Határonkívül

Határokon át, földön, vízen, levegőben

Medicik,parfümök, kastélyok...akkor Franciaország

2015. január 31. 10:43 - határonkivül

Ma először egy rövid kis körutazást javaslok. Kóstoljunk bele csak az "íze"miatt! Gyertek velem kedvenc országomba.

 

 

Francia királynők, akik imádták az illatokat

 

Nem hiába Franciaország a parfümök hazája. A francia királynők nem csak rajongtak az illatokért, és nem csupán élvezeti szerként használták azokat, hanem terápiás célzattal is elővették az olajokat, kivonatokat. Lássuk csak a három legismertebb királynőt, akiknek életében így vagy úgy, de szerepet játszottak az aromák, illóolajok, parfümök, és növényi kivonatok.

Marie Antoinette és a francia parfümök

A francia királynő, Marie Antoinette (1755 – 1793) imádta a parfümöket, az illatosított kesztyűket és sálakat. Ő volt az a királynő, akinek személyes illatot gyártott parfümőre, Jean-Louis Fargeon. A parfümőr drága olajokat, kivételes növényi kivonatokat alkalmazott a királynő kénye kedvére, a fürdőjéhez adva, a levegő illatosítására, a hajára, a bőrére, vagy egyszerűen csak parfümként. A királynő nagy kedvencei közé tartoztak a rózsaolaj, a levendulaolaj, narancsvirág olaj, illetve a liliom, ibolya, nárcisz törékeny virágaiból kivont extraktumok. A királynő nem csak szagosításra használta az illatokat, hanem még a terhességei idején terápiás célzattal is alkalmazta azokat, hogy megkönnyítse a mindennapjait.

 

Medici Katalin, a parfümipar megteremtője

Medici Katalin (1519-1589) II. Henrik feleségeként Franciaország királynéja 1547 és 1559 között. Ő volt az, akinek Franciaország köszönheti a parfümipar kialakulását, hiszen hazájából, Olaszországból, Firenzéből hozta magával a tudást, majd Grasse-t a mai parfüm fellegvárát tette meg a divat központjává. Több parfümőre is volt, persze főleg olasz mesterek, akik a királynő illatai összeállították. Grasse-ban számos aromás növény telepítését is szorgalmazta, melyek jól bírják a mediterrán klímát.

medici_kastely.jpg

 

A virágos Luxemburg Kertek megalkotója, Medici Mária

Medici Mária (1575-1642) toszkánai nagyhercegnő, IV. Henrikkel kötött házassága révén lett Franciaország és Navarra királynéja 1600 és 1610 között, majd régense egészen 1617-ig. A két királynő közeli unokatestvér volt, habár Mária még csak 14 éves volt, mikor Katalin meghalt. Mária királynő volt az, aki a gyönyörű Luxemburg Kerteketmegtervezte Párizs szívében. A kertben olyan növényeke láthatóak ma is –az úrnő kedvencei többek közt – mint a keserű narancs fák (Citrus aurantium var. amara) a számos pompázatos virág között.

                                                                               <>

                        Szóóval, az úúgy volt, hogy egyszer régen, francia földre tettem a lábam .

Autóval mentünk,mégpedig egy Fiat Ritmóval. :-) Megérkeztünk Párizs belvárosába, leparkoltunk a Champs-Élysées-n, elég érdekes látvány nyújtott ez a szép jármű a parkoló autók között.Rövid séta és fényképezés után újra nekilódultunk megkeresni a külvárosban lévő, lefoglalt szálláshelyünket.Keresztül kellett mennünk egy másik városnegyeden, láthatóan ez már közel volt a 'peremkerület fogalomhoz.

Miután kellőképpen megéheztünk /délután 1-2 óra körül volt már/ , nézegetni kezdtük, hátha találunk valami kis kellemes, olcsó , európai étkezdét, vagy éttermet. Egyikünk sem beszélt franciául, így elég nehezen boldogultunk. Egyszer csak , megláttunk egy fekete táblát egy üzlet bejáratához közel, és a klasszikus típusú fehér krétás, napi menü hirdetés volt felfirkálva. Elolvasni természetesen nem tudtuk, de a tábla jellege éttermi menü ajánlatra utalt .Ezzzaz, gondoltuk.

Belépve azt láttuk, hogy egy nagyon hosszú asztalnál sokan ültek, ebédeltek. Jobbára férfiak, helyiek, munkások, dolgozó átlagemberek. Látszott rajtuk, hogy ők napi szinten ide járnak, kedélyesen beszélgettek, iszogattak.  Volt köztük egy nagydarab fekete hajú-bajszú férfi, fehér, ám rendesen véres hentesköpenyben. Mellette fűrészporos ruhában /gondolom/ács, vagy asztalos ült. A többiek is ilyen vagy hasonló ruházatban.

Hozzánk lépett a tulajdonos, egy kopasz, alacsony török-arab beütésű pasi. Kérdezett valamit. Gondoltuk arra kíváncsi mit szeretnénk. Mondtuk neki angolul és németül, hogy enni. Na a németnek nem lett nagy sikere..:-) Végül a poén kedvéért, magyarul is mondtuk. Nevetett. Ezután jött a pantomim Mutattuk neki az ujjunkat a szánkba téve, hogy "nyamnyam'..Nem nagyon értette...mutattuk, mintha pohárból innánk....azt értette, elszáguldott ,majd hozott 2 poharat és egy üveg igen jó vörösbort./ A hosszú asztalosok' csendben figyelték mi lesz ennek a vége.:-D /

Nem adtuk fel, küzdöttünk! Kézzel-lábbal igyekeztünk elmagyarázni, hogy éhesek vagyunk. Mondtunk mindent, éhes, hungry, mutattuk megint' nyammnyamm' hát most se értette, majd végül elhangzott a bűvös szó, az ujjammal a fogamra koppintottam, és mondtam neki, hogy ez a fogam, ezzel rágnék,/ emlékeztem kicsi koromban a fogat mamám eképpen emlegette/ KUSZKUSZ!

Erre ő: AHAAAAAAAA!! Majd elviharzott. Megértette végre, hogy éhesek vagyunk , utóbb kiderült az információnak semmi köze nem volt a foghoz, viszont......:-)))

Míg ő a konyhában hátul ügyködött, a munkáscsapatból odajöttek hozzánk páran.....Gondolom, a beszélt " nyelv" alapján próbálták beazonosítani a nemzetiségünket.:-))

Kérdezgettek bennünket...hiába..Az asztalunknál a falon volt egy világtérkép. Azt hiszem azt mondták, hogy mutassuk meg az országunkat. Mutattuk. ...Erre ők:"Áh, Bukarest" ?? Mondjuk: "áh, nem, Budapest". Erre ők, "Óhh, ok, Bulgária"....Na bazdmeg...Mondom: "Nem!!!!"..Hungary-Budapest a picsába már !! :-))) Na így....

Kihozták a kaját, nem tudtuk mi, de nem nézett ki rosszul.Egy fényes lapos tálon, főtt gríz, egy mély leveses tálban,piros leveslé, egy külön tányéron rengeteg leveszöldség, és egy másikon egy hatalmas 8 cm vastag és magas főtt marhahús. /Omlós, porhanyós, isteni volt ./Ja , és egy kis csészében erős paprika. 

Gondoltuk, olyan 'gulyáslevesvalami lehet. Ennek megfelelően kiszedtük a levet, beledaraboltuk a zöldséget és a húst. Tettünk bele kis csípős paprikát is. Közben én már be voltam rúgva szinte, forgott velem a világ és majd meg gyulladtam olyan melegem volt a bortól, pedig csak 2 kis pohárral ittam.A franciák feszült figyelemmel néztek bennünket....majd a hentes felállt odajött és azt mondta:" kuszkusz, ok??" Hát persze, hogy ok! Ekkor elkezdte lapátolni a tányérunkba a főtt grízt , annyira, hogy a kanál megállt benne, olyan sűrű lett. Majd rakott bele 3 kanál csípőset még, az egészet összekavarta, úgy nézett ki mint egy nagy szurutyka.....Húhhh, gondoltam, így is meggyulladok, ez olyan erős lesz, hogy leég a hajam...Ők meg ezen fognak röhögni egy hétig, hogy kitoltak velünk......Gondoltam mindegy, megeszem, ha beledöglök is, nem hozok szégyent  a magyarokra. 

Megettük, isteni volt.:-) Megtudtuk, ez egy arab nemzeti étel volt , aminek a neve valóban kusz-kusz! :-))

Ezután már tökre haverok voltak a hosszúkások', látták, hogy nézegetjük a várostérképet, kérdezték hova megyünk, megmutattuk, erre ők: "Tudjuk azt, hogy jutunk oda?".Persze, hogy nem tudtuk.A hentes elmutogatta, hogy szívesen beül a kocsinkba és navigál bennünket. Hejjj de megörültünk, OKOKOK!

Így is történt, már mentünk vagy fél órája, akkor kezdett leesni, hogy ez eddig ok, de ezt a palit illene visszahozni, ha már ennyire rendes volt. Hát , szemétség ide vagy oda, megbeszéltük, hogy sajnos így járt a csávó, nem hozzuk vissza, mert akkor megint nem találunk el a célhelyre, ha odaérünk bizony ott kitesszük és elhúzunk...

Kedves, hálás ember a magyar, érdemes neki segíteni....kicsit szégyenkeztem belül....de hát a szükség, a kiszolgáltatottság....:-((( Meg lehet érteni bennünket, igaz?? :-DDD

A történet csattanója: Amikor megérkeztünk, hosszas hálálkodás után / azt tudtuk, hogy Mercit kell mondani/, becsuktuk a kocsiajtót és sunyi módra próbáltunk lelépni....A visszapillantóból láttuk, hogy a mögöttünk lévő kocsi is megállt és a hentes beült oda.

A haverok jöttek utánunk kocsival és visszavitték! :-DDDDDDDD

 

Nos, én nagyon megszerettem az igazi francia embereket.

 

26 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://hataronkivul.blog.hu/api/trackback/id/tr917126611

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

NomádMatyi · http://turkesztantajmz.blog.hu/ 2015.01.31. 10:46:15

jajj de kár hogy szar a netem, és y outube nem tölt annyira gyorsan mint kellene, de majd megpróbálom azért ... amikor felugrik a 2 megás hipersebességre a netem :D

mi van a koponyáddal?

rezsöatya 2015.01.31. 10:48:48

@DavidT: annyira torte a fejet, hogy mi legyen a mai bejegyzes, hogy igy jart...

:-(

rezsöatya 2015.01.31. 10:49:45

@DavidT: vagy pedig nem fer mar bele az a sok esz... :-)

NomádMatyi · http://turkesztantajmz.blog.hu/ 2015.01.31. 10:51:30

@rezsöatya: ajjj gyerekek ... néha komoly gondom van az iróniával és humorérzékkel :D

vagy az ebéd után csak leállt az agyam

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2015.01.31. 11:18:45

@DavidT: Hát, lefejeltem a ferde tetőtéri falat, kirepedt, a hajam csomókban összeállt a vértől, most küzdök hősiesen, hogy valahogy a szőke hajamból kivegyem a tűzpiros melírt, mert pénteken repülőre kell szállnom.:-)) Ennyire nem akarok dizájnos 'hajat!
@rezsöatya: Naná, ész az van sok, tényleg alig fér már. De most megoldottam, látom az időszakos koponyalékelés működni fog.:-))))

NomádMatyi · http://turkesztantajmz.blog.hu/ 2015.01.31. 11:27:50

@NagyságosSodalisO [eng]: úristen! jobban vigyázz már magadra!

aztán ne szarj be a repülőn :D (mint én)

és ha az időszakos koponyalékelés nem működne elég tartósan, javasolnék egy ... (most nem jut eszembe a neve ... de tudjátok, amikor az ember orrán keresztül feldugnak valami hosszú szöget vagy valami olyasmit, és szó szerint megkavargatják az ember agyát)

lobotómia ez az ... vagy nem?

rezsöatya 2015.01.31. 11:42:46

@DavidT: az nem a "szoget utott a fejebe" ?

NomádMatyi · http://turkesztantajmz.blog.hu/ 2015.01.31. 11:49:20

@rezsöatya: :D de lehet ... az az utca emberének megfogalmazásában ... magyarul a proli változat

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2015.01.31. 12:02:06

@DavidT: az az, de attól még kicsit félek. Most a falat és a fejem teszteltem, bírja, csak a bőr adja meg magát... pedig azt hittem elég vastag bőr van rajta...ja az nem az, az a pofám..na mindegy.... a 100-s szöges terápiát még hanyagolom..még gyúrok!!!.-))

Repülőn....Hiába minden....végem lesz...Ezerféle taktikát kidolgoztam....Nem működnek.. Lásd : Felszállás: sokk, könnyezés, gyomorremegés. Emelkedés : Hova a f@a megyünk már, dőlünk, kanyarodunk, billegünk, rázkódunk, jönnek a madarak, meg amúgy is talpra csak a macskák esnek, szóval esélytelen. Fenn: hosszú, nem haladunk, rázkódunk, nem érünk oda sohaaa. Leszállás: nah kész,kijön a kereke vagy se, lesz szélnyírás vagy sem, döccenve-pattogva vagy simán....Csak tegye már le, mit szarozik annyit ??? :-(((( Már előre végem van...zene, film, laptop, könyv, kaja, pia nem működik, csak a karórám....mintha megállt volna....
Nem attól parázok , hogy lezuhan, mert az ellen nem tehetek semmit úgysem.
Inkább az sokkol, amikor kihúzzák alólam a talajt, és egy hosszúkás szarban ülök fent a levegőben.....és nem tehetek magamért semmit.... Utálom magam másokra bízni, mert nem bízok senkiben csak magamban.
Nálamnál senki nem tud jobban vigyázni rám....Na jó, kivétel a tegnap este....de ezt inkább töréstesztnek hívom.:-DDDD

NomádMatyi · http://turkesztantajmz.blog.hu/ 2015.01.31. 12:15:02

@NagyságosSodalisO [eng]: :D:D

ne is mondd ... neke az egyetlen taktikám hogy kapaszkodok erősen ... na nem mintha segítene :D

hát én a lezuhanástól és a fájdalomtól félek, bevallom neked férfiasan

ahogy öregszem, úgy eszméltem rá, hogy ülsz egy heringes dobozbn ami megy kurva magasra ... brrr

szóval akkor nyugszom meg mikor tényleg már csak pár méterre vagyunk a földtől landolásnál

és a felszállás és a rögtön kanyarodás a legrosszabb nekem ... a turbulenciák mellett ... ha fönt vagyunk és nincs turbulencia meg semmi, akkor jól vagyok

és abusiness class kicsit könnyíti a magam megnyugtatását :D

pasztasuta 2015.01.31. 12:33:58

Jaj köszönöm a Toszkán Nagyhercegnős posztot! :D A francia-olasz cserehercegnő program keretében az én palazzomban Bonaparte hercegnők fürödtek. :-)
(ps: nem akarok okoskodni, de az 1500-as években még nem igazán helyes Olaszországról beszélni; volt egy rakat királyság/dukátus/köztársaság, de egységes államot 1861-től szoktak emlegetni. ;-) )
@NagyságosSodalisO [eng]: video 9:24 megvan??? :D :D :D Vigyázz magadra te!

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2015.01.31. 12:40:02

@DavidT: " lábbal a földön..nah az valamai mennyei érzés...! :-DD Nekem mindig Murphy törvénye jár az eszemben fent. Ami elromolhat az el is romlik ! Kérdés, hogy mikor !
Légyszi ne akkor amikor én épp fent vagyok. ......:-( /sír/
@pasztasuta: Jóvanna, nem vagyok olaszból szakértő, fenem is a fogam egy jó kis olasz posztra, jó sok képpel! Na! Áh, nem célozgatok. :-D Nem olyan családból származom én ! :-))))))))))))
Vigyázok, látod, maradt még hajam is meg a fejem is ott ahol lenni kell, momentán kicsit lukas! Nagyügy! :-DDD

pasztasuta 2015.01.31. 12:49:26

@NagyságosSodalisO [eng]: Értem én a célzást, lehet, hogy lesz is, who knows.. ;)

NomádMatyi · http://turkesztantajmz.blog.hu/ 2015.01.31. 12:59:32

@NagyságosSodalisO [eng]: a Murphy törvényére nem is szabad gondolni tee!!! :)

rezsöatya 2015.01.31. 15:59:30

@pasztasuta: most olvasom:

444.hu/2015/01/31/eloszor-lett-sziciliai-elnoke-olaszorszagnak/

Te jobban ismered az ottani helyzetet - hogy ez most jo-e?

2015.01.31. 17:12:34

Jo kis tortenet, azert a fotoert meg kulon erdemes volt benezni. :)
En is szeretek ugy turistaskodni hogy valami kapcsolat kialakul a helyiekkel, megha ideiglenesen is - mi szeretunk elmenni pl. olyan kocsmakba ahova nem turistak jarnak es szoba elegyedni masokkal ha ugy alakul. Nagyon szivesen megneznem Franciaorszagot es Olaszorszagot is, csakhat olyan messze van innen, aztan mindig van mas prioritas.

@NagyságosSodalisO [eng]: Rettenetesen ruhellem a repuloutat! Vancouvertol 9-10 ora mire elerunk egy europai fovarost ahonnan meg szokas szerint min. 4, de van hogy 8 orat is varni kell a csatlakozasra. Innen este indulnak az atlanti jaratok, vagyis a repulon kellene aludni ejszaka. En nem tudok - nem segit se alkohol, se gyogyszer, se parna, se semmi. Visszafele a legrosszabb: szokas szerint nem alvas a repulon, megkerkezes Van-be felholtan, rohanas a borondokert, aztan imadkozas hogy elerjuk a hidroplant (amit le kell elore foglalni), nem ritkan telefonalas es sirva konyorges hogy varjanak meg minket, vagy tegyenek at a kovetkezo jaratra. Egy igazi bumli. :) Csak ezert az egyert igazan jo lenne kogazdagnak lenni, hogy elso osztalyon utazhassak, ahol teljesen le lehet donteni az ulest.

"lefejeltem a ferde tetőtéri falat, kirepedt, a hajam csomókban összeállt a vértől"
:((

Ha igy folytatod bukosisak viseles lesz a vege, az pedig tudod mit csinal a frizuraval :)

pasztasuta 2015.01.31. 17:24:17

@rezsöatya: Hát az olasz köztársasági elnöknek kb pont annyi hatalma van, mint a magyarnak. Inkább a szavazás volt vicces, hogy voltak egyes tréfás képviselők akik az olasz showbiznisz különböző alakjainak nevét írták a szavazócédulára...

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2015.01.31. 17:25:57

@cougarcat: Jól van, megnyugtattál.:-))
Néha azt hiszem, csak én hisztizem túl az egészet. De szerintem ez nem hiszti kérdése egyáltalán. Vannak hasonló tipusu emberek, akiknek egyáltalán nem jön be a magaslati utazgatás. Nagyon nem érzem magam jól fent.
El sem tudom képzelni, hogy bírnék ki egy olyan utat mint te. Azok sokkal nagyobb távolságok arra felétek. Persze Kanada óriási, Amerika hatalmas...Néha azon gondolkodom, ha lenne lehetőségem , elmennék-e arra ?
Azt hiszem nem. Sokkot kapnék a hosszú út alatt.

Hehe, hát most majd sapkában utazok pénteken, mert hajat mosok ugyan, de nagy frizurám tuti nem lesz, mert fejtetőn nem fogom huzigálni meg kapirgálni a felszakad fejbőrömet.:-))

2015.01.31. 17:34:51

@rezsöatya: :)))))) Szegeny Bizkit! Anno az en kutyam is rugdalozott, de ezt a falnak ugrasos dolgot szerencsere kihagyta. :))) @NagyságosSodalisO [eng]: Hat igy neznel ki - meg Bizkit se turte a sisakot. :))

Azert erdemes lenne eljonni Kanadaba, foleg legmesszebbre, ahol en elek. De az utazas ide szar, letagadni se lehet. Tolunk meg Kelet Kanada (Toronto, Ottawa, Montreal) is nagyon messze van, nem is jartam ott meg soha (sajnos).

rezsöatya 2015.02.01. 10:34:19

Kedvenc konyvem (es filmem) Patrick Süskind Parfüm címu regenye. Fantasztikusan le tudja irni az illatokat, valamint rengeteget tanultam a korról...

2015.02.01. 10:42:54

@DavidT: Én nem félek a lezuhanástól meg a fájdalomtól. A hányástól viszont igen. Amikor valaki elkezd okádni, jó esetben a zacskóba, rossz esetben akárhova, akkor kb. 5 ember szintén rákezd.

NomádMatyi · http://turkesztantajmz.blog.hu/ 2015.02.01. 11:37:14

@Turchi: én még szerencsére nem találkoztam hányó ember(ekk)el repülőn!

de jó neked amugy ... én azért féltem a szaros életemet :)

2015.02.01. 12:04:27

@DavidT: Ha nem idegen hány akkor a gyerekem. Bár azt jobban elviselem.
süti beállítások módosítása