Határonkívül

Határokon át, földön, vízen, levegőben

Elmaradt képriport a Guild Hall-ból

2017. augusztus 21. 12:06 - határonkivül

2017.május 4

 Az előzményekről itt kicsit részletesebben...

...és néhány kép a londoni Guild Hall-ból. Így ünnepeltünk...

7090.jpg

7351.jpg

7344.jpg

7116.jpg

7130.jpg

7358.jpg

7433.jpg

7618.jpg

7698.jpg

7506.jpg

7396.jpg

7591.jpg

7573.jpg

7560_1.jpg

7559.jpg

7549.jpg

18221857_1527106683966572_5954626358946596831_n.jpg

 

Szólj hozzá!

Az "okos" wc és egyéb furcsaságok Japánban. lll.rész

2017. augusztus 12. 00:33 - határonkivül

'Alice Csodaországban' japán módra és mondhatom "van új a nap alatt".

tokyometropolitangovernmentoffice.jpg

   A Tokyo Metropolitan Government Building 243 méter magas és 48 emeletes. A harmadik legmagasabb szerkezet Tokióban.Csütörtökre ennek a toronynak és a környékén lévő Shinjuku Chio Parknak  a meglátogatása volt a terv.

    Ez azonban csak pénteken történt meg. Mert az előzetes tervektől eltérően a csütörtököt ájulás szerűen végigaludtuk. Később tudtam meg, az okot, úgy hívják "jet lag".

/ Gyors időzóna átlépésnek is hívják, ..."Az időzónák közötti utazás során a test biológiai órája nem lesz szinkronban a célállomás helyi idejével, mivel a nappali világosság és az éjszakai sötétség váltakozása eltér attól, amihez hozzászokott: a test természetes ciklusa felborul, hiszen azok a ritmusok, amik az étkezés, alvás idejét, a hormonális szabályozást, a testhőmérséklet változását kontrollálják, többé nem felelnek meg a külső környezet stimulációjának, néha még egymásnak sem. Amennyiben az utazó személy szervezete nem tudja azonnal újraszabályozni ezeket a ritmusokat, jetlaget tapasztal meg.." copy from Wikipédia. /

  Vettünk egy gyors vacsorát a szálloda 25. emeletén lévő étteremben, majd a hosszú utazás és a temérdek élménytől bezsongva álomba zuhantunk. Egészen másnap /csütörtök/ délután fél hatig.

dsc_0014_1.jpg

Pont azon a helyen ültünk szemben az ablakkal,amiről egy képet már a szálloda prospektusában megcsodáltunk 

Itt:

manhattan-table-shinjuku-washington-hotel-2_masolata.jpg

/foto copy from: www.washingtonshinjukuhotel.jp /

..és ezzel a látvánnyal ültem szemben...hát mit mondjak..egyszerűen...bocsánat, de...konkrétan beszarás volt..

shinjuku-washington-hotel-main-building_restaurant_manhattan_night-view2.jpg

/foto copy from: www.washingtonshinjukuhotel.jp /

dsc_0015_1.jpg

Hétköznap este úgy tűnt egész csendes az éttermi élet egyes helyeken.

dsc_0016_1.jpg

A boros polc viszont teljesen tele volt szuper minőségű borokkal a világ minden részéről. Egyébként a bor az egyik legdrágább ital Japánban. A legegyszerűbb étteremben elfogyasztott pohár bor ára 500-600 yennél kezdődött. /1000 yen=2500 ft/ 

   Miután megérkezésünk után holtfáradtan elfoglaltuk a szállodai szobát, ami  "semi" duble room volt normál helyett. Konkrétan ez azt jelentette, hogy megmozdulni sem volt helyünk. Volt egy szuper, kényelmes, hatalmas 2 személyes ágy, tv, légkondi, kis hűtő, hajszárító, külön wc és fürdőszoba profin felszerelve. Lepakoltuk a nagy bőröndöket, kézitáskákat és röhögve konstatáltuk, hogy ha egyikőnk szeretne valamit csinálni a szobában a másikunknak az ágyon kell dagonyázni addig, mert talpalatnyi hely nincs.

...a szobánk....a képen jóval nagyobbnak tűnik mint a valóságban volt

guest-room_standard-double-1024x614.jpg

A foglalásban normál, dupla szobát foglaltunk a BA-től, meg is kaptuk a visszaigazolást és a fényképet .Ez a szoba viszont nem a mi európai méreteinkhez készült, ellenben a matchbox méretű japán szállóvendégeknek pont passzolhatott . Írtunk is rögtön egy e-mailt a BA kapcsolattartójának kissé durcás hangvétellel .Azután gyors környezettanulmányt csináltunk.

A fürdőszobánk és...a tapsviharral fogadott Shiseido termékek , sampon, balzsam, testápoló, arcmosó . Gondoltam ez lehet maga a mennyország.

main-bathroom.jpg

 Az előzetes olvasmányaim alapján nálam kiemelten a budi volt hangsúlyosabb. Felfokozott kíváncsisággal vártam a valódi megtapasztalást.

Az utazási felkészülés során számtalan  fényképet láttam a japán "okos" wc-ről. Ijedten láttam, hogy nekem, az IT analfabétának a kettőnél több nyomógomb majd nagy kihívás lesz. Úgy is volt. A várt csúcstechnológia arcul csapott, természetesen. Millió, különböző funkció gomb az ülőkén körben,  minden kényes vagy kellemetlen szagra,szükségletre /hasmenés, hangos pukizás, szelesebb produkciók/ , hanghatásra ott volt a megfelelő megoldás . Volt ahol lehetett választani a különböző zenei műfajokból is. Választható volt a víz hőfoka és a vízsugár erőssége is alvázmosás esetére. Az ülőke hőfoka is állítható volt.  A videón és a következő képeken láthattok néhányat az egyszerűbb fajtákból, amikkel volt szerencsém személyesen  is találkozni.

dsc_0031.JPG

...ennél a klotyónál például végignyomkodtam minden gombot, az összes kombinációban, majd meghúzgáltam, tologattam minden kiálló kart...semmi.:-))  Egyetlen egyet hagytam ki, így utólag elég szembetűnőnek mondható. Az ülőke háta mögött, balról egy 8 cm hosszúságú krómosan fényes kis kar. Na az volt az amit kerestem és persze nem találtam meg....Egyáltalán nem lepődtem meg ! 

img_3973.jpg

japanese-toilet.jpg

Egy szó mint száz, klotyóra mindig nagy izgalommal mentem. Mit mondjak, tényleg tetszett, az utolsó napokra egész belejöttem a gombnyomogatásba.

/ Igazán nagy dolgokat sajnos nem tudtam kipróbálni, mert valahogy a cucc "megszorult" bennem. Az Isten se tudja miért, de igazzá vált a mondás, hogy egy zabszemet se lehetett ......khm, szóval értitek...nem részletezem! Viszont az első este amint hazaértünk Angliába, minden szerencsésen megoldódott. / 

     Ott tartottam az elején, hogy megyünk a Tokió Közigazgatási Toronyházba.Néhány érdekes tudnivaló a Wikipédiáról.

 "A Tokiói Közigazgatási Torony (東京都庁舎 [Tōkyō-to Chōsha]) egy 242,9 méter magas torony Tokió Shinjuku nevű kerületében. Ez az épület szabályozza nemcsak a 23 kerületből álló központ, hanem a Tokió egészét alkotó városok és falvak közigazgatását. A torony nem egy épület, hanem három részre osztható: A legmagasabb és legkiemelkedőbb a 48 emeletből álló főépület. A torony két részre szakad a 33. szinten. 3 szint a föld alatt van. Az épület alakja egy mikrochipre emlékeztet, ezzel hódolva az iparágnak, amely Japánt világgazdasági hatalommá tette.[1]

A másik két épület a 8 emeletből álló "Tokyo Metropolitan Assembly Building" (egy emelet a föld alatt van) és a 37 szinttel rendelkező (három a föld alatt) "Tokyo Metropolitan Main Building".

A toronyban a 45. emeleten található a kilátó, amely ingyenes és tartalmaz ajándéküzleteket, kávézókat."

   Hát elindultunk, bóklászgattunk, kattintgattunk...mondhatnám, hogy szép, nyugalmas, nagyon zöld, gyönyörűen megmunkált, tökéletesen karbantartott, gondozott park...zöld sziget a nagyváros kellős közepén........de valami iszonyatos hangzavarban sétáltunk....gőzöm nem volt mi ad ki ilyen hangot és mennyien vannak...Eldöntöttem, valószínűleg csak a 'japán levelibéka lehet' ilyen ricsajos. /Nem tudom van-e ilyen, majd utána nézek/

dsc_0149_1.jpg

dsc_0150_1.jpg

dsc_0164_1.jpg

   De előtte még nézzünk körbe a Shinjuku Chio Parkban. A sok ezer park egyike Shinjukuban, ami közvetlen a toronyház mellett van . Érdemes volt ezt az útirányt választani.

dsc_0153_1.jpg

dsc_0157_1.jpg

dsc_0159_1.jpg

dsc_0170_1.jpg

dsc_0174_1.jpg

Mikor elhagytuk a park területét már közel voltunk a toronyházhoz. Hihetetlen mérnöki pontossággal volt megtervezve az odavezető út is, mint minden egyéb. 

dsc_0141_aa.jpg

dsc_0143_a.jpg

dsc_0144_a.jpg

dsc_0146_as.jpg

dsc_0180_a.jpg

aaaa.jpg

dsc_0131_aa.jpg

dsc_0132_aa.jpg

Ők már erre is készülnek.

dsc_0130_aa.jpg

dsc_0133_aa.jpg

dsc_0134_aa.jpg

dsc_0136_a.jpg

dsc_0137_a.jpg

dsc_0138_aa.jpg

dsc_0140_aa.jpg

Betondzsungel ? Nem kérdés. Az. 'Kis' alapterületre felfelé építkezve, kihasználva maximálisan minden négyzet centimétert.

dsc_0144_a.jpg

dsc_0182_aa.jpg

dsc_0184_aa.jpg

A liftet és a turistákat kezelő személyzet.

dsc_0058_aa.jpg

Fentről pedig ezt láttuk

aaab.jpg

dsc_0054_bb.jpg

dsc_0187_aa.jpg

dsc_0189_a.jpg

dsc_0191_aa.jpg

dsc_0192_aa.jpg

dsc_0193_aa.jpg

dsc_0196_aa.jpg

dsc_0199_aa.jpg

Lenéztünk a parkra is..

Aztán pedig lentről felnézve

fixedw_large_4x.jpg

Utána pedig kicsit messzebbről visszapillantva ...hát ez..

tokyo_metropolitan_government_building_no1_2_tocho_5_october_2003.jpg

     A fellegekből visszatérve a földre , arra gondoltunk, hogy iszunk és eszünk valamit a parkban. Szerettünk volna leülni, kényelmesen hátradőlve elszopogatni valami jó hideg italt némi szusival lekísérve. Meleg volt , majdnem 30 fok, este 7 körül jártunk és a páratartalom a 80%-ot rugdosta. Izzadtunk, ragadtunk , lógott a nyelvünk mint a sivatagi kutyának. /Asszem olyan nincs is...mindegy /. Nem gondoltunk arra, hogy péntek este van, a japcsik kiszabadulnak a láncaikból és belevetik magukat a heves szórakozásba. A park persze megtelt mire odaértünk, brutális méretű kivetítő előtt ültek az emberek székeken, padokon, a földön, plédeken, szivacsokon, kiöltözve, egyen-fekete-fehérben, ki így, ki úgy, ettek, ittak, mulatoztak és várták az esti 'főfilmet'.Addig meg, aki csak tehette nyomkodta a telefonját 'fejlehajtva'. 

dsc_0087_1024x573.jpg

dsc_0085_1.jpg

És igen...a japánok, bárhol, bármikor, bármilyen pozícióban el tudnak aludni.....főleg ha be vannak rúgva mint az atom.dsc_0082.JPG

Egy kicsit rossz minőségű videóval búcsúzom mára.  Egy igazi péntek esti életkép.

Hamarosan folytatom.....

 

 

 

 

 

28 komment

Trükkös pálcika

2017. augusztus 05. 21:05 - határonkivül

A japán evőpálcika elég vicces tud lenni egy tudatlan európainak. Főleg nekem.

A képen már a gyakorlás 2. fázisában voltam. Ami azt jelentette,hogy képes voltam 2-3 szál tésztát 2 másodpercig megtartani.

Az evőpálcika egy pár egyforma hosszú és vékony rúd, amely jobbára Kelet-Ázsiában / Japánban, Kínában, Koreában / hagyományos evőeszköz a szilárd ételek fogyasztására.

Persze semmi csavar nincs benne, ha az ember fia-lánya odaszületik és már kisded korában művészi fokon tudja tömni magába vele a kaját. 

Nekem óriási kihívás volt. Ugyanis nagyon sok helyen , éttermekben, szusi bárokban nem gondolnak ránk kanalas-villás nemzetekre. Csak pálcika van kirakva a kajához.Lehet próbálkozni kérni "normál" evőeszközt, de sajnos nem nagyon tudnak angolul ,így aztán bele kell vágni az önképzésbe....és gyakorolni!

A tanácsom az, hogy először semmiképpen ne kérjetek, csúszkálós, kurva hosszú japán núdlit  /hosszú csőtészta/. Sikamlós mint az apja fasza, hosszú is, hiába próbálod a pálcára csavargatni, tekergetni, reménytelen, azonnal lesiklik róla...olyan mint egy gonosz nyálkás kígyó......Nem meeeeegy....

Japán barátunk látva rettenetes vergődésemet  /már az egész pólóm eleje narancssárga volt a a tányérba visszazuhanó tészta által rám csapódott szafttól/ barátságosan mosolyogva azt tanácsolta, próbáljam bekapni a tészta végét és utána nyugodtan szürcsöljem, szívjam befelé. Ez itt így szokás, semmi furi nincs benne.

Kérjetek ragadós rizst, vagy szusit, jó nagy darab halakkal..szóval lehetőleg jó nagy falatos kajákat. Azokat hosszas bűvészkedés után közé lehet szorítani és gyorsan bekapni. Érdemes a tányért is magasan a szátokhoz emelni...aztán ha nem megy, a végén jelentsd ki: Kapja be Japán! Fogd meg a kezeddel és told be az arcodba. Nem gáz, viszont a japánok jó hülyének fognak nézni.:-))

Az is biztos, hogy good fun! Próbáljátok ki feltétlen. Ha kellőképpen balfaszok vagytok, legalább annyit fogtok sírva röhögni mint mi.

11 komment
süti beállítások módosítása