Határonkívül

Határokon át, földön, vízen, levegőben

Rövidebb ideig élnek, akik külföldön dolgoznak?

2015. február 20. 09:49 - határonkivül

Perczel Forintos Dóra szakpszichológussal nagyon fontos és érdekes témát járhatunk körbe.

jobsearch_000007317643xsmall.jpg

 A külföldi munkára vállalkozó fiataloknak sok egyéb mellett fokozott lelki megterhelésre is fel kell készülniük, amely az új környezetben, új élethelyzetben érheti őket – hívja fel a figyelmet a Semmelweis Egyetem Klinikai Pszichológiai Tanszékének vezetője. A sikeres helytálláshoz anyelvtudáson kívül mindenek előtt olyan magas fokú szociális intelligenciára van szükség, amelynek hiányosságai az érzelmileg jól beágyazott itthoni környezetben gyakran fel sem tűnnek, ám egy idegen világban a beilleszkedésnél zökkenőket okozhat – állítja Perczel Forintos Dóra klinikai szakpszichológus, pszichoterapeuta, egyetemi docens.

A szociális intelligencia a különböző élethelyzetek elfogadásának, az emberekkel való bánásmódnak, mások megnyilvánulásai megértésének a képességét jelenti, ami többnyire egy magunkkal otthonról hozott finom, érzékeny, belső adó-vevőt feltételez.

- E képességnek külföldön azért kiemelt a jelentősége, mert a kulturális különbségek miatt új környezetünkben könnyen adódhatnak az elfogadottságunkat megnehezítő, lépten nyomon adódó félreértések – magyarázza a tanszékvezető. – Például ilyen helyzetet teremthet a skandináv országokban vagy az Egyesült Államokban munkát vállaló fiatal férfiaknál, hogy az ottani nők rájuk villantott, az itthon megszokottnál szívélyesebb mosolyát kódolt “keringőre felhívásnak” veszik. Holott valószínűleg csupán egy általános udvariassági megnyilvánulásról van szó. A visszautasítás aztán persze még fájóbb lehet idegen környezetben, ahol a személyes kapcsolat hálója rendszerint ugyancsak hézagos, és elkelne minden kis megerősítés.

Kiszolgáltatott érzelmi helyzet

szakpszichológus szavai szerint mélyebb érzelmi kapcsolat kialakítására külföldi partnerrel egyébként is eleve kisebb az esély a mindennapokban az emberek között láthatatlanul zajló szociálpszichológiai csereelmélet alapján. Egy-egy, akár munkatársi, baráti kapcsolat építésében, ápolásában ugyanis a szimpátia, az önzetlenség pozitív töltetében megbújva is ott a mérlegelés, hogy az érzelmi befektetést mennyire viszonozza a másik. Márpedig egy idegen világba csöppent valakinek az esetek többségében kiszolgáltatott a helyzete, érzelmileg legtöbbször a “bennszülöttekre” van utalva.

- A személyes kapcsolatoknak, bárhol is legyünk, eleve meghatározó a jelentőségük az általános jó közérzet, a személyiség harmóniájának megőrzésében – húzza alá a docens. – Könnyebb azoknak a külföldön munkát találó fiataloknak, akik saját szakmájukban – mondjuk orvosként – helyezkednek el, mert egyenrangú kollégák között, a már megszerzett tudás, rutin biztonságában kisebb erőfeszítéssel hidalhatják át a körülmények változásának kihívásait.

Nehezebb viszont azoknak, akik ahhoz, hogy megvessék a lábukat, netán képzettségük alatti munkát elvállalva kényszerből vagy kalandvágyból vágtak neki a világnak. Aki például jogászvégzettsége ellenére mint éttermi mosogató, pizzafutár vagy ápolónő keresi meg a kenyerét, nem ritkán szembesülni kénytelen azzal, hogy ez a munka nem elégíti ki, szellemileg elszigetelődik, könnyen elárvultnak érezheti magát. Önértékelési kétségei támadnak, megingott önbizalma megerősítésre szorul, ám – rossz esetben – nincs ehhez elfogadható “védnök”. Úrrá lehet rajta a szorongás, befelé fordul, így még nehezebb szót értenie a kollégáival, próbálkozásai sutára sikerednek, ami által visszahúzódik, szép lassan kiközösítettnek érezheti magát. Szerencsére az internet jóvoltából ennek az életérzésnek a kínjai, lelki megpróbáltatásai az otthoniakkal a napi kapcsolat tartás révén csökkenthetőek.

- Mindezeknek a természetes nehézségeknek a megelőzésére az új környezetben ajánlatos mielőbb csatlakozni valamilyen közösséghez, amely többé kevésbé képes helyettesíteni az otthoni érzelmi hálót – fűzi hozzá Perczel Forintos Dóra. – E tekintetben annak előnyös a helyzete, aki ügyes valamilyen sportban, mert az összehozza az embereket. A pályán tényleg megszűnnek a társadalmi különbségek, és a csapattársak között kialakuló sajátos kapocs aztán a pályán kívül is jól kamatoztatható. Mások táncklubokban vagy akár karitatív szervezetekben, egyházi közösségekben integrálódhatnak, ami hozzájárulhat a könnyebb beilleszkedéshez, mélyebb kapcsolatok kialakításához.

Apró megaláztatások a külföldi munka során

A docens úgy ítéli meg, hogy a külföldön vállalt munka egyfajta kivándorlás. Egyszersmind utal azokra a felmérésekre, amelyek szerint a külföldre szakadt emberek között magasabb a pszichés betegségekben szenvedők aránya, és rövidebb az életük azokénál, akik saját hazájukban élnek. Ami rövid távon gazdagító tapasztalat lehet, az hosszú távon a gyökerektől elszakítottságot jelenti, és nagyon változó, ki hogyan tud megküzdeni ezzel.

- A jövevény számára újdonságot jelentő szabályrendszerben tömérdek apró megaláztatás érheti az embert a helyi ismeretek hézagaiban, akár egy metrójegy vásárlása közben – jegyzi meg a szakpszichológus. – A tapasztalat szerint könnyebben elviselik a távollét megpróbáltatásait azok, akik eleve bizonyos belátható időre, mondjuk hat hónapra vállalnak munkát, vagy egy meghatározott céllal, például a lakásvásárláshoz szükséges pénz összegyűjtésére vágnak neki az útnak. Fennáll ugyanis a veszélye, hogy túlpörögve, látástól vakulásig dolgozva, önmagát kizsigerelve tartósan távol a családtól az ember a két szék között a pad alatt találja magát. Az otthoni kapcsolatok már nem igazán élnek, a kintiek pedig még nem alakultak ki. Ezt az átmeneti, akár 2-3 évig is elhúzódó időszakot gyakori, kisebb-nagyobb krízisek terhelhetik, amelyeken azonban külön odafigyeléssel a legtöbb egészséges lelkületű ember képes felülkerekedni.

A magyaroknak különösen nehéz?

Perczel Forintos Dóra szerint jellemző ránk, magyarokra, hogy az anyagi javak megszerzésére, birtoklására túlzottan nagyok az igények. Az általános elégedetlenség, a “semmi nem elég jó” hozzáállás rossz közérzethez, idegeskedéshez, barátságtalan magatartáshoz vezet.

- Ez részben abból fakad, hogy folyton Nyugatra tekintünk – és ebben az összehasonlításban anyagi értelemben alulmaradunk -, ahelyett, hogy Közép-Európában élve, középre helyeznénk magunkat. Horizontunk kiterjedhetne Kárpátaljára, Romániára, Albániára is – veti fel. – Ebben az esetben rögtön jobban éreznénk magunkat. Szembesülnénk vele, hogy szerencsés a helyzetünk, mert nálunk még egyensúlyt lehet tartani a Nyugatra jellemző, a szélsőséges individualizmusból fakadó magányosság, a pazarló jólét és a Keletre jellemző nyomasztó éhezés, a szegénység között. Egy internetes portál szerint “ha van pénzed a bankban, van pénztárcád és némi apród, akkor a világ gazdagjainak a felső 8 százalékába tartozol”, és “ha van ennivalód a hűtődben, van rajtad ruha és van hol aludnod, akkor tehetősebb vagy, mint a világon élő emberek 75 százaléka.” Érdemes figyelembe venni olyan, az élet minősége szempontjából fontos, de anyagiakkal nem mérhető értékeket, mint a családi és baráti kapcsolatok, az anyanyelv könnyedsége, a gyökerek. Ezért mielőtt döntünk, hogy külföldön keresünk boldogulást, a mérlegelésnél tartsuk szem előtt az ókori görög bölcs, Epiktétosz máig érvényes mondását, amely szerint “nem az események zavarják az embereket, hanem az eseményekről alkotott vélemények”. Ugyanis önmagunkat mindenhová magunkkal visszük.

 

48 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://hataronkivul.blog.hu/api/trackback/id/tr917190515

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

rezsöatya 2015.02.20. 11:26:50

Huhh! Hat eleg sokretu temat feszeget a poszt! Tobbszori elolvasas utan is meg el kene melyednem, lehet, tobb hozzaszolasom is lesz. Kezdem:

"Rovidebb ideig elnek..." hmm... ugye, mihez kepest? Az eletkor amugy genetikai adottsag is, mint ahogy a stressz-turo kepesseg.
Munka: azt alairom, hogy eleinte nagyobb a stressz. De amikor az ember beall a kerekvagasba, azaz munkaja van, lakik valahol, akkor mar kisebb a nyomas, mint otthon volt. Persze eletviteltol is fugg, hogy vallalkozo, vagy alkalmazott valaki.

Maganelet:
"A visszautasítás aztán persze még fájóbb lehet idegen környezetben, ahol a személyes kapcsolat hálója rendszerint ugyancsak hézagos, és elkelne minden kis megerősítés"
Ezt tapasztaltam, igy van!

"...jellemző ránk, magyarokra, hogy az anyagi javak megszerzésére, birtoklására túlzottan nagyok az igények. Az általános elégedetlenség, a “semmi nem elég jó” hozzáállás rossz közérzethez, idegeskedéshez, barátságtalan magatartáshoz vezet."

Ez is annyira szemelyisegfuggo. Meg talan korral is jar. Egy emberi kapcsolatot sokkal tobbre ertekelek barminemu anyagi javaknal...

Az utolso mondat nagyon igaz!

A zene valasztas meg ismet a megszokott brillians kategoria! Nekem legalabbis... ;-)

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2015.02.20. 14:41:11

“ha van pénzed a bankban, van pénztárcád és némi apród, akkor a világ gazdagjainak a felső 8 százalékába tartozol”, és “ha van ennivalód a hűtődben, van rajtad ruha és van hol aludnod, akkor tehetősebb vagy, mint a világon élő emberek 75 százaléka.” .....
pénz...a kényszer ...a szükséges rossz...nélküle mégis nyomorult mindenki....akkor a boldogság eszköze ?..
Van aki ezt megfelelően tudja kezelni ?
Minden relatív....mindenkinek máshogy van belőve a boldogságszintje.....Van akinek csak pénz kell hozzá és már boldog, van akinek nincs és mégis boldog....és van akinek pénze IS van mégsem boldog

Szóval szerintem ez egy hülye sztereotípia, olyan bűzölgő közhely......A dolgok ennél sokkal bonyolultabbak....
Szegény Epiktétosz kiment a divatból!

..."- Ez részben abból fakad, hogy folyton Nyugatra tekintünk – és ebben az összehasonlításban anyagi értelemben alulmaradunk -, ahelyett, hogy Közép-Európában élve, középre helyeznénk magunkat. Horizontunk kiterjedhetne Kárpátaljára, Romániára, Albániára is – veti fel. – Ebben az esetben rögtön jobban éreznénk magunkat. Szembesülnénk vele, hogy szerencsés a helyzetünk, mert nálunk még egyensúlyt lehet tartani a Nyugatra jellemző, a szélsőséges individualizmusból fakadó magányosság, a pazarló jólét és a Keletre jellemző nyomasztó éhezés, a szegénység között...."
Ezzel pedig maradéktalanul egyetértek, és üzenem a megrögzött és nótórius "hasonlítgatóknak", tanulják be és legyen ez az esti - reggeli ima . :-P

2015.02.20. 17:33:33

Hmmm....

" A külföldi munkára vállalkozó fiataloknak sok egyéb mellett fokozott lelki megterhelésre is fel kell készülniük"

Ez igaz, de a terheles ideiglenes, mert az emberi psyche olyan, hogy alkalmazkodni tudjon. Szoval a terheles atmeneti. Akinek meg nem, az nyilvan valtani fog, esetleg visszakoltozik.

"A sikeres helytálláshoz anyelvtudáson kívül mindenek előtt olyan magas fokú szociális intelligenciára van szükség"

Na ja, de ezt is lehet fejleszteni, hacsak nem az illeto burokban, elszigetelve el. Pont ezert nem szabad elszigetelodni a helyiektol, meg akkor is, ha meg csak makogja az ember a nyelvet, vagy minden amit csinalnak, mondanak, hulyesegnek tunik, bosszantja az embert.

"A szakpszichológus szavai szerint mélyebb érzelmi kapcsolat kialakítására külföldi partnerrel egyébként is eleve kisebb az esély a mindennapokban az emberek között láthatatlanul zajló szociálpszichológiai csereelmélet alapján."

Ezt az elmeletet sajat tapasztalatom cafolja - ettol meg az esely lehet kisebb, nade miert torvenyszeru hogy a legrosszabb eset jojjon be? A kiszolgaltatottsag ideiglenes, amig sikerul egzisztenciat kialakitani. Erdekes hogy a szakcicologus holgy ugy tesz mintha a bevandorlas egy linearis dolog lenne, ahol soha semmi nem fejlodik, nem valtozik. Mintha valaki 40-50 even keresztul ugyanugy kiszolgaltatott, elszigetelt, stb. stb. kellene hogy legyen. Na es erre is van pelda, de nem ez a jellemzo. Aki hosszabb ideig marad az azert teszi mert igy erzi jol magat - ha nem, akkor mar reg visszakoltozott volna. Elvegre mar 25 eve nincs vasfuggony.

"Aki például jogászvégzettsége ellenére mint éttermi mosogató, pizzafutár vagy ápolónő keresi meg a kenyerét, nem ritkán szembesülni kénytelen azzal, hogy ez a munka nem elégíti ki, szellemileg elszigetelődik, könnyen elárvultnak érezheti magát."

Termeszetesen, ez igy van. Ezert jelentkezik az ember egyetemre, aldozatokat vallal, kuszkodik egy kicsit, hogy aztan olyan munkat vegezhessen, ami szamara kielegito. Aki azt gondolja hogy kulfoldre koltozve egy az egyben elfogadjak a diplomajat, meg hogy az eredeti szakmajaban fog majd dolgozni, az sok esetben csalodni fog. Esetleg at kell kepezni magad, vagy "helyi papirt" kell szerezni. Kanadaban meg az orvosoknak is meg kell ezt tenni (kiveve nemely orszagbol jovoket, de a magyarok nem tartoznak ide).

"Egyszersmind utal azokra a felmérésekre, amelyek szerint a külföldre szakadt emberek között magasabb a pszichés betegségekben szenvedők aránya, és rövidebb az életük azokénál, akik saját hazájukban élnek. "

Nade kiket mertek fel, es mennyi ido alatt? A magyarok csak kb. 25 eve vallalhatnak munkat kulfoldon, az akkori 25 evesek meg csak az 50-es eveikben jarnak, szoval honnan tudjak, hogy meddig fognak elni?
Psziches betegsegek viszont elofordulnak - azt nem tudom hogy gyakrabban-e, de nyilvan, ha valakinek megnovekedtek a gondjai, akkor ennek a lehetosege is no. Viszont itt is tudni kene, hogy mi a spektrum? Mert elvileg psziches betegseg az atmeneti depresszio, szorongas is, ami szituaciohoz kotott. Aztan ezt azzal kellene osszehasonlitani, hogy az anyaorszagban milyen psziches betegsegek alakultak ki pl. a megelhetesi gondok hatasara. Vagyis sztem sok hataratkelo mar eleve pszichesen terhelve indul utnak, mert eleve az, hogy utnak indul, valami egzisztencialis problemanak az eredmenye. Aztan ez kulfoldon vagy javul, vagy melyul, attol fuggoen, hogy milyenek a korulmenyek es milyenek az egyeni adottsagok.

"A jövevény számára újdonságot jelentő szabályrendszerben tömérdek apró megaláztatás érheti az embert a helyi ismeretek hézagaiban, akár egy metrójegy vásárlása közben – jegyzi meg a szakpszichológus"

Ez tenyleg igy csapodhat le eleinte, nade gondolom a szakpszichologus is tudja hogy egy felnott ember az ilyesmihez kepes alkalmazkodni, foleg a fiatalok. Arrol nem is beszelve hogy a helyi szokasokat megtanulja az ember. Mondjuk en megfigyeltem hogy vannak hataratkelok akik 30 ev tavlataban is kisebbsegi erzessel lebeklyozva maszkalnak es ugy erzik hogy a helyiek csak azert elnek hogy lealazzak oket. Na itt tenyleg psziches problemakrol van szo inkabb...

"jellemző ránk, magyarokra, hogy az anyagi javak megszerzésére, birtoklására túlzottan nagyok az igények. Az általános elégedetlenség, a “semmi nem elég jó” hozzáállás rossz közérzethez, idegeskedéshez, barátságtalan magatartáshoz vezet"

Altalanossagban veve sztem is ilyenek vagyunk. A konfliktus a tulzott igenyek elvarasabol fakad - mindig csodalkozom hogy miket varnak el nemely hataratkelok, mikor jozan esszel be lehetne latni, hogy ez lehetetlen, legalabbis turelem nelkul igen. Az otthon maradottak egyebkent gyakorta anyagi alapon kerik szamon a sikert - ha nincs kacsalabon forgo haz, lamborghini meg ilyenek akkor luzer vagy. :) Pedig a siker nagyon nem ezt jelenti, sot, ahhoz hogy valaki boldog legyen, sztem nem kotelezo hogy hagyomanyos ertelemben "sikeres" legyen.

folyt. kov, le.....tt a blogmotor :)

2015.02.20. 17:43:08

"Horizontunk kiterjedhetne Kárpátaljára, Romániára, Albániára is – veti fel. – Ebben az esetben rögtön jobban éreznénk magunkat."

Nem mindenki vallal munkat Nyugaton, mennek Keletre is, es ott is jol erezhetik magukat. Ugyanakkor par evtizede Romaniaba, Albaniaba menni nemcsak cseverbol vederbe, hanem hatarozott visszalepes lett volna. Miert boldogitana engem az, hogy bar a sajat orszagomban nem tudtam megelni, Romaniaban ez meg rosszabb lenne? Akkor miert nem inkabb Szomaliaba menjek?

"Szembesülnénk vele, hogy szerencsés a helyzetünk, mert nálunk még egyensúlyt lehet tartani a Nyugatra jellemző, a szélsőséges individualizmusból fakadó magányosság, a pazarló jólét és a Keletre jellemző nyomasztó éhezés, a szegénység között."

Van egy rossz hirem, Mo-ra mar a 80-as evek kozepetol jellemzo volt a "szelsoseges individualizmusbol fakado maganyossag", a "szocializmusban", igaz akkor meg nem volt pazarlo jolet, az kesobb jott el, az ujgazdagokkal. Amugy a szerzo nem igazan ismeri a nyugati eletet ha ugy kepzeli el hogy ott a pazarlo jolet a jellemzo - ez a tarsadalom kb. felso 20-25 szazaleka.

2015.02.20. 17:47:25

@NagyságosSodalisO [eng]:
"Minden relatív....mindenkinek máshogy van belőve a boldogságszintje.....Van akinek csak pénz kell hozzá és már boldog, van akinek nincs és mégis boldog....és van akinek pénze IS van mégsem boldog"

+1

@rezsöatya: "Az utolso mondat nagyon igaz"

Szerintem is, de annak a lehetosege is megvan, hogy uj lappal inditsunk.

__________________________________

Szoval szerintem nem lehet allitani se pro, se kontra hogy a kulfoldi munkavallalas az ordogtol valo, vagy udvozito, mert annyira komplex dolog ez egyeni szinten.

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2015.02.20. 20:18:03

@cougarcat: Igen, ezt én is így látom, a pazarló életmód és a beteges vásárlás valóban egy kisebb réteget jellemez nyugaton is. De önmagában a pénz azért betölti az általános funkcióját, minél több van az emberek zsebében annál többet költenek. Ez a pénz sajátos pszichológiai hatása....kiválóan betölti a funkcióját minden társadalmi osztályban.
A magyar kivándorlókat is jellemzi a kezdeti sokk, amikor azt látják, /persze aki munkát talál, és dolgozik szorgalmasan/, hogy rendszeresen megjön a fizetés, sokkal több mint otthon, hónap végére ritkán fogy el/kivétel az esztelen és meggondolatlan költekezők tábora/..és igen, az első időszakban zavarba kerül az ember, azt gondolja ez hűűű, sok pénz, ezt is azt is meg tudok venni.....pár hónap után jön a felismerés, hogy felesleges dolgokra is ment a pénzszórás.....viszább az agarakkal!!! :-)

Csokáv 2015.02.20. 21:11:07

Érdekes. Amikor azt kérdezik, hogy "na, és milyen kint", azt mondjuk mindig, hogy "nyugis".

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2015.02.20. 21:24:19

@Csokáv: áhhh, nekem ez a halálom....mikor hazamegyek és megkérdezik, "Na , és milyen kint ?"" ilyenkor rögtön 5 sztróke , mert semmi kedvem elmagyarázni, hogy nem kirándulni vagyok, mint valami turista és utazgatok, amit megkeresek azt költöm ezerrel....naja....áhhh ....

2015.02.20. 22:39:17

@NagyságosSodalisO [eng]: Hehe, en is atestem azon a korszakon amikor hirtelen megugrott a fizu, volt felesleges penzem aztan megvettem mindenfele bizbazt, na meg a szekrenyek tele voltak ruhakkal, cipokkel, amiknek a jo resze azota mar a Salvation Army-hoz vandorolt. :) Visszanezve nagy hulyeseg volt, de sztem csak igy tanul az ember, ha mar kiprobalja ezt es rajon hogy nem ez a legfontosabb. Azota "koltopenzt" adok magamnak minden honapban es a tobbit befektetem, azzal a cellal hogy korabban el tudjak menni nyugdijba. Vagy elutazom.

2015.02.20. 22:47:02

@Csokáv: Akkor valszeg nem fogsz koran halni. :))

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2015.02.20. 22:49:05

@cougarcat: Ismerős a szitu. Mondjuk én azért rájöttem az én életemet, anyagi helyzetemet a legkevésbé befolyásolta a sok cipő, meg táska, meg rongy megvásárlása. Vettem sokat, persze csak amikor tudtam, amikor meg nem , akkor abban jártam ami volt, akkor is tudtam, mitől lehetek csinos meg ápolt. nem attól , hogy mindenből van 20...:-) De. Valahogy ez csak egy kis szegmense ami a kezdeteknél előfordulhat az ember. az illúzió, hogy most majd jó gazdagok leszünk. Aztán jön a nagy lófasz! A felismerés. Hogy Nem. Abba bele kell születni, vagy nyerni a lottón. Ha egyik sem adott, akkor meg megbékélni és elfogadni azt és annyit amennyi van.
Nekem a szabadság legkisebb szegmensét képezi a pénz....aha a lelkem nyomorult akkor ba@tok mindent.:-)))

NagyLáb 2015.02.21. 08:41:46

Nem osztom a leírtakat itthon sokkal több a megaláztatás és kiszolgáltatottság, korrupció.

rezsöatya 2015.02.21. 11:04:05

Hogy igaza legyen a posztironak, intezem... Africa project elindult...

kepfeltoltes.hu/150221/2015-02-21_09.58.48_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

bovebbet majd kesobb...

2015.02.21. 17:08:10

@rezsöatya: :)) Latom nagyon sokaig akarsz elni, tavol a rideg, individualista, penzehes vilagtol :)

2015.02.21. 17:31:06

@NagyLáb: Sztem ez olyan dolog, hogy bar valszeg igazad van, egy friss bevandorlot azert erhetik kellemetlen meglepetesek is a kezdeti idoszakban. Vagyis hiaba igaz az, hogy mashol kisebb a kiszolgaltatottsag es a korrupcio ugy altalaban, ha a bevandorlo/vendegmunkas olyan helyzetben talalja magat, ahol kihasznaljak. Es ilyesmi azert elofordul magyarokkal, meg gondolom mas bevandorlokkal is. A kihasznaltsagban az is benne van, hogy egy friss bevandorlo tobbet felvallal, nem tud valogatni, vagyis sajat maga is belemegy olyan helyzetekbe, amit amugy nem tartana idealisnak. Vagy pl. nem mer alkudozni, mert tudja hogy 100 masik ugrana a helyebe - megpedig olyan bevandorlo, aki fillerekert is dolgozna, pl. Afrikabol. Aztan van aki hasonlo helyzetben nem erzi magat kiszolgaltatva, mert nem az a tipus, nem erdekli az ilyesmi - masok meg erzekenyebbek erre. Az azert tenyleg nem mindegy, hogy van-e lehetoseg idovel az elorejutasra tarsadalmilag, vagy egesz eletedben a kiszolgaltatott szerepre vagy karhoztatva. Es sztem itt teved a pszichologus no...

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2015.02.21. 22:07:43

@rezsöatya: Sok szerencsét
@NagyLáb: Hát én ebben megpróbálnálak meggyőzni azért. Most pont ilyen időszakot csinálok itt kint. Elárulom, nem nagy élmény, és valahogy itt kint duplán szarul esik.....Érdemes lenne mindenkinek kipróbálni, mit mondjak, jellempróbáló..
@cougarcat: Én azt látom, hogy nem csak a friss kivándorlót érhetik váratlan helyzetek. Azt is aki már tapasztalt, viszonylag rutinos intézi, éli az életét.....De elég, egy hiba, egy rossz döntés, és az ember kurva gyorsan bajba kerül, sőt.....kiszolgáltatott, vagy megalázó , szorult szituációba...ráadásul, ha még egyedül is van...na az azért itt kint igen izmos, combos próbatétel. Elég egy hiba!!!! És annyi....:-DD

2015.02.21. 23:06:29

@NagyságosSodalisO [eng]: Ez igaz, mindenkit erhet varatlan helyzet, vagy kerulhet szorult szituacioba, de ha mar beilleszkedett, akkor sztem ezt nem fogja maskeppen megelni, mint barmelyik mas itt szuletett ember, vagy barki mas, aki Mo-n kerul hasonlo helyzetbe. Mert akkor mar tudja hogy mi hol mikor, hova kell fordulni, mit kell tenni, nem erzi magat elesettnek. Egyedul lenni kulfoldon huzamos ideig tenyleg nagyon nehez, ez teljesen mas, mint amikor valakinek ott van a parja, vagy csaladja. Ilyenkor a szorult helyzeteket nincs kivel megbeszelni, feloldani.... igy sokkal nehezebb lehet problemakat megoldani, az biztos.

Remelem nem a fodraszatban van valami gond. .. :(

the.man · http://rivercottagenyomaban.blogspot.com/ 2015.02.21. 23:07:35

Ez a kutatás kb olyan, hogy ne menny külföldre mert neked Mo.n jobb . Nos jobb a faszt (már bocsánat) nem hiszem hogy rövidebb ideig fogok élni mint az aki havonta azon stresszel mi lesz holnap, jövő héten, jövő hónapban.
"Nehezebb viszont azoknak, akik ahhoz, hogy megvessék a lábukat, netán képzettségük alatti munkát elvállalva kényszerből vagy kalandvágyból vágtak neki a világnak. " Aki kalandvágyból vág neki a világnak annak miért is rossz?

Aki jogászként mosogat az meg is érdemli.

Ez az egész egy baromság. Nézünk Albánia felé és akkor jobb lesz. Ja miért nem rögtön oroszország felé. vagy észak korea.

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2015.02.21. 23:15:03

@cougarcat: De , ott is, meg máshol is. De aki balfasz, az megérdemli a sorsát !:-))) A nagy közhelyes mondás szerint azért vannak a nehézségek, hogy folyamatosan tudjuk tesztelni magunkat. Hát én most kicsit unom...:-))
Lifelong learning! :-DDD Lófasz! Mondaná Turchi! :-DDD

2015.02.21. 23:24:32

@NagyságosSodalisO [eng]: :)) Kitartas, eeevtarsno! :) Hja, ha mindig azt kapnank amit megerdemelnenk! De sztem at fogsz jutni ezen a vizsgan is, ne ostorozd magad! :)

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2015.02.21. 23:36:59

@cougarcat: Hát, figyi, én már lassan kezdem elhinni, hogy én tényleg ezt érdemlem! :-)))

2015.02.22. 00:56:11

@NagyságosSodalisO [eng]: Crazy talk!!:)) Hogy stilusos legyek, egy lofxt erdemled meg! :))

2015.02.22. 05:42:26

Akkor ha én így haladok, hamar el fogok patkolni!

2015.02.22. 05:43:02

@NagyságosSodalisO [eng]: Elég sűrűn mondom mostanában

2015.02.22. 05:47:11

@the.man: "Aki jogászként mosogat az meg is érdemli. "
Hee? Ha nem kalandvágyból megy, akkor alakulhat így is. Miért is érdemelné meg ha nem talál rögtön szakmájába vágó munkát?
"Aki kalandvágyból vág neki a világnak annak miért is rossz? " Semmiért. Ebben egyetértek.

2015.02.22. 05:49:04

@NagyLáb: Szerinted ez mérhető? Nem tudom hol laksz, gyere egy kicsit Afrikába aztán mindjárt változnak az arányok. És nem jó irányban.

2015.02.22. 05:49:58

@NagyságosSodalisO [eng]: Kint minden duplán szarul esik...

2015.02.22. 05:53:25

@Csokáv: Tőlem mikor megkérdezik, milyen kint, mindig azt mondom hogy jaj borzasztó! És milyen a ház? 400 m2, kert, medence DD, jaj de borzasztó

NomádMatyi · http://turkesztantajmz.blog.hu/ 2015.02.22. 12:11:44

na folytatjuk :)

akkor most már tudom, hogy nem a bagózás miatt fogok korábban megmurdelni :D

egyébként ahogy valaki feljebb mondta, mi van ha otthon is ér megaláztatás vagy valami ilyesmi?

mondjuk ha mindenhol minden szar ... akkor valószínű az adott ember fejében vannak gondok

@Turchi: jaj de borzasztó :D (amúgy attól, hogy van medence, attól még utálhatod a helyet ... épp ezen gondolkodtam, hogy én Münchent imádtam, a munkát ott kevésbé, most meg a munkát imádom, a helyet meg .. khm ... nem szeretem ... bár ilyen munkával ilyen nem szeretős helyekre kell menni)

2015.02.22. 12:25:30

@DavidT: Most éppen ezt a medencét hiányolom DD. Szóval megmurdelni bárhol, bármikor, bármiért lehet. Én pl. kicsit meg fogok ma murdelni ha férj hazajön és elmondja, mit mondtak az iskolában. Mert adtam nekik rendesen. Amúgy klasszisokkal jobban felszerelt mint az otthoniak és klasszisokkal rosszabb mint az otthoniak. A dohányzást pedig hagyd abba! 20 év után nekem is sikerült DD

2015.02.22. 12:50:54

Engem az érdekelne, milyen gyakorlati tapasztalatokkal rendelkezik a hölgy. Ha rendelkezik. Lehet hogy nekem is el kellene olvasnom többször a cikket, bár ahhoz túl hosszú de mégis mi értelme van ennek az összehasonlításnak? Vannak hiteles statisztikák? És akik otthon nyomorognak, kukáznak, azok vajon tovább élnek mint akik külföldön bármiféle munkalehetőséget tudnak szerezni?

NomádMatyi · http://turkesztantajmz.blog.hu/ 2015.02.22. 13:06:41

@Turchi: hátha kellemes meglepetéssel szolgálhat majd a férjed? vagy ne legyünk ennyire pozitivak?

mindenesetre majd mesélj!

20 év után? gratula (minden irónia nélkül) ... de akkor nekem még van kb 15 évem :D de le kellene, ha nem is szokni, de szorítani a mennyiséget az tény

the.man · http://rivercottagenyomaban.blogspot.com/ 2015.02.22. 14:44:23

@Turchi: Ha valaki jogászként képtelen mosogatásnál jobb munkát találni, akár csak egy pincérit is nos ott baj van. Arról nem beszélve, hogy esélyesen mosogatásból sosem fog ismét jogász lenni.

2015.02.22. 14:46:46

@the.man: Lehet. De lehet hogy nem. Azért a pincér se a világ teteje. Amúgy hallottam már mindkettőre oda-vissza példát.

2015.02.22. 15:34:32

@the.man: Jó, legyen neked is igazad DD

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2015.02.22. 16:52:20

@DavidT: Olvastam veled is mi történt. Micsoda gennyedék helyzetekbe tud kerülni az ember, istenem. Neked is megváltás lesz most már, ha el tudsz húzni onnan végre. Már nem sok van hátra.

NomádMatyi · http://turkesztantajmz.blog.hu/ 2015.02.22. 16:58:54

@NagyságosSodalisO [eng]: jajj köszönöm az együttérzést ... most már tényleg nem sok

és mondom, szerencsére nem volt semmi komoly de engem igy is megviselt ... a buli utána kárpótolt szerencsére :))

2015.02.22. 18:22:22

@cougarcat: Most hogy ezt így leírtad, legalább tudom hogy mi bajom volt a cikkel, csak nem tudtam megfogalmazni hogy valami hiányzik.

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2015.02.22. 21:21:52

@Turchi: @cougarcat: Valóban....az elemzés nem rossz, bár vitát indítani, véleménycserét generálni jó, bár nyilvánvalóan szubjektív, a szakember tanácsainak, használható ötleteinek hiánya miatt pedig nem teljes.
/nekem is most volt időm alaposabban elolvasni.../ :-))

rezsöatya 2015.03.04. 07:04:12

@NagyságosSodalisO [eng]: na, a hataratkelo blogon egy masik "pszichologus"no osztja az eszt...! :-))))

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2015.03.04. 17:25:05

@rezsöatya: Bocs, már régóta nem érdekel, döntöttem és megtartom a lehetőségét annak, hogy kivel tapostatom meg magam. Szar emberekkel nem! Válogatós lettem újabban! :-))))))))

rezsöatya 2015.03.08. 17:22:31

@cougarcat: "Latom nagyon sokaig akarsz elni.."

Na, most tiltakozzam? Beultunk a lanyommal enni egy kinaiba, s nekem ez jutott a Fortune cookie-ban:

postimg.org/image/474ppgnxt/

rezsöatya 2015.03.08. 21:10:17

@cougarcat: nem tudom, jo uton vagyok-e...? :-P

Lanyom dolgozott korabban Angliaban, de most itthon el. En meg hazaugrottam (hulyeseg, repultem!) hetvegere, mert anyumnak ma van szuletrsnapja (89), meg persze unokaztam, gyerekeztem (hehe, ők annyira nem igenylik, de nagyon orultek azert nekem).

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2015.03.08. 21:21:12

@rezsöatya: Akkor nőnapra kaptak egy pasit ajándékba!:-)))
süti beállítások módosítása