Határonkívül

Határokon át, földön, vízen, levegőben

Vancouver Sziget az esőerdők birodalma

2015. február 10. 06:54 - határonkivül

Cougarcattal utazunk ma Kanadába és meg sem állunk csak Vancouverben. Külön köszönjük a gyönyörű fotókat. Reméljük lesz még folytatása.

 

kati7.jpg

Victoria, British Columbia

 

1993-ban költöztem a Vancouver Szigetre, Kanadában. Ekkor már 3 éve az országban éltem, csak jóval északabbra. Egy idő után a kemény telek és az elszigeteltség miatt máson se járt az eszem, mint hogy Irány Dél! Éghajlat alapján két helyet néztem ki a térképen, az Okanagan völgyét, és a Vancouver Szigetet. Az előbbi nem nyerte el a tetszésem, a környező sivatagos táj és ultra tradicionális '“redneck” kultúra miatt. A szépséges Vancouver Szigetbe viszont könnyű volt beleszeretni.

A sziget Vancouvertől nyugatra helyezkedik el - Hollandiához hasonló területével Észak Amerika nyugati partjának a legnagyobb szigete.  Kb. 780 ezer ember él itt, leginkább a délkeleti oldalon. A sziget legnagyobb része vadon, esőerdő, hegyvonulatok, nehezen megközelíthető öblök és fjordok. A déli csücskön található British Columbia tartomány fővárosa, Victoria, mely egyben Kanada egyik legszebb városa is.  A nyugati, nyílt Csendes óceáni oldalon helyezkedik el Kanada egyik népszerű nemzeti parkja, a Pacific Rim National Park. A szigeten van Kanada legmagasabb vízesése is, a 440 m-es Della Falls (a világon a 10. legmagasabb).  

kati6.jpg

Chesterman Beach, Tofino

 

Az éghajlat itt a legenyhébb Kanadában: a Gulf szigetekkel párhuzamos szakaszon, ahol én is élek, szubmediterrán a klíma, vagyis a nyarak melegek és szárazak, a telek pedig enyhék és esősek. Itt megterem pl. a citromfa, és a kínai pálma is áttelel az óceánhoz közel. Az őshonos vegetáció két különlegessége az enyhe éghajlatot kedvelő Gary tölgy és a kopasz, hámló törzsű arbutus. Az esőerdőben cédrus, Douglas fenyő, bürökfenyő és Sitka fenyő nő többek között - az egyik tartományi parkerdőben 95 méter magas lucfenyők és ezer évesnél öregebb cédrusok láthatók. Az erdők jellegzetessége a talajt beboritó páfrány takaró. 

kati5.jpg

Páfrányos erdő

kati4.jpg

Chesterman Beach, Tofino

Az természet közelsége a lakott területekre is rányomta a bélyegét: a  kisebb nagyobb városokban sok  a természetes park, és a házak közötti zöldterület. Az esőerdő gazdag állatvilágban is, mint pl.  fekete medve, Roosevelt szarvas es puma (az eredeti "cougarcat"). A tengeri állatok közül a legjellegzetesebbek az orca, tengeri vidra és a szürke bálna.  

 

 

kati_6_uj.jpg

Találkozás egy fekete medvével a folyóparton

 

A sziget őslakosai észak-amerikai indiánok.  Az európaiak megjelenése negatív hatással volt rájuk és a különböző Európából hozott betegségek miatt számuk erősen megfogyatkozott. Manapság  mint abszolút kisebbség, különleges státuszt élveznek, főképp ha a szerződésekben kijelölt területeken élnek. Ennek ellenére a helyzetük sok esetben szomorú, "harmadik világ"-hoz hasonló, és kapcsolatuk a fehér lakossággal nem mentes konfliktusoktól.

kati2.jpg

Totem oszlopok, szabadtéri indián múzeum, Duncan

 

A Vancouver Sziget hagyományos iparágai a halászat, fakitermelés, fafeldolgozás, valamint a cellulóz és papíripar. Az elmúlt évtizedekben a hagyományos iparágak erősen visszaszorultak, nem egy gyár dél-amerikába települt át, ahol jóval olcsóbb az üzemeltetés és alacsonyabb a bérszint. Jelenleg a szolgáltatóipar, egészségügy, épitőipar és turizmus foglalkoztatja a legtöbb embert. Victoria-ban van British Columbia IT és fejlett ipari technológia központja, valamint a tartományi kormány különböző minisztériumai . A szigeten kevesebb a bevándorló, mint Kanada más nagyvárosaiban, de azért itt is reprezentálva van sokféle náció. Miután az ingatlanok itt drágák, valamint állást találni nem olyan egyszerű, a legtöbb bevándorló Kanadán belül költözik ide, amikor már máshol kialakított valami egzisztenciát. 

A kontinensről komppal, repülővel, vagy hidroplánnal lehet ide eljutni - a kompút Vancouvertől 1,5 - 2 óra, míg hidroplánnal kb. 20 perc. Nem gondoltam volna amikor ideköltöztem, de nagyon ritkán hagyom el a szigetet, nem hiányzik Vancouver. Talán ez Victoria közelsége miatt van, ahol a szórakozástól kezdve a vásárlásig sok minden megtalálható. 

Ide sok ember költözik máshonnan - a természeti szépségen és enyhébb éghajlaton kívül a vonzerő még az itteni életforma, a “West Coast lifestyle”. Ebbe belefoglaltatik a különböző kültéri sportok űzése, strandolás, természetjárás, egészséges életmód és “lazaság”, vagyis itt kevésbé tapossák az emberek a mókuskereket, mint máshol. A 60-as, 70-es években különböző "counter-culture" csoportok találtak itt otthont, pl. hippik, vagy olyanok akik egy egyszerűbb életformára vágytak. 

 kati1.jpg

 

 

Hegyi rét, Mount Cokely

 

Hogy egy pár negatívumról is legyen szó…. Télen sokat és gyakorta esik az eső. Ritkán havazik, de amikor igen, akkor a hó vizes, nehéz és csúszós. A helyiek nem olyan barátságosak mint amit azt megszoktam Kanada más részein. Először azt gondoltam velem van baj, de később hasonló panaszokat hallottam más tartományokból ide települő kanadaiaktól. És végül, a Magyarországra utazás innen egy igazi bumli.

Ennyit bevezetőként a szigetről ahol élek - legközelebb talán majd írok a városomról, meg egyéb dolgokról részletesebben.

 

44 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://hataronkivul.blog.hu/api/trackback/id/tr127155041

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

rezsöatya 2015.02.10. 09:38:13

Varom a folytatast!
Kanada bakancslistas orszag, foleg, hogy rokonaim is elnek ott, ennek ellenere meg nem voltam. Foleg az eszaki, nyugati reszek vonzanak. A hideg nem zavart sohasem!

Ugyandehogy (törölt) 2015.02.10. 10:48:18

sose gondoltam volna, hogy van ilyen meleg része Kanadának:)

(nézzétek meg az oldalt, mert valamiért lefagyasztja a böngészőt...)

2015.02.10. 10:49:57

@Babette .: Nekem megy az oldal most éppen

rezsöatya 2015.02.10. 11:15:49

@Babette .: windows 3.1, 486-os gep?

:DDD

2015.02.10. 17:14:16

Jó képek, csak még nem volt időm elolvasni, majd este.

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2015.02.10. 17:18:44

Én még egy párszor végiglegelem a képeket.....Nagyon tetszett a leírás is csak annyira rövid volt. :-DDDD
Az utolsó előtti kép meg teljesen olyan mintha otthon lennék Magyarban, ugyanaz a stílus minden...:-))

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2015.02.10. 17:19:58

@NagyságosSodalisO [eng]: Lehagytam a lényeget, van egy nagy camping a Tisza-part mellett , és ott ilyen típusú házak vannak és a park is pont ilyen.:-))

2015.02.10. 17:49:14

Sziasztok! :) Ez tenyleg csak egy kis bemutato a kornyekrol, mert a legtobben el se tudjak kepzelni, hogy ebben az orszagban van ilyen, ezenkivul ha valaki Vancouver kornyeken turistaskodik, akkor nagyon erdemes atjonni a szigetre, korulnezni. No meg ha valaki Kanada keletibb reszein el, esetleg kedvet kap hozza hogy ide koltozzon. Egyebkent ez az orszag felfoghatatlanul hatalmas, en meg Saskatchewan tartomanynal keletebbre nem jartam, amit tudok onnan az a hirekbol van. :)

Friss hir ma hogy tovabb szigorodnak a bevandorlasi szabalyok, jelenleg az itt diplomat szerzett, es letelepedni akaro diakokat szivattak meg. Azelott ok egy specialis kategoriaban jelentkezhettek letelepedesre es bizonyos elonyt elveztek, most pedig visszadobtak oket a "skilled labour" kategoriaba, ahol amugy is nagyon sok jelentkezo van. A lenyeg pont az lett volna a diplomasokkal, hogy miutan itt vegeztek egyetemi tanulmanyiakat, meg tobbnyire fiatalok is, ok nemcsak beilleszkedni kepesek konnyebben, ha kanadai diplomaval konnyebben is talalnak allast. A dontes mogott viszont az van, hogy nem kell annyi bevandorlo, a gazdasag jelenleg nem tudja felszippantani. Es egyelore ugy nez ki hogy ez meg rosszabb lesz mielott jobb lesz. :) Ezt nem elrettenteskent irom, csak jelenleg ez a realitas.

Kozben eszembe jutott meg egy par negativum a Van Isle-rol, amit en termeszetesnek veszek, de masoknak esetleg fura:

1. Idekoltozesunk elott riogattak hogy itt kigyok is vannak. Hat ja. A kertemben nyaron mindig lakik legalabb egy kigyo csalad - kis meretu, nem merges izek ezek. Kint hozzaszoktam es tudom hogy hova nem nyulok csak ugy kesztyu nelkul. :) Ha beleakadok egybe, akkor gereblye, lapat es indul a repulout a telket atszelo arokba. Viszont az gaz hogy a cicaim vadasszak oket, aztan megprobaljak behozni a zsakmanyt a hazba. Egyszer tortent ez meg, es mely nyomott hagyott bennem, negativ ertelemben. :) Brrrr! :(

2. A kovetkezo 500 evben varhato egy bazi nagy foldrenges, mikoris szetreped majd egy lemez ami egy masik ala bukik es felgyurodott. En bevallom nem vagyok "felkeszulve", mert ha olyan bazi nagy lesz, akkor minek. Csak egy ut valaszt el minket a parttol, ha jon az ezzel kapcsolatos mega cunami akkor minket tuti elsodor. Amugy meg ujabban azt gondoljak hogy fokozatosan fok repedezni a lemez es igy nem lesz armageddon. Az 500 evet nem valoszinu hogy meg fogom erni...

A kepek sajatjaim - muveszfotokon meg szebb lenne, de igy talan meg realisabb.

@Babette .: Remelem hogy megoldodik...

2015.02.10. 17:49:50

@rezsöatya: Ha errefele jarsz jelezd! :)

rezsöatya 2015.02.10. 17:57:07

@cougarcat: "Az 500 evet nem valoszinu hogy meg fogom erni.."

Azert ne legy ennyire pesszimista! :D

"Ha errefele jarsz jelezd!"

Jo, jo... tudod az en koromban, kerekparon... szoval jol jon neked majd az az otszaz ev!

:D

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2015.02.10. 18:04:02

@cougarcat: Szióó, csak szólok, hogy olyan jó kis posztot rittyentettél erre a kis amatőr blogra, hogy az Index2 ki is tette. Gratula! Szóval ' dógozzál csak tovább, csinálj nekünk egy jó kis sorozatot, mert Kanadába azért nem sűrűn járunk.

Jópofa a kiegészítés amit most írtál hozzá. Nekem is eszembe jutottak a kígyók. Nem néztem még utána milyen a flóra-fauna rajza Kanadának, gondolom nagyon vegyes tájegységenként.
De az jó, hogy a te kertedbe mérges nem megy be. Brr, én bepisilnék, ha egyet közelről látnék....még az itthoni vízisiklótól is sikítófrászt kapok.:-)))

Tényleg a másik kérdésem. Ott ahol konkrétan te laksz most, az óceán közelsége, viharok, hurrikán , tornádó, cunamiféle ...szóval ezek mennyire jellemzők, vagy egyáltalán mennyire gyakoriak az ijesztő zivatarok? Szél? Fakicsavarás, tetőelrepítés stb?? :-DDD

A földkéreg remélhetőleg szép lassan csúszik össze, így még sokáig nem kell majd a nagy törésvonalakat átugrálgatnod, kerülgetned.:-DDD

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2015.02.10. 18:05:26

@rezsöatya: Hehe, azért csak hamarabb odaérsz mint 500 év, annyira azért nincs messze..:-DDDDD
Különben is erős férfiember, húzzál bele! :-))) Tekerjél vaze!:-DD
Ha lehet nagykerekűvel! :-XO

2015.02.10. 18:15:55

@rezsöatya: Haha, hat jo, most vagyok kb. 100 eves, akkor eleg sok gyertya lenne a tortamon! :)))

@NagyságosSodalisO [eng]: "az Index2 ki is tette"

Basszus! :)))) Na mindegy, hianypotlo a blog.hu-n sztem, a legtobb poszt Torontorol vagy Montrealrol szol.

OK szoval kepzeld el hogy hallasz egy furcsa nyervogast, ami azt jelzi, hogy a kis kedvenced dicsekedik a zsakmanyaval. Es ahogy gyanakodva mesz a folyoson, ott all a macska, egy elo kigyoval a szajaban. Elso korben a dobbenettol ledermedtem, aztan a felelemtol gyokeret eresztettem a padloba. Kiabaltam a ferjemnek, de nem hallotta... Kozben meg a macskanak meg tobb nyavoghatnekja tamadt es letette labaim elo a kincset. A gondolat, hogy majd ez eltunik valahol a hazban erot adott arra hogy seprut, lapatot halasszak elo es erre kotorva hagyta el az illeto a hazat. Azota security check minden kertbol visszaengedesnel es a kijarati ajtokat nem hagyjuk nyitva. :)

A kigyok egyebkent hasznosak - ezek eszik egyedul a meztelen csigakat. Ja, a meztelen csigak - bazi nagyra nonek itt, foleg az erdokben.

2015.02.10. 18:20:39

@NagyságosSodalisO [eng]: Szanko? :))))

Ott ahol konkrétan te laksz most, az óceán közelsége, viharok, hurrikán , tornádó, cunamiféle ...szóval ezek mennyire jellemzők, vagy egyáltalán mennyire gyakoriak az ijesztő zivatarok?

Ahol mi vagyunk, ott nem jellemzo se az eros szel, se a cunami. A sziget nyugati oldala viszont cunami ovezet, mert ide egy komoly japan foldrenges elhozhatja az art. A legveszelyesebb a tolcser alaku oblok, torkolatok, ahol az ar fel tud tornyosodni. Azt hiszem a 60-as evekben volt egy ilyesmi legutobb.

Telen elofordul orkan erossegu szel - nekunk ez szinte mindig azzal jar hogy a telken levo osfak kozul egy-egy oregebbet kicsavar. Ezert minden evben fel kell meretni szakertovel, hogy mit kell kivagni, meg hogyha kidol, ne erhessen el a hazig. Iden egyebkent Mexikobol jott felenk egy hurrikan, de mire ideert, megszelidult - jo meleg levegot hozott.

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2015.02.10. 18:22:20

@cougarcat: Jó, de figyelj, mindig tutira biztos vagy abban, hogy a macska szájában nem mérges kígyó van ? Felismered már a színéről, mintájáról? Vagy a macska már rég nem élne, hanem feküdne lebénulva ha a kígyó gyilkos lenne ? Mert csak próbálom elképzelni a szitut, ha mérges lenne , feltételezem nem hagyná szó és marás nélkül, hogy a macsek ott kacimbálja a szájában, meg hurcikálja, mutogassa, csak beleharapott volna már kicsit , csak úgy for fun! :-DDD
Szóval a macska lehet akár a mérges kígyók szakértője is ilyen alapon ?

2015.02.10. 18:29:45

@NagyságosSodalisO [eng]: Biztos volt hogy nem merges, mert nem elnek merges kigyok a szigeten, meg mar fel is ismerem ezeket a kigyokat (vagyis konnyu, mert csak egyfajta van). Merges pokok sincsenek... Az oceanban viszont vigyazni kell a meduzakkal, nem szabad hozzajuk erni, mert csipnek (szurnak?) - ezek nem mergezoek, mint pl. az ausztralia fajta, de eleg kellemetlen.

Ami veszelyes lehet az a nagyvadak az erdokben. A fekete medve es a puma is legszivesebben elbujik az ember elol, de ha sarokba szoritva erzi magat, vagy ha a kolykeit probalja vedelmezni, akkor tamadhat. Vagy pl. ha ki van ehezve, beteg, demencias, stb. Szoval ezzel vigyazni kell nagyon, foleg aki kutyaval kirandul, mert a kutyat inkabb celba veszik mint a nagyobb meretu embert.

"Szóval a macska lehet akár a mérges kígyók szakértője is ilyen alapon ?"

Nem szakertenek ezek semmihez, meg a dolgukat se tudjak elvegezni kint, keresztbe tett labbal varjak hogy bejohessenek az almukhoz a hazban. :)

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2015.02.10. 18:55:43

@cougarcat: Na jól van, ez egy megnyugtató dolog. Kígyók, cunami letudva. Nem vagy nagy veszélyben, hacsak nem az erdőben sétálsz egyedül.:-DD
Egyébként emlékszel, bármire a kint léted óta, valami nagyon emlékezetes veszélyes esetre? Gondolok én a természet, hegyek, folyók, időjárás, állatok kérdéskörében ?

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2015.02.10. 18:57:47

@cougarcat: Óh mots olvastam egy statisztikát, a világ 10 legbiztonságosabb városáról. Az első helyen Torontó van.:-)))

"Az Economist Intelligence Unit idén is elkészítette a világ legbiztonságosabb városainak toplistáját (The Safe Cities Index 2015). Az összesítésben ezúttal 50 világvárost rangsorolnak, 4 fő szempont - digitális biztonság; egészségbiztonság; az infrastruktúra biztonsága; személyi biztonság -, és ezen belül összesen közel 40 indikátor alapján.

A legbiztonságosabb városok közül Magyarországhoz legközelebb Zürich van (7. hely). Magyar város pedig még a top 50-be sem fért be; amúgy azért, mert a kutatásban vélhetően adathiány miatt nem is vizsgálták egyiket sem."

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2015.02.10. 18:58:31

@Turchi: Amúgy te tudtad, hogy a világ 3. legbiztonságosabb városában vagy éppen most ? :-D Csaxólok.

2015.02.10. 19:02:43

Amúgy nekem Kanadáról csak az jut eszembe hogy az egyetlen iskola ami megfelelt számomra. 5 évig tanították a gyereket kanadai tanárok és kanadai rendszerben és egyszer sem akartam elhozni. Az angol szudániból meg 1 hónap múlva el akartam hozni, 1,5 év után el is hoztam, az amerikaiból is elhoznám, de nincs más, meg a gyerek jól érzi magát így ezt elviselem. A posztot még mindig nem olvastam de igyekszem DD

2015.02.10. 19:04:04

@NagyságosSodalisO [eng]: Nem, nem tudtam, mindenhol ki van írva hogy lopnak, szálloda, pláza, egyenlőre ez a mindenhol DD

2015.02.10. 19:24:02

@Turchi: Te csak igyekezz kikapcsolni es jol erezni magad. :)

Most egy jopar iskolat be fognak nalunk zarni, nincs eleg gyerek, valtozik a demografia. Aztan ki tudja, ez is fordulhat, ha esetleg Albertabol jonnek ide csaladok, munkat keresni (az olajar csokkenes miatt).

@NagyságosSodalisO [eng]: "Az első helyen Torontó van.:-)))" Nem gondoltam volna, erdekes. Az eddig is tudtam hogy Toronto biztonsagosabb lehet mint pl. Vancouver - a nagy kikotokben jonnek-mennek a kemeny drogok, erre epul a szervezett bunozes.

"Egyébként emlékszel, bármire a kint léted óta, valami nagyon emlékezetes veszélyes esetre"

Eletveszelyes nem volt, de olyan igen, hogy utana belegondoltam, rosszul is elsulhetett volna. Egyszer a kutyammal setalva egy fekete medvevel talalkoztunk az ut menten. Arra szamitottam hogy elszalad, de nem ezt tette, hanem a hatso labaira all es csak meredt felenk. Lehetett latni hogy him medve (mert bazi nagy volt) es hogy alfa. Emlekszem, ahogy a szemeim bezumoltak hogy milyen hatalmas nagy karmai vannak a mancsan - talan valami hangyabolyt kotort ki, mert azt nyalogatta. Szoval nyilvanvalo volt hogy ez nem fog elfutni, ezert ugy dontottem, hogy ha hangoskodnek (mert ezt ajanljak ilyenkor), meg felboszitem. Igy lesutott szemmel eloldalogtunk, es igen feltem egy kicsit, amikor mar a hatamat mutattam neki, de szerencsere lecovekelte magat, nem jott utanunk. Ha utanunk ered, az nagyon rossz jel lett volna, es oszinten, ha egy medve tamad, akkor az eletedert harcolsz, nem a testi epsegedert. Nem beszelve arrol hogy egy nagyobb kutyat is konnyen elragad.

Egy masik alkalommal szinten a kutyaval setaltunk az erdoben (fakitermelesi teruleten), amikor egy fekete medvebe botlottunk, szinte szo szerint, mert olyan kozel volt az uthoz. Na ez rogton elszaladt, ami megnyugvassal toltott el, amig lattam hogy megallt es nagyon nez vissza. En is meredek ra, probalom kitalalni hogy mit nez - ekkor hallok egy zajt fent a magasban, es hirtelen egy medvebocs csuszik le a farol, ahova felszaladt, elolunk. Nyilvanvalo volt hogy a medve mama aggodott a kolyke miatt es hogy nem tagit addig, mig biztonsagban nem tudja. Ezert megalltunk, hagytuk hogy a bocs atszaladjon az anyjahoz, es igy gyorsan eltunt mindketto. Nagy szerencsem volt hogy nagyon jo termeszetu, nyugodt volt a kutyam - ha nekiall ugatni, uldozni, akkor ez a tortenet rosszul is vegzodhetett volna.

Elofordult hogy elindultam kirandulni a kutyaval, aztan feluton friss medvexart lattam az uton es emiatt sarkon fordultam. Medvek mindenhol vannak, de a friss urulekbol tudni hogy pont ott lapul valahol, mikozben utalja, ha idegenek boklasznak a teruleten. Tulajdonkeppen a xarkupac egy jelzes is meg egy figyelmeztetes is. Az en mottom meg, "jobb felni mint megijedni... Mondjuk ettol fuggetlenul mar tobb mint husz eve kirandulok ezekben az erdokben, fuggove valtam...

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2015.02.10. 20:00:46

@cougarcat: Huu, hallod, azért ezek elég kétesélyes helyzetek voltak. Ezek után simán mersz továbbra is az erdőben egyedül sétálni a kutyussal ? Jó bátor csajszi vagy ! :-)))

rezsöatya 2015.02.11. 03:56:08

@cougarcat: demencias medve... hehe!

- ettem ma mar? Brumm-brumm, just in case, ezt az embert még befalom...!

:DDD

rezsöatya 2015.02.11. 03:59:42

@Turchi: csak, hogy szokasomhoz hiven rosszindulatu legyek (te matektanar!):

Az az egyenlore az bizony egyelore... meg Stockholmban is...! :-P

Csaxolok.
Vagy mar szoltam?

2015.02.11. 04:46:24

@rezsöatya: elfelejti hogy mar felfalt valakit :)

@NagyságosSodalisO [eng]: Ez itt a kanadai vadnyugat, itt megbatorodik az ember lanya :)

2015.02.11. 08:49:56

@rezsöatya: Már szóltál
'Egyenlőre még nem memorizáltam
Még jó hogy csak ez az egy rossz tulajdonságom van. Csak ez az egy szó DD
Milyen szar lehet másoknak a sok ezer hibájukkal

2015.02.11. 08:51:27

@cougarcat: Akkor én nem vagyok alkalmas egy medvével való találkozásra, én bizony sikítoztam volna meg szidtam volna a medve össze felmenőit, garantáltan elfogyaszt

NomádMatyi · http://turkesztantajmz.blog.hu/ 2015.02.11. 09:12:50

nagyon szép!!!

de a kígyókról szívesen lemondanék, még ha nem is mérgesek ... nekem csak a látványtól pánik rohamom lesz

rezsöatya 2015.02.11. 11:58:03

@Turchi: nem hiszem. A medve okos allat. Nem akar bajt maganak! :-P
Szerintem fejvesztve menekulne...!

:DD

2015.02.11. 16:02:46

@rezsöatya: Höhö, ma már olyan erős vagyok, még a városban is mertem közlekedni. Bár a kabáttól lehet megijedne DD

2015.02.11. 16:23:38

@cougarcat: Na végre elolvastam! Írhatod a folytatást :-) Gyönyörű helyek és igazából semmit sem tudok róluk. mondjuk állatokkal nem szeretnék találkozni de ez máshol is így van. És gratula hogy az index2 is rögtön lecsapott a cikkre, nem véletlen

2015.02.11. 17:25:26

@~~Babette~~: Tenyleg nincs messze Point Roberts - Greater Vancouver-hez kapcsolodik foldrajzilag, de az USA-hoz tartozik. A ferjem egyik gyerekkori baratja el ott - eleg draga hely. Ha olyan amerikai cegtol rendelnenk valamit amely nem szallit Kanadaba, akkor az o cimet hasznaljuk. :)

@Turchi: Koszi, majd ha irok Nanaimo-rol, akkor ugy kerek hogy bemutassam az arnyoldalakat is, csak kellene meg tobbet fenykepezni.

"Akkor én nem vagyok alkalmas egy medvével való találkozásra, én bizony sikítoztam volna meg szidtam volna a medve össze felmenőit"

Haha, most mer akarod riogatni szegeny macit? :))))

@DavidT: Marginalisan elviselem oket, de en is irtozom toluk! Megfenyegettem mar tobbszor oket hogy nehogy elobujjanak vagy ram ijesszenek amikor kerteszkedek, mert a panikhelyzet nekem nem eros oldalam. :)

NomádMatyi · http://turkesztantajmz.blog.hu/ 2015.02.11. 17:56:03

@cougarcat: én még marginálisan sem!

volt olyan, még általános iskolában, hogy valami zárt helyen lévő mini állatkertben voltunk, és mindegyik termen végig kellett menni

az utolsóban voltak a kígyók ... ahogy beléptem és megláttam, lefagytam, csőlátásra kapcsoltam és húztam kifelé

vagy pl a müncheni állatkertben is volt olyan rész ami nem hüllőház, de mégis valami rohadt nagy természetesnek ható medencében/tóban ott döglött valami hatalmas kígyó ... a hideg futkosott a hátamon

határonkivül · http://hataronkivul.blog.hu/ 2015.02.11. 18:52:29

@Turchi: A mai meg az Index főoldalon van ! :-P
@DavidT: Mondták már, hogy ne fossál ?? :-) / bocs ezt nem hagyhattam ki!

2015.02.11. 21:27:23

@határonkivül: "A mai meg az Index főoldalon van"

Tenyleg.... szuper! Ami jo az jo! (Rezsoatya for president!) :))

2015.02.11. 21:41:19

@Turchi: Nezem a blogod, orulok hogy kozben Svediaban sikerult egy kicsit maszkalni. A fotokon lathato sutemenyeket egyultomben felzabalnam, mint egy medve (kesobb meg panaszkodnek a sulyomrol). Amikor az ausztriai korutat csinaltuk a ferjjel, a harmadik naptol en influenzas lettem, egy het utan o is, aztan jott valami virusos tudogyulladas fele amit labon kihordtunk. Kozben jottunk-mentunk, minden le volt foglalva, el volt tervezve. Aztan Villach-ban, egy panzioban a zuhany nem volt meleg, hanem langyos, amitol echte jegszoborra lehetett meredni, es oda pont bejott a hideg ido, a hegyekben havazott... Bosszubol egesz ejszaka kohogtem, abban a panzioban senki nem erezte jol magat allitom, senki nem aludt... Na, maszkaljatok csak tovabb es ha ugy adodik, helyettem is faljatok fel egy par tortat. :)

Muscari 2015.02.21. 16:08:56

@cougarcat: nagyon szep beszamolot irtal, gyonyoruek a kepek is. Igazan irigyellek a termeszet kozelsege meg a klima miatt is. Mondtad mar, hogy melegebb, mint Kanada mas reszei, na de hogy szubmediterran, azt nem gondoltam volna. Varom a folytatast Nanaimorol, ne varj vele sokaig :-)

2015.02.21. 17:18:31

@Muscari: Koszi a biztatast - sajnos huzo-halaszto tipus vagyok, de majd igyekszem!
Biztos voltam benne hogy szinte mindenkit, aki meg nem jart errefele, meg fog lepni hogy milyen ez a hely. Uj Zeland szubtropusi reszeitol azert huvosebb van itt, de nagyon sok ott honos noveny kepes attelelni. Az amator kertesz paradicsoma ez... Epp ma reggel nezem hogy kb. 30 fokkal van melegebb itt most mint Torontoban. Par napja mar lattam embereket sortban es rovidujju poloban - en nem tudom milyen a verkeringesuk ezeknek a kanadaiaknak, azert en a biztonsag kedveert meg mindig zokniban alszom! :))
süti beállítások módosítása