Határonkívül

Határokon át, földön, vízen, levegőben

Blogháborúk, mert rosszul teljesítenek a virtuális közösségek

2015. július 24. 12:33 - SodalisO

A "csoportok" szenvednek és felerősítik tagjaik hibáit így a "vak vezet világtalant" helyzet alakul ki.

                                                                           A nem annyira bölcs tömeg

tolerancia.gif

"A társas média sem nem közösség,sem nem tanácskozó demokrácia, még a névtelenség kiküszöbölése mellet sem válhat egyikévé sem a csoportos gondolkodás számos jellemzője miatt.A virtuális közösségekben az egyének olyan információkat keresnek amelyek megerősítik létező nézeteiket vagy habitusukat."/Popkin szerint/

Hobbes szerint alig van olyan elv, amiből ne támadhatna ellentét,széthúzás, sértegetés és lassanként háborúba csúszik.Ez nem az elv hamissága miatt van, hanem az emberek hajlama miatt, akik önmaguk számára bölcsnek tűnnek és ugyanilyennek akarnak látszani a többiek előtt is.Véleménye szerint a konfliktusok forrása a vanitas. A ragaszkodás a saját véleményükhöz a hiúság eredménye és az együttélés problémája: "Ha minden ember a saját véleményét követi szükségszerűen viták keletkeznek, nézeteltérések, amiből először veszekedés, később gyűlölet majd végül háború lesz és mindenféle béke és társas élet megszűnik."

i-demand-an-explanationhd.jpg

                                                                         Lincs  és gúny

      A társas média a róla sugárzott biztonságot nyújtó közösség helyett sokkal inkább lincselő  és gúnyos csőcseléknek tűnik.Harmónia helyett harci blogok,gúnykampányok, névtelen feljelentők,blogháborúk, trollok és népbíróságokká alakult kommentfolyamok jellemzik.Nem nyitott kormányzat, hanem deMOCKrácia .Mivel az olcsó és növekvően bőséges információáradatban a figyelemért harcolók leginkább mások szórakoztatásával és haragjuk felkeltésével tudnak sikeresek lenni, ezért ez a két műfaj jellemzi ezt a médiát manapság.Vagy a gúny vagy a felháborodás vagy a harag.A véleményblogok ennek a fő képviselői.A gúny és a botrány célja ugyanaz: a hiteltelenítés.Szó sincs, még a próbálkozás szintjén sem,érvelésről, meggyőzésről.Vádolnak, de nem kell bizonyítaniuk,hiszen véleményszabadság van.Csak az számít, hogy az emberek beszéljenek róluk-az oldalra kattintsanak .A "sikeres" bloggerek jellemzően mérgesek, elidegenedettek és elégedetlenek.

   A blogok és kommentelők önkéntes népbíróságok, demokratikus megszégyenítő ceremóniák:te nem tartozol közénk."Ha nem szégyelled magad, majd én vagy mi teszünk róla.A néző pedig a csendes háttérből, passzív módban élvezi a rombolást és a fájdalmat.Az arctalan hangok világában mindenki bűnös, míg be nem bizonyítja az ellenkezőjét.

konfliktuskezeles-felsofokon-2.jpg

 

  Az internet nem tér el a rajongói által  megvetett tömegmédiától abban, hogy a tudatmódosítást ugyanúgy összekapcsolja a szabadságmítosszal és szabadságélménnyel.A mozgósítás , tudatmódosítás olcsónak és könnyűnek tűnik, összekapcsolódik a szórakozással szinte észrevétlen /YouTube-videók, photoshpolt képek/.

De a civilizált társalgás nem vonz figyelmet, nem vonz kattintást.Unalmas ezért érdektelen.De a nyelvi, kulturális normákat áthágó trollok viselkedését nem lehet csak az ellenkultúrával magyarázni.A trollok élvezik , hogy figyelnek rájuk. Beszűkült "reallife" szektoruk, nincs út a kibontakozásra, a figyelem középpontjába kerülésre. Valós képességeik korlátokat szabnak nekik és leszűkítik a lehetőségeiket. "Csak" átlag emberek lehetnek, épp úgy mint legtöbbünk.Az internet nyitott társadalmat jelképez, mindenki anonim jövevény.A legjobb terep a trollnak. Rombolja a virtuálisan kialakuló kapcsolatokat, önhatalmúlag megosztást , zavarba ejtő megjegyzésekkel, sértegetésekkel provokál majd gyorsan véget vet minden kialakult vagy kialakulóban lévő beszélgetésnek. Ezzel máris a középpontba került.Kemény konfliktusokat gerjeszt, de nyugalomban , székében hátradőlve, kéjesen elégedett és maximálisan biztos a világháló anonimitása által nyújtott védettségében. Azonban durva és elfajult esetekben offline is folytatódnak az általa ártalmatlannak és szórakoztatónak hitt konfliktusok.

slide_25.jpg

/Statisztikák szerint manapság tíz emberből kilencet ért már valamilyen atrocitás közvetve vagy közvetlenül a neten - ha másképp nem, hát egy klaviatúra mögül okoskodó, névtelen fórumozó jóvoltából. Miről is van szó?Aki regisztrál egy közösségi portálon, netán blogolni kezd, azért teszi, mert szeretne nyitni a világ felé: ellenkező esetben egy lakatos emlékkönyv hasábjain rögzítené gondolatait.Az online jelenlétnek többféle oka lehet:  ismerkedés, társkeresés, flört, véleménycsere, a kötetlen beszélgetés lehetősége, kommunikáció a régi haverokkal és barátokkal, portfólió készítés, üzletelés, cserebere, kreatív önkifejezés publikussá tétele... - akárhogy is vesszük, csupa olyan dolog, ami feltételezi a nyílt, egyenrangú kommunikációt két vagy több fél között.De mindezeken keresztül védtelen célponttá is válik akaratán kívül .Ehhez kell egy eltérő vélemény és egy troll.Utána beindul a gépezet.Vita, sértegetés, következik az antiszociális viselkedésforma minden verziója, minősítés, becsületsértés, lejárató hadjárat bosszúból.Mások nyilvános lejáratása az egyik legetikátlanabb netes húzás, ami szóba jöhet, a konfliktus csak azokra tartozik, akiknek nézeteltérésük támadt egymással. Gyakori fogás, hogy egy rondább szakítás után vagy barátságok, ismeretségek megszűnésekor hosszú, keresetlen szavakkal gazdagon megtűzdelt bejegyzés (netán körlevél) lát napvilágot, amelyben a kedves olvasó mindent megtudhat "a vétkes" sötét titkairól és ciki ballépéseiről. Kevés ocsmányabb dolog van, mint szidni és lejáratni valakit pártatlan idegenek és elfogult random ismerősök körében. /forrás:neon.hu/

 

oroszlan600.jpg

Persze, semmilyen közösségi portált, blogoldalt vagy egyéb online felületet nem kötelező látogatni, itt azonban nem egy-egy emberről, hanem egy egész világot érintő jelenségről van szó. A kommunikáció durvul, az íratlan erkölcsi szabályok összefolynak - a történet végén pedig nem a durvaságokkal szembefutó látogató veszít a legtöbbet, hanem azok az emberek, akik felvették a kesztyűt és végül énhatáraikat is egészen elmosta az öncélú verbális brutalitás. 

A blogszféra, a társas média és általában a csevegő osztály lelkes leírásai a szabadság, egyenlőség mellett a részvételt a /citizen journalism/ a grassroot amatőrizmust értékelik fel a  szakértők elitizmusával szemben.Ebben az új médiában a 'netizenek' írják a cikkeket és ők is kommentálják azokat.A mai önpublikáló világ ünnepli az amatőrizmust. Sem szakmai sem szakértői szűrők nincsenek.

Válhatnak-e ebben a témakörben kulcsszavakká a következők: önmérséklet,mértékletesség,tudásalapú megnyilatkozások..stb.stb.

/Szemezgetés Molnár Attila Károly: Arctalan hangok című könyvéből/

 

 

54 komment

"A veréb is madár", akkor/1969/ és most/2015/.Amikor 'vadnyugati' magyar testvéreink hazalátogatnak

2015. július 21. 07:56 - SodalisO

Az 1969-ben készült vigjáték nem csak Kabos László alakítása miatt fergeteges. Hanem mert a téma új aktualitást kapott napjainkban.

whumm-vicces-rendszam-sznob.png

 Ma a nagy hőségre való tekintettel teljes 'szobasötétségre' és filmnézésre ítéltettem magam. Így találtam rá a rég nem látott, de imádott Veréb is madár című filmre. Annyira régen nem láttam, hogy szinte alig emlékeztem a történetre. /35 éve kb./ Csak arra emlékeztem, hogy a Kabos óriásit játszott benne és a 2 tesó szerepcseréje megannyi poént produkált......Aztán rögtön, ahogy elkezdődött, máris jött az első sokk. Az amerikás magyar,aki lelépett, aki hazajön látogatóba és.......Épp úgy mint manapság !!

umuibkqoorccjnfuser_8633191_1279053581365_www_kepfeltoltes_hu.jpg

  Na de hogy is van?  "Holló Sándor 1953-ban ravasz trükk segítségével egy sportbicaj nyergében csusszant át az osztrák határon, hogy aztán másfél évtized elteltével egy dögnagy Ford vezetőülésében, amerikai állampolgárságú üzletemberként látogasson vissza hazájába. Ikertestvére, a feltalálóként vegetáló Zoltán ugyanezen idő alatt semmi érdemlegeset nem ért el egy olyan rendszerben, mely ideológiai szempontok figyelembe vételével száll szembe a piacgazdaság legelemibb elveivel. Sanyi persze fivére kedvesének fejét is rögtön elcsavarja, mire Zoli gondol egyet és bátyja irataival és kocsijával - meg persze a nővel az oldalán - olajra lép…" /Forrás: monty.blog.hu/

A két fivér eltérő hátterén keresztül a keleti és nyugati világszemlélet különbségeinek felhánytorgatása...a kelet blamálása, a nyugat istenítése..../.már akkor is kolbászból volt a......ja tudom...ezt már mindenki unja..O_o/

a_vereb_is_madar_1.jpg

        A filmben szinte folyamatosan érezhető irónia 1969-ben  teljesen helytálló volt. A legnagyobb dupla csavar számomra viszont az, hogy most 2015-ben sem zajlik kevésbé ironikusan a magyarok hazalátogatása. 

 A filmet újranézve hangosan felröhögtem a végén. Az utolsó mondat, ahogy szokták mondani, "mindent visz".

Határőr :-Remélem máskor  is hazalátogatunk.

Holló S:-Nem kérem, mi itthon maradtunk.De tessék bennünket is úgy kezelni,mintha csak hazalátogattunk volna./Mintha csak hazalátogattunk volna......./.

"Megjött a Mister Hello,fogadjuk szívesen hozza a valutát.Jöjjön csak Mister Hello, gyönyörű kislányok varrják meg saruját......"

A nagy sikerű filmvígjáték immár újra aktuálissá vált a "Na, mi elmentünk külföldre.." kérdéskört illetően.. Jönnek a Mr. és Mrs.Hellók és hozzák a valutát. Aztán az itthoni verebekből kis időre madarat varázsolnak. A család és a szűkebb rokonság, na és persze a haverok / a közönség/ kipirult arccal nyitogatják az ajándékos zacskókat és dobozokat.Mindenki boldog.Programok szerveződnek, találkozók, vacsorák nem olcsó éttermekben /akit csak tudnak meghívnak, persze ő fizet/.....és jöhet a "na , mesélj, hogy megy a sorod?" /a közönség tátott szájjal hallgat és mindent elhisz....khm....vagyis majdnem mindent./ Mister Helló pedig sziporkázik és vakít a verebeknek. /Azzal nem dicsekszik, hogy mosogat épp, vagy szállodát takarít...persze csak átmeneti jelleggel ugyebár, mert a lehetőségek ott hevernek a földön szerte-szana, csak meg kell őket ragadni./

vereb2.jpg

Ismerős ugye? Egyre többünknek van nyugatra kitántorgott vagy "meggazdagodott" sznob szomszédja,/többségük mélyen szakképzésük alatti munkát végez a nem megfelelő nyelvtudás miatt/ aki időnként hazaszalad, bemutatni a gyarapodás szimbólumait /kocsi, motor, ruhák, cipők, telefon, tablet IPod, IPhone stb/, itthon pedig irigységgel és sóvárgással átitatott tapsvihar a jutalom....."Nézd meg b.....eg, ez is megcsinálta a szerencséjét odakint! Mondtam, hogy lépjünk le mi is ! "

NUR FÜR DOLLAR.... ahogy egy amerikás magyar nyaral a Balcsinál

 Most pedig következzék mai közhelygyűjteményem mint summa summarum:

"Akinek nem inge nem veszi magára. "

"Mindig vannak szerencsére kivételek."

"A hazug embert hamarabb utolérik mint a sánta kutyát."

"Nem minden arany ami fénylik"

"Vakok között félszemű a király."

Szóval csak azt akartam mondani, hogy 46 év elteltével már nem csak filmen láthatjuk a sztorit, mert a társadalmi változások alig írták át a forgatókönyvet.

 

 

 

8 komment
süti beállítások módosítása