Határonkívül

Határokon át, földön, vízen, levegőben

Nem unjátok még ?

2015. május 17. 10:04 - SodalisO

Külföld vagy Magyarország? Hasonlítgatsz. De minek ?

b021359.jpg

         A mai posztban a teljesség igénye nélkül, ferde tükröt tartok azoknak akik még mindig nem unják összehasonlítgatni Magyarországot más országokkal.Igen! Lerágott és gumicsont ! Rém unalmas! Értelmetlen!

/Megjegyzem, az én véleményem majdnem 2.5 év külföldön /2országban/ eltöltött időszakból állt össze.Nem hosszú évtizedek tudom, de nem is három hónap után mondom meg a tutifrankót"..../

Számomra a legfontosabb summa summárum a következő. Ahogyan mi emberek is különbözőek vagyunk /hál' istennek/, úgy minden ország különbözik a másiktól. Nincs ebben semmi különös vagy furcsa. 

     A szokásos kulcs szavakra fog épülni az én elemzésem is. Úgy mint : kutyák, boltos, közlekedés, emberek, munkatársak, főnök, időjárás, túrórudi, ügyintézés, bürokrácia, bankok, boltok, utak,hétvége, kikapcsolódás, óvoda, iskola, oktatás általában, szórakozás, éttermek, vásárlási szokások, igények...stb stb...unásig! 

img_0860-qpr.jpg

Nem, nem barátom. Ez a kép nem Magyarországon készült. /Készülhetett volna ott is / Kivételesen a gazdag vadnyugaton, egy angliai nagyváros belvárosában készült. 

  Még mielőtt belecsapnék a lecsómba és elkezdeném szubjektív felsorolásomat, engedjetek meg pár sort, csak úgy általában, ahogy én láttam. 

  Angolok.....hát náluk is tudja az ember nagyon szarul érezni magát. Meg persze jól is. Csak tudni kell feldolgozni és helyretenni a dolgokat. Mert, igen az idő szar, állandóan, még akkor is, ha süt a nap és nem, nem igaz, hogy állandóan esik az eső, szinte nem többet mint itthon magyarban', de nincs tavasz, május végéig hordhatod a csizmát és a pufi kabátot a hajnali 1-3 fokok miatt.Statisztika szerint sokkal kevesebb a napsütéses órák száma, a nyári csúcshőmérséklet messze van az itthonitól..../Persze róluk 22 fokban már patakokban folyik a víz/....De hát ők oda születtek!!! Anyám borogass, miért nem egy kongói bennszülötthöz hasonlítgatunk, ők még 48 fokban sem izzadnak...Igen, a nők kövérek és rondák is....A kisebb hányad, az aki jól néz ki, csinos, igényes,ápolt, szinte kivétel nélkül a tehetősebb rétegből kerül ki. Ugyanúgy mint itthon.

aintree2.jpg

Dresszkód! Bizony van. keményen! A cipőd alapján azonnal kategóriába kerülsz.Azonnal bevándorló melósnak néznek, még meg sem kell szólalnod./ Úgy mint itthon. / Hogy kedvesek ? Ja! Pont úgy mint itthon. Épp csak attól függ, kibe, milyen emberbe botlottál bele. Milliószor álltam kint az utcán /egy gyors cigi okán/ a belvárosban, a sétálóutcán, ahol garantáltan nagy gyalogos forgalom volt a shoping center felé.Igen, rengetegszer elegyedtem szóba járókelőkkel...mert megszólítanak, rád szólnak....cigit kunyerál.....Big Issue pls, és vegyél egy újságot a hajléktalantól...vagy jaj de kis csinoska vagyok..../ megszólított kövér afrikai öreg nő, kedves, aranyos, félkezű bolond aki rágta a pulcsija ujját, nyugdíjas gyagya, minden nap jött a mellettünk levő Greggsbe, mindennap odaszólt nekem, hogy majd jön hajat vágatni....soha nem láttuk az üzletben....vagy "uh de imádom a göndör seggedet" /ez lett volna a hajam/ ....-ugyanúgy amint otthon-...vagy a John Lewis mozgólépcsőjén egy rém elegáns gazdag néger 30-as éveiben járó nő:" Óh, de klassz a ez a cipő, én is imádom ezt a Lollipop márkát " és kedves mosollyal köszönt, befogadva a felső középosztályba.../Belépő egy drága és márkás cipő/...vagy a kedves vendég a székben, hajvágás közben legelteti a szemét rajtad, és darabokra cincál, majd hangosan közli veled a végső konklúziót, :"nagyon klassz a nyakláncom" és mikor közlöm vele, hogy Primarkos olcsó fos, lelohad az arcáról a beengedő kedvesség..és helyre kerülök azonnal, a megfelelő kategóriámba...de ad borravalót azért , mert bevándorló vagyok, legyen már pénzem, megdolgoztam érte., szóval kedves de!!!. .Pont mint otthon!!....Persze van akinek ebből az jön le, hogy mennyivel kedvesebbek az emberek külföldön....nekem meg az, hogy mennyire bunkók.....mert beszólogatnak, anélkül, hogy kérdeztem volna a véleményüket.! Ugye milyen érdekes ?? Ugyanarról a dologról ? Mégis másként gondolkodunk? Bizony ám!!!! Mert nem vagyunk egyformák! Ami neked tetszik ,lehet hogy nekem meg  épp nem ! Mert te te vagy, én meg én. 

a-muveszet-ehesse-tesz-a-nap-kepe-1.jpg

Álljon itt egy idézet a http://modoros.blog.hu-ról. Tökéletes és messze nem maradéktalan, de a sűrített lényeget tartalmazza.

   "Nem vágysz vissza?

-Mióta is vagy újra itthon? De kemény, mintha csak most lett volna... és nem vágysz vissza néha, legalább egy kicsit is? Azért nagyon bátor vagy hallod, hogy a biztos állás meg egzisztencia után ide haza mertél jönni a bizonytalanságba, pedig már akkor is figyelmeztettünk... látod, mindenből a legrosszabb forgatókönyv valósult meg eddig...

És nem hiányzik néha a tenger sós-algás illata, a zúgása, a sirályok sírása, a kikötőben kapható friss osztriga és rákok? A soha nem lanyhuló erős szél, a szitáló eső, a két perc alatt átvonuló atlanti zápor, a huszonnégy fokos nyári csúcshőmérséklet, a soha véget nem érő tél? Hogy minden folyton zöld, hogy a pálmafák túlélik itt is, hogy nincsenek allergiás tüneteid a sok csapadék miatt? Hogy alig havazik, hanem télen is a +1 fokban fújja az arcodba a viharos szél a jéghideg, metsző esőcseppeket?

Az egynapos, kompos kirándulások a Csatorna-szigetekre, olcsó pia a duty-free-ben; a rendszeres repülés természetessége és az utasok idomított kulturáltsága; érkezés a reptérre 3 órával indulás előtt, becsekkolás, boarding pass, sörözés? Hogy volt arra végre pénzed, hogy az elviselhetetlen országból ahogy csak lehet, máshova repülj, hogy bejárd a fél világot, ha olyan kedved volt?

Az emberek közvetlensége, nyitottsága, sekélyessége; az ugyanolyan sápadt arcok, a rengeteg külföldi kalandor és bevándorló; az idegesítően szar, de büszkén vállalt spanyol, olasz, francia, magyar akcentusok; a lengyel rádióadók, orosz boltok, mongol barbecue, olasz éttermek? A balti chicken, tikka massala, curry, barnamártás, marmaládé tósztra, tejes tea, white és black pudding, kolbászka, hash brown, rasher, paradicsomos bab, pirított gomba, báránycomb mentaszósszal és zölborsópéppel?

Az egyedülálló hangulatú egyenpubok a párnázott székekkel, méregdrága, langyos ale-ekkel, sültkrumplis napi menüvel, fillérre visszaadott apróval, a fül helyett kiöblösödő formatervezéssel kézre álló pintespoharakkal, a szigorúan 11 órás zárással, öltözködési előírással, bouncerekkel, arckontrollal?

A viktoriánus belvárosok, a vöröstégla, a színes ajtók, a balratartás, a double-decker, a csakis intésre megállás, elsőajtós felszállás, bliccelés totális ellehetetlenítése? A newsagents, bookies, a fák totális hiánya, az évtizedes rágógumi-foltok a járdán, a következetes szemetelés, a dzsoggingos, de Burberry sapkát és Lacoste-pólót hordó, szemét édességet és rágcsát majszoló, suttyó tinédzserek?

Az állandóan érkező és távozó külföldiek, housewarming party és farewell party (let's meet for a pint.. or two... or three... ;-)), legjobb barátaid és lakótársaid voltak két évig, és már a nevükre sem emlékszel? A világot-mi-szartuk franciák; az ápolatlan spanyolok; a buta, ám fennhéjázó olaszok; az estét egy töményesüveg társaságában eltöltő, befordult, unalmas, barátságtalan finnek; a hihetetlenül beltenyészet skandinávok; az aránytalanra nőtt hollandok; a nácikat három sörig elutasító németek; téged nem teljes jogú európai polgárnak tekintő EU-s útlevéllel rendelkező berber majmok - a borzasztóan sablonos nemzetközi beszélgetések, rácsodálkozások és szar, unalmas közös témák? Hogy életre szóló barátságok, szerelmek szövődtek - a rendszerint azonos nemzetiségű fiatalok között?

Az érzés, hogy fizetés után elmentél, olyan és annyi ruhát vettél a legjobb boltokban, amennyit nem szégyelltél? Hogy akár havonta váltogathattad a telefonodat? Hogy egy darab zsömle 30 pennybe került? Hogy hallatlanul szegényes a választék az élelmiszerüzletekben, hacsak nem teát, ásványvizet vagy öntetet keresel? Hogy tíz Ben Sherman árából vehettél egy Ralph Laurent? A karácsony előtti, itthon soha nem tapasztalt igazi roham a bevásárlóközpontokban; a januári kongás és elképesztő leárazások?

Tényleg nem hiányzik?

-Nem.

-És mikor jössz ki meglátogatni minket már, legalább egy hétvégére?

-Soha........."

falkavadaszat_600_01.jpg

-Mert Angliában a kutyák sem ugatnak!Hát de ! Igaz nem annyit mint itthon! De nem is az udvaron laknak. Mert a házak, lakások legtöbbjéhez nem tartozik udvar. Ahol meg van kert, az pont akkora és olyan, hogy kutyatartásra nem alkalmas. A kutyák a lakásokban laknak a gazdikkal. Ott ugatnak. Reggel , délben és este, amikor csak ki szeretnének menni. Nagy városokban , ahol egy tűt nem lehet már leejteni sem, nem is látsz kutyát, csak a parkokban, ahova kiviszik őket futni, vagy kakilni. /Kutyaszart összeszedik!/ És ugatnak! Vidéken, ahol a tehetősebb britek laknak, nagy kertes házak vannak, birtokokkal és bizony ott is ugatnak. Szóval csak azt akarom mondani, hogy aki pl. Londonban vagy körzetében lakik és nem hall kutyaugatást, legyen kedves NE megállapítani, hogy Angliában a kutyák sem ugatnak, csak azért mert a szobából nem hallatszik át hozzájuk. Köszi.

-Az eladók sokkal kedvesebbek! Nem igaz! Csak annyira pont mint itthon. Mióta visszajöttem Magyarországra  , tesztmódba kapcsoltam magam és kihegyezett szemmel-füllel vizsgálom az embereket.Ideírhatnám a személyes tapasztalataimat, eseteket, mindkét országból. Nem teszem. Mert semmi értelme nem lenne, majdnem egyenlő arányban értek pozitív és negatív dolgok.Az itthoni eladók zöme jól képzett, szakiskolában tanulta a szakmát, mert a jelenlegi törvénykezés szerint pult mögé már nem állhat képesítés nélküli dolgozó. Ellentétben Angliával. Ahol nyugodtan beírhatod a CV-be a végzettségedet, senkit nem érdekel a bizonyítvány, azt hazudsz magadról amit akarsz, és még a haverodtól is kaphatsz referenciát gond nélkül. És ez bőven elég. Beállhatsz a Primarkban a kassza mögé csadorban, elég ha tudsz 10 mondatot angolul. Na el lehet képzelni , hogy az ilyen dolgozó mennyire tud kedves lenni.A szakmát pedig tanfolyamokon tanulják, ugyanúgy mint a fodrászok, 6 hónap..és mehetnek dolgozni.Használhatatlanok!!!  Más a rendszer, más a színvonal. Ennek megfelelően az üzletek is máshogy néznek ki belülről. Hétköznap még csak egész konszolidált belsőt talál az ember a csilivili shopokban. Aztán hétvégén elszabadul a pokol. Pl. A Mark and Spencer áruházakban, ahova általában a módosabb középkorosztály jár, hegyekben áll a földön a sok drága pulóver, kardigán, letört sarkú cipő, csizma, széttépet csatos táskák, zoknik, harisnyanadrágok...A staffok pedig tüsténtkednek, szaladgálnak, ki tudja mi dolguk, de pakolni, földről felszedni senki nem hajlandó. Így a jó nép megy, járkál, tapossa a cuccot, átszellemülve shoppingol. A boxing dayről már ne is beszéljünk. Horrorisztikus állapotok. Mintha valami ufótámadás után lennének a boltok. 

044e3a007b70cc0b_boxing_day_sale.jpg

      Pont annyi kedves és mosolygós ember van itthon is, mint kint. Pont annyian panaszkodnak a megélhetésre mint kint. Mondom ezt úgy, hogy a kinti munkám során napi szinten legalább 17-27-34 emberrel beszélgettem. Ez az utóbbi 18 hónap alatt heti 5 nappal összesen nagyjából közel 6840 embert jelent. Ebből már lehet statisztikát csinálni és átlagot vonni. Ellentétben azokkal a kinyilatkoztatókkal, akik hébe-hóba keverednek beszélgetésbe angolokkal és mégis messzemenő következtetéseket vonnak le , majd mérföldköves megállapításokat is tesznek.Tehát Én nyugodtan ki merem jelenteni, hogy semmivel nem kedvesebbek mint a magyarok, és nem is panaszkodnak kevesebbet mint itthon. 

- Közlekedés, buszon, vonaton, autóval kerékpárral vagy gyalog. Nos! A vonatok késnek, kimaradnak,koszosak is ha kell, nem ugyanúgy mint itthon, sokkal jobban. Csak ez kint sokkal nagyobb tömeget érint egy dolgos hétköznap. Megszokott feliratok: Canceled, Deleted,delayed, going to be late 10-20 minutes, we are very sorry...stb...hétvégén állandó maintenances...karbantartások a túlterhelt vonalakon.....Aztán a fekete takarítónők....flegmán, unottan, Bizony...fintorogva, savanyú arccal , sértődötten,/nem ám vígan dalolva/ direkt hangosan húzza a földön a szemetes zsákot, majd a lábam alatt gurulgató 2 sörös dobozt otthagyva lassan tovább vánszorog....Szelektív hulladék gyűjtés....fele-bele mind mellé! Reggeli csúcsidőben, szenvtelen, álmos unott pofával ülnek, állnak /bizony állnak, sokan/, olvasnak, telefonálnak, hangosan beszélnek, telefon vagy tablet fölé hajolva.....személytelenül, robot módra kapcsolva.....vonatkésés, kimaradás esetén pedig , a várakozó tömeg ül , áll, ahogy és ahol sikerül....földön, vizes, betonon üldögélnek az új generáció reményteljes egyedei...

-Buszon! Álljon itt egy régebbi posztomból részlet !

"

Hazafelé a buszon. .......

Nyilvánvalóan, Angliában nem a tehetős réteg utazik helyi járattal. Nézem az utasösszetételt..... 

1. Minden  második utas flúgos! Rángatózik, magában beszél vagy veszekszik önmagával, nem is tudom, de nem komplett az tuti.Van egy infantilis 80 éves, 20 kg-s nő, próbál irtó fiatalos lenni, rágózik mint a vadállat, lóg belőle  valami kábel, telefon, MP3 lejátszó..nem tudom mi, 20 db tömött reklámszatyorral hurcolkodik örökké, viccelődik mindenkivel, próbál very funy lenni, ha leül azonnal csörömpöl a szatyrokkal és enni kezd, hangosan, csámcsogva, chips meg ilyesmi, aztán iszik és hangosan böfög , majd röhög egy jót....Megjegyzem, azért nem csak én nézem....

double-decker-bus-inside-.jpg

2.Az utasok több mint fele fekete.....Pl. Meghatározhatatlan korú anyuka, de még szülésképes, 3 gyerek, babakocsi dugig kölökkel, mami lefátyolozva, szép, fémszálas, csillogós asztalterítőbe burkolózva, óriási fekete bajusszal, agyongyötörten, lerogyva a busz ülésre a nagyobbik kölköt próbálja felültetni a babakocsiban, aki nem tud magán segíteni mert az egyik karja vállig begipszelve. Mellette egy kb. 15 éves néger anyuka 2 kis csimutával, az egyik orrából ismeretlen eredetű dxfrtk' kifolyva, beszáradva...a másik alszik, a kezében egy chipses zacskó...gondolom ez volt a vacsora fele....Mögöttük 2 öreg ismeretlen eredetű öregasszony ül,szintén csodás ágyterítőben, masszív curry szagot eregetve...következő dupla ülésen középkorú indiai férfi dolgozó, füle bedugva, zenét hallgat,kissé morcos,ingben, szövetnadrágban, de egy irdatlan félretaposott fekete cipőben / nemzeti viselet :-)/, jobbra mellette egy kövér 35 körüli néger nő, hangosan ortájozva karattyol a telefonba, ölében egy csomó Primarkos táska, a kezében egy nyitott műanyag tál , benne ismeretlen eredetű tészta, valamivel megturbózva...és eszeget közben.....fele bele, mindmellé......jóisvanaz!!!

3.Kövér, nagyseggű angol lány, telefon, FB, műköröm, a reggeli smink már a múlté, mostanára megrepedezve, mint a 1000 éves mocsári teknős páncélja, gyönyörű művirág a hajában, és eszeget valamit a táskából, hullik a morzsa az ölébe......

4. Mellettem egy öreg néger pasas, szürke műtős ruhában, valami fityula, vagy sapka? a fején, valamit szövegel az átlósan ülő , nyugdíjas angol néninek....az oda sem figyel,mintha nem hallaná, bár lehet, hogy tényleg süket!

5. Megálló....4 kínai fiatal csipogva, törtetve, dübörögve rohan fel az emeletre..2 újabb babakocsis, anyukák kenve- fenve,jó kövéren, haspóló, leggings, szokásos topánka, edzőcipő, másikon csillogós, lábujjas papucs, a gyerekek jól leamortizálva, hullamódra kiütve alszanak, gondolom reggel óta tartott a túra, shoppingolni kell...de egyszer majdcsak hazaérnek....

6. Öreg néger leszállt, helyette egy lengyel csaj ült rám, vagyis mellém akart , de annyira telefonált, hogy nem sikerült becélozni az ülést a drágámnak....Nem számít,ez Anglia, itt mindenki azt csinál amit akar.......:-)))

Hazaértem, leszálltam....az utolsó 50 métert gyalog, megkönnyebbülve teszem meg.....

Van akinek ez a tarkaság, sokszínűség és sokféleség tetszik......Nekem nem!

Gondolom a hiba nem az én készülékemben van! 

Bicikli: Ellopják bizony, úgy mint a huzat.Naponta az egyetem és a középiskola épület komplekszuma előtt mentem el gyalog. Az első időszakban a kerítés mellé építettek egy pénzbedobós bicikli kölcsönzőt. Kitették a szép vadonúj bringákat.Eleinte reggel még mind ott volt, aztán esténként mikor mentem haza gyalog, egyre sűrűbben láttam a földön szétvágott vastagkábeles zárakat...és elkezdtek fogyni a kerók.....Fél év alatt mind a 12-őt ellopták, pedig CCTV is volt a közeli villanyoszlopon....aztán egy reggel ott állt a szervizes kocsi és az egész állványt felszedték és elvitték.

Csak ugyanúgy mint szerte a nagyvilágban, mindenfelé van tolvaj.Hol több hol kevesebb. Még az is belefér, hogy az egyik országban több a tolvaj, a másikban meg a kábszeres, a harmadikban meg alig van tolvaj, viszont több a pökhendi, flegma 'bótos!:-)

 

 

 

87 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://hataronkivul.blog.hu/api/trackback/id/tr477466216

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Mrs. Clayton 2015.05.17. 11:33:40

szereny velemenyem szerint Angliaban a macska es a vele jato macskaszar nagyobb gond mint a kutya es a kutyagumi
ezt mar irtam korabban, hogy az elozo hazamnal a szomszedok tele voltak macskaval, vagy macskaval es kutyaval is, termeszetesen csak a macskakat engedtek szabadon ki-be a hazbol, igy azok pont az en hatso bejaratom mogotti reszt szartak ossze
es ezek a dogok nem assak el a kakat, szoval az ott buzolgott, amig en ossze nem takaritottam
irhattam en mindenhova, a valasz az volt, hogy a macska vadallat, igy a gazdaja nem felel a piszkitasaert

egyebkent a kutyatemahoz annyit, hogy jovo honapban megyunk Skociaba, farmra, ott termeszetesen a kutyak nem hobbi celbol, hazi kedvenckent vannak tartva, igy kint vannak az udvaron, felteszem meg meg is tamadjak, aki be akar menni, de majd kifigyelem
kulonben meg epp most esett neki az egyik szomszed neni idegbeteg pincsije az egyik gyalogosnak, csak ahogy igy az ablakbol hallom :-D

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2015.05.17. 11:40:15

@Jess G: Tudod, pont azt szerettem volna kihangsúlyozni, hogy teljesen mindegy ki-mit tapasztal és merre ! Kutyák macskák bolti eladók és buszsofőrök mindenfelé vannak szerte a nagyvilágban. Az egyéni tapasztalások nyilvánvalóak szubjektívek és esetenként változóak.
A lényeg ott van, hogy senki ne gondolja, hogy neki van igaza. Többek között ehhez a kérdéskörhöz is sokkal nyitottabban és befogadóbban kellene hozzáállni.

Feltételezem, hogy te sem gondolod és hangoztatod , hogy TEHÁT!!!!!! AZ ANGOL MACSKÁK MÁSOK KERTJE ÉS ABLAKA SZ@RNAK. :-))

Mrs. Clayton 2015.05.17. 12:00:34

@NagyságosSodalisO [eng]: nem, nem hangoztatom, de kb letezo jelenseg, multkor valami egyetemi profot itelt el a birosag, mert megmergezte a szomszed macskajat, aki bejart a kertjebe termeszetesen kakalni

ugy latom, hogy itt a macskasok kutyasok aranya kb 50-50% meg a varosokban is, ez Mo-n szerintem nincs igy, es a macskasok nem is engedik igy el a macskakat, de lehet tevedek

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2015.05.17. 12:02:05

@Jess G: nah, szerintem ez a normális, hogy ez van, látod, de nem nyilatkoztatod ki az egész világra.....:-)))))

Mrs. Clayton 2015.05.17. 12:16:28

@NagyságosSodalisO [eng]: nem :-) most a galamb szarral kuzdok, az egyik szomszedunk padlasan vagy en nem tudom hol laknak, de hetfon lemosatom a kocsit, kedd reggelre kakaval van fedve
nesze neked falusi elet :-D
ja, a foldeken meg lapos tehen szar is van, meg nem lapos, de budos birkaszar is
ilyen ez az Anglia
ja, a birkak meg begetnek mint az allat

Latcho Rom 2015.05.17. 12:38:45

Angliahoz nemigen tudok hozzászólni, pár napot töltöttünk csak ott mint túristák, s ilyenkor az ember nem Keresi ami rossz, ugye..

Azt viszont tudom hogy egy hét pest nekem elég, s bár imádom, millió emlék, nosztalgia fűz oda, a végefelé elkezdek fulladni..lélekben, s jó menni nyugatra, vagy haza.

Azt ti találjátok ki hogy ez önvédelem - amit a majdnem minden kiszakadt és otthon élő ember használ hogy túlélje a dolgokat..vagy más.

A ludak itt szarnak mindenhova, s tudnak gágogni is, mint ezen a csodás májusi vasárnap reggelen is :) Halljátok? :)

Latcho Rom 2015.05.17. 12:39:35

@Jess G: szió, jó téged is itt látni, puszi*

rezsöatya 2015.05.17. 13:04:52

@shakti_rom: ha zavar, menj te is "dronos bacsinak"! :DDD

youtu.be/PNQi1bJ2VEg

Latcho Rom 2015.05.17. 13:07:50

Hol vagy Tanató apó? :)

Ez a magyar Saul filmről ugrott be, nézd ezt a 102 éves arcot, életet!

www.szombat.org/hirek-lapszemle/szazket-evesen-szerezte-meg-doktorijat-a-nacik-elol-menekulo-asszony

Latcho Rom 2015.05.17. 13:15:50

@rezsöatya: :)

Ez a hobbija neki :) Két bícsre járok úszni nyaranta - nagyon szeretek szabadban úszni, nemigen jönnek le a homokba a lúdjaink, a füves helyeken kérődznek - dacára ennek a videonak imádják őket az emberek, ha már ennyit repülnek hozzánk :)

A parkwayen..az ottawa folyó melleti sztrádán leáll a forgalom amikor a ludak átkelnek az úton, s nem sietős nekik :)

rezsöatya 2015.05.17. 14:10:29

@shakti_rom: jobb keson, mint soha! :-)))

Amugy en is az allandoan tanulók koze tartozom...
Van aki az "amúgysohanemvoltamrosszgyerekkettesekkelbukdácsoltamvégighányingerem vanharágondolok" elvet vallja es meg buszke is ra... nem vagyunk egyformak...

rezsöatya 2015.05.17. 14:13:18

@shakti_rom: tudod, azt felejti el az ember, hogy a kutya, macska, vadlud elobb volt itt a Foldon, aztan az emberallat kiszoritotta oket az élohelyukrol az ertelmesebb jogan...
De neha ez utobbi allitas megkerdojelezendo...

Latcho Rom 2015.05.17. 14:13:58

@rezsöatya: Ne kubikosozd össze nekem ezt a csuda reggelt, mert küldök egy virtuális sallert! :D

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2015.05.17. 14:42:33

@shakti_rom: Hát , úgy nz ki, a film hatalmas siker lesz. Az emberek táblával a nyakukban, /rajta a film címe/ demonstrálnak a filmbemutató helyszínén .
Nagyon szurkolok !! Végre megint valami , ami a magyar tehetségről szól! :-)) /Büszke és feszít! /

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2015.05.17. 14:45:14

@Jess G: Hehe...ugyeugye, bezzeg magyarban itthon, még a birkaszar is más.....Nagy ló@szt. :-))

Mindenütt van minden! Csak aki szelektíven és szándékosan az egyik helyen a szart keresi , máshol meg csak a jót veszi észre...Ott nagyon nagy mentális bajok vannak....És ott már nem az országokkal van baj, hanem gyorsan orvoshoz kéne menni! :-)

rezsöatya 2015.05.17. 14:52:58

@shakti_rom: ki beszel itt rola? Csak felhoztam egy peldat! :-)))

rezsöatya 2015.05.17. 14:54:04

@NagyságosSodalisO [eng]: de! Lehetoleg magyar orvoshoz, aki megerti mi a baja...! :-)

Quercus a favágó 2015.05.17. 14:55:17

@Jess G:

"epp most esett neki az egyik szomszed neni idegbeteg pincsije az egyik gyalogosnak"

Ez azért van, mert felétek kolbászból van a kerítés. A kutya megeszi a kerítést, és máris az utcán van. Aztán indul a horror.

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2015.05.17. 14:57:33

@QUERCUS: Haha, jaja, mert ezek a rohadék nyugati kutyák bezzeg nem tesznek különbséget, vagy hasonlítgatnak. Hús-hús! Mindegy az!!!! :-))

Latcho Rom 2015.05.17. 15:03:31

@rezsöatya: Koki! Egy duffla g vikis szittya koki :D

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2015.05.17. 15:05:13

@shakti_rom: Az lehet, hogy velem van valami gebasz, hogy néha nem értem amit írsz ?? :-DDDD

Latcho Rom 2015.05.17. 15:09:04

@NagyságosSodalisO [eng]: Veled van :) majd a fater tolmácsol :D

tanato 2015.05.17. 16:27:23

@shakti_rom: Köszi,érintőlegesen már hallottam róla.

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.05.18. 05:56:49

@shakti_rom:

Budapesten a legfőbb gond a ballibák gágogása, szerencsére azonban nem pisztítínak az utcára.

:-)

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.05.18. 05:57:53

@QUERCUS:

Skandináviában de facto tilos a kerítés, ez az ottani embertelen viszonyok egyik oka.

A nagy kékség · https://anagykekseg.wordpress.com/ 2015.05.18. 06:07:29

Az elmúlt évek egyik legjobb posztja ebben a témában. Egyben letoltál mindent, amit máshol ezerféleképpen cifráznak.

Egyszer egy nem magyar barátom azt mondta: "The people are people", és ebben az egy mondatban minden benne van.

Tennivaló pedig akad bőven. Itthon is, máshol is. Rá kéne már jönni, hogy a nagy egészben nem lehet figyelmen kívül hagyni az egyén felelősségét. Én pedig erről írok sokat. Ha van kedved, kukkants be hozzám.
megnevelo.wordpress.com/bemutatkozas/

Szép napot!

nu pagagyí 2015.05.18. 06:34:32

A cikkből egy dolog derült ki számomra, írójának nem sikerült semmiféle kapcsolatot kialakítania az idegen országban. Tudom, miről beszélek, öt évig éltem én is egy másik országban és a cikkből tapasztalt "kultúrsokk" nálam kb. fél évig tartott, addig kívülről és alulról szemléltem a közeget. Később jobban megismertem az ott élőket és a nyelv elmélyülése és a kialakuló emberi kapcsolatok az ottani élet más dimenzióit tárták fel, a szokatlan dolgok mögött felfedeztem azokat az értékeket, amit addig észre sem vettem, annyira lekötött saját nyomorom. a magammal hozott irreális előíteletek és a valóság közti szakadék.

A nagy kékség · https://anagykekseg.wordpress.com/ 2015.05.18. 06:41:36

@nu pagagyí: Aztán eltöltesz majd még öt évet, és rájössz, hogy a székletnek ott is pont ugyanolyan szaga van, mint bárhol máshol. De értelek. Most úgy érzed, hogy öt küzdelmes év után téged végre befogadtak, hiszen már nem 20, hanem 200 mondatban tudsz velük kommunikálni. Nem baj, majd elmúlik.

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2015.05.18. 06:50:49

@nu pagagyí: Köszönöm építő jellegű hozzászólásodat. A dolgok tisztánlátása érdekében elmondom neked, hogy miután a szolgáltatóiparban dolgoztam, napi és állandó kapcsolatban voltam a helyi lakosság majdnem minden rétegével. na jó, talán a legaljával kevésbé. Valószínűleg elkerülte a figyelmedet a poszban szereplő számszaki adat adat, amelyben pont erre utalok. Nem raktárban csomagoltam, vagy toronydaruban dolgoztam. Egész nap reggeltől estig emberek között voltam,/bennszülött angolok, indiaiak, pakisztániak,kínaiak, spanyolok, olaszok és a tabella többi fellelhető variánsaival/ akik beszéltek, kérdezés nélkül. Ráadásul nem nőket és "szőkéket" hallgattam , hanem férfiakat, akik ugye köztudottan sokkal "értelmesebb" és letisztultabb véleménynyilvánításra képesek.
Szakmámnak köszönhetően éppen, hogy kiváló lehetőségem volt nagyon hamar összegyúrni a tőlük hallottakból a valóságot.

nu pagagyí 2015.05.18. 07:01:09

@Megnevelő Ember: Én már régóta itthon vagyok, de volt 4,5 jó évem külföldön, miután feldolgoztam a kutyapisi szagú lépcsőházak, a barbárnak tűnő hétköznapi szokások furcsaságát és túlléptem az idegenek köré - nem feltétlenül rosszindulatból - épített falakon. Nem is kell egyébként teljesen beolvadni, a csajok értékelik, ha némileg másképp látod a világot, de ha már ott van az ember olvassa az ottani újságokat, járjon kulturális eseményekre, érdeklődjön a társadalmat foglalkoztató dolgok iránt és próbáljon barátokat szerezni.

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2015.05.18. 07:04:56

@Megnevelő Ember: Köszönöm szépen. A poszt még korántsem teljes. De nem akartam túl hosszúra nyújtani, ezért majd lesz egy második rész, amiben az elmarad kivesézés folytatódik.

A végső konklúzió sem szerepel még benne. Egy jó ismerősöm azt mondja , aki majdnem 25 országban élt , dolgozott rövidebb-hosszabb ideig, hogy az eddig látott tapasztalatai alapján elmondhatja, hogy mindenütt szembetalálta magát majdnem ugyanazokkal a hiányosságokkal és pozitívumokkal. Tehát alapvető nagy különbségek nincsenek a nagyvilág országai között. Mindenütt vannak szegények, drogosok, betegek, kedvesek és aljasok, gazdagok és sznobok, tisztességes és becstelen munkáltatók, hülye közlekedési anomáliák , kövérek és soványak, jó és rossz ételek, van ahol hideg van és van ahol hőség......Így kerek a világ.
Ő mégsem sarkít, és nem ragad ki történéseket, /mint pl. savanyú arcú , flegma boltos/ mert attól még nem lesz drogos az egész világ, mert reggelente belebotlik ugyanabba a fószerba és annak haverjaiba a vasútállomásnál.
A lényeg az ember maga. Ha elveszett valakiben a képesség az objektivitásra, és csak a rosszat látja, majd később már betegesen keresi is,az egy idő után teljesen beszivárog az egyén életébe, rátelepszik, elhatalmasodik és a végén már csőlátása lesz és tényleg a szart látja meg itthon. Akkor jön el a pillanat, amikor úgy érzi el kell mennie, mert ennyi rosszat mér nem tud elviselni. Az új hazájában pedig elkezdi szelektíven nézni a dolgokat , a rosszat nem látja, nem keresi, /mert nem azért ment oda/ elindul egy önbecsapás, és a sok egyországos kivándorló megkezdi a kóros összehasonlítgatást.

Köszönöm a linkedet, valahogy rád bukkantam pár héttel ezelőtt és jó sok posztodba beleolvastam. Színvonalas, tartalmas írásaid vannak, nagyon jól és végtelenül objektíven világítasz rá a dolgokra. Kevesen képesek erre.

nu pagagyí 2015.05.18. 07:07:19

@NagyságosSodalisO [eng]: Én a saját tapasztalataimat írtam le, egy másik országról. De úgy gondolom, hasonló lehet a helyzet, nem országspecifikus a dolog. Annyival lehet nehezebb helyzeted, hogy bennszülöttet még nem láttál, talán keresni kéne.

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2015.05.18. 07:18:56

@nu pagagyí: Látom elbeszélünk egymás mellett. :-))
Ha pápua újguinea-i őslakosra gondolsz, akkor igazad van, klasszikus értelemben vett bennszülöttel még nem találkoztam. :-)))

rezsöatya 2015.05.18. 07:29:37

@nu pagagyí: értő olvasás!

"Egész nap reggeltől estig emberek között voltam,/bennszülött angolok,... stb., akik beszéltek, kérdezés nélkül..."

:-P

lavór 2015.05.18. 07:31:11

A gyerek most jött vissza körülnézni. Gyorsan vissza is ment.

nu pagagyí 2015.05.18. 07:54:30

@rezsöatya: Értem, értem. A hölgy nyilván nem egy itteni lekoszlott lakótelepről keveredett idegenbe, hanem egy konszolidált környezetből. És most egy lekoszlott környék, lekoszlott lakóival bíbelődik. A barbár Angliában is vannak konszolidált helyek, vannak tanárok, mérnökök, tisztviselők, vállalkozók, jogászok, kulturális területen próbálkozók. Persze az ottani törzsközönség is lenézi a mindenféle nyelven karattyoló, hülye szokásokkal felvértezett idegent, ezért neki kell kezdeményezni. Persze csak akkor, ha jól akarja érezni magát. Ha csak a pénz a motiváció, akkor szedje össze minél előbb, aztán húzzon haza.

gmihaly 2015.05.18. 08:27:57

Az összehasonlítgatósdi az "urizáló" országokba kiváltságos módon utazgató elvtársvilágbeli elvtársakkal, "külkeresekkel", sajtó- és médiamunkásokkal kezdődött, valamikor régen. Trükkös módszer, bizonyos nekik előnyös, nekünk hátrányos status quo-k konzerválására. Cui bono, cui prodest, kinek jó mindez ? Találgathatsz. Három a magyar igazság, egy a ráadás, aztán jöhetnek még tippek. És mind tudjuk: "Nincsenek régi viccek, csak öreg emberek. Egy újszülöttnek minden vicc új." Hát Ti aztán szépen bedőltetek a maszlagoknak. Nem(csak) a Ti hibátok, de picike önhiba azért van. És ha már sikerült egy kicsit elqrni a "kisdolgokat", dacból ne tegyetek rá még egy lapáttal.

bElannaTorres 2015.05.18. 08:34:31

engem baromira nem érdekelnének a kapcsolatok itthon sincs túl sok. de elegem van a kis pénzért szivatásból. Aki értelmes, jó szakmája van és nem lusta annak szerintem jobb. Aki elvan a zavarosba itthon, jól tud mellébeszélni annak jobb itthon.
sokszor azt látom hogy nem is a kis fizetésre hanem arra panaszkodnak ami a cégeknél megy. A rengeteg kora alapján vagy egyéb okokból csókosak nem dolgoznak túl jól, a prémium rendsze ris pofára nem a munkára megy, szóval a tipikus magyar cégekről beszélek. Valószínűleg az előző rendszerből hoztak szokásokat ami ma a rengeteg munka, rövid határidők mellett már nem állja meg a helyét. ezért szívnak sokan akiknek ennek ellenére is kell a munka és hagyják magukat kis pénzért baszlatni.

enpera · http://c64blog.wordpress.com 2015.05.18. 09:13:58

@bElannaTorres: Érdekes, nekem jó szakmám van, sokat tanultam, és jól elvagyok itt. De te csak menj ki mosogatni, nyugodtan :) A saját sikertelenségedet meg fogd a csókosokra, bárkik is ők.

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2015.05.18. 09:26:29

@enpera: Köszi.
Most épp az jutott eszembe, hogy a rendszer ellen ágálóknak lenne egy példám. A munkaadói tisztességtelenségre, a mutyizásra a sógorkomajóbarát állapotra, amivel mindenki takarózik, mint elviselhetetlen , életet megkeserítő tényező.
Ezeknek az embereknek mondom én , el kell menni, ki kell próbálni , meg kell tapasztalni. Nem egy országba, hanem többe. És majd akkor rájönnek arra, hogy nincs ez máshogy ám máshol sem. Van akinek szerencséje van, főleg azoknak akik a mostani eladható és keresett szakmakörbe tartoznak és mondjuk Multihoz vagy egy jó munkáltatóhoz kerülnek. Mert az is van.
Az én főnököm egy bevándorolt olasz volt, 25 éves vállalkozói tapasztalattal és már megszerzett brit állampolgársággal. Minden kiskaput, átjárót ismert a vállalkozói rendszerről. Természetesen ki is használta. És bennünket is kihasznált, úgy ahogyan az megszokott .
Elit szalon volt, nagyon jó fizetéssel. De cserébe vissza is vette amit csak tudott. Nem jelentett be senkit csak fél állásba, hétvégén feketén kaptuk a pénzt, önhatalmúlag levette a szabadságunkat évi 9 napra. Bank holiday-n dolgoztunk, szimpla fizetésért. Túlóra megszokot, nem kifizetett....táppénz, betegség felejtős..... és még én jó helyen dolgoztam, nem török, albán vagy paki munkaadónál akik még gennyesebbek.
Így megy ez mindenhol. Nem vagyunk mi ebben itthon semmivel sem rosszabbak mint bármerre a nagyvilágban.Ha meg self employed vagy, ott meg annyit kummanthatsz amennyit akarsz. Sőt, sokkal többet mint itthon.
Itthon is van becsületes munkaadó, van simlis, van csaló, de ugyanezt megtalálod bárhol máshol is.

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2015.05.18. 09:34:24

@bElannaTorres: @gmihaly: Igen, erre mondom én, hogy akkor indulj el.

Ha mégis maradsz, és továbbra is utálod az országot, a kormányt, az embereket, akkor nézz magadba. Kötelező volt pl. a magyartanári vagy az ügyvédi pályát választanod? Biztos, hogy neked kötelességed minden vasárnap szerzett rokonaidnál pakolnod-szerelned, hogy arra hivatkozz: nem hagyhatod itt őket? Biztos, hogy azzal segítesz a legjobban, ha neked kell mindent megcsinálnod - ahelyett, hogy esetleg pénzt küldesz? Biztos, hogy mindig más tehet arról, hogy neked szar?

enpera · http://c64blog.wordpress.com 2015.05.18. 10:38:05

@NagyságosSodalisO [eng]: igen, másban keresni a hibát mindig a legkönnyebb... én ezt tapasztalom
mindenki csak rinyál, politikára fogja, meg a "csókosokra"
én ilyen "csókosokat" sosem láttam, ha lennének is , kihullanának a picsába, az első projekt után

Irbisz 2015.05.18. 11:49:53

A poszt biztos a hatas kedveert tuloz es ironizal, de az biztos hogy nem teremt kedvet Angliahoz :)
Nekem speciel Nemetorszag sokkal jobban tetszik, az idojaras kellemes (Eszak-Rajna Vesztfalia), a repülök, vonatok jol jarnak minimalis kesessel (kivetel a mostani mozdonyvezetoi sztrajkdömping), tisztak, kenyelmesek, olyan szolgaltatassal, hogy otthon kb. 10 eve hasznaltam utoljara IC-t, na ahhoz kepest az itteni fenyevnyi kulonbseg, kb. leesett az allam, ez is csak ravilagitott mekkora is az elmaradasunk tenylegesen, mert azt a mindennapok jobban megmutatjak mint a puszta statisztikai adatok.
a nagyvarosi tömegközlekedes sem olyan hogy csak a kvazi szegenyek hasznaljak, van azon mindenfele rendu, rangu vagyoni helyzetu ember (na jo, a konszernvezetok biztos nem).
Az emberek segitokeszek, olyannyira hogy ledöbbentünk, mi sajnos otthon sem voltunk ennyire azok :(, de az is igaz, es elhiszem azt ha valaki nem ezt tapasztalja, hogy a nemetekben is megvan az, nem mindegy ki milyen munkat megy ki vegezni, mit neznek ki belole, ki a munkaadoja, hol lakik stb.
A munkahelyi legkor nekem korrekt, sot idealis, igaz nem is torok/olasz kisvallalkozasban dolgozom, hanem egy nagy nemet multinal.

Irbisz 2015.05.18. 12:27:50

@enpera: a nagy loizet, azt.
Biztos cege is valogatja, de en ket nagy hazai multinal dolgoztam hosszabb ideig, az elso olyan belterjes volt, ismerösök, haverok, azok hülyegyerekei, hogy az ember azt hihette a közszferaba dolgozik ahova mindenki beprotezsalja a mindenkijet, mutogatnivaloan nepotizmus uralkodott kb. minden szinten. Es nem kis kirendeltsegrol beszelek, hanem 4-500 fös budapesti telephelyrol, es Forbes listan 100-on beluli cegrol.
A masiknal nem volt ennyire sulyos a helyzet, na de ez a hazai kozpont volt, de itt is akadtak a helyukre gyanusan kerult emberek, akiket aztan dinamittal se lehetett kirobbantani, kb. csak akkor ha a CEO kirugta az oket odatevo igazgatot. Es kb. mindegy volt mennyire alkalmatlan volt valaki a posztjara, ahhoz hogy onnan kikerüljenek, ahhoz nem egyszer az se volt eleg hogy fejek kellettek hogy hulljanak, mert nem az ovek hullott.
Persze volt aki bevalt azon a poszton ahova eloretoltak, de akkor sem volt ott kersnivaloja, mert nem erdemei miatt került oda, hanem mert valaki odatetette oket a hagyomanyos kivalasztasi rendszert kikerülve.

Latcho Rom 2015.05.18. 12:49:41

@maxval bircaman szerkesztő: Rubel hogy all ma reggel kicsi szive gyurikanak? :-)

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.05.18. 13:03:16

@shakti_rom:

Na látod, Washington is ezt a hibát követte el: azt hitték árfolyammal meg lehet törni a keresztény Oroszországot.

Napoleon és Hitler után a Nobel-háborúdíjas Obama is csúfos vereséget szenvedett.

enpera · http://c64blog.wordpress.com 2015.05.18. 13:06:25

@Irbisz: én egy ilyen cégnél sem dolgoztam, és egy cég sem olyan hülye hogy a saját nyereségét hozza veszélybe. Szerintem.

patkányarcúáginéni 2015.05.18. 13:20:50

Nem rossz írás - már ami a tartalmát illeti.
Amit a határátkelők (az ország átlépett egy határt, így mi is!) rendre elfelejtenek megemlíteni: a lenézés. Hogy soha nem lesznek befogadottak választott új "hazájukban", mert ők csak k-európai alacsonyrendű jöttmenteknek számítanak az őslakosok szemében halálukig.

Mrs. Clayton 2015.05.18. 13:39:58

@patkányarcúáginéni: akkor a ferjem biztos ilyen debill, elvesz egy alacsonyabb rendu k-europai jott-ment kis nocsket, aztan meg buszken mutogatja is, lehet holnap ki kell koltoznom a garazsba, csak hogy tudjam hol a helyem? a lanyomnak meg puszta szamitasbol ajanlotta fel a legnagyobb szobat, mig a sajat benszulott fianak meg a legkisebbet, mert remeli h a k-europai alacsonyrendure szakad a nadfedeles teto?

Jahno 2015.05.18. 13:43:52

@enpera: "és egy cég sem olyan hülye hogy" De, bármit írhattál volna a végére, vannak ilyen hülyék. Előfordul.

Latcho Rom 2015.05.18. 13:54:49

@maxval bircaman szerkesztő:

Nézd..ez egy politikamentes blog.

Csak annyit tennék ehhez a témához hogy..sokat járunk a karibi helyekre, láttuK a tenger ruszki középosztályi családot lubickolni a jóban. Láttuk.

Nem gondolom hogy sokáig meg fog élni Putyin a huszadik századi, pánszláv törekvéseiből. Ha fegyverkezik, fenyegeti európát abból semmi jó nem fog kisülni, dacára annak hogy az EU beszari, puha, nem akar beválallni semmit.

Hillary ugyanezt a politikát fogja nyomni mint Obama. Talán keményebben is..

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.05.18. 14:15:25

@shakti_rom:

Minden politika valójában...

Putyin útja egyre népszerűbb. Ez nem szláv belügy, mert a normalitásra, az antiliberalizmusra való törekvés univerzális érték, s nem valamiféle szláv sajátosság.

Irbisz 2015.05.18. 14:36:57

@enpera:
A "ceg" altalanossagban nem ilyen hulye, de errol nem is tud a "ceg".
de ha a hazai kozpont ilyen, ahol nem egyszer ok pakoljak ki az ottani nagykutyak valakijet a kisebb egysegekhez, ott aztan senkire nem mehet panaszra az ember, max a kinti visszaeles v. korrupcios anonim mailcinre ir egy levelket. de ilyenrol meg nem hallottam :)
Persze hozzateszem, hiaba a hatalmas ceg, nem eleg versenypiacon dolgozott.

Latcho Rom 2015.05.18. 14:45:00

@maxval bircaman szerkesztő: IIIgen, a hallatlan putyini ut nepszeruseget mutatta a voros teri banzaj is, ahova meg a magyarok se mertek elmenni.
Hagyjuk ezt a marhasagot Ibolyka :-)

Nikosi · http://ius-murmurandi.blog.hu 2015.05.18. 15:03:52

@enpera: Hol dolgozol ember? Valószínűleg külföldi multinál. Mert magyar cégnél, állami szférában dugig van a semmit érő és azt is csináló, jó megfizetett hölgyekkel és urakkal. Mert én lépten-nyomon ilyenekkel találkoztam, még ha nem is a közvetlen kollégáim körében.

Esetleg lehetsz parlamenti képviselő, dolgozó, stb.. vagy egy ember egy minisztériumból, vagy annak közvetlen hátérintézményéből. Mert ott aztán csak csókosok vannak, ott senkinek nem tűnik fel még egy sokat kereső, semmit nem csináló ember.

De a lényeg mindenhol van korrupció, mindenhol van bűnöző és sehol sincs földi mennyország egy kukásnak. De aki azt mondja pfú USA Bronx mi az már.... Na nézzen csak be egy két Budapesti lakótelepre, mondjuk kezdje Havannával, vagy egy-két VIII. keres résszel. A lényeg a mocsok és a szar mindenhol ott van. A lényegi különbség, hogy a szar ellapátolásért mennyit is kapsz.

Aki azért megy ki nyugatra mosogatni, mert azt hiszi ott ezzel eléri a földi mennyországot. az pofára fog esni. De aki tudja, hogy ez nem az öltönyös City, és nem a külvárosi zöldövezet, nem a Hollywood-i álom. De pénzt akar keresni, és nem éhen dögleni és utcára kerülni, mert a rezsire se futja, az megtalálja a számítást odakint is. A főnök ott is hülye, a szar meg büdös. De ott mindezt megfizetik, itt nem, ez az első számú probléma. Mert van az a pénz amiért a főnök nem hülye, és a szar sem olyan büdös.

Másrészt a nyugat, benne USA is a lehetőségek hazája de nem egy 8 elemis embernek. Akinek piacképes diplomája és szaktudása, vagy csak jó szaktudása, szakmája, vagy jó vállalkozási ötlete van, az igen is ott tud karriert befutni. Nem azért mert ott nincs csókos, csak nagyobb ország, több nagy cég, több pénz, több lehetőség ennyi, stb...

Mert ami tény az első számú indok a kivonulás mellett az, hogy itt nem haladunk előre csak legjobb esetben is helyben toporgunk. Mert itt a pénz állandó stresz faktor, mert itt az átlag fizetés se sokkal több, mint a "nyomor". A lényeg nem elsősorban a közállapotok (még) hanem a reménytelenség. Mert itt nincs jövő, így ahogy a politikusaink csinálják. Hazudozhat akármit Orbán vagy bármelyik nagyeszű. Amíg idióták vezetik az országot, akik jobbára az egymás ellen való áskálódáson, a politikai gúnyozáson kívül semmihez nem értenek nem fogunk még a helyes irányba sem elindulni....

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2015.05.18. 15:14:18

@Nikosi:
háááát..:-)).......ez megszúrta a szemem azért...
"Mert van az a pénz amiért a főnök nem hülye, és a szar sem olyan büdös. "

Akinek.:-) Speciel a magam nevében azt tudom mondani, hogy számomra nincs ! Süljön ki a szemem, konyuljon le az összes muskátlim, legyen bolhás a matracom....de NIncs!

Most jöttem haza, az átlagnál jobban kerestem, és hiába dagadt a számlám, hiába nem számolgattam, nem figyeltem az árakat, hiába az 50 fontos luxus arckrém.....A főnök még mindig ugyanolyan hülye volt, és a szar is tök olyan büdös mint itthon...Gondolom akkor velem lehet a baj!:-)

.../ itthon fogom elkölteni a pénzem, nyári ruhában fogok végre járni, mezítlábas papuccsal.......és mindennap megölelhetem a gyerkőcöket élőben!!/

Hangsúlyozom, nekem ez így. Viszont elfogadom, hogy másnak meg úgy! Nagyon rendben van ez.

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.05.18. 15:27:32

@shakti_rom:

A magyarok nem mertek menni a washingtoni ukáz miatt, azt hiszem, ez világos.

határonkivül · http://hataronkivul.blog.hu/ 2015.05.18. 15:54:11

@maxval bircaman szerkesztő: Birkuci! Ez kicsit nagyon off nekem a poszt témájához képes ! :-)

Megkérlek.......Ok? Annyi más blogon lehet erről elmélkedni....Ok?
Köszi

Nikosi · http://ius-murmurandi.blog.hu 2015.05.18. 15:58:26

@NagyságosSodalisO [eng]: Mért szerinted a idehaza nem ugyan olyan hülye a főnököd? Itt viszont legalább a pénzed annyi mint ott.

A hülye főnök ott is hülye, meg itt is. De itthon még a fizetés is jó szar hozzá képest.

Ott is lehet normális munka helyett találni itt is, az esélyed ugyan annyi. Kint csak annyiból lehet egyszerűbb, hogy nagyobb gazdaság, több cég, több választék. Mert nem mindegy, hogy 100-ból 10 vagy 1000-ből 100 még ha mindkettő csak 10%. . Nyelvtudás természetesen követelmény, mert aki nem beszélni csak magyar az tényleg csak mosogatni fog.

Viszont idehaza hiába van egy normális munkahelyed, ha a fizetésed szar. Mert Magyarország egész élhető lehetne egy normális nettó fizetés mellett, anélkül viszont csak egy stresszes pöcegödör. Ráadásul ha rossz a fizetése egy embernek, akkor az olyan apró hülyeségek is óriásira nagyítódnak, amire egy normális fizetés mellett csak legyintene.

De ami miatt sokan nem akarják tovább építeni kis hazánkba a légvárakat az az, hogy hiába ásítanak színeseket a kormányaink, nem látni egy fejlődést, nem látni, hogy itt valami megváltozik. Nincs jövő mert, amit a politikusok felfestenek azok csak légvárak, meg ködös ígéretek. Majd egyszer, majd ha a világhelyzet, majd ha már szarrá loptam magam, majd, majd, majd.... De sajnos soha nem fog eljönni az a majd, ezekkel a senkiházi idióta, tehetségtelen, buta, tolvaj senkikkel akiket mi politikusnak nevezünk idehaza.

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2015.05.18. 16:24:37

@Nikosi: ..na..te írtad, hogy van az a pénz......

én meg erre írtam, hogy nincs....mert hiába van sokkal több pénzem mint itthon, ha egyszer a főnököm hülye, attól, hogy sokkal több pénzem van kint, nem lesz normálisabb.....ugyanolyan hülye marad attól, hogy én gazdagodom és minden nap borsot tör az orrom alá..én meg hiába vagyok "gazdag" mégiscsak bosszankodom és mérgelődöm......

az, hogy a főnök hülye , nem pénzfüggő...és bárhol előfordulhat....mármint hülye főnök....:-))) és hülye is marad!

abban értünk egyet, hogy a pénzem kint több lehet ugyanazért a munkáért, mint ittthon.

viszont pénzen csak autót, TV-t , telefont túrórudit , piát és egyebeket lehet venni...okos és aranyos főnököt nem....Itthon sem és kint sem.

Na én erre próbáltam célozni:-)

gmihaly 2015.05.18. 17:24:00

@NagyságosSodalisO [eng]: Maradok, mert speciel és szeretem az országot és megelőlegezem tiszteletet az arra érdemes országlakosokat illetően, és már nem zavar az a fikakulturális nyomor, amit a kivándorlók egy része visszaüzen. De én nem is vagyok már becsapott, hitegetett, félrevezetett ifjú titán, és az összehasonlítgatósdit is az őt megillető helyre raktam magamban. A "nagy" nemzetek urizálásáról pedig az átlagnál mélyebb, alaposabb történelmi ismeretekkel rendelkezem, különös tekintettel a korai gazdagodásuk inkorrekt módszereire. És a ragadós rossz példákra, ahogyan azt mások követték.

A nagy kékség · https://anagykekseg.wordpress.com/ 2015.05.18. 18:28:15

@Nikosi: Nem nagyon akartam belefolyni ebbe az adok-kapok szófosásba, de azért azt hadd kérdezzem már meg, hogy a kinti politikusok mit tesznek mondjuk a magyarok boldogulásáért? Az égvilágon semmit. Nekik kapóra jön a sok lecsúszott munkavállaló, akik bármilyen munkát el fognak vállalni most már szinte bármennyiért (hiszen azt ne felejtsük el, hogy most már kint is harc van egy-egy pozícióért), miközben nekik az a munkavállaló gyakorlatilag egy centjükbe nem kerül. Itt az oktatásra és a nevelésre gondolok. Készen kapnak képzett rabszolgákat, akik a kereslet-kínálat okán bele fognak kényszerülni például a szobabérlésbe, mert egy önálló lakást az egyszerű melós bérből lassan már senki nem engedhet meg magának. Minél több a bevándorló, úgy nő az ingatlanok kiadhatósága, s egyben a bérleti díjak is. A bevándorló pedig ezerféleképpen alkalmazkodik a leghitványabb körülményekhez is, majd itthon elmeséli, hogy ő bizony kint többet keres. Hogy ezért milyen áldozatot hoz (és ebben most benne van minden, kezdve a húsz különböző nációból összetevődő kollégáktól/menedzserektől egészen a Magyarországon hagyott értékekig, melyeket aztán Skype beszélgetésekkel akar pótolni. Itthon hagy mindent, hogy kergessen egy illúziót. Ez minden, csak nem élet. Az más kérdés, hogy kint vannak dolgok, amik jobban működnek, de ezt egy kis akarással itthon is el lehetne érni. Mert azt senki ne mondja nekem, hogy a szemetelés politikafüggő. Az az ember, aki képes összemocskolni a saját környezetét, az pártállástól függetlenül gyökér. És akkor ez most csak egy példa volt.

A nagy kékség · https://anagykekseg.wordpress.com/ 2015.05.18. 18:40:15

@Megnevelő Ember: De most visszaolvastam, amit írtam, és rájöttem, hogy ehhez a témához tényleg nem szabad hozzászólni. Olyan mértékű a ferdítés (mindkét oldalon), hogy józan ésszel itt semmire nem megy az ember. Az egyik túl sokat sír, a másik meg lehazudja a csillagos eget is az égről.
Nagyon kevés olyan külföldet megjárt emberrel találkoztam, aki a helyén tudja kezelni ezt a kérdést, és letisztultan, objektíven tud nyilatkozni. Többek között ezért tetszik ennek a posztnak az egyszerűsége. Semmi felesleges rizsa, csak a száraz tények, amelyek közül mindegyik látható, tapasztalható, csak sokan nem mernek ezekkel szembenézni, inkább önmagukat is átverik.
Azt meg végképp nem értem, hogy mi a búbánatért kell mindenbe belekeverni a politikát. Mert a magyarok körében (éljenek bárhol a világon) ez aztán nagyon megy. Bármi a téma, maximum a harmadik mondat már biztosan a politikáról szól. Hogy egyénileg ki mennyire felelős a kialakult helyzetért, az sosem kerül szóba. Mindig más a hibás.
Hagyjuk is. Bocsánat, hogy megszólaltam!

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2015.05.18. 18:46:13

@Megnevelő Ember: megint szia! Ne kérj elnézést senkitől. Itt nem kell! Sőt. Én kimondottan örülök neked és a hozzászólásodhoz.Mindjárt válaszolok is rá bővebben . Mindjárt megírom, kukkants be picit később. :-)

határonkivül · http://hataronkivul.blog.hu/ 2015.05.18. 18:48:28

@maxval bircaman szerkesztő: Semmi baj, rendben van. Csak ne legyen túl sok. Lényegi, tömör és a kérdésre válasz. Politikából ennyi itt elég is. Nem célunk keményen beleszólni a hidegháborúba! :-))))

Latcho Rom 2015.05.18. 19:25:29

@maxval bircaman szerkesztő: Ukaz, kancsuka, csizma - orosz illiberalis/komcsy eszkozok.

Magyaroszag viszont NATO es EU tag. Kaparjon a ruszki masutt, esetleg kies bulgariadban :-)

Ez eleg velos Sodaviz dragam? :-)

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2015.05.18. 19:29:56

@Megnevelő Ember: Mindkét hozzászólásoddal egyetértek.

Azt hiszem pont nálad olvastam, hogy a vetítés, a bűnbak keresés, a hárítás és a felelősség átruházása mennyire tipikus a kivándorlás kérdéskörében IS! Valóban így van.
Mintha elfelejtenénk azt, hogy az életünkről csak és kizárólag mi magunk döntünk. Mindig, minden körülmények között. Ez alól egyedül a születésünk a kivétel.

Pályát választunk? Igen . Később kiderül, hogy jól döntöttünk vagy nem. Megtaláljuk-e a helyünket, a terveinknek megfelelően , vagy közben változott-e a világ és más irányban kell mennünk? Ha igen, döntenünk kell. Nekünk.

A változó világhoz, országainkhoz nekünk kell alkalmazkodni, nem pedig fordítva. Aki gyenge és tehetetlen hárít és bűnbakot keres. Mert az a könnyebb, felemelni a kezem és azt mondani, bocs ...ez nem énmiattam van..én nem csináltam semmi rosszat..én csak itt ülök és várom a lehetőségeket.....:-((

A külföldi munkavállalást ketté kell választani..és utána még megy tovább a dolog több irányba.

Fiatalok, munkanélküliek, túl vagy alul képzettek....családi kényszerítő körülmények, kalandvágy...sok ok van a palettán.

Egyedülállók, akik mindenféle anyagi, családi , pénzügyi ok miatt indulnak útnak./Képzettek, alul -és túlképzettek./

Házaspárok, gyermektelenek, gyerekesek....anyagi okból, a gyermekek jövője szempontjából....átmeneti vagy végleges kivándorlás....

Megannyi különböző élethelyzet.

Egyben mind közös, az országváltásban.

Az, hogy az általános tender szerint folyamatossá vált a hasonlítgatás, a viszonyítás még valahol érthető is.
Számomra viszont nem elfogadható.

Aki Magyarországról megy el, annak látnia és tudnia kell, honnan ment el. Ismernie kell országa kulturális, gazdasági, politikai múltját és földrajzi és földrajzi adottságait. Kell!
Ha pedig ennek minden birtokában van, értelmetlen dolgot tesz ha új hazája és életminősége apropóján hasonlítgat.

Feljebb egy írtam: Ha mindkét sprinternek azonos adottságai vannak egy futóversenyen, megvan mindkét lábuk, van futócipőjük, a rajtvonalról pontosan ugyanarról a helyről indulnak, akkor a verseny fair és a célba érés után lehet elemezni, értékelni. Ha az egyik féllábú akkor már értelmetlen bármiről is beszélni.
Itt is erről van szó.

Egyáltalán, hogy jut eszébe bárkinek is Angliához, Németországhoz vagy Svájchoz, Franciaországhoz hasonlítani Magyarországot ???!!! Tudja, hogy miről beszél ?

És itt sorolhatnám....a szokásos, már unásig szajkózott marhaságokat......hogy ott mennyivel több a fizetés...Hát még szép!!! Itthon akkor miért nem ??? Tényleg nem tudják a választ ?? Ha nem tudják, akkor erre már csak az lehet a válasz, hogy haver egy zsák szarért!! Hogy lehetne ? Normális ???

Kiszámíthatóság ? Pillangó, mondaná egy netes barátom! Bármikor, bárhonnan, bárkit, kirúghatnak!

Többet keresünk és elég arra amire itthon nem futotta! Na ja ! Az átlag, aki minimál bér körül, vagy kicsivel felette keres, kint is a Tescóba, az olcsó multikhoz jár olcsó, robbantott csirkét vásárolni, vagy este lesi a zárás előtt leértékelt kenyereket, szendvicseket , mikor teszik ki a hűtőkbe?!
Mennyivel többet fizet a lakásért ? Én konkrétan 450 fontot fizettem egy szaros szobáért, sokkal redukáltabb igényekkel éltem együtt idegen emberekkel.... Lett volna megoldás, egy szimpatikus magyar nő /rutinos, talán okosabb is mint én /javasolta, keressek magamnak társat és költözzek vele össze....Kösssszzzz! Inkább nem !....Többet kerestem mint itthon, de itthon nem is ennyit fizettem a rentért...
vagy Sunsbury , földieper, málna, blueburry műanyag dobozban, 15-20 dkg. 2 font vagy néha kicsivel több itthon 1 kg veszek most és az íze is valóságos..... 1 kg....!!!

Persze van, sok minden ami jobb és jobban működik mint itthon.....Nekünk is van amink sokkal jobban működik mint nekik!!! Pl. Egészségügy!Lehet fikázni a magyar eü-t. Ki kell menni ,meg kell betegedni! Ki kell próbálni.! Meg kell nézni, mikor kapod majd a táppénzt, mikor jutsz be az orvos elé.....addig hányszor döglesz meg a fájdalomtól..és nem segit csak az itthonról kivitt túlélő gyógyszercsomag.
Kórházak ?! Persze, sokkal jobban felszereltek ! Még szép! Mitől is ne lennének ?!

Tisztaság ? Szemetelés ? A mostani hétvégén 15 ezer ember szedett szemetet társadalmi munkában Pesten és környékén 3 napig. Hírül nincs olyan kosz mint kint mégis több tonna szemetet összeszedtek.
2.5 év alatt egyszer nem láttam, egy embert sem lehajolni szemétért. A "volunterkedésnek másféle hagyománya és szokásrendszere van. De ettől még belefulladnak a szemétbe.

Félreértés ne essék, nem szándékom kifelé fikázni. Tudtam hova megyek, nem voltak illúzióim, vagy túlzott elvárásaim. Mentem azzal a tudattal, hogy csinálom ameddig bírom, fizikailag és lelkileg, amikor pedig eljön a vége akkor hazajövök.
Hálával és köszönettel tartozom Angliának, hogy terveimet megtudtam valósítani. Láttam pozitív és negatív dolgokat és mindent arra a polcra tettem ahova való

Kb ennyi

Irbisz 2015.05.18. 20:19:28

@Megnevelő Ember:
" Itthon hagy mindent, hogy kergessen egy illúziót. Ez minden, csak nem élet."
hat szerintem az illuzio, hogy itt lesz javulas. a rendszervaltas 25 eve egybeesik teljes felnottkorommal (az egy picivel hosszabb), es bizony minimalis elorelepes van, lassan visszafele haladunk. Masreszt aki nemmosogatni megy ki, az egyreszt elhet kint baromi jol, mikozben az itthoni bicskanyitogato visszassagok mar csak annyira idegelik, hogy egyreszt sajnalja az otthonmaradtakat, masreszt megerositi abban, hogy meg nekunk is megerte valtani, a gyerekeknek meg egyenesen fonyeremeny.

" Az más kérdés, hogy kint vannak dolgok, amik jobban működnek, de ezt egy kis akarással itthon is el lehetne érni. Mert azt senki ne mondja nekem, hogy a szemetelés politikafüggő."
na ez tokeletes pelda, miert nincs esely elobbrelepni. engem iszonyatosan idegesitett az elhanyagolt, piszkos, szemetes orszag, Budapesttel az elen. A szemetelest, az elhanyagoltsagot nem lehet a GDP-re fogni, szegeny ember is lehet igenyes a szukebb, tagabb kornyezetere. Ennek ellenere erre nincs igeny, nagy atlagban igenytelen ezen a teren a nemzet, a legtobb ember szemetel ahol csak tud :(

" Az az ember, aki képes összemocskolni a saját környezetét, az pártállástól függetlenül gyökér. És akkor ez most csak egy példa volt. "
Az otthoni allapotokbol kiindulva, borzaszto sok a gyoker, partbeli hovatartozastol függetlenul. nekem egy felüdüles volt a rendeszett, tiszta, kvazi szemetmentes nemet kornyezet, komoly kozerzetjavito tenyezo.

A nagy kékség · https://anagykekseg.wordpress.com/ 2015.05.18. 20:25:53

@NagyságosSodalisO [eng]: És ne felejtsük ki a felsorolásból a budapesti tömegközlekedést se, ami tényleg világszínvonalú. Azért emlegetem ezt folyton, mert szerintem korábban sem volt rossz, de az elmúlt öt évben kifejezetten előnyére változott. Persze az "igaz magyar" ilyenkor azonnal elkezdi köpködni a 3-as metrót, amire kétségkívül ráférne már egy jó alapos felújítás, de ezt már megszoktam. Az "igaz magyar" egy virágoktól pompázó tarka réten is a szürke gazt venné észre, a barátságos bárányfelhők mellett pedig azonnal rámutatna arra a csúf foltra, amely hamarosan vihart hoz. Semmiképpen sem a jót és a szépet értékelné, mert az nem fér bele a panaszkultúrába.

Na, ennyi elég is lesz mára. :-)

Köszönöm neked ezt a jó kis beszélgetést!

Jó pihenést!

A nagy kékség · https://anagykekseg.wordpress.com/ 2015.05.18. 20:31:16

@Irbisz: Ha beleolvasol a blogomba, akkor láthatod, hogy én pont ez ellen akarok tenni valamit.
De úgy is mondhatnám, hogy egyszerűen csak tenni akarok végre valamit, hátha meg tudom értetni az emberekkel, hogy egy csomó minden rajtunk múlik. Csakis rajtunk.

A kivándorlás (hívjuk inkább külföldre költözésnek) témához én már tényleg nem szólok hozzá egy szót sem. Ahány ember, annyi élet. Nincs olyan "igazság", amit mindenkire egyformán rá lehet húzni.

A legjobb, ha mindenkinek jó egészséget kívánunk. Akár megy, akár marad, akár már elment, vagy esetleg már haza is tért. Az egészségnél nincs fontosabb. Ha az nincs, akkor baj van. Nagy baj.

Latcho Rom 2015.05.18. 21:21:12

@NagyságosSodalisO [eng]: Inkabb csodald meg a friss beach selfimet, egy szal fecskeben vagyok a facebookon :-)

Cas! 30 fok van, sose volt ilyen majusunk, fekete kolkok a folyoban ...maskor junius vegeig kell varni a furdessel, akkor is a ruszkik, ukranok mereszkednek eloszor a vizbe. Eszmeletlen :-)

rezsöatya 2015.05.19. 08:01:55

@shakti_rom: itt meg 6 fok van... :-)
Es hogy a posztnal maradjak:
21. szazad, szamitogepek kora, egy gazdag allam, Anglia. Arra nem kepesek, hogy az idojarast legalabb nehany orara elorejelezzek!!!
Jo, alapbol "mindig esik az eso"! De anno Magyarorszagon pl. az idokepponthu-n teljesen korrekt tobb napos, hetes elorejelzest mutattak... itt meg...! A legpontosabb, ha kinezel az ablakon! :-)))
Mikozben olvasom a hevirént egesz napra...

"hulye angolok, az angolok hulyek!"

(Na, jo kis altalanositas ez is, nem? :D )

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2015.05.19. 09:01:26

@rezsöatya: ejnye no. kárpótoljon, hogy mennyivel többet kereshetsz és mennyi mindent vehetsz belőle!
Ennyi elég is a boldogsághoz! Aszongyák! :-)))

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2015.05.19. 10:12:29

@rezsöatya: Jaja, de sokat és drágát és olyat ami itthon nem kapható és legyen rajta zászló meg felirat...hogy lássák honnan van és te vagy a jól élő külföldi magyar...mert neked most már erre is fussa .:-DDDDDDDDD

rezsöatya 2015.05.19. 12:41:57

@NagyságosSodalisO [eng]: Te most szivatsz...!? :-P
(Van egy gatyam (allitolag), tudod, beerem kevessel...! :-))) )

Latcho Rom 2015.05.19. 13:03:51

@rezsöatya: Madzagot kiakasztani az ablak ele (karinthy)
:-)

patkányarcúáginéni 2015.05.19. 16:35:40

@Jess G: Igen, léteznek sérültek, önérték-zavaros emberek mindenhol....no meg az idegenség vonzása. Utóbb kiderülhet.

Suvahe · http://suvahe.blog.hu/ 2015.05.26. 14:24:38

Ismételten jó képek! Egy olyan kis zöld kalapban én is szívesen mutatkoznék.
Buszon gitározós buliból sem maradnék ki.
Amíg ilyen nincs, addig marad a kokettálás. ;-)

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2015.05.26. 15:26:10

@Suvahe: Nekem az igazi maradandó élményem egy 90 éves néni volt éjszaka a párizsi metrón. Korom fekete , vagány, rövid derekú posztó dzsekiben, gallér felhajtva ahogy kell, ugyanabból az anyagból térdgatya, piros harisnya, fekete bakancs, fekete svájci sapka, tűzpiros rúzs, és szakszofonon játszott.....elképesztő jól....:-)))

Míg élek nem felejtem el, egy jelenség volt, a nagybetűs egyéniség, aki nem vegyül, nem beolvad, aki más akart lenni, és tudott , mert más lenni.....Na nekem az ilyenek az etalonok....:-))))

Az angliai buszon harsány módon hangoskodó feketéből tucatszám van, imádnak feltűnősködni, észre akarják magukat vetetni...ezért mindent megtesznek...a legritkább esetben látsz köztük tehetséget....sajnos

Szóval addig kokettálunk?? :-DD
süti beállítások módosítása