Határonkívül

Határokon át, földön, vízen, levegőben

Pálinkával a honvágy ellen ?

2015. február 05. 08:24 - határonkivül

Idegen országban, távol az otthonodtól építed az új életedet ? Hogyan küzdjünk ellene? Nézzük!

0.jpg

 

Mindig vigyünk magunkkal hazait.

 

Magdi és Csaba 5 éve élnek Londonban, az ő trükkjük egyszerű: bárhová is költöznek az esős brit fővároson belül, mindig van pár régi, hazai holmi ami az otthon melegére emlékezteti őket, emellett pedig a hazai ízekről se mondanak le.

„Van egy különleges, dekoratív pálinkás üvegünk, amit vázának használunk. Valahányszor ránézek, mindig eszembe jutnak az otthoni pálinkázások, és az igazi jó, magyar főzetek. Aztán ott van az / X /sportklub-mezem is: dekorációnak használom, amitől mindig jókedvem lesz” – mondja Feri.

A pár arra is ügyel, hogy mindig hazai finomságokkal a bőröndjükben térjenek haza: bizonyos kolbászokat, szalonnákat, tejfölöket és túrókat kimondottan nehéz Angliában beszerezni, nem is beszélve az édességekről.

 

Az első időszakban foglaljuk el magunkat, hogy ne tudjunk sokat gondolkodni az otthonunkról.

 

A honvágy különösen a kezdeti időszakban okozhat problémákat: az új helyhez még nem kötődnek élmények, minden idegen és fura, ugyanakkor a megszokott, régi jó dolgok – és emberi kapcsolatok – elvesztése összeszorítja az ember szívét.

„Eddig négy országban és hat városban éltem, mégis minden költözés megviselt egy kicsit. A trükköm az, hogy az első időszakban készülök erre, ezért szándékosan több programot szervezek, mint muszáj. Eleve rengeteg dolgot kell elintézni, de odafigyelek arra is, hogy minél gyakrabban el tudjak menni szórakozni, várost nézni, lazítani. Ha csak a stresszes tennivalók maradnának, bekattannék, és agyalni kezdenék mindazon, amit magam mögött hagytam” – mondja Angi, aki két és fél évvel ezelőtt költözött a dániai városba.

A sok program abban is segít, hogy kellemes emlékeket gyűjtsünk, amelyek az új helyhez kötődnek.

 

Használd a skypot, így nem maradsz ki sok mindenből, a kapcsolatokat fontos megtartani.

 

Józsi Kanadában él, évente legfeljebb egyszer tud hazalátogatni.

Azt mondja, nem is a tárgyak, a helyek, hanem az emberek hiányoznak neki a legjobban.

„Már gyerekkoromban is egyértelmű volt, hogy pillanatok alatt bárhol otthon tudom érezni magamat. Nyaralni is úgy mentem, hogy már a harmadik napon volt törzshelyem az üdülővárosban, és könnyedén kiismertem magam mindig bárhol. Az emberek azonban nagyon hiányoznak. Elsősorban a szüleim, a testvérem, a rokonaim és a régi barátaim. Éppen ezért nagy Skype-partikat rendezünk, órákon át beszélgetünk, de még filmet is nézünk néha együtt. Így nem is tűnik olyan elviselhetetlennek a távolság” – árulja el a titkát Józsi.

 

„A kaja az, ami mindig hazarepít… repülő nélkül is…”

 

Már 5 éve Monacóban él Juckó, a férje miatt költözött délre.

Imádja a napsütést, a tengert, a barátságos embereket, de persze neki is gyakran van honvágya.

„A honvágy elleni receptem egy jó recept. Igen, jól hallottátok, bármilyen igazi, klassz magyaros recept. Tepsis túrós csusza sok szalonnával, tepertő, paprikás krumpli, rakott krumpli, lángos, igazi, hagymás kenyérlángos, töltött káposzta, székelykáposzta, ahogyan a nagymamám csinálta, töltött paprika, húsleves csirkelábbal és erős paprikával… és a példákat még sorolhatnám. A kajálás eleve megnyugtatja és felvidítja a lelket, ráadásul rögtön otthon is vagyok fejben, nem kell hozzá repülő” – mondja Juckó, akinek szerencsére az egész családja imádja a magyaros ételeket.

Maradjatok velünk, a sorozat a honvágy leküzdésének különféle módjairól folytatódik!

 

49 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://hataronkivul.blog.hu/api/trackback/id/tr267142011

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

rezsöatya 2015.02.05. 09:15:24

"A honvágy különösen a kezdeti időszakban okozhat problémákat: az új helyhez még nem kötődnek élmények, minden idegen és fura..."

Erdekes. En ugy latom, pont a kezdeti idoszak az, amikor lefoglalja az embert az, hogy minden uj es felfedezesre var. Lakas, munkakereses, hivatalos ugyek, aztan, ha mindez megvan, akkor beilleszkedni a munkahelyen, felfedezni az uj eletteret, nyelvet gyakorolni, hisz mas a tanult angol, meg az itteni elobeszed. Ha ebben az idoszakban valakinek honvagya van, az talan nem is akar itt elni, vagy megijedt a valtozastol...

Ami az eteleket illeti. Persze, hogy a megszokott izek jobban esnenek, de hat kulfoldon vagyunk, miert is varnank, hogy az etteremben jo magyaros porkoltet tesznek elenk?

A palinka nem megoldas, a palinkas uveg sem... az emlekeink bennunk elnek!

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2015.02.05. 09:27:18

@rezsöatya: Emlékszem....nekem mindegy volt, jöttek az új élmények....wow Anglia, oh yeah, már amit sikerült belőle látni, persze minden új volt....és szokatlan és más, nagyon más, eltérő a megszokottól.....az ágy....a ház, a szagok, az a rengeteg idegen, sehol egy ismerős.....az ügyintézésben az egyedüliség.....a dolgok megoldása, megfejtése, minden napra újabb feladat, bonyodalom, komplikáció......munkahely, bizonyítani, alkalmazkodni, a legjobbat mutatni magadból, mikor .hhááát nem épp a legjobb mentális formádban vagy....Nálam így volt.....és minden nap azzal keltem, hogy haza akarok menni, ezt nem fogom bírni../közben tudtam bírni fogom, mert muszáj/....Most itthon átnézegettem a fényképeket amiket int csináltam....Nah...a kint eltöltött időhöz képest szánalmas amit láttam....de nem is kirándulni mentem....most nem is viszem ki a fényképezőt már....
Szóval , csak azt akartam mondani, hogy LEHET mindenütt jó, de legjobb otthon...nekem.....
Mert...rendeztem a családi és szociális és anyagi hátteremet.....van pénzem...Boldog vagyok-e ? NEM...

2015.02.05. 09:34:37

Mi 7 éve vándorolunk és eddig csak a tengerpartokon éreztem hogy ott tudnék véglegesen is élni. Nekem a kolbász létkérdés, anélkül nem is utazunk. Ha azt elvennék a határon, vissza is fordulnék DD. Amúgy én az éttermekben érzem jobban magam még. Az itteni marha kolbász úgy néz ki mint a sz*r. Amikor rájöttem hogy a skype itt nem működik rendesen, komolyan aggódni kezdtem hogy mi lesz, azóta van egy kicsit jobb netünk de nem az igazi. Nekem mindig is honvágyam van, lesz, kivéve amikor nyaralunk. Igaz nem is tervezzük a kiköltözést, ez a vándorlás még megy pár évig aztán valszeg haza, hacsak nem a gyerek is kikerül, vagy netán ő nem akar hazamenni mert elretten a magyar iskolarendszertől, amit még nem is ismer.

pasztasuta 2015.02.05. 12:35:54

@NagyságosSodalisO [eng]: "Szóval , csak azt akartam mondani, hogy LEHET mindenütt jó, de legjobb otthon...nekem.....
Mert...rendeztem a családi és szociális és anyagi hátteremet.....van pénzem...Boldog vagyok-e ? NEM..."

En sem erzem magam boldognak itt kint, de mar ha hazamegyek, habar tokre orulok a csaladdal, a regi baratokkal a talalkozasnak, megsem erzem magam otthon. De ez lehet, hogy csak egy eletszakasz, es majd egyszer csak elmulik...

2015.02.05. 13:35:14

@pasztasuta: Akkor te már jó úton haladsz hogy kint is jó legyen, főleg ha lesz saját családod, bár nem tudom van-e mert tökre keverem a blogosokat.

pasztasuta 2015.02.05. 14:37:17

@Turchi: nincs meg es egyelore eleg tavolinak tunik a dolog, de nem akarom tul aggodni, probalom azt hinni, hogy a dolgok okkal tortennek es ha majd eljon az ideje akkor lesz. :)

Btw, hol van a mi kedvenc indiai palinka-felelosunk?? :D

2015.02.05. 16:18:46

@pasztasuta: Iszik DD
Ja, nem kell túlaggódni, én is csak 38 évesen kezdtem aggódni de akkor nagyon és gyorsan tettem is a dolgok változásáért. Végül is mondhatnám hogy jött magától, vagy eljött az ideje, de hogy minden megváltozott az biztos. Különösen a környék. Ez a qrva sok homok DD elég nagy változás

2015.02.05. 17:42:35

Az elso ev olyan erdekes, stimulalo volt, hogy nem volt semmi problema. Amikor veglegesse valt, hogy itt tudok maradni (mert az volt a cel), akkor egyben megutott a gondolat, hogy ez mivel is jar - csalad hianyzott, a cicam akit az ex baratomnal kellett hagyni, es Budapest, ahol felnottem. Ekkor jott a depi, honvagy. Akkor csak levelezni tudtunk, nem volt Skype, email. Az egyik baratnom kuldott levelben egy kokardat. :) Sohasem hordtam, de meg most is megvan. Nem vagyok "ubermagyar", megis akkor ez valamit jelentett. Az unokatesom kuldott egy kazettat magyar zenekkel - sirva enekeltem egyutt Szikora Robival (akit amugy nem is birtam, de az unokatesom fiatalabb es neki o volt a kedvenc). :) Az elso latogataskor kihoztam a gyerekkori kitomott allatokat, es kezdtem kihozni a konyvtaramat. A teliszalami nalam is ott lapult a borondben, bar ez szigoruan tilos volt. :) Anyukam szakacskonyvebol megtanultam minden olyasmit elkesziteni ami hianyzott - fankot, langost sutottem, a somloit, beiglit keszitettem, stb. pedig ez azelott nem volt ram jellemzo. Aztan segitett meg a jovo fele nezes es tervezgetes ott, ahol en valasztottam hogy elni fogok. Eleinte olyan emberekkel baratkoztam leginkabb, akik szinten bevandorlok voltak es veluk oszinten meg lehetett ezeket a problemakat beszelni. Recept nincs erre, ez nagyon egyeni dolog.

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2015.02.05. 20:26:10

@pasztasuta: Igen, részben én is kezdem megtapasztalni. Változatlan érzelmekkel, boldogságban jöttem most haza erre a hosszabb szabira. Mit tapasztaltam? Sokkal távolabbra kerültem egy csomó embertől.Még rokonoktól is, ami eléggé szíven ütött. Azt hiszem a lényeg ott van, kimaradunk egy csomó dologból, az élet itthon is megy tovább, történések, események, és mi nem vagyunk ott, és a környezetünk szép lassan berendezkedik erre az állapotra.
Semmit nem lehet ott folytatni ahol abbahagytuk. Én most ezt éltem meg. Nem esik jól.....Megértem, hogy ennek ez a rendje, a mechanikája, de szar szembesülni vele.....főleg a tesóimmal, akikkel régen egy szív egy dobbanás voltunk.....

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2015.02.05. 20:31:13

@cougarcat: Annyira érdekes a te történeted is, szeretem olvasni, és hát el is tudom képzelni, mennyire nehéz lehetett neked is...Istenem...Honnan merítjük az erőt ? Van valami titkos tartaléktár bennünk, ahonnan mindig ki tudunk húzni valamennyit, ami segít túlélni, megmaradni?
A kokárda, a plüss figurák, a zene, neked ez volt a gyógyszer a túléléshez, a magabiztosság megtalálásának, és ez vitte el hozzád az új életedbe a múltadat, a hazát. Ez volt a híd, ami összekötötte a múltat a jelennel.
Igen, ezek kellenek és nagyon fontosak. Kell a sok kis apró kapaszkodó, amikről írtál, és az, hogy legyen hely, személy ahol és akivel lehet erről őszintén beszélni.

2015.02.05. 20:38:35

@cougarcat: Én ezen bőgtem eleinte mindig, már talán nem: youtu.be/YepRFe65uno

2015.02.05. 20:43:18

@NagyságosSodalisO [eng]: Én legutóbb megoldottam a honvágyat, mindenkivel sikerült összevesznem és boldogan jöttem vissza ha nem lett volna az utazás napján csőtörésünk, ami miatt el kellett halasztani az utat. Na akkor veszett el a lendület. Amúgy meg nem érzem őszintének az örömüket a családon kívül mikor találkozunk, bár nekem már családom se nagyon van, mármint otthon. Olyan szinten lövésük sincs arról milyen külföldön élni, panaszom nem lehet mert hát nekik milyen rossz otthon, mi meg a nagy jóban kint, hát most annyira a nagy jóban vagyunk hogy el se tudom mondani.

2015.02.05. 21:21:29

@Turchi: Akkor erted hogy mirol beszelek. :) Egyebkent az emberek alulertekelik a sirast, ami termeszetes nyugtato hatasu. En inkabb akkor aggodom magamert amikor lenne okom ra, de nem vagyok kepes sirni. :)

@NagyságosSodalisO [eng]: "Honnan merítjük az erőt" Az emberek valojaban nagyon erosek, csak sokszor nem kenyszerulnek ra hogy ezt megtapasztaljak.

"Sokkal távolabbra kerültem egy csomó embertől.Még rokonoktól is, ami eléggé szíven ütött." Sajnos ez igy van, ez nalam is lejatszodott.

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2015.02.05. 21:58:38

@cougarcat: @Turchi: Na pl. most az jutott eszembe, hogy kapnánk a szánkra az ilyen beszélgetésért rendesen. Lehetne tolni, hogy ilyenek a nők, sírnak , panaszkodnak, meg érzelmek, érzések meg lelkizés....:-)))
De többek között én ezért is szeretek nő lenni, ez a mi kiváltságunk.

2015.02.05. 22:32:18

@NagyságosSodalisO [eng]: Hehe, nekem is ez jutott eszembe, mit kapnank! :)

A haziorvosom szerint tobbek kozott azert magasabb a szivinfarktus aranya a ferfiak kozott, mert rajuk jobban jellemzo, hogy nehezen tudjak a negativ erzeseiket felszinre hozni. Illetve ha megteszik, akkor agresszivitas formajaban, ami szinten karos a szivmukodesre. Altalanositani persze nem akarnek, hiszen kivetelek vannak mindket oldalon - ferfiak akik kimutatjak az erzelmeiket (megha nem is sirnak), es nok akik elfojtjak.

rezsöatya 2015.02.06. 07:34:39

@NagyságosSodalisO [eng]: na, Te kivaltsagos! Jo utat es remelem, jol bepálinkáztál a repules elott! :-P

NomádMatyi · http://turkesztantajmz.blog.hu/ 2015.02.06. 07:39:53

@pasztasuta: kedvenc ... ooo, boknak veszem :D

ha nem ram vonatkozott akkor nem szoltam :D:D

amugy a legtobb tanacs jo szerintem a cikkben ... Nekem mondjuk a kaja a legfontosabb ... annak ellenere hogy nem vagyok egy nagy gourmand, soot

@Turchi: milyen a netetek letoltesi sebessege?

ha nem tudod, es kivancsi vagy, ezzel merheted: speedtest.net

en minden este merema sajatomat hogy tudjam hogy kb hany sorozat epizodot tudok streamelni az este :D

es tegnap elerte a 0,30 Mbps sebesseget ... azt hittem beszarok ... de neha meg, havonta 1-2szer felugrik vilagrekorder 2Mbps-re (na akkor tudok online radiot hallgatni)

bocs amugy mindenki, nem tudom hogy maradtam le errol a tegnapi eszmecsererol ... de most bepotoltam akkor :) (pedig tegnap mar nem is kellett foglalkoznunk a bangkoki nagyfonokkel)

NomádMatyi · http://turkesztantajmz.blog.hu/ 2015.02.06. 07:40:54

jaa, es most mar nem vagyok annyira palinka felelos ... kolara csereltem ... vagyis a szokasos kolamennyiseg mellett elhagytam a palinkazast mindennap, mert annyira azert nem vagyok alkoholista :D

rezsöatya 2015.02.06. 07:58:14

@DavidT: pedig a cola nagyon egeszsegtelen. Szokj vissza inkabb a palinkara, az legalabb gyumolcsbol van!

(mondom en a nagy igazsagokat, aki nem iszom! Na jo, most volt palinkam, meg meg is voltam fazva es csak nem varhatom ugy a Kedvesem, hogy taknyom-nyalam folyik... eleg, ha a nyalam csorog, ha meglatom! /na, hu, de gusztusos vagyok!/)

NomádMatyi · http://turkesztantajmz.blog.hu/ 2015.02.06. 08:02:36

@rezsöatya: :D:D

nem baj, csoroghat a nyalad ha meglatod ... ez termeszetes :)

igen, de allitolag legalabb a kola is fertotlenito hatasu ... de ez csak magyarazat ... sajnos fuggo vagyok kisse

de vegulis az elet ugyis halalt okoz

rezsöatya 2015.02.06. 08:25:24

@DavidT: "nem baj, csoroghat a nyalad ha meglatod ... ez termeszetes"

Ebben a korban termeszetes...! Hja, még mindig jobb, mintha magam ala csinalnek! :DDD

NomádMatyi · http://turkesztantajmz.blog.hu/ 2015.02.06. 08:44:55

@rezsöatya: a kor temat te tetted hozza nem en :P

hat az biztos, ne csinalj magad ala ... bar ha oromodben teszed, akkor talan megbocsajthato :D

rezsöatya 2015.02.06. 09:10:59

@DavidT: magamat is cikizem, nem csak Turchit...! :-)

pasztasuta 2015.02.06. 09:56:36

@DavidT: persze, hogy rad vonatkozott, ki masra?? :D

pasztasuta 2015.02.06. 09:59:17

@Turchi: huh, akkor jo, en meg egy tizessel beljebb vagyok. :)

2015.02.06. 16:38:07

@DavidT: Jé, de jó ez a mérő izé, most 1,7 valamit mutat, de megy is a net rendesen, majd akkor is megmérem mikor éppen használhatatlan.

2015.02.06. 16:38:47

@pasztasuta: Ó, az még csecsemő kor DD

2015.02.06. 16:41:56

@rezsöatya: Csak cikizzél nyugodtan, bezzeg ha neked kellene kabát nélkül a svédekhez menni mindjárt elmenne a kedved mindentől DD

NomádMatyi · http://turkesztantajmz.blog.hu/ 2015.02.06. 16:42:10

@pasztasuta: :D

@Turchi: ugye? :)

mondjuk az én netem néha olyan lassú, hogy még ez a mérőizé sem tölt be

de érdekes módon a skype mindig viszonylag rendesen működik

2015.02.06. 16:42:48

@DavidT: Én sajnos kóla függő vagyok

NomádMatyi · http://turkesztantajmz.blog.hu/ 2015.02.06. 16:44:33

@Turchi: köszöntelek a klubban :D

és a csokival hogy állsz?

én már vagy két órája küldtem le a szolgát, azt még mindig nincs itt a csokim ... nem értem, elveszett az úton (a szolga is meg a csoki is)??!!

2015.02.06. 16:46:20

@DavidT: Tavaly olyan volt a netünk hogy én mindent hallottam a skypon, engem viszont senki, és akkor úgy csináltuk hogy ment a faszbuk is és én írtam, ők meg beszéltek, ezzel is gyorsabb volt DD. Az a baj hogy nincs vonalas net mert elveszett a kábel folytatása valahol a ház körül és nem találják már egy éve. A compounba még bejön de a házunknál már nincs és nem is tudják merre megy DD

2015.02.06. 16:55:21

@DavidT: A csokival egy kicsit jobb a helyzet, azt nem eszem minden nap, viszont ha rám jön a csokievési periódus akkor hányásig :-( Szerencsére ritkán. Mióta a mérlegről ez a kép néz vissza rám: kepkezelo.com/images/mk7xhubm57ziz2pgmm.jpg , azóta csoki csökkentve

NomádMatyi · http://turkesztantajmz.blog.hu/ 2015.02.06. 17:18:20

@Turchi: de akkor azért megoldottátok ezt a kommunikálást :)

na az meg leírja az ottani munkamorált

nagyon jó ez a mérleges kép :D:D de azt tudod hogy a cola is hízlal? vagy zerot/lightot iszol?

2015.02.06. 17:24:54

@DavidT: Na most megkérdeztem nagyfejűt, (férj), 5 MB-ra van előfizetésünk, ehhez képest most 1,7 és ez már gyorsnak számít. azt mondta, szerinte sosem volt 5. Hogy hizlal a kóla? Ja, tudom DD, és csak normált iszom, semmi light meg zero mert nem szeretem. Az a baj hogy itt még a morál szót sem ismerik, nemhogy a munkamorált höhö

2015.02.06. 17:27:10

@rezsöatya: "csak nem varhatom ugy a Kedvesem"

Akkor talan most ilyen hangulatban vagy. :) Erre meg biztos emlekszel a retro idokbol:

www.youtube.com/watch?v=dotl8WqU8kc

2015.02.06. 17:33:11

@Turchi: A koffein miatt vagy fuggo? Sajnos a folyekony kaloriak (cukros lek) hizlalnak a legjobban, foleg a "mi korunkban". :( Valamikor en is kolafuggo voltam, de aztan egy fogyokura soran raszoktam a vizivasra es azota is ez van.

2015.02.06. 17:36:33

Nem tudom, kávét nem iszom, reggel csak egy gyenge cappuccinót. Szeretem az ízét és a gyomrom rendben tartja. Már csökkentettem de még nem az igazi.

2015.02.06. 17:41:02

Ide beerkezett egy ujabb Ananasz Expressz legaramlat, Hawaii-rol. Enyhe idot es sok esot hozott, mar napok ota zuhog. Kozben meg Kanada tobbi reszen valami sarkkori legtomeg huzodott le, repkednek a minuszok. :) Whitehorse -38 C tegnap. A kertemben mar kinyilt a hovirag es illatos ibolya (vadon no mindenfele), es a krokuszoknak talan mar csak egy het kell.

2015.02.06. 17:43:01

@Turchi: Ha csokkented, probald fokozatosan, nehogy fejfajast okozzon a koffein hianya.

Amugy kivancsi vagyok: ott hogyan intezed el az elelmiszer bevasarlast? Hol vasarolsz es milyen kajakat esztek? Valami afrikai etket megszerettel mar, vagy valami kulonleges fuszert?

NomádMatyi · http://turkesztantajmz.blog.hu/ 2015.02.06. 17:47:52

@Turchi: a morál, a munka és a munkamorál hiánya :D:D

az van, bár én nem értek hozzá, hogy a szolgáltatók megadnak egy nagyszámot, hogy annyi lehet a net sebessége ... de az csak lehet, és agyakorlatban sosem éri el

én már 1mbps-nek is örülnék, ugyhogy tessék értékelni azt a 1,7-et :D

2015.02.06. 18:57:12

@cougarcat: A kaja olyannyira nem volt egyszerű az elején hogy majdnem emiatt mentünk haza, pedig voltak ennél látszólag nagyobb problémáink is. Leginkább a férj érdeklődött a női-férfi kollégáktól hogy hol szabad húst venni, mert ránézésre is romlottak, aztán találtunk egy pékséget ahol kesztyű, hajháló, friss pékáru, zöldség mindenhol van de fertőtlenítővel és forralt vízzel le kell mosni mert különben 1 hetes fosás várható, (tapasztalat), fagyasztott ételek közül csak zöldséget szabad venni mert helyben semmit nem csinálnak, Egyiptomból jön minden, útközben többször kiolvadhat, majd visszafagyasztják, mi meg megesszük és hatás az előbbi. Most hogy nyílt egy pláza, a lényeges dolgokat egy helyen meg tudjuk venni, addig csak eldugott kis üzletekben vettünk amit tudtunk. Hétvégén a klub/szállodában eszünk, ott is voltak gondok, én meg balhéztam hogy betegek vagyunk a kajától, majd hozattak pár új szakácsot különböző országból és azóta viszonylag jó és megbízható a kaja. Ja, és gyümölcs is van, azt az út szélén is árulnak mindenhol, persze nem ott kell venni.

2015.02.06. 20:28:02

@Turchi: Koszi, ilyenkor jon ra az ember hogy neked ott mennyi minden fele olyan dologra oda kell figyelni, amit mi mashol termeszetesnek veszunk. Egyebkent Mexikoban hasonlo problema van, pl. csapvizet inni nem szabad, meg fogmosasra is steril vizet kell hasznalni, zuhanyozasnal meg vigyazni hogy le ne nyelj valamit a vizbol, mert kulonben jon a hasmenes. Amugy engem meg pont az USA-ban, Kaua'i szigeten ert el ez a csapas - elmentunk egy nepali etterembe ebedelni, ahol valszeg nem megfeleloen kezeltek az elelmiszert es etelmergezest kaptam. Mar egy ora mulva ereztem hogy valami gond van, aztan ejjeltol jott hanyas, hasmenes, magas laz. Harom napig tartott - mig a ferjem a strandon snorkelezett, en felholtan doglottem az agyban. A kepeken jo vekonyan neztem ki. :) Nepali etterembe ezutan valszeg nem fogom betenni a labam, pedig a barany curry-t szeretem...

2015.02.06. 20:39:02

@cougarcat: Azt azért hozzátenném, bár akkor te is tudod, hogy egy ilyen országban egy csapvizes bármitől a hasmars nem olyan egyszerű ám mint otthon valamitől, hanem az a belehalós. Én Kairóban az elsőnél kórházba is kerültem, de mikor láttam hogy ugyanazt adják mint amit recept nélkül a patikában is adnak, aztán már magunkat kezeltük, na meg kitanultuk, mit nem lehet enni. A zuhanyzással most megfogtál, eleinte ragaszkodtam ahhoz hogy a gyerek az arcát is csak forralt vízzel mossa, de enni év után, na meg mikor hajat mos, már nem figyelünk annyira. Nekem mindig van itt valami bajom, szerencsére a többieknek nincs. Pedig én vagyok a legóvatosabb.

2015.02.06. 20:55:12

@Turchi: Bizony, a kiszaradastol kezdve komoly veseproblemakig minden elofordulhat. Mar en is keszultem a korhazba, de addig is egy gyogyszertaros tanacsat kovetve sikerult belole kimaszni. Gondolom a gyereknel konnyebben igazodik az immunrendszer idovel, neked meg csak megmaradt az europai szervezeted ami nem birja. :) A mexikoiak egyebkent nem lesznek rosszul a mergezo viztol, csak mi, gringo-k. :) Montezuma bosszujanak is nevezik, de hozza kell tenni, hogy anno a spanyol hoditok altal behozott betegseget meg valosaggal kiirtottak ott az oslakossagot.

2015.02.07. 11:05:19

@DavidT: net sebessége: 0.12 , na ezzel betölt egy oldal kb. fél óra alatt

NomádMatyi · http://turkesztantajmz.blog.hu/ 2015.02.07. 19:00:01

@Turchi: huhh ... az fasza!! annál még az enyém is gyorsabb :D

2015.02.07. 19:16:21

@DavidT: Egyszer fent, egyszer lent DD. Minek az a sok net ...

NomádMatyi · http://turkesztantajmz.blog.hu/ 2015.02.07. 19:23:42

@Turchi: :D

egyébként most voltam Gurgaonban sörözni a guest house tulajának vejével (ezeket a családi viszonyokat sosem tudom rendesen) és a tulaj is ott volt

aztán rákérdeztem és elmagyarázta hogy a környéken max 4mpbs-es internet csomag van ... de ugye sosem annyi, mert az csak a max

és csak 20gb letöltésig garantálják a gyorsabb sebességet, utána direkt lassul a net

ugyhogy már értem, mert kb szerintem én 1 nap alatt elérem azt a 20 gigás limitet a youtube-olásokkal meg sorozat töltésekkel (neten nézek tv-t ... a szobámban lévő tv-t kétszer kapcsoltam be eddig a6 hónap alatt)
süti beállítások módosítása