Határonkívül

Határokon át, földön, vízen, levegőben

Gyermekhősök , akiktől kötelességünk tanulni.

2015. július 05. 14:06 - SodalisO

Meguntam a felnőttek világát. Gondolom, nem kell részleteznem az okokat.Hősöket akarok, akik gyerekből vannak.

malala-yousafzai-03.jpg

/fotó:Should.Know/

Nem friss hír. Mindenki olvashatta a hírekben,hogy 2014-ben a  Nobel-bélkedíjat megosztottan Malala Juszafzai és Kailás Szatjárti kapta.

Fussuk át a kisleány életének történetét, akit a saját tragédiája vezetett el a gyermekek jogaiért vívott, világot átölelő harcához.

 

"A legfiatalabb Nobel-békedíjas

Malala Juszafzai 1997. július 12-én született a pakisztáni Szvat-völgyben fekvő Mingora városában, pastu nemzetiségű, szunnita családban. Apja költő és tanító, aki mindvégig támogatta lánya kiállását a nők jogai mellett. A diáklány tizenegy évesen már nyilvánosan felszólalt az ellen, hogy a pakisztáni tartományban egyre nagyobb hatalomra szert tevő iszlám fundamentalista tálibok nem engedik, hogy a lányok tanulhassanak.

A Szvat-völgyet 2008-ban elfoglalták a tálibok és azonnal bezárták a lányiskolákat (a legtöbbnek még az épületét is felrobbantották), betiltották a zenét és a televíziót, sőt még azt is, hogy a nők egyedül menjenek vásárolni. Juszafzai dühében kampányolni kezdett a tálibok ellen, Gul Makar (Búzavirág) álnéven írott blogbejegyzései, amelyekben mindennapjait írta le a fundamentalisták uralma alatt, a BBC brit közszolgálati televízió honlapján is megjelentek.

malala-yousafzai.jpg

A Szvat-völgyet fél év után visszafoglalta a pakisztáni hadsereg, Juszafzairól dokumentumfilm készült, számos nyilatkozatot adott, megkapta a civileknek adható legmagasabb pakisztáni kitüntetést. A lány tisztában volt azzal, hogy kilétének nyilvánosságra kerülése után veszélybe került, mert egy fanatikus tálib vezető, Maulana Fazlullah mindent megtett, hogy elhallgattassa. A Facebookon fenyegető kommenteket kapott, az újságokban is figyelmeztették, hogy hagyjon fel "nyugati gondolkodást népszerűsítő tevékenységével", a lapokat pedig becsúsztatták az ajtaja alatt. Mivel ő nem fogadott szót, a tálibok végül úgy döntöttek, hogy "cselekedni" kell és gyilkosokat küldtek rá, noha a törzsi törvények tiltják nők megölését.

2012. október 9-én két merénylő állította meg a Juszafzait szállító iskolabuszt egy katonai ellenőrző pont közelében, és név szerint szólították a 15 éves lányt. Rémült társai ugyan azt mondták, hogy nincs a buszon, de a férfiak tudták, kit keresnek: célba vették, találat érte a fején, nyakán és vállán, a golyók két másik lányt is megsebesítettek.

20121009-malala-yousafzai-pakisztani-diaklany-aktivista-.jpg

/foto:worldpress/

Malala csodával határos módon életben maradt: helikopterrel szállították kórházba, ahol életmentő műtétet hajtottak végre rajta, kezelését Angliában fejezték be, ahol azóta is él. A merénylet után az amúgy is nemzeti hősnek számító kislányból nemzetközi példakép lett, akit Barack Obama amerikai elnöktől Ban Ki Mun ENSZ-főtitkárig támogatásukról biztosítottak a világ vezetői. A tálibok ugyanakkor bejelentették, hogy Malala továbbra is célpontjaik között szerepel, a díjakat pedig szerintük csak azért kapja, mert az iszlám ellen dolgozik.

Juszafzai 2013 februárjában jelent meg ismét a nyilvánosság előtt, és bejelentette: alapot hozott létre, amelynek célja, hogy minden lány, minden gyerek tanulhasson. Az alap először Pakisztánban épített iskolákat lányok számára. Malala júliusban, 16. születésnapján felszólalhatott az ENSZ-ben, megkapta az Amnesty International nemzetközi emberi jogi szervezet legrangosabb kitüntetését, "A lelkiismeret nagykövete" díjat, az Európai Parlament Szaharov-díját, amelyet a gondolatszabadság melletti fellépésért ítélnek oda minden évben és már tavaly is jelölték a Nobel-békedíjra."

/forrás::hír24/

malala-giggles.jpg

 

Végül egy rövid dokumentumfilm Malaláról.

A filmet a New York Times készítette.

 

A kislány életéről mozifilm is készül újra 2015-ben., Ez a legújabb, friss hír. A filmről már elkészült trailer.

 

Készült már film 2013-ban is. A címe : Egy lány a paradicsomból.

 

 

9 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://hataronkivul.blog.hu/api/trackback/id/tr217596854

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

rezsöatya 2015.07.05. 15:51:19

Az hogy valaki fiatal, attol meg lehet EMBER. Nem korfuggo, ki hogyan gondolkozik. Az egyik kedvenc filmem e temaban a Pay It Forward (A jovo kezdete). Alapfilm.

A masik:

youtu.be/WXMDjMnwOaA

Suvahe · http://suvahe.blog.hu/ 2015.07.05. 17:20:48

És még vannak a felnőtt testbe bújt gyerekhősök, akik borzalmas körülményekből mesét kovácsolnak a hamar felnőtté érett gyerekek számára:

1997. Az élet szép.

"A történet 1939-ben, Toszkánában indul, ahol Guido ügyetlen pincérként dolgozik nagybátyja védőszárnyai alatt. Beleszeret a szépséges Dorába, akinek évekig udvarol elképesztő ötletességgel. Miután összeházasodnak, Guido könyvesboltot nyit, és megszületik gyermekük, Giosuè. Mikor a fasiszták Olaszországban hatalomra jutnak, sorsuk nehézzé válik, innentől kezdve sok erkölcstelenséggel kell szembenézniük. A körülményeket Guido humorával igyekszik elviselhetőbbé tenni. Mikor apát és fiát deportálják, Dora önként utánuk indul. A táborban Guido, hogy kisfia lelkét megvédje a háború és a halál borzalmaitól, kínjában kitalálja, hogy az egész csak jól megszervezett játék, melynek győztese nyer egy tankot. Guido végül eléri célját, a fia megmenekül, és a film végén újra találkozhat anyjával."

"...to turn the hard truth into a simple game..."

"Life is Beautiful was shown at the 1998 Cannes Film Festival, and went on to win the Grand Prix.[4] At the 71st Academy Awards, the film won awards for Best Music, Original Dramatic Score, and Best Foreign Language Film, with Benigni winning Best Actor for his role. The film also received Academy Award nominations for Directing, Film Editing, Best Original Screenplay, and Best Picture."

www.youtube.com/watch?v=16RZHqCIy9M

rezsöatya 2015.07.05. 17:34:06

@Suvahe: hat ez a masik! Ennyire szepen megirt, felemelo tortenetet! Barmikor szivesen ujranezem ezt is!

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2015.07.05. 18:14:22

@Suvahe: Gyönyörű a film, az egyik nagy kedvenc. És igen, a történet mondanivalója döbbenetes, a szörnyű helyzet generálta mesevilágot....annyira paradox....két egymáshoz köszönőviszonyban nem lévő dolog,-a háború, a koncentrációs tábor <> mesevilág.......huh

A nagy kékség · https://anagykekseg.wordpress.com/ 2015.07.06. 06:20:56

Na, akkor gyorsan megírom, hogy mi ezzel a bajom.

Tíz családból legalább nyolc működésképtelen. A problémát a gyökereknél kell keresni. Frusztrált felnőttek keresnek maguknak társat, akit elnyomhatnak. Nem sokkal később "gyümölcsözni" kezd a kapcsolat, azaz gyermek születik, akit a kedves szülők nem hajlandóak tisztességesen felnevelni. Nem is tudnák, hiszen alapból alkalmatlanok a szülői feladatok ellátására.

A gyerek az egész időszakot végigszenvedi; muszáj elviselnie, hogy ő csak egy bábu a felnőttek aljas játékában. A stressz a mindennapok részévé válik, a gyerek megtanulni félni.

(Nagyjából el lehet képzelni, hogy az ilyen gyerekből milyen felnőtt válik.)

Ezt a jelenséget én családon belüli erőszaknak hívom, még akkor is, ha az erőszak ez esetben nem fizikai, hanem lelki. A legtöbb szülő (pont az alkalmatlanság miatt) lelkileg zsarolja a gyermekét. Ez az egyetlen eszköz, amit sikeresen tudnak alkalmazni, hiszen soha nem tanulták meg, hogy a gyereket nem idomítani, hanem szeretni kell.

Ha ezek után fogsz egy hétköznapi, átlagos, fehér bőrű kisfiút mondjuk Kalocsáról (most ez a város jutott eszembe), és a kezébe nyomsz egy táblát, amelyen ez áll: ERŐSEBB VAGYOK A FÉLELEMNÉL, a kutya sem fog odafigyelni rá, nemhogy békedíjakat osztogassanak neki, pedig annak a gyereknek a sorsa legalább olyan tragikus, mint a bejegyzésedben említett kislányé, csak egy kicsit másképp.

A nagy kékség · https://anagykekseg.wordpress.com/ 2015.07.06. 06:23:15

@Megnevelő Ember: A "gyerek megtanulni félni" természetesen csak elütés. Azért még egy kicsit beszélni magyar.

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2015.07.06. 10:34:04

@Megnevelő Ember: Igen. Az igazság ott van valahol. Középen!

Saját életemből merítve annyit tudok hozzátenni, hogy miután nagy családban nőttem fel gyerekügyben nagyon szenzitívvé váltam. Időközben még nagyobbra duzzadt családomban nagyon sok a gyerek. remek, kiváló, kivételes darabok. Önteltség nélkül mondhatom, értékes tagjai lesznek ennek a kis országnak. Erre büszkék is vagyunk. Mert MI neveltük őket ilyenné.

A gyerek megérkezéséről mi , felnőttek döntünk. Nem ők akarnak megszületni. Tehát a MI felelősségünk valóban, ahogy te is írod, milyenné válik, mit adunk át neki, milyen lesz a kis élete.
Azt gondolom, hogy kutya kötelességünk alárendelni magunkat a feladatnak és megtenni mindent annak érdekében, hogy egészséges, boldog és tartalmas életük legyen. Csak így válhatnak teljes értékű, egészségesen szocializálódó felnőtté.
Az, hogy adott családban, adott országban és kultúrában ez nem így történik, nagyon sajnálatos.
Azok a szülők pedig, akiknek a családjában szenvedő és boldogtalan gyermekek vannak, nos azok megbuktak a legnagyobb vizsgán.....
Te int megnevelő, tudod, hogy az egyetlen út, ha hangot adunk és tükröt tartunk a világ elé.

A nagy kékség · https://anagykekseg.wordpress.com/ 2015.07.06. 12:07:34

@NagyságosSodalisO [eng]: Én csak azt akartam mondani, hogy az én értékrendem szerint a Újpesten/Nagykanizsán/Szombathelyen élő (szenvedő) Szabó László vagy Kovács Tímea lovagi érdemrend és békedíj nélkül is pont ugyanolyan áldozat és hős, mint a tálibok által terrorban tartott gyermekek.

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2015.07.06. 12:21:22

@Megnevelő Ember: természetesen abszolút egyetértek veled. Így van. Minden szenvedő gyerek egy nagy HŐS. Ez nem lehet kérdés.
Csak én már átléptem s továbbmentem....:-(
Miattunk szenvednek a gyerekek, a gonosz és buta felnőttektől.
süti beállítások módosítása