Határonkívül

Határokon át, földön, vízen, levegőben

Hogy sütnek palacsintát futás közben az angol lordok

2019. március 08. 13:24 - SodalisO

The Worshipful Company of Poulters ,15th Inter-Livery Pancake Race , Guildhall Yard, City of London

 

               Születésnapom minden évben március 5.-én van. Idén is így történt.

  Tegnap tehát "boldogszülinapoztam" Londonban. Napsütéssel kezdtük, később volt ott minden, jeges szél, eső, a szokásos albionos angol "téltavasz" ..vagy minek is nevezzem.Summa-sumárum, a pedométerrel /lépésszámláló/ a zsebemben délelőtt 11-től este 10-ig tizenegyezer lépést tettem meg 'összevisszaszerteszana' Londonban. 

dsc_0933.jpg

dsc_0937.jpg

dsc_0938.jpg

Találtunk is egy nagyon jó programot. Mivel párom 'liveryman'  /is/, tagja a méltán megbecsült és elismert The Worshipful Company of Information Technologist szervezetnek. Bővebbet róluk az alábbi linken.

dsc_0935.jpg

dsc_0934.jpg

dsc_0936.jpg

   Nos minden évben, immár 15 éve ezen a napon  /március 5./ rendezik meg a "palacsintás napot".

   Mielőtt jönnek a képek, egy kis magyarázattal megpróbálom felvázolni, miről van szó valójában. A dolog lényege, hogy ez a szervezet különböző szakmákat tömörítő és képviselő csoportokból áll. Például pilóták, szűcsök,üvegesek, hentesek,könyvelők, kőművesek, gyógyszerészek,pékek,fegyverkészítők,órások,farmerek,tűzoltók, bútorkészítők /céhek régi megfogalmazással/ ... de még sorolhatnám. Feladataik közé tartozik a hagyományok, tradíciók ápolása, átadása az új generációnak,jótékonysági rendezvények szervezése. A bevétel mindig az adott guild , csoport kasszájába kerül és közösen döntik el milyen célra használják fel. Iskolák, képzések, tanulócsoportok támogatása satöbbi. Ez a palacsintás nap is többek között egy volt az említett jótékonysági rendezvényekből.

Közben lázasan készülődtek....

dsc_0911.jpg

dsc_0943.jpg

dsc_0922.jpg

dsc_0908.jpg

Az IT csapata is harcra készen állt:

dsc_0913.jpg

A képen öltönyben háttal Alan, aki 'véletlenül' Hódmezővásárhelyen teljesített szolgálatot, mint első brit katonai alakulat , emlékei szerint fantasztikus volt a strand fürdő vize. Piros nadrágban a magyar származású Gilbert  , aki remekül beszél magyarul és az egyik leggyorsabb versenyző is volt.

dsc_0916.jpg

Kimble harci lázban.

dsc_0917.jpg

dsc_0920.jpg

Feladat a következő volt. Kuktának öltözve, persze viselve a hagyományos, címeknek rangoknak megfelelő tabardokat, köpenyeket, jelvényeket is, palacsinta sütővel a kezükben, a guildjeiket képviselve, egymással versenyt kellett futni egy kijelölt pályán, adott ponton megállni, a palacsintát feldobni a levegő, megfordítani futni tovább majd vissza a célba.

dsc_0956.jpg

Mindez persze időre. Korhatár ? Nincs, bárki lehet résztvevő, aki futni tud......vagy nem, de van aki tolja a kocsiját. Akárki, aki tenni szeretne valamit egy közösségben, nemes célok érdekében.

dsc_0963.jpg

dsc_0943_1.jpg

dsc_0949.JPG

dsc_0960.JPG

dsc_0967.JPG

dsc_0972.JPG

Jöjjön néhány videó is, lássuk igaziból,hogyan száguldoznak a 70-80 éves, teljes harci díszbe öltözött angol lordságok.

Hát így......jól szórakoztunk, ettünk néhány palacsintát is. 

Miután az idő jól eltelt és kissé borongós-szelesre váltott az idő,ja meg még meg is éheztünk, elindultunk ebédelni. Akkor még nem sejtettem semmit, hogy hol-merre költjük el a napi betevőt....később kiderült szülinapi meglepetés volt.

https://www.paternosterchophouse.co.uk/

Ide mentünk...

js73350781-1.jpg

Where is the First Dates restaurant? Hol van az Első Randi étterem Londonban ? Kattints a linkre ,megtudod. Jópofa, szórakoztató tv műsor az ITV tv csatornán.... néha rémes, néha édes párocskák, random sorsolással randiznak egymással, remélve, hogy szerelemre találnak....olykor sikerül aztán van amikor meg nagyon nem. Mindenesetre mi imádjuk nézni, jó mulatság. 

..vicces volt azon a széken ülni, amelyikre a randizók csüccsennek le idegesen az első percekben..

whatsapp_image_2019-03-05_at_23_02_06_1.jpeg

/semmi különös, csak egy  bejárat, ahol a randizók remegő lábakkal estélyiben , miniben, frakkban, lomposan, tornacipőben, mezítláb, ki-miben megérkezik/

  Étel-italt megrendeltük, jó volt felmelegedni és elmélázni kicsit mi is ez az egész "boldogszülinapot" ünneplés...olyan mint a boldogújévet ?...síkítozni, berúgni, petárdázni kell,csak azért mert ..izémizé? De tényleg....meddig ünnep az ünnep..jó lesz emlékezni mindig arra a napra amikor megszülettünk ? Rájöttem, hogy igen..bizony, hogy jó..mert szerintem jó élni.Legalábbis én nagyon szeretek.

 De az én koromban az éveket már nem nagyon számoljuk, /nah...számoljuk, persze, de le is szarjuk / nem nézzük a torta tetején dísztelenkedő gyertyákat ,arra emlékeztetve bennünket, milyen öregek vagyunk. Nincs gyertya, ha meg mégis van, 1 bőven elég!! Ellenben konstatáljuk boldogságosan ,hogy élünk, virulunk, bár fáj a derekunk  /de kit érdekel,mikor szegényTót2Pista már milyen régen,fiatalon meghalt, látjátok mi meg még itt /  lihegünk  már a lépcsőn fel-és lefelé /-kitérdekel-/, gyakrabban megyünk az SZTK-ba / nemráérünk ?/,  nyikorgunk, sóhajtozunk a bajainkon . Nah, ja...oszt akkor mi van ?!

  Viszont!! Naná , hogy folyamatosan  próbáljuk meghazudtolni a biológiát ,tudomást nem véve jajgató csontjainkról és izületeinkről, fiatalosan élve, habzsolva  a kihagyott, elmulasztott  kihívásokat, őrültségeket....játszuk az eszünket, hegyet mászunk : persze mint a csiga, bringázunk:gyakrabban megállunk levegőért kapkodva, úszunk, kenuzunk:vérnyomáscsökkentő, szívgyógyszer rendesen bevéve előtte, bort iszunk , eszünk mindent : Bilagittal, nem mondunk Nem-et semmire , 'merthogy' rövid az élet eccer élünk....épp ezért én azt mondom, a születésnapunkon ögyünk egy jó nagy darab, gyönyörűen grillezett medium rare bárány sültet.

whatsapp_image_2019-03-05_at_23_02_11.jpeg

Biztos ami biztos, nyomassuk le egy kis lepényhallal....

whatsapp_image_2019-03-05_at_23_02_13.jpeg  

A bárány után hagyjuk magunkat szépen megköszönteni az alkalmazottak által.whatsapp_image_2019-03-05_at_23_02_17.jpeg

Aztán kérdezzük meg , hogy 'csak úgy véletlenül van-e egy kis magyar boruk'?

whatsapp_image_2019-03-05_at_23_02_20.jpeg

Véletlenül éppen volt.....

Tovább
3 komment

Visszalapoztam a blog archívumomban..

2019. február 15. 15:50 - SodalisO

Elég bizarr és egyben vicces is, visszaolvasni 5 évvel ezelőtt írt blogbejegyzéseket.

  Amikor az ember fia-lánya beleolvas a memoárjába..

 

/ Az alábbi 2 bejegyzést 5 évvel ezelőtt írtam, egy évvel azután, hogy megérkeztem Angliába és elkezdtem dolgozni Readingben egy barber shopban  /kicsit magyarosítva :férfi fodrászat//.

 

whats-your-story2.jpg

                            "  Magyar 'hair fashion' Angliában

 

 

0_3.jpg

2014. július.22 

Hazafelé vettem őszibarackot, mert már a fene megesz egy kis gyümölcsért. Ééééés persze teljesen szar. Azonkívül, hogy szőrös, semennyire nem barack. Mindegy... A múltkor a kopasz kicsivel jobb volt....

Ma rájöttem, hogy bent az üzletben a legjobb. Több mint egy év után ez legalább letisztult !! Halleluja!

Volt egy édes kis rőt vörös, angol srác délelőtt, gyakran én is vágom a haját. Tanárnak tanul, sokat szoktunk beszélgetni a tanulásról, a nyelvtudásról, az önképzésről. Meséli, hogy most jött vissza szabadságról, Spanyolban voltak, nagyon jó volt, rengeteg múzeumot is látogattak, őt főleg a festészet és építészet vonzza. Kérdezte, hogy hallottam már Gaudí-ról?Mondom, persze, katalán építész volt.....Teljesen kész volt, először nem is értettem mi baja, úgy nézett rám mint egy UFÓra....hogy honnan tudom én ezt?? Tanultam az iskolában....Kérdi : -De hát ez egy spanyol -katalán építész, én meg magyar vagyok....-Igen, de a magyar oktatás széleskörű általános ismereteket ad, én meg még tanultam művészettörténetet is, mert a fodrászoknak az is alaptantárgy, és egész Európát átfogtuk képzőművészet, építészet, irodalom és még sok minden más....Teljesen kész volt....egyszerűen szótlan lett és már nem beszélgettünk többet, én vágtam a haját, ő meg, a kis leendő tanárbácsi összezuhanva, mélyen gondolkodóba esett......Hát evvan öcsém!!! 

Más...csapongok kicsit...

Hazaértem este fél 7 körül, hoztam csirkeszárnyat, gondoltam megcsinálom sült krumplival rántva, az gyorsan kész lesz, letusolok és fekvés , intenzív regenerálódás

bekapcs......Háááát nem....

Még útban voltam haza, amikor az jutott eszembe, hogy ha itt lenne valaki, fogadnék vele 50 fontban, hogy a szabadságon lévő kedves lakótársam nagy valószínűséggel

pont akkor fog főzni vagy fürdeni amikor én belépek az ajtón.....

Uram tégy csodát! :-D A konyhában van és épp hagymát dinsztel a gázon!!!! Mert egész nap nem ért rá, mégiscsak szabadságon van vagy mi a fene! / Még jó, hogy van egy

havi beosztásos lap a konyhában a falon, ahova mindenkinek be kell írni előre az egész havi, napi munkarendjét. Csak hát, ugye, néha rá kéne pillantani, és azonnal

kiderülne ki, mikor ér haza, mikor akar enni, fürdeni, pisilni stb...Persze ez nem fontos, csak a havi 450 fontos utalás!! Értem én!!

Azért, csak , hogy a kivételek erősítsék a szabályt, annyira éhes voltam, hogy egyenesen bevágtattam a konyhába és a csap alá toltam a csirkeszárnyas tálcát,

beáztattam, majd kedvesen, kérdezve-közölve szóltam, hogy én most ezt gyorsan megcsinálom, mert éhen halok, nem volt időm ma enni, olyan sokan voltak, az ebédemet is

visszahoztam. :-DD Aranyos volt, mondta, hogy persze! Így azonnal átvettem a hatalmat a konyhában, a maradék energiámat rászabadítottam a kajára és viszonylag gyorsan

kész is lettem. 45 perc, cakkon púder, és már faltam is fent a szobámban, majd elterültem, meghaltam.....Később volt pár sikertelen kísérletem tusolás ügyileg, 3.

alkalommal be is hatoltam a fürdőszobába. Success!!!

Ja, jut eszembe...

Reggel a tegnap esti amerikai focicsapat további tagjaival indítottam a napot.Az albán gyerek meg én voltunk a nyitósak, a tegnapi hajvágásos fiúk a " ladyt"/engem/

javasolták a haveroknak, a kollégámnak figyeltem az arcát....azért az irigység sem magyar specialitás, na!!!

Fél 9-es nyitás, kávé vagy bármi nuku,még ki sem nyitottunk szinte, már ültek a legyek sorban...Nagyjából még azt sem tudom, hogy hívnak, de a robot üzemmód switch

on, így aztán add ki neki hadd szóljon. Napközben szokásos keddi, vegyes felvágott, ilyen is olyan is, büdös is, savanyú, izzadt, fáradt, lógóorrú, kedves, elégedett

nyugdíjas, és a kedvenc vendégem ma is beintegetett az ablakon! Ez mindig jól esik!

maxresdefault.jpg

2014.július 23.

Nézzük mi volt jó és mi volt rossz a mai napban....

Jó>

1. Egy nappal több telt el.

2.Átlagos vendégszám, csendesebb reggel hál istennek, volt idő a kávét is meginni...:-P

3.Volt időm munka közben gondolkodni.

4. Pár kedves vendég is volt, igaz borravalót nem adtak, de legalább i could practise  english ...:-)

5.Bent jó hűvös volt, néha túlzottan is,odakint meg szép idő volt, meleg, esőmentes , langyos-szellős nyári nap....

Rossz>

1. Ebéd után roham, megállás nélkül 5-ig meló

2. Alig borravaló.....

3. A litván csaj valamiért rohadt agresszív volt egész nap...folyamatosan provokált mindenkit....a főnököt , engem, mindenki rosszat csinált, folyamatosan fejhangon

magyarázkodott, mindent szart magára vett...." nem ő rontotta el a mosógépet az alagsorban,.....ő időben beírta a shop diaryba a szabadságát, Vanessa maszatosan hagyta tegnap a tükrét, és mindig ott hagy valamit az ő munkapultján...vizes üveget, bögrét......És hát ugye ez mégiscsak borzasztó!!!!!!

4. Egész nap egymásnak háttal dolgoztunk a két sarki székben, Ingrida meg én. 1 év óta, talán 3x történt meg, hogy amikor a vendég haját a kis vizes spriccelővel

lefújjuk, ha épp közel állunk egymáshoz, akkor kis víz permet elér bennünket is a másik széknél...de ezen jókat szoktunk viccelni....Ma, egész nap a litván picsa, úgy

spriccelte a vendégei haját, hogy tőle 1,5 m-re állva az egész fejemet folyamatosan beszórta, minden alkalommal, meg kellett állnom s megtörölnöm a szemüvegemet.

Szerintem direkt csinálta, provokált, gondolom, megjött neki, vagy a bunkó férje nem volt elég szolgálatkész vagy mittomén...mindenesetre minden alkalommal,

nyomatékosan rám nézett és összeszűkült szemekkel vizsgálta a reakciót az arcomon.......ugrok-e?? Hát nem! Nem volt könnyű kibírni, mert délután 4 körül már kissé unalmas volt a sokadig hideg vizes pofán spriccelés, de elhatároztam, hogy ma velem nem fog vitatkozni, meg kötözködni...nehéz volt, mert általában nagy a pofám s ennél kisebb dolgokért is elküldöm a suttyó embereket a borvörös picsába......Mindegy , túléltem...

4. Rengeteg bozontos, dzsungelfejű majom jött hajat vágatni, természetesen a véletlenek szerencsés egybeesése miatt az összes ilyen vadbarom nekem jutott! Majd bele fulladtam a nagy loboncokba, mire lekopasztottam a fejükről. Vadbarmok...és panaszkodva, fújtatva mondják, ahogy a székbe ülnek, hogy rohadt melege van a fejüknek......Hát nem csodálom, bammeg-gondoltam magamban- a fejeden egy 20 kilós szénaboglyával.....10 cm-s hajhossz, 10 hónapot jelent....lehet kicsit sűrűben kéne borbélyhoz menni......! Volt egy ,valami keverék öreg, színes bőrű nyugdíjas vendég, alig bírta elmondani, hogy tidy , meg medium...hogy mit is akar, de már kitalálom a lenőtt fazonból is....Fogom a fésűt, hát nem ment bele a hajába, valami ismeretlen eredetű és állagú és szagú ragaccsal be volt kenve....És rá volt betonozódva a fejére....le kellett vizezni az egészet és egy száraz törülközővel addig törölgettem, itattam le a ragasztót, amíg bele tudtam fésülni......és izzadt, és fújtatott, és savanyú szagot árasztott...kinyújtott karral, fél méter távolságot tartva vágtam le a haját.....1,50 font tip, kösz bammeg!!!!

Szerdához híven ma a 2 lusta döggel dolgoztunk együtt, a főnök és fia,a két kiváltságos. Tehát 4 szék helyett 2 szék veszi fel az egész napi vendégszámot. Ők meg majd meg döglenek az unalomtól. Embereket így szenvedni, komolyan....Minden kínjuk, bajuk van...egész nap isznak, folyamatosan lóg a vizes palack a szájukon, mintha rohatul ki lennének tikkadva, miközben bent 19 fok van, megy a légkondi, és ásítoznak a székükben, meg Bubble Saga-nak vagy mi a szar az a gyagyáknak való baromság...aztán pisi, a sok víztől...aztán, hopp elszalad a Mark and Spancer-be valami biztosítékért....aztán fél óra múlva, jaj ,elszalad megint, mert oh, sorry, de a legfontosabbat elfelejtette, aztán visszajött valami buzi műanyag telefonnal amit az unokájának vett, majd a fia közölte vele, hogy van már neki ilyen 3, tehát újra visszament és kicserélte egy újabb faszságra......és ez körforgásban egész nap...mi meg ketten ebéd időtől megrohadtunk....

Hazafelé bementem a S'unsburybe , vettem vacsit..meg egy cheesecake-t, most először fogok műtortát enni!!!Nem rossz, meg lehet enni, de azért az anyu négerkockájának egy morzsáját sem közelíti meg.

Érdekes érzés, ahogy itt fekszem, olyan mintha a talpam gömbölyű lenne.....lassan csak meghülyülök! ...vagy a lábam kezd leszáradni??..........."

 

2 komment

Lóverseny Bridgetownban

2018. november 22. 21:49 - SodalisO

Trikó, póló, sort, bikini,nyári ruha,papucs,napszemüveg, szalmakalap novemberben? Mivaaan??

dsc_0140.JPG2018.november 10. szombat. Bridgetown. Első napunk Barbadoson rögtön egy fantasztikus nappal indult.

   Néhány szó Barbadosról. Néhány, mert jelenleg úgy érzem,hogy három könyv is kevés lenne leírni mindazt, amit ezen a gyönyörű karibi szigeten magyar turistaként megtapasztaltam az elmúlt 14 nap alatt.

Terület : 431 négyzetkilóméter, kisebb mint Budapest.

Időjárás: egyszóval kifejezve:lélegzetelállító, főleg számomra, aki utálja a vastag pulóverokat, kabátokat, zárt cipőket hordani ősszel és télen. Viszont utálom a forró, döglesztő nyarat is. Nos, itt állandó , felséges meleg, simogató, hűsítő szél és több-kevesebb langyos eső évszaktól függően. Most novemberben  napközben 27-29 fok van,este pedig 25 fok. Nekem ez az igazi nyár, a legideálisabb, nincs hőség, adott az abszolút testi-lelki szabadság ....és egész évben ez van ....kivétel az esősebb évszak, amikor csak annyi a különbség, hogy sok eső esik, a hőmérséklet  viszont alig változik, decemberben kezdődik a barbadosi nyár és egész májusig tart. A páratartalom természetesen igen magas, de a kellemes óceánparti fürdőzés és a bőrünket simogató szél gyönyörű egyensúlyt teremt  a hőérzetünkben. 

      És akkor még nem beszéltem a rumpuncsról...ez azért lényegesen odaver a hőérzetnek!dsc_0196.JPG

......meg a türkizkék 24 fokos vízről, a hullámokról.... és most nem is fogok, jöjjenek a képek a lóversenyről.

A közönség? Britek, angolok, itt élők, nyaralók, turisták, helyiek, őslakosok,szegények, gazdagok, feketék-fehérek /szó szerint/ tarka humán-paletta.Esznek, isznak, kiabálnak, fogadnak,természetesen megy a puccoskodás is  adott nemzet fiai-lányai között...de hát, őszintén, kit érdekel?! Én, konkrétan azt sem tudtam mit csináljak, kapkodtam a mobilomhoz, fényképezőmhöz, kép vagy videó, jaj....közben megy a futam, "kinyerma"? Úristen, erről is lemaradtam...remélem nem lesz mind nézhetetlen, homályos.....Segítséééééégggg....Hahaha.

dsc_0125.JPG

...a bejáratnál, kaptunk karperecet is.

dsc_0133_1.JPG

dsc_0132_1.JPG

...közönség

dsc_0127_1.JPG

 

dsc_0129_2.JPG

 

dsc_0130_1.JPG

 

dsc_0131_1.JPG

 

dsc_0126.JPG

 

dsc_0138.JPG

pályamunkás

dsc_0141_a.jpg

 

dsc_0142_a.jpg

 

dsc_0143_a_1.jpg

 

dsc_0145_2.JPG

 

dsc_0146_2.JPG

 

dsc_0146_3.JPG

 

dsc_0151_2.JPG

 

dsc_0146_4.JPG

 

dsc_0147_2.JPG

 

dsc_0150_2.JPG

 

dsc_0155_2.JPG

...és végül aki megőrült

 

 

 

 

               

1 komment