Határonkívül

Határokon át, földön, vízen, levegőben

Az "okos" wc és egyéb furcsaságok Japánban. lll.rész

2017. augusztus 12. 00:33 - határonkivül

'Alice Csodaországban' japán módra és mondhatom "van új a nap alatt".

tokyometropolitangovernmentoffice.jpg

   A Tokyo Metropolitan Government Building 243 méter magas és 48 emeletes. A harmadik legmagasabb szerkezet Tokióban.Csütörtökre ennek a toronynak és a környékén lévő Shinjuku Chio Parknak  a meglátogatása volt a terv.

    Ez azonban csak pénteken történt meg. Mert az előzetes tervektől eltérően a csütörtököt ájulás szerűen végigaludtuk. Később tudtam meg, az okot, úgy hívják "jet lag".

/ Gyors időzóna átlépésnek is hívják, ..."Az időzónák közötti utazás során a test biológiai órája nem lesz szinkronban a célállomás helyi idejével, mivel a nappali világosság és az éjszakai sötétség váltakozása eltér attól, amihez hozzászokott: a test természetes ciklusa felborul, hiszen azok a ritmusok, amik az étkezés, alvás idejét, a hormonális szabályozást, a testhőmérséklet változását kontrollálják, többé nem felelnek meg a külső környezet stimulációjának, néha még egymásnak sem. Amennyiben az utazó személy szervezete nem tudja azonnal újraszabályozni ezeket a ritmusokat, jetlaget tapasztal meg.." copy from Wikipédia. /

  Vettünk egy gyors vacsorát a szálloda 25. emeletén lévő étteremben, majd a hosszú utazás és a temérdek élménytől bezsongva álomba zuhantunk. Egészen másnap /csütörtök/ délután fél hatig.

dsc_0014_1.jpg

Pont azon a helyen ültünk szemben az ablakkal,amiről egy képet már a szálloda prospektusában megcsodáltunk 

Itt:

manhattan-table-shinjuku-washington-hotel-2_masolata.jpg

/foto copy from: www.washingtonshinjukuhotel.jp /

..és ezzel a látvánnyal ültem szemben...hát mit mondjak..egyszerűen...bocsánat, de...konkrétan beszarás volt..

shinjuku-washington-hotel-main-building_restaurant_manhattan_night-view2.jpg

/foto copy from: www.washingtonshinjukuhotel.jp /

dsc_0015_1.jpg

Hétköznap este úgy tűnt egész csendes az éttermi élet egyes helyeken.

dsc_0016_1.jpg

A boros polc viszont teljesen tele volt szuper minőségű borokkal a világ minden részéről. Egyébként a bor az egyik legdrágább ital Japánban. A legegyszerűbb étteremben elfogyasztott pohár bor ára 500-600 yennél kezdődött. /1000 yen=2500 ft/ 

   Miután megérkezésünk után holtfáradtan elfoglaltuk a szállodai szobát, ami  "semi" duble room volt normál helyett. Konkrétan ez azt jelentette, hogy megmozdulni sem volt helyünk. Volt egy szuper, kényelmes, hatalmas 2 személyes ágy, tv, légkondi, kis hűtő, hajszárító, külön wc és fürdőszoba profin felszerelve. Lepakoltuk a nagy bőröndöket, kézitáskákat és röhögve konstatáltuk, hogy ha egyikőnk szeretne valamit csinálni a szobában a másikunknak az ágyon kell dagonyázni addig, mert talpalatnyi hely nincs.

...a szobánk....a képen jóval nagyobbnak tűnik mint a valóságban volt

guest-room_standard-double-1024x614.jpg

A foglalásban normál, dupla szobát foglaltunk a BA-től, meg is kaptuk a visszaigazolást és a fényképet .Ez a szoba viszont nem a mi európai méreteinkhez készült, ellenben a matchbox méretű japán szállóvendégeknek pont passzolhatott . Írtunk is rögtön egy e-mailt a BA kapcsolattartójának kissé durcás hangvétellel .Azután gyors környezettanulmányt csináltunk.

A fürdőszobánk és...a tapsviharral fogadott Shiseido termékek , sampon, balzsam, testápoló, arcmosó . Gondoltam ez lehet maga a mennyország.

main-bathroom.jpg

 Az előzetes olvasmányaim alapján nálam kiemelten a budi volt hangsúlyosabb. Felfokozott kíváncsisággal vártam a valódi megtapasztalást.

Az utazási felkészülés során számtalan  fényképet láttam a japán "okos" wc-ről. Ijedten láttam, hogy nekem, az IT analfabétának a kettőnél több nyomógomb majd nagy kihívás lesz. Úgy is volt. A várt csúcstechnológia arcul csapott, természetesen. Millió, különböző funkció gomb az ülőkén körben,  minden kényes vagy kellemetlen szagra,szükségletre /hasmenés, hangos pukizás, szelesebb produkciók/ , hanghatásra ott volt a megfelelő megoldás . Volt ahol lehetett választani a különböző zenei műfajokból is. Választható volt a víz hőfoka és a vízsugár erőssége is alvázmosás esetére. Az ülőke hőfoka is állítható volt.  A videón és a következő képeken láthattok néhányat az egyszerűbb fajtákból, amikkel volt szerencsém személyesen  is találkozni.

dsc_0031.JPG

...ennél a klotyónál például végignyomkodtam minden gombot, az összes kombinációban, majd meghúzgáltam, tologattam minden kiálló kart...semmi.:-))  Egyetlen egyet hagytam ki, így utólag elég szembetűnőnek mondható. Az ülőke háta mögött, balról egy 8 cm hosszúságú krómosan fényes kis kar. Na az volt az amit kerestem és persze nem találtam meg....Egyáltalán nem lepődtem meg ! 

img_3973.jpg

japanese-toilet.jpg

Egy szó mint száz, klotyóra mindig nagy izgalommal mentem. Mit mondjak, tényleg tetszett, az utolsó napokra egész belejöttem a gombnyomogatásba.

/ Igazán nagy dolgokat sajnos nem tudtam kipróbálni, mert valahogy a cucc "megszorult" bennem. Az Isten se tudja miért, de igazzá vált a mondás, hogy egy zabszemet se lehetett ......khm, szóval értitek...nem részletezem! Viszont az első este amint hazaértünk Angliába, minden szerencsésen megoldódott. / 

     Ott tartottam az elején, hogy megyünk a Tokió Közigazgatási Toronyházba.Néhány érdekes tudnivaló a Wikipédiáról.

 "A Tokiói Közigazgatási Torony (東京都庁舎 [Tōkyō-to Chōsha]) egy 242,9 méter magas torony Tokió Shinjuku nevű kerületében. Ez az épület szabályozza nemcsak a 23 kerületből álló központ, hanem a Tokió egészét alkotó városok és falvak közigazgatását. A torony nem egy épület, hanem három részre osztható: A legmagasabb és legkiemelkedőbb a 48 emeletből álló főépület. A torony két részre szakad a 33. szinten. 3 szint a föld alatt van. Az épület alakja egy mikrochipre emlékeztet, ezzel hódolva az iparágnak, amely Japánt világgazdasági hatalommá tette.[1]

A másik két épület a 8 emeletből álló "Tokyo Metropolitan Assembly Building" (egy emelet a föld alatt van) és a 37 szinttel rendelkező (három a föld alatt) "Tokyo Metropolitan Main Building".

A toronyban a 45. emeleten található a kilátó, amely ingyenes és tartalmaz ajándéküzleteket, kávézókat."

   Hát elindultunk, bóklászgattunk, kattintgattunk...mondhatnám, hogy szép, nyugalmas, nagyon zöld, gyönyörűen megmunkált, tökéletesen karbantartott, gondozott park...zöld sziget a nagyváros kellős közepén........de valami iszonyatos hangzavarban sétáltunk....gőzöm nem volt mi ad ki ilyen hangot és mennyien vannak...Eldöntöttem, valószínűleg csak a 'japán levelibéka lehet' ilyen ricsajos. /Nem tudom van-e ilyen, majd utána nézek/

dsc_0149_1.jpg

dsc_0150_1.jpg

dsc_0164_1.jpg

   De előtte még nézzünk körbe a Shinjuku Chio Parkban. A sok ezer park egyike Shinjukuban, ami közvetlen a toronyház mellett van . Érdemes volt ezt az útirányt választani.

dsc_0153_1.jpg

dsc_0157_1.jpg

dsc_0159_1.jpg

dsc_0170_1.jpg

dsc_0174_1.jpg

Mikor elhagytuk a park területét már közel voltunk a toronyházhoz. Hihetetlen mérnöki pontossággal volt megtervezve az odavezető út is, mint minden egyéb. 

dsc_0141_aa.jpg

dsc_0143_a.jpg

dsc_0144_a.jpg

dsc_0146_as.jpg

dsc_0180_a.jpg

aaaa.jpg

dsc_0131_aa.jpg

dsc_0132_aa.jpg

Ők már erre is készülnek.

dsc_0130_aa.jpg

dsc_0133_aa.jpg

dsc_0134_aa.jpg

dsc_0136_a.jpg

dsc_0137_a.jpg

dsc_0138_aa.jpg

dsc_0140_aa.jpg

Betondzsungel ? Nem kérdés. Az. 'Kis' alapterületre felfelé építkezve, kihasználva maximálisan minden négyzet centimétert.

dsc_0144_a.jpg

dsc_0182_aa.jpg

dsc_0184_aa.jpg

A liftet és a turistákat kezelő személyzet.

dsc_0058_aa.jpg

Fentről pedig ezt láttuk

aaab.jpg

dsc_0054_bb.jpg

dsc_0187_aa.jpg

dsc_0189_a.jpg

dsc_0191_aa.jpg

dsc_0192_aa.jpg

dsc_0193_aa.jpg

dsc_0196_aa.jpg

dsc_0199_aa.jpg

Lenéztünk a parkra is..

Aztán pedig lentről felnézve

fixedw_large_4x.jpg

Utána pedig kicsit messzebbről visszapillantva ...hát ez..

tokyo_metropolitan_government_building_no1_2_tocho_5_october_2003.jpg

     A fellegekből visszatérve a földre , arra gondoltunk, hogy iszunk és eszünk valamit a parkban. Szerettünk volna leülni, kényelmesen hátradőlve elszopogatni valami jó hideg italt némi szusival lekísérve. Meleg volt , majdnem 30 fok, este 7 körül jártunk és a páratartalom a 80%-ot rugdosta. Izzadtunk, ragadtunk , lógott a nyelvünk mint a sivatagi kutyának. /Asszem olyan nincs is...mindegy /. Nem gondoltunk arra, hogy péntek este van, a japcsik kiszabadulnak a láncaikból és belevetik magukat a heves szórakozásba. A park persze megtelt mire odaértünk, brutális méretű kivetítő előtt ültek az emberek székeken, padokon, a földön, plédeken, szivacsokon, kiöltözve, egyen-fekete-fehérben, ki így, ki úgy, ettek, ittak, mulatoztak és várták az esti 'főfilmet'.Addig meg, aki csak tehette nyomkodta a telefonját 'fejlehajtva'. 

dsc_0087_1024x573.jpg

dsc_0085_1.jpg

És igen...a japánok, bárhol, bármikor, bármilyen pozícióban el tudnak aludni.....főleg ha be vannak rúgva mint az atom.dsc_0082.JPG

Egy kicsit rossz minőségű videóval búcsúzom mára.  Egy igazi péntek esti életkép.

Hamarosan folytatom.....

 

 

 

 

 

28 komment
süti beállítások módosítása