertekelni.

@pasztasuta: Hol allomasozol?

2015.02.01. 18:38:41

@Turchi: En elhiszem kep nelkul is! :))

pasztasuta 2015.02.01. 19:23:44

@cougarcat: Jelentem alássan: Toscana-ban, Firenze városában. :)

2015.02.01. 19:33:57

@pasztasuta: Hehe, ez jo. Na akkor mar van kontaktom akit esetleg "zaklathatok" majd kerdesekkel! :)

pasztasuta 2015.02.01. 19:44:37

@cougarcat: Ha tudok, nagyon szívesen segítek! :)

2015.02.01. 20:09:17

@pasztasuta: Koszi, ezt maris kihasznalom. :) Milyen Toscana oktoberben? Esore mennyire kell szamitani? Akkor is hemzseg meg a turistaktol? HA-ra irtal posztot? ... mert ha igen akkor elolvasom...

pasztasuta 2015.02.01. 20:24:06

@cougarcat: Hát idén ősszel csak szeptemberben volt tök jó, de aztán kb végig esett, nem volt egy leányálom, egész Olaszországban áradások, Toscanaban is. :( Én itt állandóan kerülgetem a turistákat, talán most egy kicsit kevesebben vannak, de most nem is olyan vidám, majd meg kell fagyni. HA-ra nem írtam, csak a képes rovatba küldtem kétszer képeket 2014-ben, egyszer novemberben (én városom sorozat), egyszer meg decemberben (karácsonyi készülődés), nincs olyan sok olasz poszt, valahol ott kell legyen az elején az Olaszország tab alatt. :) Cuki vagy, hogy így érdeklődsz. :)

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2015.02.01. 20:39:46

@pasztasuta: Az én főnököm szicíliai születésű. Már végignéztem a Google képeit oda-vissza. Most megtettem ugyanezt Toscana vonatkozásában is. Miután én még egyáltalán nem voltam Olaszországban, most döntöttem el, hogy ha megyek meg sem állok Toscanaig, utána pedig Szicília lesz a végcél és minimum 2 hét, ha nem több ! :-)) Majd visszafelé megnézem Rómát, Velencét is...:-)

pasztasuta 2015.02.01. 20:50:09

@NagyságosSodalisO [eng]: Na, akkor remélem már fenn vagy a Ryanair honlapján: London Stanstedből van egy csomó gép Italyba: Milánóból, Bolognából, Pisából hamar itt vagy vonattal! :)))

2015.02.01. 20:58:58

@pasztasuta: OK, ezt jo tudni az idojarasrol. Inkabb tobbe keruljon a szallas es legyen nagyobb tomeg, minthogy esos ido rontsa el az elmenyt. A kepeidet majd lecsekkolom, koszi. :) Remelem hogy ide irogatsz majd. En is most cukkolom magam hogy irjak mar valamit. :) Ezen a blogon ugy erzem nem szamit hogy ilyen vagy olyan legyen, meg Sodi mar amugy is batran kirukkolt a sajatjaval. :)

pasztasuta 2015.02.01. 21:08:46

@cougarcat: Hát majd lehet, hogy csinálok valami fotós posztot, annyira nincs benne az írhatnék a kezemben, de mások történeteit mindig nagy kedvvel olvasom! :)

2015.02.03. 02:26:17

@DavidT: kepkezelo.com/images/jc6uhpxbngaznw645esq.jpg
53 évesen. Jó hogy homályosítottam, de alatta nem egy boszorka van. Remélem DD

NomádMatyi · http://turkesztantajmz.blog.hu/ 2015.02.03. 05:34:50

@Turchi: 404-es error van ... igy sosem fogom megtudni hogy boszorka van-e alatta :D:D

de most ugy erzem mindenki itt bizonyitani akar nekem itt ... de mondtam hogy a magyarok ebben is kivetelek ... mi csak szepek lehetunk, es az oregedes sem fog rajtunk :)

2015.02.03. 05:56:01

@DavidT: Nálam nincs hiba! Mármint a linkben! De igenis bizonyítani fogok, ha rámegy az egész napom is DD

NomádMatyi · http://turkesztantajmz.blog.hu/ 2015.02.03. 05:57:06

@Turchi: :D ok, de nem kenyszeritettelek :D

lehet hogy amugy nalunk van letiltva az az oldal

2015.02.03. 06:03:17

@DavidT: Most már nem menekülsz, ha akarsz, ha nem, látni fogsz DD: panaszkodjunk.blog.hu/2014/05/25/hurghadara_varva

NomádMatyi · http://turkesztantajmz.blog.hu/ 2015.02.03. 06:06:32

@Turchi: :D

megerositem, egyaltalan nem boszorka ... soot :)

rezsöatya 2015.02.03. 06:27:46

@DavidT: ne higgy neki, ez tavalyi kep...! :-P

NomádMatyi · http://turkesztantajmz.blog.hu/ 2015.02.03. 06:34:07

@rezsöatya: es tavaly ota olyan sokat romolhatott szerinted? :P :D

2015.02.03. 09:11:50

@DavidT: shoot, ezt akartad írni nem? DDD Azért a homály lefed némi dolgokat. Igen, tavalyi kép és a szemem fél diopriát romlott. (a 8-hoz képest DD, nem, nincs annyi)

NomádMatyi · http://turkesztantajmz.blog.hu/ 2015.02.03. 10:11:58

@Turchi: :D:D

na most magadnak rontod el a dicseretet :)

a szemromlas nem latszik kivulrol, hacsaknem tenyleg 8as a szemed es szodas szifon vastagsagu a szemuveged :D

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2015.02.03. 10:20:04

@Turchi: Jónőőőőőő, mondtam én !!!! :-DDD
@DavidT: Látod, azért tudunk mi.:-DDD

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2015.02.03. 10:32:07

@DavidT: Hámmá de miért már, neked nincs homályátlátószemüveget?
Mindig a dolgok mögé kell nézni! :-DDD

2015.02.03. 10:34:41

@DavidT: Nem hordok szemüveget csak olvasáshoz, viszont gyakran nekimegyek a falnak DD

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2015.02.03. 10:38:30

@Turchi: Nyugi , én szemüvegben is. :-DD Lassan összeforr a lék a fejemen, jöhet egy hajmosás. Jelenleg úgy nézek ki , mint Drakula húga, tiszta horrorfilm, csak nekem nem a szám véres, hanem a fejem teteje.
Mi történne, ha nem hordanám a szemüvegem?! Még belegondolni sem merek.

NomádMatyi · http://turkesztantajmz.blog.hu/ 2015.02.03. 10:39:40

@NagyságosSodalisO [eng]: nincs nincs ... de vegulis mindegy, mert tudjuk hogy a szepseg belulrol fakad :D

@Turchi: :D szemuveggel is neki mennel nem? telemegy azon a helyen az ember szeme homokkal ... meg a vegen ferdeszemu leszel :D

(na ez onnan jon, hogy meg altalanos iskolaban a nepmuvelo rajztanar ecsetelte, hogy a mongoloid emberek szeme valoszinuleg azert olyan amilyen, mert ott a sivatagban a folytonos homokfujas miatt igy jobban tudott vedekezni a szemuk)

NomádMatyi · http://turkesztantajmz.blog.hu/ 2015.02.03. 10:40:45

@NagyságosSodalisO [eng]: szerencsere gyorsan osszeforrt akkor! ... nehogy meglekeld megint

2015.02.03. 10:42:14

@DavidT: Aha, és az araboknak mért nem ferde a szemük? pedig arrafelé több homok van

NomádMatyi · http://turkesztantajmz.blog.hu/ 2015.02.03. 10:46:32

@Turchi: hat en nem tudom ... en csak elmondtam amit hallottam ... de nem vagyok en ilyen genetika kutato meg neprajz meg nep... (helyettesits be ide akarmilyen tetszoleges szot) akarmi szakerto

de akkor az megnyugtato hogy neked sem lesz ferde a szemed nem? :D

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2015.02.03. 11:15:03

@DavidT: Na jó, de akkor mi van a japánokkal meg a kínaiakkal, ott azért nincs homok annyi!:-DDDD
Mitől csík a szemük ?:-P

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2015.02.03. 11:16:05

@NagyságosSodalisO [eng]: Javaslom oldjuk meg, járjuk körbe ezt a kérdéskört. Én mint fodrász, összefüggéseiben látom ezeket a dolgokat, mindjárt elmondom mi van ! :-))))))))

NomádMatyi · http://turkesztantajmz.blog.hu/ 2015.02.03. 11:18:21

@NagyságosSodalisO [eng]: lasd elozo, Turchinak szant valaszomat ... nem vagyok szakerto ... en csak hallottam ilyen verziot

de jarjuk korbe ... kivancsian varjuk a szakertelemmel teli eszmefuttatasod a temarol :D

2015.02.03. 16:39:41

@cougarcat: Mit tesz egy kis homály DD

2015.02.03. 16:50:27

@Turchi: Leirnad hogy hogy kell ezt csinalni? Akkor en is felteszek valamit! :) (dehogy)

2015.02.03. 16:57:37

@cougarcat: IrfanView képszerkesztőm van (ingyenes, letölthető), abba betöltöm az egész képet és csak az arcomat kijelölöm ctr+jobb egérrel, ez ad egy téglalapot, amiben benne van a pofázmányom. Ctr+e billentyűkkel az effektek, explosion-ba visz a program, és ott egy csúszkával állíthatom, mennyire legyen homályos, majd ok, és mentem az új képet más néven.

2015.02.03. 17:19:09

@Turchi: Koszi, bar en azt gyanitom hogy a "pofazmanyt" is csak diszkrecio miatt kellett homalyositani. :)

Svedben vagytok mar?

2015.02.03. 17:31:47

@cougarcat: Igen, fő a diszkréció. Hétfőn indulunk.

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2015.02.03. 18:48:34

@DavidT: Nos!
Kezdjük a szakmai hozzá értésemmel. Induljunk el onnan. Miután" én összefüggéseiben" látom a dolgokat, megfejtettem a "csíkszem" rejtélyt.
Következő van. A hajuk vastagszálú, nehezen hajlítható, ezért a rövid hajak nagyon ritkák. Akinek van , annak 100 felé áll, úgy néz ki mint egy sündisznó, ezer tüske a fején, kezelhetetlen. Épp ezért a legtöbbnek, vállig érő, félhosszú, bob fazonokat hordanak, vagy még hosszabbat. Kicsi korukban, az óvoda és a kócolódás elkerülése miatt, az anyukák becopfozták. Szorosan fejre húzva, hátul egy nagy lófarokba kötve. Miután ennek ki kellett bírnia az egész napot, mert az óvodában, iskolában nem nagyon fésülgetnek, ezért jó szorosan kellett begumizni. A gumi az egész arc és fejbőrt meghúzta hátrafelé, így a szemük is megnyúlt annyira, hogy a végén úgy maradt.
Aztán ugye van olyan , hogy Cunami. Na ez meg heves, tomboló esővel, széllel jár együtt, ezért állandóan hunyorogni kell nekik, persze copfos hajjal.....Na ugye??? Ugye ??? Na ezééé van csík szemük!!! :-)))
Voila! :-DD

NomádMatyi · http://turkesztantajmz.blog.hu/ 2015.02.04. 06:17:20

@NagyságosSodalisO [eng]: szuper magyarazat!

csodalom a szakertelmed! :D

de az idojarasos erv olyan mint az en homokvihar ervem volt ... szoval mindkettoben lehet valami :) de ki tudja

kar hogy nem tudom az elemzesedet elkuldeni annak a tanaromnak :D
süti beállítások módosítása