Határonkívül

Határokon át, földön, vízen, levegőben

Európa kapujánál 2013....Most ki védi Európát ?

2015. április 17. 08:16 - határonkivül

World Press Photo video sorozat 3. része Az azóta már megszüntetett olasz parti őrség munkájáról

                                                 Az olasz parti őrség munkája Lampedusánál

A 2011-ben kitört Arab Tavasz névre keresztelt háború, menekülthullámot indított el Európa felé Szíriából, Líbiából.

Az olasz kormány elindította a Mare Nostrum nevű operációját 5 haditengerészeti hajójával és legénységével , pásztázva a Földközi-tengert , emberek tömegeit megmentve nap-mint nap,de a tragédiák még így sem voltak mindig elkerülhetőek.

image.jpg

Lampedusa partjainál vízbe fulladt 19 afrikai menekült. Az olasz parti őrség szerint majdnem százan próbáltak eljutni egy gumicsónakkal Olaszországba, de a jármű motorja elromlott. A hatóságok 70 személyt élve tudtak kimenteni a vízből.  Majdnem minden héten  az olasz parti őrség 3500 menekültre talál a vízben. Január óta az ENSZ menekültügyi főbiztossága szerint több mint százezren érkeztek a konfliktusok sújtotta afrikai országokból.

 

 

2014.április 4

/idézet az Euronew.com vezető híreiből/

"Újabb lélekvesztő tragédiája, 400 ember fulladhatott meg a Földközi tengeren

 

Négyszáz ember fulladhatott a tengerbe, mert elsüllyedt egy menekülteket szállító hajó Líbia és Olaszországközött a Földközi tengeren. Az áldozatok között gyerekek is lehetnek. Ezt túlélők mondták a Save the Children humanitárius szervezetnek. Az olasz parti őrség hétfő este 144 embert kimentett és az újabb túlélők felkutatására hajókat és helikoptereket küldött a térségbe. 
Péntek óta már összesen 6500 menekültet szedett össze az olasz parti őrség és az Európai Unió Triton misszója.

Cécile Kashetu Kyenge olasz Európai Parlamenti képviselő egy máltai társával épp azon dolgozik, hogy az Európai Unió változtasson a menedékkérelmi rendszerén. Kyenge az euronewsnak azt mondta, hogy abban a hiszemben hozták létre a Triton rendszert a Mare Nostrum helyett, hogy képes lesz megakadályozni az ilyen baleseteket, de az áldozatok száma nőtt.

A Triton misszó ugyanis negyedannyi pénzből működkik, mint a korábbi Mare Nostrum. Azon is szeretnének változtatni, hogy a menekülteknek ne automatikusan abban az országban kelljen menedékkérelemért folyamodni, ahova megérkeztek, hanem ami a célállomásuk lenne. Ez ugyanis rettenetes terhet ró a mediterrán országokra....."

2312.jpg

 

A döbbenetes video egy körkép és tudósítás is egyben. Egy jellegzetes munkanapot mutat be, az olasz partiőrség munkájáról, hogyan védik Európa kapuját az Afrika felől érkező menekültáradattól.

Az folyamatosan érkező menekülteket Mineóban, egy volt amerikai katonai bázisból átalakított táborban helyezik el átmenetileg.

 A legnagyobb Európában.

A tábor normál kapacitása 2000 főre van meghatározva, ehhez képest a 2014-es adatok szerint több mint 4000 ember  50 országból él a kerítések mögött.Az átlagos várakozási idő 14 hónap, ezután elhagyhatják a tábort.

2014415102324559841_8.jpg

 2014-n az olasz partiőrség szolgálatát megszüntették a Mediterrán tengeren, jelenleg nem működik semmilyen hivatalos ellenőrzés, vagy kontroll a menekültáradat megállítására, ellenőrzésére.

Egy jelenségről beszélünk tehát, amire továbbra is fel kell készülni és megoldást találni. 

....és ez nem csak Európa dolga, kötelessége lenne.

 

 

 

 

30 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://hataronkivul.blog.hu/api/trackback/id/tr467374978

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

rezsöatya 2015.04.17. 09:46:24

Ez sem egy light-os tema... meg emesztem... es a videot sem neztem vegig, csak belekostoltam...
Mindenesetre uszni tudni kell... meg sok minden mast is... :-(

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2015.04.17. 09:59:13

@rezsöatya: Hát az élet nem indig habos torta...néha vannak fajsúlyosabb dolgok is , amiket tecciknemteccik ésre kell vennünk.
Ez a mai azért bennünket európai polgárokat keményen érint...főleg, hogy Afrikából és az arab térségből özönlenek..és mint tudjuk, nem a tudás, nem az egészség van a zsákjukban....:-(

rezsöatya 2015.04.17. 10:22:17

Most kicsit morbid leszek, de mint tudjuk, a nemet halaltaborokban is volt humor -eleg, ha Kishont Ferencre gondolunk, vagy Roberto Begnini gyonyoruen megkomponalt filmjere Az élet szép cimure (amely egyszerre vidam es szivszoritoan komoly!), - szoval ket vicc:

- anyúúú! messze van még Amerika?
- ne beszélj fiam, csak ússzál...!

S a másik, egy ebolás:

- te, mi folyik itt?
- én...

(bocs!)

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2015.04.17. 10:35:23

@rezsöatya: Na ez az amire én azt mondom, több mint morbid....
Lehet, hogy ez savanyúpicsaság.......:-)

De a halállal én nem nagyon vicceskedem.....tudom mit jelent....és szerintem egyáltalán nem vicces benne semmi.se az eleje sem a vége, sem az, hogy hogyan kerülsz oda a torkába....
Bocs....ezeken nem tudok még mosolyogni sem...és nem azért mert én egy rohadt komoly Maca vagyok....:-(

A film amire utalsz egy érdekes kompozíció...ugyanis a téma olyannyira feldolgozhatatlan, hogy a "vicc" csak mint oldás és kötés..mintegy lélek felszabadítás pár másodpercre szerepel benne.....egyébként csak a nagyon kemény idegzetűek tudnák végig nézni....

Az ilyen és hasonló témájú alkotásokba bele kell tenni "humor"-osnak tűnő motívumokat is különben a néző, olvasó lélekben együtt haldokolja végig a művet....

rezsöatya 2015.04.17. 10:51:48

@NagyságosSodalisO [eng]: ismersz... :-)
En ugy kepzelem, hogy mielott a koporsomat leeresztik (vagy mittudomen!), meg kikopogok es a gyasznepnek elmondok egy viccet bucsuzoul... :-P

A halalhoz valo viszonyom eleg egyedi, nem tagadom (8 eves voltam, a batyam mellettem halt meg...).
Vallom az "elj ugy mindennap, mintha az az utolso lenne" elvet (valojaban nem sokszor sikerul!) es nem felek a halaltol, hiszen az elet resze... de egyelore elni szeretek, még vannak terveim... aztan ki tudja...?!

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2015.04.17. 12:41:33

@rezsöatya: hat, lehet hogy a ravatalozoban egyedul te fogsz rohogni....

Es, persze....ez nagyon jol hangzik, vagany szoveg...De meg tudod valositani? Hat nem, vagy csak nagy ritkan....akkor meg?
Csak vakitassz!!!!

rezsöatya 2015.04.17. 12:44:11

@NagyságosSodalisO [eng]:

A humor az Elet soja....
.
.
.
.
.
...bar azt mondjak, a sok so nem egeszseges... :-P

Quercus a favágó 2015.04.17. 12:56:14

Annak az országnak kellene állni a költségeket, és befogadni a menekülteket, akinek "áldásos tevékenysége" folytán az áradat elindult. A lator USA-nak. De amíg Európa olyan hülye, hogy kontroll nélkül kiszolgálja az amerikai érdekeket, addig meg is érdemli amit kap.

Latcho Rom 2015.04.17. 13:24:22

Ezeket a baromsagokat tartsd meg a sajat blogodra kedves quercus- ha gond van olvasd el a trolloknak szolo bevezetot.
Thanks!

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2015.04.17. 13:53:27

@shakti_rom: Piece! :-)
@QUERCUS: Miután a mai posztnál elkerülhetetlen, hogy érintsük a világot kontinensek szerint, ezért kicsit most belemegyek ebbe a témába. Egy általános jelenségről van szó, ami a mai posztban ugyan az afrikai és arab térségre vonatkozik, de Európában csapódik le. Tehát nem hunyhatjuk be a szemünket.
Utánanéztem kicsit, hogy is áll a világ nagyhatalmi rendszere, mert ez nem elhanyagolható.
A Wiki szerint.../lehet nem teljesen pontos, de nagyjából kb. közel ez a valós helyzet/
1. USA
2. Kína
3. Japán
4. Németország
5. Franciaország
6. Egyesült Királyság
7. Brazília
8. Olaszország
9. Oroszország
10. India
11. Kanada
12. Ausztrália
13. Spanyolország
14. Mexikó
15. Dél-Korea
Nagyjából azt is mondhatjuk, hogy az első 10 gazdasági nagyhatalom is .
Mindezek mellett, mondhatjuk nyugodtan hogy az USA szuperhatalom , hiába van Kínának hatalmas, folyamatosan növekvő gazdasága, ha pl. a GDP-je is fele annyi sincs, mint az USA-nak.
Azonban, hozzá kell tenni, hogy az EU együtt nagyobb gazdasági erővel bír mint az USA.

Persze a GDP-t sokan nem tartják meghatározó mértékegységnek .Mert ahhoz, hogy egy országot nagyhatalomnak minősítsünk, nagy világgazdasági befolyással kell bírnia.Pl. Mexikó 14 a listán, de mégsem tartják gazdasági nagyhatalomnak.Kína a legdinamikusabban fejlődő ország, minden második eladott tárgy a fejlettebb országokban általuk készül, mindezek mellett pedig az USA legnagyobb hitelezője.
Ettől függetlenül egy 2013-ban készült kimutatás szerint a világ legjobban működő 10 vállalata közül az USA-ban 1 pedig Kínában van. Bár lehet, hogy a 9 nagyvállalat mind Kínában gyártatott! :-)

Az, hogy a világpolitikában ki a leghangosabban ugató kutya, természetesen szorosan kapcsolható a világgazdasághoz. A pénz mindkét vonalon meghatározó, és ha ez a két legfontosabb "fegyver " egy kézben megvan, akkor máris jobban érthető, hogy a kiterjesztett manipulációknak mi a célja, mi a menetrendje és valamilyen szinten kiszámíthatóak a következmények is.

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2015.04.17. 14:17:18

@QUERCUS: Ja igen, és ahova tul. képp kiakartam hegyezni a mondanivalómat az éppen a világ felosztása volt. A hidegháború /47-91 között/ a két nagyhatalom között tulajdonképpen pont arról szólt, hogy lehet politikailag és gazdaságilag kisajátítani kontinenseket, földrészeket, kis és nagy államokat befolyás alá helyezni. Ment a harc, húzták, nyúzták a koncot, ki mit bírt vitte, vette és a végén mindenki "jó" kezekbe került. Aki meg nem hagyta magát, a látszólagos kívülmaradásért drága kompromisszumokat kellett tenni. Mondom hidegháború.....miközben a harmadik világban sok száz fegyveres konfliktus zajlott párhuzamosan.....és ezek, többnyire a két szuperhatalom által támogatott polgárháborúk voltak.
Jól látható az afrikai kontinens nagyjából szinte csak a hatalmas területen lévő kiaknázatlan természeti kincsek miatt volt a céltábla 10-es körében. Óriási földrész, hatalmas népsűrűséggel, kezelhetetlen népszaporulattal, kulturális-vallási-ésmégsorolhatnám' ellentétekkel....megoldhatatlan feladatot ró a világra.
A csak célzottan és frekventáltan kis gócpontokra irányuló külföldi befektetések, fejlesztések nem hoznak semmilyen globális pozitív eredményt egyéb más területeken, csakis a kizsákmányolást szolgálják.

A kaotikus' összállapotoktól menekülő tömegekkel Európa biztosan nem fog tudni mit kezdeni.Ez jól látható...
Az, hogy ez a jelenség mennyire tudatosan irányított, vagy csak egy előre nem bekalkulált ,egyenes következménye a pénzügyi-gazdasági szkandernak.....ezt én nem tudom megítélni...

...hogy Európa képes-e, akar-e vagy tud-e hatékonyan és eredményesen fellépni? Hm.....

Latcho Rom 2015.04.17. 14:17:48

Remelem nem lesz itt politika, idecsusztatva sem.

Peace! :-)

2015.04.17. 17:23:35

En nem erzem azt hogy Eszak-Amerikanak kellene megoldania ezt a problemat - Europaban van egy rakas gazdag orszag, majd az ottani adofizetok osszedobjak a penzt, es esetleg nem Merdzsoval fognak jarni a melosok. :) En ugy latom, hogy Europa laza bevandorlo/menekult politikaja es eroltetett PC szolamai miatt indultak neki a menekultek hadai - tudjak hogy nem fogjak oket visszakuldeni, ezt hasznaljak ki. Ok nem igazan politikai menekultek (nyilvan azok is vannak koztuk), hanem gazdasagiak. Europanak vissza kellene oket kuldeni, mint ahogy innen is visszakuldik a gazdasagi menekulteket. De ehhez az kell, hogy feladjak a gondosan kialakitott imazsukat. Ezt nem hajlandok jelenleg megtenni.

Az Arab Tavasz nem az USA miatt tort ki, hanem az arab orszagokban szokasos kulonbozo diktatorok, szegenyseg, munkanelkuliseg (gazd. valsag), elvakult fundamentalista vallasi vezetok miatt. Az USA-nak szerintem is ki kellene vonulnia a tersegbol - es Kanadat foleg nem szeretem ott latni, mar csak azert is mert igy meg kevesebb penzt kellene ezekre az orszagokra aldozni. Ezekben az orszagokban soha nem lesz demokracia, vallasi es kulturalis okok miatt, hagyni kene a fenebe. Ami a nyersanyagokat illeti - globalis gazdasag van, ide is jonnek kinai, norveg, uj-zelandi vallalatok kiaknazni az igen gazdag nyersanyag keszletunket. Ez gazdasag, nem kizsakmanyolas - igaz a marxista elmeletek szerint maga a kapitalizmus kizsakmanyolas. Nagy koppanas lenne az afrikai kontinensen ha a beruhazo orszagok kivonulnanak - en ezt is tamogatnam, mert akkor nem ott lennenek a munkahelyek, hanem itt, es akkor Average Bloe Joe ujfent jobban elne. Amugy erdekes hogy Obama-t meg pont azert biraljak, meg europai vezetok is, mert nem "eros kezu", meg egyre kevesbe hajlando eljatszani a vilag csendore szerepet. De akkor az europaiaknak kell majd rablo-pandurt jatszani - en teljes mertekben tamogatom ezt.

Lehetetlen volt politikai fennhang nelkul reagalni, bocs. :) Nyilvanvaloan kulonbozo velemenyek vannak e teren, es azt gyanitom hogy jopar pontban egyszeruen nem ertunk egyet, talan nem is erthetunk, hiszen kulonbozo geopolitikai erdekek hatarozzak meg a velemenyunket.

Latcho Rom 2015.04.17. 17:51:12

Nem neveznem a sziriai menekulteket gazdasagi menekulteknek, olik oket, olik egymast. Hogy miert, az a sorsukban mindegy.
Legyenek barmennyien is, joguk van a menedekhez - gondolom en.

Azt hiszem kanada 10ezret vallal be az iden - csepp a tengerben. Usa adatokat nem tudok.

Latcho Rom 2015.04.17. 18:34:52

Polgarhaboru, asszad, ISIS.lehet sorolni a dolgokat.szerintem 70%+ politikai menekult+ a nyomor, akinek veszelyben lenne az elete visszakuldve - hisz ez hatarozza meg a UN chartert.

A merdzso dologban 1000%-ban egy a velemenyunk.

Europa nem fogja a tengerbe geppuskazni oket, s mint tudjuk semmi de semmi nem tudja megallitani az emberek cunamijat, fogalmam sincs mi lesz ebbol., no clue whatsoever.

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2015.04.17. 19:22:03

Én annak mindenképpen örülök, hogy ti a tengerentúlról mondjátok el a véleményeteket, mert gondolom egészen más onnan, abból a gazdasági környezetből, Amerika közeléből látni ezeket a történéseket. A hírek , nagy vezető TV társaságok, millió kisezer újságból megkapjátok a tájékoztatást, ismeritek a ti országotok állásfoglalását...sokkal jobban mint mi innen. Miután ez tényleg világméretű probléma, feltétlenül jó és hasznos tudni , ismerni más kontinensek hozzá állását ....
@cougarcat: Igen, én is feljebb már említettem, hogy a mai posztból adódóan azért elkerülhetetlen lesz a politikai megközelítés, véleményalkotás....De ez rendben is van, sztem bőven belefér.
A politikával mindig akkor van baj, ha az emberek a véleményüket nem tudják kulturáltan kifejezni és közben nem akarnak elsöprő győzelmet aratni a másik felett...mint egy választáson! :-)
Na de mint sok minden máshoz, ehhez is kell egy "kis" mennyiségű gógyi, e tikett!! :-))

Most nézetem meg a híradót...milyen érdekesen aktuális lett ez a mai poszt...:-(
Határonkívül a hírszerkesztőknél dolgozik és kicsit belekukkolt a mai híranyagba vagy mi?

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2015.04.17. 20:14:58

@cougarcat: .....bizony, nap mint láthatjuk, hogy mekkora a világ....
Igazából én élvezem itt, hogy tágra nyílt szemekkel lehet barangolni össze-vissza....nem kell figyelmi semmiféle koncepcióra...mert a blog nem akar tartozni láthatóan sehova...össze-vissza csapong...viszont nagyon érdekes helyeken járhatunk és tényleg szó szerint határokon kívül lehetünk...és korlátok nélkül...ami külön tetszik...:-)))

vagyunk itt is a világ sok részéről...egyben közösek vagyunk szerencsére, egyikőnknek sincs eszébe sem átplasztikáztatni a nemzeti identitásunkat....szerintem itt mind szeretünk magyarok lenni...javítsatok ki ha tévednék:-)))

Latcho Rom 2015.04.17. 20:26:59

@NagyságosSodalisO [eng]: Tobb europai hirt nezek, olvasok mint kanadait vagy amerikait. Szoval nyista "agymosas"..:P

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2015.04.17. 20:53:07

@shakti_rom: várjál, én pont nem agymosásra gondoltam, hanem, hogy ti abban a szerencsés helyzetben vagytok, hogy több csatornásan látjátok a világ dolgait...

.azért mi itt Európában sokkal jobban el vagyunk szeparálva a naponta változó tengerentúli infóktól...
Persze itt is vannak hírcsatornák, az ember próbál tájékozódni, napra kész lenni, de hát azért itt csak a nagy bummokat, hozzák le a vezető hírekben, azt ami szenzációnak számít, nagy hírértékű anyag...

NomádMatyi · http://turkesztantajmz.blog.hu/ 2015.04.17. 21:45:19

huhh, tényleg kemény téma ez is!!

azért nagyjából, azt hiszem, @cougarcat-tel vagyok hasonló állásponton

egyébként én Angliában foglalkoztam menekültekkel, valami alapszinten persze, és nagyon sok nagyon rendesnek tűnő volt

DE ... sok esetben nagyon nehéz elhinni, hogy nem gazdasági menekültek ... és az egyetemen valamelyik óra keretében beszéltünk a témáról, és hogy sokan tudják hogy mit kell mondani, hogy megkapják a menekültjogot (pl. üldöznek a vallásom, a szexuális orientációm miatt és hasonlók)

a probléma az, hogy tényleg nem oldhatja meg Európa az egész világ összes problémáját (ami persze csak egy gyors, eléggé leegyszerűsített álláspont)

tehát a menekültjogi kérelmek elbírálásánál nagyon nehéz egy egyensúlyt tartani, mert vagy megszigorítjuk az elbírálást, ami azt jelenti hogy sok potenciálisan tényleges menekültet kizárunk a rendszerből, vagy ellenkezőleg, túl széles körűen szabjuk meg a kritériumot.

de azért mégis ragaszkodnunk kell az európai értékekhez és azok védelméhez

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2015.04.17. 21:58:48

@DavidT: +1 mindennel.

de főleg az utolsó mondatoddal ....mindezek mellett gondolom azt, hogy Európának kell a kaput nyitni-zárni megfelelő és hatékony szabályokkal, pont az általad is elmondott okok miatt.

2015.04.18. 07:54:31

@NagyságosSodalisO [eng]:
"egyikőnknek sincs eszébe sem átplasztikáztatni a nemzeti identitásunkat...."
Nagyon kituno es frappans kifejezes! Hogy ez nekem nem jutott eszembe tegnap egy durva iranyt vett hozzaszolasomban:) Mindig tanul az ember! (bar en inkabb mar felejteni akarok) :))))

Quercus a favágó 2015.04.18. 11:26:37

@Cascabel:

Megint kóstolgattad a határokat, Kolléga? DDD.

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2015.05.18. 21:24:04

Elvtársak, nézem a híreket és egyre nagyobb a baj ám!!
Nagyon nagy a baj..és attól félek még nagyobb lesz , mert ez nagyon nem jól van így. Európa nem fog tudni ezzel megküzdeni sehogyan sem. A Balkán, az arab területek, Afrika nyomorultjai özönlenek....és most megint a legrosszabb helyen vagyunk.......
És az arab térségben is egyre nagyobb a baj....a nemzetközi kontingenssel sem tudják megállítani az ISIS-t. Irak, Jemen, Szudán .......Oroszország pedig nem engedi át az Afganisztánban állomásozó csapatoknak az utánpótlást.....
süti beállítások módosítása