Határonkívül

Határokon át, földön, vízen, levegőben

Szolgálati....

2015. május 31. 09:46 - SodalisO

00szolgkozl_1.jpg

 

                                                                Gondolom mindenkit érdekel!:-)

 

Ma NEM megyek sehova, NEM veszek semmit, NEM csinálok semmit, NEM mondom meg mi lesz a kaja,NEM ,NEM és NEM, hiába sírsz, könyörögsz, tőlem rághatod a körmöd is....Akkor sem és ma NEM!

 

 

 

5 komment

Nem unjátok még ? /2.rész

2015. május 29. 11:40 - SodalisO

Külföld vagy Magyarország? Hasonlítgatsz?! De miért ?!

130607140949-best-fish-and-chips-shops-story-top.jpg
 

Folytatom az előző írásomat. Érzékeltetni szeretném, hogy mennyire értelmetlen  hasonlítgatni a nyugatra távozott honfitársainknak, az új hazaként választott nyugati országokat Magyarországgal.

Az előző részben elemeztem a "kutyák nem ugatnak", a bolti "eladók nem kedvesek"és a közlekedésre vonatkozó általános véleményeket.

A mai részben az éttermi szokásokat,étkezést, majd a többi részben a hétköznapi embereket, családokat, gyereknevelést , vásárlást,  szórakozást, hivatalos ügyintézést veszem górcső alá.

Járjuk körbe először az éttermeket. / Megjegyzés: angliai és skóciai tapasztalatokból merítve általánosítok!/

full-english-breakfast-3130333.jpg

Nagyjából így nézett ki. Az adag ugyanekkora volt, a miénk kicsit égettebb szélekkel készült és mi kaptunk padlizsánkarikát is.

Fastfood, instant food. Ugye mindannyian ismerjük ezeket a szlogeneket.Nem meglepő módon tudunk is azonnal asszociálni azokra az ételekre, amiket ezek a szavak magukban foglalnak. Nos ez Angliára kiemelten jellemző Annál is inkább, hogy a britek maguk is azt mondják, hogy a tradicionális angol konyha majdnem teljesen kiveszőben van. Ha valaki szeretné kipróbálni a hagyományos angol ételeket, annak nagyon kell keresni és bizony csak elvétve talál olyan helyet, ahol fellelhetőek a régi, választékos és igényes angol ételek.A legnagyobb esélye talán a tradicionális reggelinek van, amit még sok pubban, étteremben kaphatunk.Nekem Edinburghban volt szerencsém kipróbálni  egy nem túl olcsó helyen a várhoz közel.. Ár-érték szempontjából felejthető volt. 4 személyre 1-1 kávéval,1 sörrel  160 font volt 2011-ben. A tartalom ? Sült kolbász, roston sült paradicsom, padlizsán, bacon, némi kis kupac bab.....természetesen majdnem minden égett ízű volt, a széle mindennek agyon grillezve, kissé kesernyés ízzel, a kolbász, ehetetlen, ízetlen, borsos, semmi kolbász élmény. Mindez még kellő toleranciával akár bele is fért volna, ellenben az, hogy éhen maradtunk, a hangulatunkat szegte. 

Tehát......ilyet otthon is kaphatsz bármikor, bárhol, és lehet olcsóbban.

További tipikus választékok képekben .

Ebből ettem több ezret délben ebédidőben addig, míg nem vettem pár edényt és kezdtem el főzni otthon.  pl./nagyon műanyag íz, ár : 2,60 GP=1100,-FT

021869.jpg

De ez is. MC=Olaj íz és más semmi. Feltétlen öntsd le valami szósszal! /ár: 2,90 GP-től változó=1300-1800 Ft/

article-2130690-013813410000044d-865_468x408.jpg

és egy tipikus esti kép..

article-0-0a7d4c11000005dc-309_468x462.jpg

mcs1.jpg

és az egyforma ízű, formatervezett szendvics reggel-délben-este , megkóstoltam mindet, semmi különbség nincs közöttük, ehetsz, halasat, csirkéset, bármilyet választasz mind ugyanolyan ízű /ár : 2,60-3,20 GP között=1100-1400 Ft/..Később, amikor már berendeztem magam "edényügyileg" és konyhacuccokból, áttértem a saját készítésű tartalmasabbra és ízesebbre. 

hirlevel_szendvicsek.jpg

és hozzá az elmaradhatatlan kommersz lötty

17111-starbucks-frozen-coffee.jpg

caffe_nero.jpg

Szóval......Ilyet itthon is kapsz  /ár: 1 single espresso Caffé Neroban:  1,35 GP=majdnem 600 FT:-)) /

Éttermek.

Sok van és jobbára az exotikus ízeket szeretőknek kedveznek.Thai, Indiai, Török, Indonéz, Kínai, Olasz. Ebből van  a legtöbb.  A kínai éttermeknél gyakran előfordul a szabad evés, ami azt jelenti, hogy 16-20 font között annyit eszel amennyi beléd fér. Annyiszor fogsz tiszta tányért és pakolod tele, amennyiszer csak akarod. A legtöbb esetben telt ház van, erre mondta XY pár hónappal megérkezése után /mert ő már mindent tudott és átlátott azonnal/, hogy megdöbbent micsoda "hagyománya" van az étteremben étkezésnek, és milyen sokan vannak mindig, "bezzeg nem úgy mint itthon"....Hát ja. 

Akkor elmondom szerintem, hogy megy ez. Az angolok rém lusták, megszokták, hogy mindent alájuk tesznek, adnak nekik annyi pénzt, hogy megtudjanak venni mindent, Szolgáltatást, árucikkeket stb. Tehát van pénzük, főzni lusták, enni imádnak /zabálni, lásd sok a kövér, elhízott nő/. Két verzió van. Hétköznap este fast food, instant food be a sütőbe, krumplipüré porból, dobozokból előre begyúrt, fűszerezett húsgolyók, félig vagy teljesen megsült mindenféle mártással szósszal leöntött hús, aprított zöldség, zacskóból, darabolt gyümölcs műanyag dobozból....ez a vacsi, vagy munka után összeszedik a családot, elmennek valamelyik étterembe, végigesznek mindent, alig bírnak felállni, hazamennek, kis Tv nézés után lefekvés.

tulsuly.jpg

Nekünk bevándorlóknak menőnek számító helyek a Nando's , Cosmo étteremlánc. Nem túl olcsók de a jobban keresők heti rendszerességgel talán megengedhetik maguknak.Főnököm szülinapját a Nando' ban ültük. Széles vigyorral, sugárzó arccal újságolta, hogy "naaaa , hova megyünk?? Hááát, a város legjobb helyére , ahol a csirke a legfantasztikusabb az egész világon"....Nos! Sima grillezett sült csirkeszárnyak. Nem akartam illúzióromboló lenni, ezért inkább hallgattam, miközben azt gondoltam , hogy azért mondtak ilyen hülyeséget, mert nem ettek még igazi finom falusi, kapirgálós csirkéből készült magyaros tepsis sültet. Fogggalmuk nincs mi a jó kaja. :-))A főnök fia morogva ette , ropogtatta a satnya, összesült szárnyacskákat, 5 féle szósszal leöntve . Az egyetlen igazán pozitív élményem a Cosmóban volt, a karácsonyi staff partin, ahol igazán finom, különleges és választékos volt a menüsor. Minden finom volt és elegendő. De fizettünk is fejenként 28 fontot. /10000,-Ft/ ..Ennyiért azért itthon is fejedelmi, első osztályú kaját kap 1 ember. 

Szóval nem úgy mint itthon. Ahol a hétvége szent és a családé, a pihenésé, az együttlété. Normális főtt ételt kap a család minden tagja, anyuka nem lusta, megcsinálja, mert mindenkinek jó, ha a hétközi iskolai vagy munkahelyi menü után finom, házias , tartalmas ételeket ehetnek.

Ráadásul minden héten ,egy sima magyar bevándorló a sok egyéb necces kiadása amellett nem fog  Cosmóba menni. Ahhoz nem havi 900-1200 fontot kell keresni. 

0d576c37f8ac4cf7bb0c92f843bc3562.jpg

Másik variáció a hétvégi shoppingolás, ami egész napos program, kezdődik reggel, beszivárognak a városba, családostul, apuka hajat vágat a barber shopban, anyu beül a Cafe Neroba a skacokkal, előtte a Greggsben vesznek pár olajjal átitatott omlós, pizzás szeletet, majd jöhet hozzá a a Latte Capuccinó, bármi, csak sok csoki legyen rászórva és  legyen lelocsolva valami ragadós édessel. Család ott eldagonyázik, hatalmas koszt hagyva maguk után elmennek a belvárosba, elköltenek pár száz fontot, 500 kis zacskó , reklámtáska, ügyeletes heti játékok beszerezve, lenyugodva, betérnek valamelyik étterembe, Végig eszik a menüsort...ott is kaja- pia leszórva, szétkenve...majd estére kelvén boldogságosan hazatérnek.

Tehát azt megállapítani, hogy micsoda éttermi kultúra van pl. Angliában  ...nos ezt kijelenteni barokkos túlzás, főleg egy olyan országban, ahol 2 kg zacskóban árulják a jégkockát, készen, mert annyira fárasztó lehet munka után állandóan töltögetni a kis műanyag tartót, vagy a jégkockacsináló nylon tasakot , vagy a hámozott , szeletelt retket, krumplit....mert ez mind borzasztó munka és kegyetlenül kimerítő . Szédületesen nevetséges.

images_4.jpg

Ahogy a sárga figyelmeztető műanyag háromszög, amit mindenhova letesznek. Vigyázat, csúszós, frissen feltörölve, vigyázat kis akadály, figyelem víz a padlón,kerüld ki....!!! A takarítónő elmegy , hoz egyet és leteszi 3 eldobott papírcetli mellé az áruházban. ?????? Egész délután kerülgeti a tömeg a 3 cetlit és a nagy sárga táblát. Nem lenne egyszerűbb lehajolni és felvenni ?? Nem! :-)))

Szóval.....nem jobb mint otthon!!!!!! Más minden,  mert más emberek, más szokások, más életritmus jön szembe velünk. Van akinek tetszik, van akinek meg nem. Minden vélemény csakis szubjektív lehet.

Teljesen értelmetlen hasonlítgatni bármit is. Két eltérő kultúra, múlt, jelen és jövő. Isten mentsen meg bennünket attól, hogy hasonlóak legyünk és éljünk úgy mint más nemzet fiai.

covers_309376.jpg

 

"– Mondja, micsoda maga?
Fess Feri ránézett, s egy pillanatig hallgatott. Akkor komolyan:
– Ember.
– Az mit jelent?
– Azt, amit mindenkinél: keresek és nem találok.
– Mit keres?
– Embert… De nem találok, csak fenevadakat…"

 

 

 

 

 

 

 

112 komment

Meseország

2015. május 25. 01:16 - rezsöatya

A River Wey mentén kerékpárral, Guildfordtól Wokingig

20150524_124901.jpg

Ismét vasárnap, ráadásul Pünkösd. Volt ugyan már jobb idő is a héten, de nem esik és hát mit várhatunk? Ez Anglia!

Ma Guildfordtól indultam és ahogy kiértem a városból, meseszép helyen találtam magam!

Madárcsicsergés kísért végig, egy-két kutyás, bringások és persze élet a vízen... hajók, jachtok, kajakosok, iskolások, felnőttek - akik nem a számítógép, vagy TV előtti punnyadást választották...

 

Hidak, virágok, vízimadarak... szerettem...!

Ezt mesélem el nektek:

20150524_123624.jpg

k1.jpg

k2.jpg

k3.jpg

k4.jpg

k5.jpg

k6.jpg

k7.jpg

kk1.jpg

kk2.jpg

kk3.jpg

 

 

Kicsit az erdő hangulatából:

 

 

 

És egy kis zene: 

 

12 komment
süti beállítások módosítása