Határonkívül

Határokon át, földön, vízen, levegőben

Ismerős vagy ismeretlen

2015. január 29. 08:45 - határonkivül

entrance-sign-s-6107.png

 

    Hogy megbánnád-e ha elmennél?

A túrórudival, balatoni nyarakkal, multikulti Budapesttel érvelni már régen nem elég. Nem az a baj, hogy sokan szeretnének máshol élni, hanem az, hogy egyre kevesebben akarnak itthon. Egy felmérés szerint minden második fiatal gondolkodik erről, s ha nem is veszi a cókmókját, megfordul a fejében. Elgondolkodik azon a fontos kérdésen, hogy hol lenne neki a legjobb. Menni vagymaradni? Melyiket bánnád jobban? Mi fontosabb: a család, az idetartozás vagy a szabadabb lélegzet, a mosolygó arcok az utcán? A jó fizetés vagy a munka? A biztonság vagy a lehetőség? Melyik ijesztőbb: a kilátástalanság vagy a magány? Az ismerős vagy az ismeretlen? Csupa kérdés, de nincsenek egyértelmű válaszok.

Mostanában ez a téma sok családban: hova menjenek, mikor induljanak. Nyelveket beszélő, intelligens, értelmiségi magyar emberek, akik, bár szeretnének, nem tudnak itthon boldogulni.

Magyarok – akár egyetemisták, akár negyvenesek –, akik bébiszitterként, pincérként, konyhai kisegítőként dolgoznak, és nem a végzettségüknek megfelelő munkát végzik. Ők odakint nem karriert építenek, hanem próbálnak megélni – jobban, mint itthon. Anyagilag megéri, de nagy árat fizetnek érte: az ottani társadalmi ranglétrán nem tudnak feljebb lépni. Nem, vagy csak nehezen fogadják be őket, és örökre kívülállók maradnak. Lesznek barátaik – legtöbbjük maga is betelepült külföldi, vagy odaszakadt magyar.

Akiknek a legnagyobb esélyük van arra, hogy  ez sikerül, talán azok a fiatalok, akik kint járnak egyetemre és a szakmájukban helyezkednek el, vagy azok, akiket egy külföldi házastárs „bevezet” a közösségbe. Egy friss felmérés szerint a kivándorlók 80 százaléka fiatal, és csak nagyonkevesen tudják biztosan, hogy haza akarnak jönni. Akinek vannak kapcsolatai, és nem a teljes bizonytalanságba utazik, annak talán könnyebb megvetni a lábát, munkát találni, beilleszkedni. De érzelmileg? Az megint egy más kérdés.

    Mi van azokkal akik elmentek de visszajönnének?

Tényszerű az az állítás, hogy bárhová megyünk , mindig külföldinek számítunk? Megvan mindenünk még sincs semmink?

 

29 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://hataronkivul.blog.hu/api/trackback/id/tr587119589

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

rezsöatya 2015.01.29. 09:13:12

Jol mondod, a hataronkivuliek jo resze fiatal.
En is 56 evesen jottem ki es tanultam uj dolgokat, dolgoztam olyan szakmakban, amilyenben azelott meg soha, talalkoztam olyan emberrel, akire mindig is vartam, olyan elmenyekben volt/van reszem, hogy mar ezert erdemes volt kijonni... ez onmagaban fiatalit...!

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2015.01.29. 09:18:47

@rezsöatya: Szia, én is ugyanaz csak pepitában. Szerencsére én a szakmámban dolgozhatok. Szerintem egyetértünk abban, hogy élményekben nincs hiány. Jó és rossz együtt. De ezek mind azt szolgálják, hogy még erősebbé váljunk. A visszavágyódás pedig, véleményem szerint ember és személyiségfüggő.

2015.01.29. 17:43:03

"Tényszerű az az állítás, hogy bárhová megyünk , mindig külföldinek számítunk?"

Igen is meg nem is. Az akcentusunk elarulja hogy kulfoldrol jottunk - a teny hogy nem ott szulettunk, mas kulturaban szocializalodtunk eletunk vegeig elkiser es ez megvaltozhatatlan. Viszont egy kulfoldi, illetve bevandorlo is kepes integralodni egy uj kulturaba - a beolvadas lenne az irrealis elvaras. Az hogy idegennek erzed magad vagy sem, az ezzel kapcsolatos sajat velemenyedtol is fugg. Orszagfuggo is mert van ahol a helyiek kirekesztobbek, mashol meg befogadobbak.

@NagyságosSodalisO [eng]: Errol egy regi Piramis nota jut eszembe. "Isteneeeeem, miert niiiincs keeeet eeeeleteeeeem!" :)

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2015.01.29. 17:53:02

@cougarcat: Szia.:-D
Igen es errol meg annyit de annyit lehetne mondani, fugg a hosszutavu celoktol is ,igen ,a befogado orszag hozza allasatol, es persze a mi onkontrollunktol szerintem.

2015.01.29. 18:01:39

@cougarcat: Piramis!! Régi kedvencem... Én nagyon befogadónak érzem az afrikaiakat csak én nem tudom őket befogadni :-( De ez már az én korlátom. Kairóban a gyerek osztálytársainak a szülei nem engedték hogy szó nélkül üljek bárhol, hát persze hogy nem szóltam mert még nem tudtam angolul sem, jöttek, vittek vásárolni, beszéltek, mutogattak, rengeteget segítettek. 3-4 év kellett mire elmondhattam hogy kezdem jól érezni magam, aztán jöttek a politikai cirkuszok, mire meg megtanultam jobban a nyelvet addigra meg eljöttünk. Most kezdem elölről, és nem túl sikeresen szokás szerint.

2015.01.29. 18:23:21

@Turchi: "Én nagyon befogadónak érzem az afrikaiakat csak én nem tudom őket befogadni :-("

Ez nemcsak Afrikaban letezik, itt is. Nagyon sok olyan bevandorlo van akik kulonbozo okokbol nem akarjak elfogadni a helyi kulturat. Ezzel nincs semmi gond ha az illetonek ez nem okoz belso konfliktust, ha pont igy erzi jol magat. Ez sokszor vedekezo ill. tulelo strategia is.

Re: Piramis ....... Picture it, 1979..... A 16 eves Cougarcat egy almos reggelen megkesve, a gimnazium iranyaba loholt, mikoris a Deak Ferenc utca es Becsi utca sarkan hirtelen befordulva beleutkozott egy magas, kopaszodo, szikar alakba. A Som Lali volt az. Ralepett a labamra, aztan bocsanatot kert. Ezzel a gimnaziumi tanulmanyaim vegeig kvazi megemeltem a "statuszomat". :)

2015.01.29. 18:30:07

@cougarcat: Ha jól tudom te Kanadában vagy. A kanadai iskola rengeteget segített hogy egyáltalán be merjem engedni a gyereket Kairóban az iskolába eleinte. Azóta is visszasírom őket.
Én Egerben Hobóval találkoztam fiatalabb koromban, és már akkor is úgy nézett ki mint most DD

2015.01.29. 21:32:20

@Turchi: Szudanban ezek szerint nincs kanadai iskola?

HBB is nagy kedvenc volt.... meg az Ifi Parkban....

2015.01.29. 21:43:41

@cougarcat: Nincs sajnos, angol meg amerikai van, már mindkettőben voltunk, az angolból elvittük az amerikaiba, de nem az igazi, bár a hangulat jó, gyerek szereti.

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2015.01.29. 21:44:07

@cougarcat: Szegény Som Lali, azért a pia rendesen tönkretette, az utolsó éveiben már csak a balhék voltak. Emlékszem láttam egy részt a Csernus Imre sorozatból, és a Som is kezeltje volt, többször nekifutottak, de nem tudott neki segíteni. Viszont a zene az örök maradt .Ezért vagyok nagy zenebuzi, ami elkészült és szeretve van az már úgy is marad.

Most meg az én beilleszkedési szándékomon gondolkodom....Hogy is volt vagy van...Akartam én ? Ha igen, milyen szinten....na mindjárt belenézek a fejembe.:-)))

2015.01.29. 21:48:11

@NagyságosSodalisO [eng]: A szakmad kimondottan ferfi fodrasz, vagy ferfi es noi is? Teged inkabb egy noi szalonban tudnalak elkepzelni, hasonloan a Dolly Parton karakterhez az Acel Magnoliakban (Steel Magnolias). Az ilyen kis szalonokban a nok mindig osszebaratkoznak a fodrasznovel, megy a sztorizas, hulyeskedes, stb.

2015.01.29. 21:52:51

@NagyságosSodalisO [eng]: Ezt nem tudtam. :( Sajnos ugyanez volt a helyzet nagyon sok akkori magyar rock sztarral. Pl. ott volt a Frenreisz Karesz. Hat o mindig tok reszeg volt a koncerteken. Nekem szerencsere szinte minden fiatalkori kedvenc zenem megvan itt... vagy most mar minden fent van a youtube-on, lehet nosztalgiazni ezerrel.

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2015.01.29. 21:56:33

@cougarcat: Képesítésem szerint férfi, női , gyermek fodrász vagyok. Én Angliában szándékosan mentem férfiüzletbe. Sokkal több a borravaló. Egy hajvágás 7-8 perc és óránként megcsinálunk 3-4-5-öt, mikor mennyien vannak. Az annyiszor 1-2-3 font borravaló. Számolj! :-DDDD
Míg a nőiben megcsinálsz 1 óra alatt egy mosás, vágás, szárítást, és kapsz 2-3 fontot tipnek.
Szóval ezért. Szeretem mindegyiket. Itthon volt 13 évig saját kis üzletem, imádtam a vendégeimet, és ők is engem. Azt mondták, hogy nem is olyan mint egy fodrászat, inkább mint egy kis női közösségi klubszoba, öltözködünk, festjük magunkat, kiszedjük egymás fülbevalóját és próbálgatjuk, ja , na , igen , közben meg még a hajuk is szép lesz....Szóval nagyon jó volt, lesz is még újra sajátom...Imádtam és imádni fogom újra.
Igen, sok szoros barátság lett, persze. Most, hogy itthon vagyok szabin, néha összefutok a városban pár volt vendégemmel. Van akinek könnybe lábad a szeme és mondja, hogy azóta sem talált olyat mint én....Ne értsd félre, nem magam nyálazom....inkább azt akartam érzékeltetni, hogy bensőséges volt a kapcsolatom velük.
Nem a frizurák voltak különlegesek vagy ilyesmi, inkább az, hogy személyre szabottak voltak, olyan amivel tudtak bánni, sokáig tartós volt és az ő egyéniségükre volt belőve, nem valami szuper divatos új hullám.

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2015.01.29. 21:59:51

@cougarcat: Igen, sajnos ez volt vele...Sajnáltam, rossz volt nézni a filmben, mert már nagyon nem volt önmaga...inkább egy öreg, megfáradt alkoholista, aki néha nem is volt már fejben sem tiszta...meg akart gyógyulni, de gyenge volt már hozzá, lélekben is meg fizikailag is..
Hát igen, sokat olvastunk a sztárvilágról anno is meg most is...a pia , szerek, mindig ott voltak sajnos...

2015.01.29. 22:03:47

@NagyságosSodalisO [eng]: Ertem, igy tenyleg jobban megeri, plane ha az a cel hogy minel gyorsabban osszegyuljon egy kis penz aztan iszkiri. :) Tenyleg jo lesz majd ha ujra uzletet nyitsz majd megint, pont ott ahol elni akarsz, meg a csaladhoz kozel. Nem is tudtam hogy a ferfi fodraszat jovedelmezobb, de tenyleg ugy van, ahogy mondod. En minimum 2, de van hogy 3 orat vagyok ott - minden percet elvezem. :)

2015.01.29. 22:05:32

@Turchi: Mar edzett lehet a gyerek, megtanult alkalmazkodni. :)

pasztasuta 2015.01.29. 22:29:34

@NagyságosSodalisO [eng]: Oh majd mindenképpen értesíts, hogy hol és mikor fogod nyitni! Nem fogok mediumot kérni, becsszó. :D

pasztasuta 2015.01.29. 22:38:09

És hogy a poszthoz is hozzászóljak: én itt kint jártam egyetemre, csak egy másik városban, hellyel-közzel a szakmámban dolgozom (habár ha jobban belegondolok igazából semmihez se értek, siralomvölgy.. :D ), elvileg fiatal is vagyok, nem a teljes bizonytalanságba utaztam ki és mégsem érzem magam otthon.. Majd azért remélem előbb-utóbb megtalálom a helyem a világban. :)

2015.01.29. 22:51:21

@pasztasuta: "Majd azért remélem előbb-utóbb megtalálom a helyem a világban. :)"

Tulajdonkeppen errol van szo, ki itt, ki ott talalja meg. Vagy tobb helyen is, kozben meg egyszerre csak egy helyen tud elni. Anno par evtizede ugy ereztem hogy sok valasztasi lehetosegem nem volt - ez lehet hogy irrealis volt reszemrol, de akkoriban az ember vagy otthon maradt, vagy "kiment" es ez utobbi esetben gyakorta kint maradt. Ma mar viszont ez maskepp van - kiprobalhatsz valamit, es ha nem tetszik, vagy nem jott be, akkor valthatsz.

Egyik kedvenc musorom az HGTV csatornan az International House Hunter - ahol a vilag kulonbozo tajain keresnek berlakast vagy ingatlant expatok. Ugy tunik nemcsak a magyarok indultak vilagnak, nemcsak ok keresnek kulfoldon munkat. Rengeteg mas nemzetisegu fiatal is ezt csinalja. Majdnemhogy kotelezo cikkely a bakancslistan. "Kulfoldon eltem, dolgoztam. Pipa."

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2015.01.29. 23:00:49

@cougarcat: Tudod, kicsi a világ, ki tudja merre megyünk....:-) De biztos, hogy frizuracsinálás közben jól éreznénk magunkat.

Igen, azt a műsort mi is tudjuk errefelé fogni, nagyon klassz. Mindig új szempontokat láthatunk az ország és lakásválogatásnál.És közben a fotelből kirándulunk. Szeretem.:-)

@pasztasuta: Nyugi, rutinos vagyok, simán kitalálnám mit szeretnél! :-) Legfeljebb utána, azt mondanám :" Bocs!"
Te meg lecsapnál mint a taxiórát ! :-D
Mióta vagy kint akkor Olaszo.-ban ?

pasztasuta 2015.01.29. 23:06:16

@cougarcat: "Majdnemhogy kotelezo cikkely a bakancslistan. "Kulfoldon eltem, dolgoztam. Pipa." " oh igen, nagyon is így van, tökre nagy added value-val bír a CV-ben.
Amúgy pont most, tök véletlenül találtam erre a videóra, hamár megtaláljuk a helyünket a világban van terítéken:
www.youtube.com/watch?v=udAL48P5NJU
Így most a videó után kb bekopoghatnékom van a szomszédnénihez, hogy jól megöleljem, ő meg totál nem értené, hogy mégis miért csattogok át ok nélkül éjszaka egy szál pizsamában meg jegesmedveköntösbe..

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2015.01.29. 23:18:36

@pasztasuta: Áhhh, ez a zene jó lesz majd ha fáj a fejem, lefexem, vizes ruha és lemegyek alfába.
..és igen , ezért imádom a magyar nyelvet , ez a szó" jegesmedveköntös" , milyen szép..látlak benne! :-DD

pasztasuta 2015.01.29. 23:23:09

@NagyságosSodalisO [eng]: Pihe-puha, tiszta fehér és van két kis fül a kapucniján ergo jegesmedveköntös :D

2015.01.29. 23:26:26

@NagyságosSodalisO [eng]: Aha, lemész alfába. Mikor a férjem utoljára lement alfába, éppen elfelejtette a kártyája Pin kódját és nem tudott fizetni a szállodában. Fél óráig alfázott én meg anyáztam, aztán eszébe jutott én meg szemberöhögtem a recepcióst aki már nagyon készült rá hogy kipakol minket. Éjjel 11-kor, gyerekkel, Dubaiban, éppen az evakuálás után. Másnap meg mutattam neki a középső ujjamat, ugyanis 1 napra volt pénzünk, de ő 4 napot akart egyszerre lefoglalni. Kaptunk is egy ingyen biznisz ebédet DD. Mondjuk már nem tudom ez poszt miről szól, sűrű volt a nap és forgalmas, de biztos jót szóltam DD

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2015.01.29. 23:38:55

@Turchi: Na hát, ez kész...:-DDDDDDD Te , ez...:-))) Apu alfája anyu meg anyázza! :-DD Hát páratlan páros vagytok!
Őszintén mi lenne veled nélküle ?? No sztori, no poen, semmi helyzetkomikum??? Téged ő éltet.:-D
@pasztasuta: Csinálj egy édi selfit :-))
...tényleg kék szín, ha nem próbálod ki , sosem tudod meg..lehet jól áll:-) Bevállalja ? Bah, de utáltam , mikor mindig ezt mondta.....

2015.01.30. 01:19:26

@pasztasuta: Ezert nem is hiszem el hogy semmihez nem ertesz. :) Azert nem semmi hogy egyetemre jartal kulfoldon (gondolom nagyon jol beszeled a nyelvet) es az sem hogy a jelenlegi olasz gazdasagi korulmenyek kozott a szakmadban allast tudtal talalni ott. Es igen, szerintem ez a "befektetes" nagyon meg fog terulni neked.

pasztasuta 2015.01.30. 08:37:28

@cougarcat: Az egyetemhez még hozzátenném, hogy nem apu-anyu-t fejtem, hogy küldjék a pénzt tandíjra, lakbérre, etc hanem a kis kulimelós béremből finanszíroztam a projektet (ezt nem nagyképűségből írom csak ha idejönne valaki kötekedni a béke a szigetére :) ). A mostani helyem - ahol csak a cég vág nagyon a szakmámba, a pozícióm már kevésbé - otthonról találtam, és a vicc az, hogy ez volt az egyetlen külföldi hely amit megpályáztam. ;) Amúgy tényleg nagy a váltság meg a recepció, csak úgy szerencsét próbálni nem jöttem volna ki.

2015.01.30. 17:23:27

@pasztasuta: Szerintem se nagykepuseg, sajat tapasztalatbol tudom hogy milyen az, amikor egyedul csinalsz ilyesmit szuloi/ferj segitseg nelkul. Nekem annyi szerencsem volt azert hogy itt felvehettem tanulmanyi kolcsont ami fedezte az igen draga egyetemi kurzusokat (akkor volt 3000 CAD egy szemeszter), es meg maradt kb. 700 dollar havonta megelhetesre ami akkor a szocialis segely osszege volt. Vagyis a szegenysegi szint alatt eltem az egyetemi evek alatt - minden evben vissza is teritettek nekem a forgalmi adot. :) Az egyik legnagyobb gondom volt hogy a kutyamat es cicamat el tudjam latni (kaja meg OK de itt az allatorvos nagyon draga), ezert nagyon olcso kajakon eltem. :) Akkor fel is voltam keszulve arra hogy akar a UK-be is atkoltozom, ha ott lett volna csak allas, vagy Saskatchewan tartomanyba a "melyfagyasztoba", mert az egyetem befejezese utan rogton el kellett kezdeni visszafizetni a kolcsont, illetve akkor kezdtek szamitani a kamatot is. Mostanra mar azok az emlekek is megszepultek es az egesz dolog nagyon jo befektetesnek bizonyult.

pasztasuta 2015.01.31. 10:11:09

@cougarcat: "az egész dolog nagyon jó befektetésnek bizonyult." Akkor veled örülök! :) Eddig még nekem is de azért várom a folytatást.
süti beállítások módosítása