Határonkívül

Határokon át, földön, vízen, levegőben

Tari Annamária szerint.....a 'gyűlölet kommentelők'.

2015. október 03. 09:30 - SodalisO

Hanula Zsolt az Indexen tegnap megjelent írásában remek magyarázatot ad Dr. Tari Annamária az internetes 'gyűlöletkommentekkel kapcsolatban.

cyberbully.jpeg

Mindenki számára egyértelmű magyarázatot adott Hanula Zsolt tegnapi cikke az Indexen.

Én most csak szemezgetek, csak úgy, magamnak. Mondhatjuk naplózok.

Részletek a cikkből:

„A gép előtt az online személyiségünkkel ülünk, ami ugyan nagy vonalakban hasonlíthat az offline-ra, de jóval impulzívabb, türelmetlenebb, indulatosabb. Az önkontroll oldódik, és az érzelmi élményre vágyó ember szabadon írja le válogatás és impulzuskontroll nélkül, ami eszébe jut. Lehet egy cuki nagymama is, aki így vezeti le felgyülemlett feszültségét, vagy egy magas pozíciót betöltő fiatalabb ember, akit a „nehogy már ne tehessem meg!” gondolata vezet.

Hihetetlen mennyiségű az az érzelmi motiváció, amiben az „én is leszek valaki”, „megmutatom magam mindenkinek” a vezérelv, vagyis a kommentelés leplezetlenül az exhibicionizmusról szól. Sokszor nincs színvonalelvárás, korrekció, de vannak durva helyesírási hibák, és közönséges mondatok, olykor izzó gyűlölet.”

"Ezt pedig nem én mondom, hanem kísérletekkel bizonyított tudományos tény. A gyűlölet és harag érzése az agyunkban noradrenalint, oxitocint és dopamint szabadít fel, nagyjából ugyanazokat a vegyületeket, mint a szex vagy a kokain (vagy akár egy romantikus szerelem, hogy ne csak negatív dolgokat említsünk). Ennek valószínűleg evolúciós okai vannak, de amíg őseinknek kimondottan jól jött a harci lázban a fájdalmat és a félelmet elnyomó hormonkoktél, a közösségi médiában a beszélgetések színvonalának ugyanez határozottan nem tesz jót. A gyűlölet biológiai szinten nézve egy olyan agyi funkció, amivel drogot termelünk saját magunknak. Erre a drogra természetesen rá is lehet szokni, és ha más forrásból nem kapjuk meg, akkor beszerzési módnak marad a gyűlölködés. Ez megmagyarázza azt az elsőre érthetetlen jelenséget is, hogy miért olvasnak és kommentelnek emberek rendszeresen olyan lapokat, amiknek nem értenek egyet a mondanivalójával."

“Lélektani szempontból az indulat ilyen levezetése habituálódni tud, vagyis szokássá válik. Mint egy reggeli kávé. Valahol ki kell önteni az érzelmeket, és a közösségi média pont megfelelő hely, mert nincs szankció, legfeljebb egy moderálás. Az a személyiség azonban, akinek jók az érzelmi fékjei, nem fog rászokni arra, hogy gyűlölködhessen, mert nincs rá igénye. A szankció nélküliség, az impulzuskontroll oldódásának lehetősége annak vonzó, akinek az online felület adta szabadságra van szüksége ahhoz, hogy ezeket a mondatokat leírhassa. Az agyi jutalmazás itt nyilván meglesz, vagyis kifejezetten jó érzéseket fog az illető átélni, megelégedettséget, hogy most aztán jól odavágott” – mondja a pszichológus. Mindez magyarázatot nyújt arra a jelenségre is, amit ebben a kísérletben a saját bőrömön tapasztaltam: hogy a kezdő internetezőt hogyan nyelik le az ezoterikus szélhámosok és a gyűlöletcsoportok. “Amikor valaki odacsapódik olyan csoporthoz, melynek hangadói kifejezetten agresszívek, a csoporthoz tartozás vágya erősebb lehet a személyes érzelmeknél. Megjelenik a kognitív torzítás: az ember a többi taghoz igazítja a saját észlelését, a gondolkodását aláveti a csoport mentalitásának.

11992492_1023757287655949_1657635189_n_1441351052.jpg

"A közösségi média sok szempontból fura hely, és az egyik legfurább jellegzetessége, hogy beszélgetésnyi távolságra közel hoz egymáshoz olyan embereket, akik egyébként nem állnának szóba egymással, sőt, valójában nagyon jól elvoltak addig egymás létezésének a tudomásul vétele nélkül is. Az ember a való életben olyanokkal veszi körül magát, akik nagyjából hasonlóan gondolkodnak, mint ő. Ez az interneten is folytatódik, amíg egy-egy érdeklődési kör köré szerveződő csoportokról van szó, de előbb-utóbb eljön az a pillanat, amikor – tipikusan egy cikk kommentjei között – az illető szembesül azzal, hogy itt olyanok vannak a társaságban, akik az ő koordináta rendszerében az “őrült”, a “hazaáruló”, vagy a “gonosz” címkék alá férnek csak be. Ez pedig igazi sokkhatás, és komoly frusztrációt okoz. A közösségi média dühössé tesz – és a ezért közösségi média világában a dühös tartalmak terjednek a legjobban."

"Az online gyűlölködést sok esetben az ember saját, offline élete feletti elégedetlenség fűti, az elismerés, a pozitív elfogadás iránti sóvárgás. A kommentekben a haragnak és a gyűlöletnek valójában nagyon sokszor nem is az adott téma a forrása, egyszerűen csak az internet tökéletes felületet ad a lecsapódásának. Jellemző forrás a rivalizációs harag is, az „ilyet én is tudnék írni”, és az „ezért még pénzt is kapsz?” jellegű mondatok egyértelműen a féltékenységről szólnak a pszichológus szerint. “Az embert a közösségi médiában a megosztás élményének öröme vezeti. A „mi egyet gondolunk” érzése elég erős ilyenkor, felülírhatja a józan ítélőképességet – vagyis vagyis megfontolás és kritika nélkül azonosul egy véleménnyel.”

"Vagyok valaki, mert van véleményem – üzeni minden egyes poszt, a törtető és magamutogató 10-20 ezer vagy még több komment és megosztás a közösségi médiában, az emberek pedig ösztönösen arra kezdik használni ezt a lehetőséget, hogy a segítségével jobbnak érezzék a saját életük érzelmi élményét. Kétségbeesetten igyekszünk magunkról olyan képet közvetíteni, amilyennek szeretnénk, ha látnának minket az emberek. Műveltnek, okosnak, jól értesültnek, viccesnek, boldognak. Ha nem is tudatosan, de a Facebook-posztok meglepően nagy része ezt a célt szolgálja a naplementére írt Coelho-idézetektől a kiscicás videókon át a nyaralási fotókig és buli-szelfikig."

"De hogyan illik bele ebbe a keretbe az online gyűlölködés? A pszichológus szerint ezt is ugyanaz az érzelem jellemzi: a nárcisztikus közlés vágya, amiben fontos az online közönség számára továbbított tartalom, de nem feltétlenül az a minősége.A gyűlölet erőt és célt ad az embernek, és a gyűlölet célpontjára könnyen rátolja a felelősséget minden rosszért. És ezzel megint ott tartunk, hogy akinek hiányzik a sikerélmény, a saját sorsa feletti irányítás érzése, akinek üres és kilátástalan az élete, az fogékonyabb a gyűlölködésre. És akinek szüksége van rá, az mindig talál magának gyűlölnivalót – ezt az igényt pedig felfedezte magának a mainstream média is, és ki is használja. A politikáról nem is beszélve.

Ezen a ponton viszont felvetődik a kérdés: hogy lehet az, hogy a gyűlölködő kommentek nem vesznek el a kulturált emberek okos hozzászólásainak tengerében? Azért, mert itt tökéletesen működik a hangos kisebbség uralmának elve. “A szelídebb emberek általában nem bocsátkoznak kommentcunamiba, mert gyorsan eszköztelenné válnának, az eltérő szóhasználat és érzelmek miatt. Általában is ez a helyzet, hogy ez a csoport elzárkózik az online kommunikációs harctól, egyrészt mert nincs rá igénye, másrészt, mert ez valójában itt lehetetlen győzni, csak csapódni lehet ahhoz a véleményvezérhez, aki uralja a terepet. Ezt a kommunikációs helyzetet pedig jobb elkerülni, mert igen kiábrándító érzelmileg” – mondja Tari Annamária.

"Ebből viszont egyenesen következik, hogy megindul a klikkesedés. Van a gyűlölködők csoportja, és van mindenki más, aki önkéntelenül is átsorolja magát egy másik csoportba. Mindenki szépen felállítja a sztereotípiáit a másik csoportról (konkrétan azt, hogy a túloldal nem normális), és onnantól nincs esély se közeledésre, se párbeszédre, se úgy egyáltalán racionális gondolkodásra. A helyzet abszurditását jól mutatja, amikor a gyűlölködők vádolják a gyűlöletük célpontját gyűlölködéssel ."

Ugye, hogy a balesetek is mindig másokkal történnek.:-D

harcolj.jpg

 

 

33 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://hataronkivul.blog.hu/api/trackback/id/tr167883466

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

maxval bircaman megbízott szerkesztő · http://bircahang.org 2015.10.03. 09:41:55

Nekem meg mindenhol azonos a személyiségem, ezért is nem használok anoním nicket.

Suvahe · http://suvahe.blog.hu/ 2015.10.03. 23:06:22

Azt gondolom, inkább online anyázzanak mint személyesen, mert ha személyesen tesz velem valaki ilyet akkor nem vagyok olyan kedves mint online és azt ugye tudjuk, hogy én online sem vagyok kedves.

rezsöatya 2015.10.03. 23:37:11

Jo kis cikk... peldakat mondanek, de most nem teszem. :-P

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2015.10.04. 00:07:57

Én meg csak néha jól felröhögök....mert a világ legnagyobb faszsága ez az internet:-)
Szerteszana szopatja az embereket,kivétel nélkül mindenkit, úgy ahogy azt kell! :-DDDDDDDDDD

A nagy kékség · https://anagykekseg.wordpress.com/ 2015.10.04. 07:43:39

@NagyságosSodalisO [eng]: Azért van ám jó oldala is. Iszonyat mennyiségű információhoz hozzá lehet jutni, néha olyanokhoz is, amit a suliban soha nem tanítanak. Gondold csak el! Mi lenne veled, ha mondjuk buszozni szeretnél, és én nem osztanék meg veled olyan titkokat, gondolatokat, amiket máshol nem, vagy csak ritkán hallasz? Belevágnál, aztán rájönnél, hogy hoppá, ez nem neked való. Így viszont olvashatsz róla, és már a döntésed előtt alkothatsz egy előzetes véleményt.

Vagy ott van például az utazásszervezés. Az utóbbi tíz évben be sem tettem a lábam utazási irodába. Bárhová mentem, mindent online intéztem, a repülőjegytől kezdve a szálláson és az útvonaltervezésen át egészen a autóbérlésig. A saját szervezéssel nagyon sok pénzt megspóroltam, amit internet hiányában valószínűleg otthagytam volna egy közvetítőnél.

És akkor ott van a külföldi munka. Ha ügyesen olvasol, és nem csak azokra figyelsz, akik szerint Magyarország maga a pokol és csak kint van rendes élet, akkor arra is faszán rá tudsz készülni. Erről jut eszembe, hogy tegnap az is kiderült egy másik blogon, hogy már egy 20 ezer forintos tabletért is külföldre kell költözni, mert ez egy olyan nagyságrendű cél az életben, amit Magyarországon élve lehetetlen elérni. Ja, és azt is elmagyarázták nekem, hogy a mai világban csak a pénz számít, semmi más. Látod? Ezeket eddig nem tudtam, viszont az internetnek hála máris okosabb lettem. :)

Szóval az internet csak akkor rossz, ha rosszra akarod használni.

rezsöatya 2015.10.04. 09:35:34

@A nagy kékség: es akkor meg nem beszeltel arrol, hogy a Facebook mennyivel fontosabb, mint az igazi emberi kapcsolatok... :-))))

(meg mielott: nem vagyok a fb-on!)

A nagy kékség · https://anagykekseg.wordpress.com/ 2015.10.04. 09:57:12

@rezsöatya: Már akinek. Én is csak a bloghoz csináltam FB profilt, mert tudom, hogy így több emberhez ér(het)nek el a szavaim, amúgy én sem vagyok fent.

Amúgy ennél már csak az a jobb, amikor valaki önérzeti kérdést csinál abból, hogy a bejelölt user nem vette fel ismerősnek, esetleg törölve lett. Sokan ettől frankón összezuhannak. :)

Ja, és akkor ott vannak még a személyes ünnepek. Van egy haverod, aki egész évben le se szarja a fejedet, de ha a FB kirakja neki az emlékeztetőt a szülinapodról, akkor rögtön kapsz valami cuki üzenetet, de persze azt se privátban, hanem az üzenőfalon.

soad1221 2015.10.05. 13:32:56

@NagyságosSodalisO [eng]: az internet ez egyik legnagyszerűbb dolog a világon. Én már gyerekként az internet elé kerültem, akkor amikor a jó öreg "kurblis net" sem volt otthon még elérhető kb senkinek és az elsők között az ország egyik legjobb gépparkjával ellátott iskolában elkezdtünk chatelni... szóval majdnem azóta használom, amióta Mo-n lehet használni...
az egyetlen hiba amit el lehet követni az internettel, ha nem tanulod meg használni...
kurva mélyenszántó vagyok ma.. :D

soad1221 2015.10.05. 13:38:49

@rezsöatya: @A nagy kékség: anno még a wiw-re azért regisztráltam a haverjainkkal , mert a kocsmában az egyik barátom megkérdezte, hogy az mi a fasz, mert kellene írnia egy cikket róla... miután nagy nehezen megtaláltuk azt akinek van és küldött meghívót, hát regisztráltunk és elkezdtük próbálgatni... kb egy hónapig baszkuráltuk, majd megírta a barátunk a cikket, hogy egyébként tök jópofa dolog, mert vicces látni a "kapcsolati hálónkat", de teljesen értelmetlen... Persze ezt fél oldalon keresztül taglalva, de a lényeg ez volt.. majd rá pár évre megjelent a facebook - és akkor szinte pénzt tettünk volna rá, hogy ez milyen gyorsan bukni fog, akkora egy faszság..
hát picit tévedtünk - mondjuk nem abban, hogy mekkora faszság, mert az, de nem nagyon bukott bele - akkor rájöttem, hogy befektetési tanácsadónak nem biztos, hogy felvennének :)

A nagy kékség · https://anagykekseg.wordpress.com/ 2015.10.05. 21:05:37

@soad1221: Pont ma futott át az agyamon, hogy vajon ez az egész móka, amit magunk körül látunk, csak az időszakos fejlesztések, azaz a "véletlen" műve, vagy egy "nagyobb hatalom" tudatosan felépített birodalma, ami már akkor elkezdődött, amikor mi még csak járni tanultunk?

Arra gondolok, hogy annak idején még telefon se nagyon volt a háztartásokban, maximum ikervonal. Éveket kellett várni arra, hogy bekössék. Ha valami baj volt, hamarabb át lehetett futni a szomszédba, mint mondjuk telefonon segítséget hívni. Ekkor még a szomszéd néni volt a leghitelesebb forrás (hívjuk besúgónak), aki szinte mindent tudott rólunk.

Aztán jött a mobiltelefon, amivel már bárhonnan telefonálhattunk, majd nem sokkal később megjelent a telefonba épített kamera, ezzel párhuzamosan a világháló, aztán a telefonról elérhető világháló. A fejlesztő fejében simán megfordulhatott, hogy az emberek hiúsága mindent felülír, imádnak áradozni magukról. Ha fotóznak a telefonnal, érzéseik, gondolataik támadnak (mint ahogy most nekem is), azt meg is akarják majd osztani másokkal, hiszen nincs jobb érzés a közös élményeknél, na meg persze a nagyképű dicsekvésnél. Kellett hozzá egy felület, ez ma a FB. És innentől kezdve a Nagy Tesó is lát mindent, tehát kontroll alatt tarthatja a tömeget, melynek tagjai önként és dalolva árulnak el magukról minden apró részletet. Nincs szükség többé a szomszéd nénire, kémekre, vallató technikákra.

És a legszebb az egészben, hogy ma ezt hívjuk kommunikációnak. Emberek ülnek egymás mellett, és ahelyett, hogy beszélgetésbe kezdenének, inkább a méregdrágán vásárolt "okoseszközeikhez" nyúlnak, és azon keresztül "csetelnek". Nagyon értelmes. :)

rezsöatya 2015.10.06. 10:21:39

@A nagy kékség: azert remeket ne lass!
Engem hogy figyel meg a Fb, hogy tart kontroll alatt? :-P
Az teny, hogy sokan - talan dicsekvesbol, - minden szart felraknak, aztan, ha kritika eri oket, meg ok vannak megsertve...! :-)

soad1221 2015.10.06. 10:34:56

@rezsöatya: pl. úgy, hogy van net előfizetésed, amin weboldalakat látogatsz, telefonod, bankkártyád. Ennek a 3 eszköznek a figyelésével nagyjából mindent meg lehet tudni rólad... :)

A nagy kékség · https://anagykekseg.wordpress.com/ 2015.10.06. 10:38:30

@rezsöatya: Itt nem az a lényeg, hogy figyelnek, hanem hogy figyelhetnek. Például itt is. De persze nem kell beszarni. Nem mi érdekeljük őket. Még.

Viszont gondold el, mennyi információhoz jutnak ahhoz, hogy mondjuk felépítsék a következő választási propagandát. És akkor most csak egy dolgot mondtam. Aztán képet kapnak a fogyasztási szokásainkról, megtudhatják, hol a határ, meddig feszíthetik a húrt. Láthatják (és látják is) az ellenvéleményt, a "szakértők" pedig kiszűrhetik belőle, hogy ezek közül melyek lehetnek valóban veszélyesek a hatalomra nézve.

És ha ezt továbbgondolod, akkor rájössz, hogy nem az az igazi "diktatúra" (szándékosan idézőjelbe téve), ahol megtiltanak dolgokat, hanem az, ahol engednek. Minél szabadabbnak érzed magad, annál közlékenyebb vagy, és ez nekik így pont jó. Egy csomó energiát megspórolhatnak maguknak. Nem kell kutakodniuk, az összes információ kérés nélkül áramlik a rendszerbe.

soad1221 2015.10.06. 11:34:19

@rezsöatya: @A nagy kékség: nyilván láttatok már Google hirdetéséket, nem? a fentiekkel kapcsolatban van kérdés? :)

A helyzet, hogy nem kell erre nagyon ráparázni, ez van... figyelnek és adatot gyűjtenek rólad cégek, ügynökségek, az állam. EZt első körben programok teszik és az információt szűrik - reklám esetén az is automatikusan fog jönni, biztonsági kockázat esetén ember nézi a továbbiakat....
Szinte kizártnak tartom, hogy egy átlag ember, akinek a max titkolni valója, hogy zsebbe kapja a fizetése egy részét és hogy a csatornatisztítást számla nélkül kérte, azt a program továbbadja az ember kezébe... Csak marad infó róla, ennyi... :)
De most komolyan: amikor a telefonomon a bekapcsolt google asszisztens, 2 nap után "tudta" hol a munkahelyem és az otthonom, a 3-ik napon jelzett, hogy most az általam eddig használt útvonalon hol van épp felújítás, és azon az úton mennyi idő lenne és opcióként felajánlott egy másik útvonalat, na ekkor szerintetek milyen információkat tudnak gyűjteni rólad, a netforgalmad, a telefon GPS adatai, és a bankkártya/számlahasználatod alapján? :)

rezsöatya 2015.10.06. 12:13:32

@soad1221: gps-t csak akkor kapcsolom be, ha uj, ismeretlen helyre megyek (+ gps history akkor is off), nem a para miatt, de semmit nem hagyok on, ami az akkut fogyasztja...
Az interneten ott az incognito mode, vagy mas proxy, ha nagyon olyat akarok... :-)

rezsöatya 2015.10.06. 12:24:28

@soad1221: ja, es a google reklamok! :-)
Annyira gáz!

Ha veszek egy autot, jonnek az autos reklamok. Minden heten azert nem veszek ujat! :-P
Meg rendszeresen bejon, hogy gyujtsek a temetesemre! Há bazzeg, ugy nezek ki, mint aki halni keszul? :-)))

A nagy kékség · https://anagykekseg.wordpress.com/ 2015.10.06. 12:24:49

@rezsöatya: Szerinted a "más proxy" üzemmódot kik találták ki? És akik kitalálták, azokat akadályozza abban, hogy megtaláljanak? Nem vagyok überpara, de az biztos, hogy ebben a világban te már nem tudsz elbújni sehová.

rezsöatya 2015.10.06. 12:29:29

@soad1221: "...nagyjából mindent meg lehet tudni rólad... :)"

Hogy a poszt eredeti temajahoz is kapcsolodjak... hàt volt olyan kommentelo, aki meg olyanokat is "tudott" rolam, amit meg en sem! :-)))))

Observer99 2015.10.06. 13:06:44

@rezsöatya: Hogy mennyire tudnak megfigyelni a "hárombetüsek", javaslom megtekintésre az Edward Snowdenről szóló dokumentumfilmet! Címe "Citizenfour"

www.filmbazis.org/film/387753/

soad1221 2015.10.06. 13:15:51

@rezsöatya: az, hogy inkognító mód, arra jó, hogy a csajod ne lássa, milyen képeket, videókat nézel... :)

a gps kikapcs arra jó, hogy ne fogyassza az akut. Majd ha éppen "bárki" figyelni szándékozná a mozgásodat be lehet azt kapcsolni távolról is... a history szintén a Te eszközödön lévő adatokat jelenti. a másik proxy addig megoldás, ha rendszeresen váltogatod, de biztos akkor sem lesz soha, akkor nagyon überkiber gyereknek kell lenned, hogy el tudj bújni, nyilván van ilyen, de lássuk be nem általános (én pl biztos nem fogok időt szánni rá.. :))

És ami a legfontosabb, bármilyen eszközt is használsz (legyen bankkártya, telefon, otthon a gép, laptop, tök mindegy), azon bármit is állítasz be, hogy mit tárol, nem tárol, azt nem fogod tudni befolyásolni, hogy a másik gép, amivel a tiéd kommunikál, na azon a forgalmat figyeli-e vki.... el tudsz bújni rengeteg idő és energia befektetéssel, de az nem az inkognitó mód lesz, hidd el :)

a google-t arra hoztam példának, hogy csak a reklámok, amiket a neten nézel, azok is pontosan ezen az elven működnek. És persze, autót kerestél 3 napig, és nyomja még 2 napig az autóreklámot. aztán abba fogja hagyni, mert már nem érdekel. Ezen röhögsz, és gagyinak tartod a mögötte lévő technológiát... De azért mégis elég jól tud szondázni, ha a mozgásból, a sebességből és az útvonalból pár perc alatt rájön, hogy most autóval vagyok-e, vagy bkvzom. Direkt kipróbáltam, simán bedobta a menetrendet és hogy mikor érkezik a busz... azért ez nem annyira szar... na most ha ilyen apróságokból látható, hogy milyen technológia van mögöttük, akkor szerinted mondjuk egy NSA mire képes?

De mondok jobbat: az NSA a 2000-es évek elején képes volt arra, hogy kb 10 km-es távolságból feltörjön wifi hálózatot. akkor nézzük az adatokat: 2000-es évek eleje (legyen mondjuk 2005 bár az már inkább a közepe) - itthon akkor még az ISDN net terjedt, ADSL még brutál elérhetetlen volt. ugyan létezett, de alig volt eszköz ami használta volna a wifit. És a másik: 10 km -es távolságból!!!! 10 km, basszus, mennyi a te wifid hatótávolsága? És ha csak a fele igaz, már elképesztő mire képesek? ugye? :) És mint tudjuk konkrétan bírói engedély nélkül nézhették, gyűjthették, szűrhették bárki adatforgalmát a szolgáltatókon keresztül. Sok esetben konkrétan a technológiát is úgy tervezték kezdettől fogva simán bejárhassanak körülnézni a digitális privátszférádba....

soad1221 2015.10.06. 13:18:26

@rezsöatya: nyilván nem, meg én sem, meg a legtöbb nem. DE azért tényleg elképesztő, hogy mi mindenre van lehetőség, és nyilván ha engem "figyelnek" a software-ek akkor max az okoskodó munkakerülő kategóriát gyarapítom, nem hinném, hogy bármelyik állam számára biztonsági kockázatot jelentenék :)

rezsöatya 2015.10.06. 13:20:37

@Observer99: lattam... de ahogy @soad1221: is irta, nem erdemes annyi idot szanni az "elbujasra"...

MIND MEGHALUNK!!! :-))))

soad1221 2015.10.06. 13:25:19

@rezsöatya: én nem, az én nevem Connor Macleod :D

rezsöatya 2015.10.06. 16:36:22

@soad1221: nem meklód, hanem meklovad! :D

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2015.10.06. 20:54:37

@A nagy kékség: @soad1221: Persze, hogy van. Én is használó vagyok elég rég óta. Természetesen tudom, hogy mennyi pozitívuma van. Fantasztikus és nagyszerű találmány. Azoknak meg főleg, akik maximálisan kihasználják, tudásgyarapításra, önképzésre, szórakozásra , tanulásra vagy munkavégzésre és stb. Nagyjából most csak és kizárólag azokról a felhasználókról beszélek ,akik ilyen célokra használják. Remélhetőleg ezekből van a legtöbb.

A rest of.....a maradék ..nah ..hát azokról szólt ez a poszt. :-P Azokról akik függők. Akik megőrülnének 1 nap alatt ha nem ülhetnének géphez, vagy nem nyithatnák meg a böngészőt. Azokról, akik meghalnának, ha 1 napig nem mondhatnák el , amit nagyon el kell!! Mert ki kell, hogy jöjjön! Mert kurvára fontos! A mondanivaló is , de maga a személy is. Mert ő okos, mindent tud, véleménye van, ráadásul az a tuti biztos, mert tévedhetetlen. Mert tehetséges...csak kicsit elkallódott...De skála istennek a net visszaadta a nagy lehetőséget, a korlátlan önmegvalósítást. A tehetség végre járhatja a saját útját...gondolják. :-D
Azt nem veszik észre, hogy kissé beleszorultak a karosszékbe ahonnan remény sincs , hogy majd valaha felállnak és azt mondják, ok...ennyi elég is volt. Menjünk tovább...:-DD

A cikkben nagyon sok megfontolandó mondat van.Számomra. Most sokszori átolvasás után vetítem magamra...
Érdekes felfedezésekre jutottam.:-DD

Más.Mint felhasználó, én abszolút nem aggódok, hogy lekövethetnek, tudhatnak rólam "dolgokat".....
Féljen az, akinek van miért félni. Nem izgatnak ezek a dolgok.....hogy kinek fontos egy 134. tóth2marcsa fodrász és az adatai...nagyívben magasról...
A gépem védett, vírusok, betolakodók, fostalicskáktól sosem kellett tartanom. Tűzfal, naponta takarított spamaek, kukik, fosok, 2 email fiókom van, mindkettő duplán tiszta. Nem levelezek senkivel szinte,nem folytatok nagyvilági társasági életet, a fél világ sem a haverom...nincs miről, kivel levélben beszélgetnem...neten sem veszek semmit, igy spamat sem kapok semmit.....igy se időm , se türelmem nincs a netes szemetet takarítani. Összesen 20 oldal van maximum amit megnyitok.
Pornót , pöcsöket nem nézek, kerülöm a legnépszerűbb legtöbbet felkeresett oldalakat...mindig oda vannak beásva a mérgek.
jelszót igénylő programot is csak lehetőleg a legkevesebbet....a leütéseket vadászó és megjegyző programokra kínosan ügyelek....tisztitom, ellenőrzöm mindig , mielőtt pl. a bankomat megnyitom.
Soha életemben még nem törtek fel semmimet, nem volt semmilyen problémám, remélhetőleg ez így is marad.
Igyekszem ésszel használni, mert amennyire hasznos, annyira káros is tud lenni. /Telefonon meg semmit nem intézek....a telefon nekem telefonálásra kell, mint ahogy a fényképezőgép is a fotózásra/ Tölem lehet hiperszuper 42376 Gb-os multifunkci....leszarom.
Szóval...én ésszel....annyira nem is vagyok szétájulva ettől az egésztől, főleg nem, hogy félévente cserélgessem, vagy figyeljem melyik nagy cég mivel jön elő, és rohanjak hálózsákkal sorba állni, hogy másnap már nekem is meglegyen. :-DD
Persze kinek mi....:-DDD
Én igy...:-P

rezsöatya 2015.10.06. 21:10:14

@NagyságosSodalisO [eng]:

"... a világ legnagyobb faszsága ez az internet"
vs.:
"Fantasztikus és nagyszerű találmány"

Na, dontsd el mar vegre...! :-))))))

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2015.10.06. 21:30:49

@rezsöatya: Mindkettő...:-DD Mert semmi sem fekete vagy fehér! Ugye??

soad1221 2015.10.07. 12:35:29

@NagyságosSodalisO [eng]: nekem édes mindegy, hogy a "függő" az internet, szex, alkohol, drog, akármi függő :) Persze a függőnek nyilván nem :)

hát én nem parázom még ennyire sem túl a dolgot, egész egyszerűen azok az adatok és minden nem neten keresztül történik, amik nem odavalók. Én rendszeresen vásárolok és használom a pénzügyekre a netet, erre egész egyszerű megoldás a tranzakciónkénti azonosítás, amit egy butatelefonra kapok... nem 1000% ez sem, de mint mindennél, a bűnöző nem akar dolgozni, azért bűnözik. Ha csak egy fokkal nehezítem meg a dolgát, mint a nagy többség, akkor már nem engem választ, mert kevesebb energiát fog ő is belefektetni a másik emberbe.

Akkor vagyonom meg nincs, hogy sok energiát öljön belém :) Ha meg bárki bármit tudni akar rólam, meg hát had nézze, leszarom, nincs semmi olyan amit egyébként ne mondanék el, ha bárki rákérdez... :)

soad1221 2015.10.07. 12:36:40

@NagyságosSodalisO [eng]: hanem kék... ami meg mint tudjuk lehet világos és sötét :)

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2015.10.07. 22:28:50

@soad1221: Jajaja, így valahogy...én is.:-))
Érted, mire megy azzal amit esetleg kinyomoz vagy megtud ?
Nézze, nyomozzon, tudakozzon, kutakodjon...és akkor mi van? Megtudja a nevem! Nagy ügy. Címem, emailcímem, telefonszámom ? Na és? 'Osztvajon mit akar?Zaklat levélben ? Nem fog menni! Zaklat egyéb módon ? Az sem fog menni, ráadásul értelme sem lenne semmi...Tőlem semmi jóhoz nem jutnának hozzá...pénz, ékszer, üzlet, bármi piramisjáték vagy befektetés...alapból nem hiszek senkinek, semmi ilyen baromságba életembe nem bonyolódtam...próbálkoztak...hamar feladták, udvariasan de elmagyaráztam, hogy le lehet kopni rólam..nem veszek senkitől semmit...majd ha kell, felkelek a székből és elmegyek én magam....
Vagy akár:
Felhív majd ? Kiles? Megöl? Követ? Felhasználja az adataimat? Az első alkalommal lebukik...Hozzájut esetleg valami gigahack programmal kártya vagy számla adatokhoz ? Hm, hát rábaszott, a pénzem nem ott tartom.:-))

Gondolom én lehetek a szimplán hülye....de nekem az életemet nem fogja egy percre sem megbonyolítani az internet.
Egy valami fordult elő, amit negatívumként kezeltem, életemben először és utoljára.:-P
Rövidrezárva...kielemezve....véglegelve :-DDD
süti beállítások módosítása