Határonkívül

Határokon át, földön, vízen, levegőben

Megrázó történet egy libériai mentőstől /18+/

2015. április 09. 08:11 - határonkivül

A World Press Photo pályázatát minden évben kiírják. 2014-ben is neveztek rövid videófilmekkel is. Ma az egyik legmegrázóbb felvételt kínálom fel nektek

   141002-ebola-kns-03_c08fee3ee93c4c56aa9c416b1bc551be_nbcnews-ux-720-400.jpg  Ebolában meghalt férfi felesége könnyek között telefonál....

                                        

                                            Utcáról-utcára folyik a harc az ebola ellen.

                 /Az eredeti cikk megtalálható :2014.okt.16, The New Yourk Times-ban, szerző : Ben C.Solomon/

 

Néhány monrovai mentős is megfertőződött ebolával,míg mások támadják őket, mert nem kapnak betegellátást időben.
Egy hétig úton , és Libéria fővárosa egyre mélyebbre merül a krízisben. 

A mentős munka Libériában nagyon magányos és fárasztó 'üzlet'.                                

 

Fighting the Ebola Outbreak, Street by Street from The New York Times - Video on Vimeo.

Helyszín: Monrovia, Libéria fővárosa

-Az út megrepedt, nagyon göröngyös-...Kiabálta Gordon Kamara a mobiltelefonjába, a feje fölött sikító mentőautó szirénája alatt.A telefon folyamatosan csörög hajnal 5 óra óta.
-Nem most! Most nem!-Kiabálta később a telefonba az ambulancia nővérének.
-A város másik oldalán vagyunk!-
A hívások a hét folyamán ugyanazok voltak:barátok, ismerősök, ismerősök ismerősei, családtagok, rokonok vagy teljesen idegenek.Mindegyikük szerettei ebolában betegedtek meg és neki könyörögnek, hogy jöjjön gyorsan.A hét minden napján nonstop dolgozott Kamara és legénysége a fővárosban, egy régi amerikai mentő autó fedélzetén aminek még mindig kaliforniai rendszáma volt.
-Sosincs megállás!- mondja Kamara egy újabb hívás fogadása közben.
Vagy 15 mentős csapat kering körbe a városban és folyamatosan szörnyű nehéz döntéseket kell meghozniuk.Több száz új ebola fertőzöttet fedeznek fel minden egyes héten,de sokkal több a fel nem fedezett új beteg.És a járvány során közülük csak egy kis százalék jut el kórházba és kap megfelelő ellátást.
-Látjuk, ahogy befolyik a közösségekbe, először csak egy és aztán rengeteg fertőződik meg.-mondja Kamara. "A térképet lassan vörösre festi a vírus."

alt-ambulance-articlelarge.jpg

Gordon Kamara, an ambulance nurse, checking on a body in the middle of a street last month. A video about Mr. Kamara’s experiences is at nytimes.com/video. Credit Daniel Berehulak for The New York Time

 

Szembekerülve az ebolával néhány közösségi csoport belépett a segítőkhöz, motiválva az önzetlenség és a kétségbe esés által.Bizonyos környékeken az önkéntesek csapata próbálja követni a megbetegedetteket, áldozatokat, elmagyarázzák a fertőtlenítési alapszabályokat , de sajnos nagyon csekély felszereléssel, dekontamináló anyaggal rendelkeznek, gyakran nincs elég klór,hogy gátat állítsanak a járványnak.
Mr. Kamara nem a kormány alkalmazottja.Mégcsak diszpécsere sincs, aki megmondhatná neki, mikor hova menjen, melyik beteget vegye fel.Ehelyett,a csapatát egy ellenzéki parlameni képviselő finanszírozza Saah H. Joseph, aki behozta a két használt mentőautót Amerikából ebben az évben Monroviába......

 

Döbbenetes videó filmet készítettek, megrázó és felkavaró a valóságot látni.
Vannak akik megkérdezik, mi közünk nekünk ehhez, messze -távoli vidék, jobb ha becsukjuk a szemünket és nem nézzünk szembe a világban történő fájdalmas dolgokkal!

Én azt gondolom, igenis, kötelességünk lélekben velük lenni, erőt küldeni nekik,velük együtt reménykedve, hogy egyszer vége lesz ennek a szörnyűségnek.

 

42 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://hataronkivul.blog.hu/api/trackback/id/tr747352362

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

rezsöatya 2015.04.09. 08:25:56

Felkavaro, valoban. Nehez barmit is mondani...

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2015.04.09. 08:39:23

Többször végignéztem a videót.....Ez a mentős ember elképesztő...Nem tudom szavakba foglalni amit mondanék...túl sok mindent megindított bennem..
A World Press Photo oldala nálam a kedvencekbe van mentve.

2015.04.09. 10:44:54

Nem tudom most megnézni a videót, net gondok, szerencsére azóta változott a helyzet, 2015. márciusi adatok alapján minimális a betegek száma. Nagyon is sok közünk van hozzá az utazások miatt, ahogy a fertőzés is más kontinensekre eljutott de nem terjedt tovább.

határonkivül · http://hataronkivul.blog.hu/ 2015.04.09. 10:48:01

@Turchi: Igen ez a tavalyi kiírásra készült pályázati anyag volt. Az eredményhirdetés viszont az idén volt. Szerencsére a közben eltelt idő alatt sok mindenben javult a helyzet.
Engem megrémített amikor először elolvastam a sok kapcsolódó cikket.....első körben 50000 hullazsákra volt szükségük....borzasztó

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2015.04.09. 11:36:30

@**mimi**: Legelőször az a már-már agyoncsépelt idézett jutott eszembe, hogy :"Az embernél nincs semmi csodálatosabb...." Ebben az esetben ez félelmetesen igaz....
Honnan ennyi erő, ennyi elszántság, ennyi önzetlenség, önfeláldozás és szolgalelkűség...döbbenetes..

2015.04.09. 12:04:29

Az a baj hogy jelenleg ott nincs most betegség 1 hete, a környező országokban viszont vannak újak, tehát előfordulhat hogy újra megjelenik ugyanott, ahol már majdnem elmúlt. Nem tudják betartatni az alapvető szabályokat, a betegeket sokszor nem is jelentik, így aztán tovább fertőznek. Közben a vírus mutálódhat, vagy már mutálódott is, mire kifejlesztik az ellenszert, addigra lehet az újat kitalálni, mert az előző variánsra meg nem lesz jó.

2015.04.09. 17:20:32

A nyugati orszagokbol eleg sok penz es eu. munkaero vandorol jarvany sulytotta orszagokba. Ami nem szep dolog, hogy ezek utan jon hogy a nyugatiak teszik tonkre oket. :) Volt errol a temarol egy jo, de eleg kemeny film (Sleeping Sickness)- a jarvanyokrol, emberi tragediakrol, a szervezetlensegrol, a korrupciorol, torzsi viszalyokrol, a segelyek ellopasarol... es arrol hogy a feher orvos hogyan golyozott be ebben a kornyezetben. Ez Cameroon-ban jatszodott... Amugy meg ahogy Turchi is irta, mindenkinek erdeke, hogy az ebola-hoz hasonlo jarvanyt megallitsuk, barki repulore ulhet es elviheti akarmelyik orszagba.

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2015.04.09. 17:29:32

@cougarcat: jaj, igen ...én őszintén bevallom nem sokat tudok Libériáról....most kerestem ki egy csomó olvasnivalót az országról, gazdaságról, politikáról, társadalmi problémákról.....átfogóan sok mindent tudok Afrikáról, de országonként sok a különbözés ....más szempontból meg vannak azonosságok is....

2015.04.09. 17:52:39

@NagyságosSodalisO [eng]: Meg a joval gazdagabb Del Afrikaban is meg lehet talalni a fent emlitett problemakat, a videki, fekete telepuleseken vagy a nagyvarosi nyomornegyedekben. Ott az AIDS a problema. Nincs eleg orvos ott sem, az apartheid felszamolasa utan rengetegen elmenekultek onnan Eszak-Amerikaba, Ausztraliaba, Europaba. A del-afrikai kormany pl. felkerte a kanadai kormanyt, hogy ne fogadjak el a del-afrikai orvosok diplomajat, ne szipkazzak oket el onnan... Persze "fekete" Afrika igy is fejlodik, fejlodni fog, csak ez nagyon lassu es fajdalmas folyamat lesz, az en eletemben valszeg nem lesz szamottevo valtozas. A gyerekekre nezve eszmeletlenul tragikus, ami ott folyik - ilyenkor egesz generaciok serulnek, vesznek el, akar vegervenyesen.

A sajat hazunk tajan meg.... A BC rezervatumokban terjed a TB megint....

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2015.04.09. 19:01:57

@cougarcat: Hát a fekete kontinensen az egészségügy a legnagyobb probléma, de nem sokkal kisebb gond az oktatás és a politika hatalomért dúló harcok és a népcsoportok közötti ellenségeskedés.
Persze lehet még beszélni Afrika természeti kincseinek és egyéb más területein történő kizsákmányolásáról is.
Egyetértek veled, mert ezek a problémák túl nagy méretűek és a világ összefogása és segítsége sem lesz elég a megoldásra.
A nagy kontinensnek önmagának kell belülről megtalálni a megoldást és hosszú-hosszú évek alatt lentről felfelé lépésenként építkezni. De ez még nagyon messze van.
Talán az oktatással kellene kezdeni, párhuzamosan a megfelelően felelősségteljes kormányok létrehozásával, akik aztán rendbe teszik a politikai erőviszonyokat, gazdasági rendszert és a rendfenntartást az egészségüggyel együtt.
Szerintem nincs más út!
De mi már ezt nem érjük meg, talán még az unokáink sem....

NomádMatyi · http://turkesztantajmz.blog.hu/ 2015.04.10. 08:36:42

elég durva lehetett ez az egész helyzet

de azért maradjunk annyiban hogy a terjedésről nagyon is tehettek a helyiek :(

és nagyon nem bíztak a külföldi orvosokban, hanem inkább a saját sámánjaikban

pont Delhiben voltam egy WHO előadáson ősszel az eboláról ... a WHO emberei nagyon derülátóak voltak, emlegették hogy nem kell lezárni a határokat stb stb

persze a közönség ezt akarta megtudni hogy ha nem zárjuk le a határokat, akkor mi garantálja hogy ne terjedjen más országokba, akár repülővel?

főleg olyan országokba, ahol mint tudjuk, a higiénia nem áll nagy becsben

de a WHO csak annyit mantrázott, hogy a reptereken ellenőrző pontok vannak, meg figyeljünk a higiéniára és slusszpassz ... kicsi az esélyünk a megbetegedésre ... megnyugtató nem?

2015.04.10. 14:47:23

@DavidT: Ez nem is volt vitás hogy a helyieket nem lehetett meggyőzni hogy a terjedést hogy kell megakadályozni. Ha magukra maradtak volna külföldi segítség nélkül, akkor még rosszabb lenne a helyzet. Bizony azonnal határ lezárást kellett volna, de ha azt nézem hogy az USA is későn kezdte jobban nézni a beutazókat akkor ugye mit várunk a helyiektől? Próbálkoztak a helyi felvilágosultabb, tanultabb réteg mindenféle trükkökkel, dalokat, verseket tanítottak amiben a betegségről és a terjedéséről van szó de 2-3 országot egyszerre felvilágosítani nem annyira lehet, akik még ott tartanak ahol.

2015.04.10. 17:07:40

@DavidT: "de a WHO csak annyit mantrázott, hogy a reptereken ellenőrző pontok vannak, meg figyeljünk a higiéniára és slusszpassz ... kicsi az esélyünk a megbetegedésre ... megnyugtató nem?"

Nekem nagyon nem az! :) Hozzank leginkabb Kinabol hozzak be az ilyen veszelyes virusokat - de az ebola is valos veszely, hiszen vannak itt is bevandorlok abbol a tersegbol, akik jarnak haza rokont latogatni.

Amugy meg erdekes hogy mas tekintetben meg nagy a szigorusag, pl. a bevandorloknal kiszurik az olyanokat akiknek valami olyan betegseguk, rendellenesseguk van, ami nagy terhet rona az eu. szolgaltatasra, meg akkor is ha ez nem fertozo...

2015.04.10. 17:08:24

@Turchi: Szerintem is nagyon alabecsultek a helyzetet ideat is...

NomádMatyi · http://turkesztantajmz.blog.hu/ 2015.04.10. 17:27:30

@Turchi: +1

@cougarcat: érdekes ... mondjuk talán pánikot sem akartak kelteni a határlezárással

2015.04.10. 17:51:01

@DavidT: "mondjuk talán pánikot sem akartak kelteni a határlezárással"
Igaz....

Az USA-ban volt egy eset amikor nem ismertek fel az ebola-t az ugyeleten jelentkezo betegnel, hazakuldtek, utana meg jott a panikolas. Szerencsere nem terjedt tole es az illetot is meg tudtak gyogyitani. Meg a kutyajat is lecsekkoltak. :)

Az H1N1-tol joval tobben meghaltak itt (koztuk sokan gyerekek), az Mexikobol jott ide fel, bar elobb-utobb barhonnan elert volna ide. Akkor is azt mondtak, hogy nincs gond, utazzunk nyugodtan Mexikoba - volt ismerosom aki ment Cancunba, semmi baja nem lett, vagy ki tudja, osszeszedte a virust es nem betegedett meg (mert legtobbunkkel ez tortenik). De hogy most nem sok menekult/bevandorlo jelentkezeset fogjak elfogadni az ebola sulytotta tersegbol, az is biztos...

NomádMatyi · http://turkesztantajmz.blog.hu/ 2015.04.10. 17:57:11

@cougarcat: igen, szerencsére az USA-ban akkor a kezdeti bénázás után azért a helyzet magaslatára emelkedtek

hát ne is fogadják el a menekültkérelmeket onnan

h1n1, most indiában is kezdett terjedni megint, nálunk körbe is küldtek egy emailt hogy lehet vakcinát kérni (vagy h1n1-re nem lehet? nem tudom) ... kínai csaj rögtön bejelentette az igényét ... így is csoda hogy azt az indiai dzsuvát mi tul tudtuk élni :D

2015.04.10. 18:01:53

Hulyesegre innen is felhozok egy peldat. Van egy reteg, amely bevette hogy a vedooltas tobbet art mint hasznal (nemely hugyagyu celeb terjeszti a mediaban) es nem oltatjak be a gyerekeket a szokasos gyerekkori oltasokkal. Emiatt mar tobb gyerekbetegseg is terjed megint - kozben meg az allam nem kepes torvenyt hozni hogy "segitsen" a hulyeknek es a fenyeves hivoknek a gondolkodasban. :) Ezek az emberek erdekes modon nem a szegenyek es butak, hanem azok akik ugy gondoljak hogy tobbet tudnak, mint a tudosok, orvosok es kutatok. Miutan tipikusan jo korulmenyek kozott elnek, az o gyerekeik kevesbe vannak veszelyben, nem jellemzo hogy megbetegednek, de a virust elkapjak es terjesztik. Aztan az iskolaban megfertozik azokat a gyerekeket, akik rossz korulmenyek kozott elnek, es a szulok pedig hanyagsagban nem oltatnak - ok szinte mindig megbetegednek, foleg az indian gyerekek, akik kozul sokan mar eleve fejlodesi problemakkal szuletnek. Aztan ez gyermekvedelmi problema lesz (ami nagyon draga), mert pl. veszelyeztetett gyereket nem beoltatni gyermekvedelmi torvenybe utkozik meg akkor is ha az eu. torveny nem irja elo az oltast. Szoval kesz kabare. Es hiaba cikkeznek errol minden ujsagban, nem veszik eszre hogy manapsag nem lehet mindenkitol elvarni hogy jozanul gondolkodjon...

2015.04.10. 18:06:49

@DavidT: Megerosodtel ott. :)

NomádMatyi · http://turkesztantajmz.blog.hu/ 2015.04.10. 18:22:22

@cougarcat: hát az tuti :D

jajj ne is idegesíts ezzel az oltásellenes hülyeséggel ... ez valahogy egyre nagyobb hírverést és népszerűséget kap mindenhol, asszem itthon is

igen, azok az emberek tudnak gondolkodni "hasznos" vagy "haszontalan" dolgokon akik nagyon ráérnek a jó körülményeik miatt

nagy kár hogy a nem beoltás veszélyezteti a többieket is ... mert egyébként lehetne hagyni hagy hulljon a hülyéje :D

2015.04.10. 19:06:46

@DavidT: Kaliforniaban megjonne az eszuk? Hat csak gratulalni tudok nekik, jol teszik. Valamikor a "szabadsag" meg az hogy "mindenki azt csinalt amit akart", arra alapult hogy lehetett tudni, a nyaj tobbe kevesbe kovette az elvart nyomvonalat, mindenfele terelgetes nelkul. Es ebben az esetben helyesnek is tartom a szabadsagot, vagyis a tulszabalyozottsag elkeruleset. Hiszen jo az ha felelos emberek vannak korulottunk, akik noszogatas nelkul is kepesek felelosseget vallalni onmagukert, vagy atlatni a kozosseg erdekeit. De amikor onzo, kulonc es a butasagokra vevokbol kezd tul sok lenni, akkor felborul az egyensuly. Az hogy ezek az emberek gyakorta a kivaltsagosok koze tartoznak, engem is fel tud duhiteni. :)

Latcho Rom 2015.04.10. 19:38:53

@DavidT: 7 gyerek kapott itt Ottawaban "whooping cought-t" a héten - nem voltak beoltva.
Anyjuk villamgyorsan leszallt errol a vedooltas ellenes marhasagrol, publikusan.

NomádMatyi · http://turkesztantajmz.blog.hu/ 2015.04.10. 19:46:56

@cougarcat: én amúgy is valami egészséges szabadság és rend közötti egyensúly híve vagyok ... de ne kérdezd ez hol húzódik

szeretném azt hinni hogy sok felelősségteljes ember van, de több a nem felelősségteljes, attól félek

@shakti_rom: mekkora pálfordulás

de legalább belátta hogy hülye volt ... bár ez sajnos nem biztos hogy sok oltásellenzőt meg fog győzni

Latcho Rom 2015.04.10. 20:09:33

@DavidT: Menyem is kacerkodott ezzel, de meggyoztuk.

2015.04.10. 20:27:02

@DavidT: Kis unokahugom Victoria-ban vallasi okokbol nem oltatott. Christadelphians - valami angol eredetu szekta, fokent angolszasz orszagokban mukodnek. A gyerekek nem nezhettek tevet, megprobalnak csalni az adoval, stb. :) Aztan a negyedik kisbaba meningitis-es lett, majdnem meghalt. Ezutan az osszes gyereket beoltatta, mindennel amivel lehetett. De eleg sokat reszkirozott mire idaig jutott.

NomádMatyi · http://turkesztantajmz.blog.hu/ 2015.04.10. 20:36:39

@shakti_rom: helyes!!!

@cougarcat: erről még nem is hallottam ... szegény kisbaba

és ez a durva amúgy, hogy a gyerek szív a szülő hülyesége miatt

Latcho Rom 2015.04.10. 20:48:53

@DavidT: Aztan itt vannak a kanadai indianok is, akik neha rakos gyerekeket "tradicionalis" native modszerekkel akarnak gyogyitani, s elofordul hogy a tovenykezes hagyja oket..de errol kati tobbet tud meselni..

NomádMatyi · http://turkesztantajmz.blog.hu/ 2015.04.10. 20:53:38

@shakti_rom: szegények ... az is valami olyan helyzet lehet, mint az afrikai ebolásoknál, hogy nem bíznak a modern orvoslásban?

bár lehet bennük jogosan egy komplexus, hogy az új telepesek ki akarják irtani őket :(

Latcho Rom 2015.04.10. 20:57:25

@DavidT: Rég volt a feher uj telepes, nem hiszem hogy ez ebben kozrejatszana.

NomádMatyi · http://turkesztantajmz.blog.hu/ 2015.04.10. 21:04:41

@shakti_rom: tudom, de lehet hogy a régi reflexek megmaradtak ... de csak mondom, nem vagyok szakértő ... csak jártattam az agyam :D

2015.04.10. 21:06:08

Kettos mercet tudunk/merunk csak az indian csaladokkal kapcsolatban alkalmazni, veluk kapcsolatban nagyon alacsony a merce, tulajdonkeppen a "community standard" alatt van. Ha jol emlekszem Keleten a gyermekvedok nem mertek beavatkozni amikor a korhaz bejelentette, hogy a szulok nem hajlandok kezeltetni a rakos gyereket. Ami erdekes volt hogy a szulok nem is igazan hagyomanyos gyogymodot hasznaltak, hanem valami kuruzslonak fizettek egy vagyont Floridaban - kesobb visszafele pedaloztak es azt allitottak hogy csak taplalkozasi tanacs volt az. Szegeny gyerek meghalt, es persze lehet hogy amugy is ez tortent volna, nem tudom. Alapelv lenne az, hogy a gyerek nem a szulo tulajdona, tehat nincs korlatlan joga meghatarozni, hogy mi tortenjen vele, es ha ez a gyerek joletet, egeszseget veszelybe helyezi. De az indian kozossegekben ezt az alapelvet szinte lehetetlen minden esetben alkalmazni. Naluk tulajdonkeppen az indian kozossege a gyerek, ok hatarozzak meg, mi legyen. Persze ha valami gonosz dolog tortenik a gyerekkel, akkor minket ostoroznak erte, ezt mar megszoktuk. :)

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2015.04.11. 20:16:03

@shakti_rom: @cougarcat: @DavidT:
Elmesélek akkor nektek valamit.
Tegnapelőtt beszélgettem a legkisebb húgommal,aki újszülött-csecsemő és gyermek szakápoló kórházi osztályon dolgozik a a főorvossal és osztályos orvossal állandón az ambulancián.
Két esetet mesélt a múlt hétről.
Mindkét eset ugyanazzal a családdal történt meg.
Kis tudnivaló.
Sok gyermekes, Kanadából hazatelepült hívő család. Az ősök középiskolai tanárok, apuka pedig igazgató. A hazatelepült házaspár is értelmiségi. A feleség elvégzett kint Kanadában valami alternatív szülésznői képzést.
Gyerekeknek nem engedték beadni anno a védőoltásokat. Ők tudják, mennyi és milyenféle okok , meggyőződés miatt./6 gyerek van/
Most itthon történt valami pálfordulás, mégis csak eljutottak, hogy kellenek a védőoltások.
Az itthoni magyar kórházi rendszer klasszul meg van automatizálva, mert intézményi szülésnél, a pici megkapja a kötelező védőket, vércsoport meghatározást, rutin vérvételek történnek, sárgaságra stb. Csak ezek után, egészségesen mehet haza az anyuka a babával.
Ominózus házaspár, /körültekintően, felelősségteljes szülőként / úgy jött haza, hogy mindent elintéztek kint indulás előtt, csak a család itthoni betegbiztosítását nem. Azt itthon kezdték el elindítani.....6 gyerek mellett...../mert ugye azok megvárják, míg megjön a kártya és addig nem lesznek betegek.../.
Fel voltak háborodva, a védőoltásra várva, hogy a zsúfolt betegváróban várniuk kellett több mint egy órát.../Rota vírus járvány van, rengeteg a hányós, hasmenéses kisgyerek, turbó módban dolgoznak/
A főorvos elmondta, hogy most nem kellene fizetni sem és várni sem , ha anno a gyerek születésekor nem tiltakoztak volna, a védőoltás ellen.....

Másik....

Anyuka kitalálta, hogy létrehoz egy otthonszüléssel foglalkozó babaházat itt a városban, ami meg is történt. Gőzerővel üzemel, /fogalmunk nincs hogy kapott egyáltalán engedélyt/....az ország másik részéből is jönnek első gyermekes házaspárok.....
Csakhogy, megtörtént a baj 2 hónappal ezelőtt, meghalt egy baba....tart a nyomozás....olyan alapvető szakmai hibák sorozatát követte el a nagy önbizalommal "szaktudással " rendelkező szülésznő, hogy több plénum lebénulva és érthetetlenül áll...
Napokban egy szintén otthon szült anyukának a nővére robogott be a kórház ambulanciája, hogy azonnal valaki adjon szakmai tanácsokat,, mert nem tudják, hogy mit csináljanak. A pici baba 1,5 napos, de csak alszik, nem sír, nem evett semmit, mert anyukának nincs még teje, megkérdezték nagytudású szülésznőt mit tegyenek, azt mondta táplálják addig cukros vízzel, mig nem lesz teje a mamának. Erre irányult a kérdése , hogy valóban elég -e ennyi a babának és ez helyes -e.?!
A másik kérdése az volt, hogy az rendben van-e, hogy anyuka nagyon erősen vérzik, nem tud felkelni, szédül, tejelválasztás beindulásának poros nyoma sem, sőt ő úgy látja, inkább kiszáradni látszik.....és a babával sem foglalkozik egyáltalán, mert fájdalmai vannak.....A szülésznőt felhívták, azt mondta ez teljesen normális, 1,5 nappal a szülés után, masszírozza a mellét és akkor igyon sok folyadékot meg egyen sok levest.

A főorvos úr újszülött mentőt hívott a babának azonnal, rohamkocsit meg a mamának....

Én meg nem hiszem, el, hogy vannak még emberek akik ennyire magabiztosak a saját állatságukban.
Erre mondom én, hogy az embernek , nem magának kell megítélnie, hogy micsoda és mekkora tudás birtokában van......Mert a beteg ember ezt kissé elkalkulálja!:-(((((((((

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2015.04.11. 20:18:40

@NagyságosSodalisO [eng]: Félreértés ne essék, nem a kanadai oktatást akartam pellengérre állítani vagy bármi ilyesmi...
Csak azért érdekes mert ti ketten pl. magyarként már régóta Kanadában éltek, egyrészt ezért gondoltam, hogy érdekes, de elsődlegesen az általatok tárgyalt védőoltás témakört érinti nagyon is.

NomádMatyi · http://turkesztantajmz.blog.hu/ 2015.04.12. 08:16:17

@NagyságosSodalisO [eng]: ez nagyon érdekes történet volt köszi!

"az embernek , nem magának kell megítélnie, hogy micsoda és mekkora tudás birtokában van"

+1

na meg az otthonszülés a másik olyan kategóriájú téma mint a kötelező oltás ... vagyis én nem engedném az otthonszülést

2015.04.12. 17:43:12

Az is érdekes ám hogy aki pl. Egyiptomba utazik, nincs kötelező védőoltás, Szudánba is csak a sárgaláz elleni kötelező. Persze adnak másra is, de azok csak ajánlottak. Mi az ég fszára is beadattunk mindent Szudán előtt, Egyiptom előtt meg a Hepatitis AB-t. Az ajánlottak felét legalább kötelezővé tenném azoknak akik hosszabb útra mennek, bár nem értem hogy aki rövidebb útra megy, tény hogy időben kevesebb az esélye összeszedni valamit, de bizony az orvosnál az ajánlott listánál is különbséget tesznek hogy mennyi időre megy az illető. Ezek az oltások hosszú ideig védettséget adnak, nem érdemes akár egy rövid utazás alatt összeszedni valami súlyos nyavalyát. De pl. azt sem szokták ellenőrizni, nem kapott-e az illető valamilyen férget el, pedig azt is baromi könnyű ám. Csak akkor derül ki mikor már panaszt okoz. Az első 3 évben családi szűrésre jártunk és mindenre néztek minket, aztán miután hosszú idő alatt sem szedtünk össze semmit, azóta csak ritkábban megyünk. Az meg külön röhej hogy Szudánban az ott tartózkodáshoz vérvétel kell, nincs-e HIV bajunk, miközben vérvételnél az alapvető higiéniai szabályokat sem tartják be. Na így ne terjedjen az ebola, ami még érintéssel is elkapható, nemhogy vérvétellel. Mi vittük a kesztyűt, alkoholt. Apjuk fa*a. Eddig 2x voltunk, az első alkalommal úgy ordítottam mert olyan trehányak voltak, 2. alkalommal már megismertek, meg vittünk mindent amit kell. Lövésük sincs még ilyen helyeken sem hogy mi az hogy tisztaság.
süti beállítások módosítása