Határonkívül

Határokon át, földön, vízen, levegőben

(Nagyon) Szubjektív Szociológiai Beszámoló Indiáról

2015. április 07. 13:39 - határonkivül

TóthDávidtól kaptuk ezt a kellemes írást. Nézzük mit tapasztalt a távoli Indiában. A képeket külön köszönjük neki.

india-elex-fact-box-pic-data.jpg

                                                                  Welcome to India

Következzen egy kicsit részletesebb leírása, hogy milyen emberekkel találkoztam Indiában. Természetesen ezek a leírások nagyon szubjektívek és csúnya módon általánosítóak. Összességében nagyon sajnáltam, hogy Angliában (az egyetemen) szerettem az indiaiakat, míg Indiában ez az érzés feléjük nagyon gyorsan és nagyon meredeken lehanyatlott.

 

A végére azért próbáltam egy-két számadatot is gyűjteni, hogy valami konkrétat is lássunk. Politikai elemzésbe nem mennék bele, mert nem is tudok annál sokkal többet, hogy egy tényleges demokráciáról van szó (ahol persze egy ember általi többszöri szavazás előfordulhat személyes beszámoló alapján, de hát hol nem csúszik hiba a rendszerbe?), ahol alapvetően a társadalmi konvenciókon kívül nincsenek jelentős törvényi szabadságjog-korlátozások.
Tényleges szabadság van és tényleges kapitalizmus. "Mindenki annyit ér amennyije van", vagyis abból él, amit magának összedolgozik, legyen az fehéren vagy feketén. Látszólag az állam nem túl szociális.

 lagzis.jpg

 Násznép egy állítólagos alsó középosztálybeli esküvőn ... bár nem értek hozzá, a szári alapján kicsit jobb módúaknak ítélném a képen látható hölgyeket

 

Viszont van fejlődés, de erről majd a végén egy kicsit. Még annyit, hogy általában nehéz ruházat alapján belőni valaki vagyoni helyzetét, persze mondjuk a gazdagabb nőkön például látszik, hogy azért komolyabb szárit hordanak, de inkább az autó márkája a döntő (és felső kategóriásokból van bőven - főleg a luxusabbnak számító bevásárlóközpontok bejáratánál, ahol a tulaj kiszáll, a bevásárlóközpont sofőre pedig elviszi a parkolóba, és majd a vásárlás végén előálljon).

 masodik_vendeghaz.jpg

A "lakótelep" ahol én laktam (már a második vendégházban). Ez jól néz ki

kis_szemet.jpg

Ez meg nem néz ki jól....

 varanasiban.jpg

Varanasiban az utcán ... bizalomgerjesztő, nem?

 zongoras.jpg

A fenti kép szöges ellentéte ... élő zongoraszó ... ez már olyan luxus volt, hogy én is rosszul éreztem magam

 

Haladjunk tehát sorban.

 

 

 1, A barátok


Nagy szerencsém volt, hogy egy, az angliai egyetemen megismert indiai barátnőm felajánlotta, hogy segít mindenben az odaérkezésemkor. És tényleg sokat segített, pl. összeszedett a reptéren, próbált segíteni szállást keresni, adott metrókártyát, SIM kártyát, első nap elkísért és összeszedett az irodában, és később is ha bármi kérdésem vagy gondom volt, mindig rendelkezésemre állt.
Tényleg nagyra értékelem a segítségét, azt azért meg kell jegyeznem, örök fikázóként, hogy összességében azért elég megbízhatatlanok, tervezni nagyon nehéz velük, ami inkább ugye a déli jellegű "lazaságukból" adódhat.
Nyilván társadalmilag a (felső)középosztályba tartozik, hiszen megengedhette magának az Angliában való tanulást, hasonlóan egy szintén másik, Leedsben megismert indiai haverom, akinek az apja vállalkozó, az anyja házi asszony és van cselédjük.

 

2, A barátok szülei


Nagyon intelligens, oktatott emberek. Viszonylag érdeklődőek (de muszáj is annak lenniük, tekintve, hogy én voltam az egyetlen vendég).
Ennek ellenére, azért elég hagyománytartóak is. A barátnőm apja megkövetelte a lány fiúbarátjától, hogy a szokásoknak megfelelően köszöntse (és fejezze ki tiszteletét iránta ... vagyis nem csak egy "hello" volt ... ez valahogy úgy nézett ki, hogy a srác a kezével megérintette a leendő após mindkét lábfejét egymás után, aztán meg valami keresztféleséget vetett).
A lány és a fiú nem fogták egymás kezét sem a lány, sem a fiú szülei előtt. Este a lány apjától fél óra kimenőt kaptunk mindhárman, hogy megnézhessük a tűzi játékot (diwali volt). Olyanról persze álmodni se merjen senki, hogy a fiú vagy a lány a másiknál alszik.
Végül is meglepő, hogy én a lány családjánál aludhattam fiú létemre :D
A lány anyukája pedig még konzervatívabb volt, megtartotta a vallási szertartását a tűzi játék előtt a kis házi szentély sarkában. Angolul egyébként nem beszélt.

esti_varos_diwalikor.jpg

Kivilágítás Diwali alkalmából egy jobb-módú környéken

 

2, Az első landlord

Az első, ideiglenes szállásom végül is kellemes meglepetés volt, legalábbis elsőre (ahhoz képest, hogy mire számítottam). Nagyon kedves, intelligens landlord, folyamatosan ajánlgatta a segítségét stb.
Persze ő is ensz-es volt, vagy akármi, 500 nyelvet beszél, kanadai, angol és még ki tudja milyen állampolgár ... na itt már kezdett gyanús lenni, hogy nem biztos, hogy minden szót készpénznek kell venni (de az is lehet, hogy igazat mondott).

vendeghaz.jpg

Az első vendégház, ahol laktam

Mindenesetre persze az interneten írt ár 150%-át kellett volna fizetnem a fürdőszobás szobáért, és amikor jeleztem, hogy nem erről volt szó, akkor kezdett el mérséklődni az ár kb. 130-140%-ra. Persze ezt nem fogadtam el és a kiköltözés mellett döntöttem, így az addig eltöltött 3 nap felára is rögtön megugrott ... de mindegy, így jártam.
De a végén még hozzátette, hogy akármikor hívhatom ha segítségre lenne szükségem. Szerencsére nem kellett hívnom.

 

3, A második landlord


Vagyis a szolgája (értsd: ügyeletes az úgynevezett vendégházban), mert hogy magával a landlorddal sokáig nem is találkoztam, csak az egyik rokonával, akivel megegyeztünk a "kedvezményes" árban (azért mégis olcsóbb volt, mint az első és még jobb hely is).
A kis szolga nem volt kifejezetten barátságos és angolul sem beszélt túl jól. Egy idő után azért megszokta, bár látszólag sosem örült, amikor valami munkát, vagyis kellemetlenséget okoztam neki és cselekednie kellett (pl. kiesett a törölköző tartó a falból és vissza kellett szerelnie, borravalóért sokszor megkértem, hogy hozzon ezt-azt a közeli trafikból, stb.).

 masodik.jpg

A második vendégházam (a bevezetőben volt kép a környékről)

Persze cigit a "lakótelep" kapujában álló biztonsági őr részére bátran kért (igaz, szerencsére nem sokszor). Sőt, szerintem lopta is a cigit néha-néha, de ezt nem nagyon tudnám bizonyítani, és szembesítéskor amúgy is még jobban elfelejt angolul (egyszer egy bontatlan dobozt hagytam az asztalon, és mire visszaértem pár nappal később, nem volt ott ... szembesítéskor nem értette mit akarok, bejött a szobába, lehajolt benézni az asztal alá ... és hopp, hirtelen ott termett a cigi ... kicsit fura szerintem, mert én nem láttam a dobozt az asztal alatt ... és amúgy is, fújt volna a szél a szobában vagy magától repült volna a cigi az asztal alá?!).

Na mindegy, ezért általában a cigit és a pénzt elrejtettem (sőt, az összes pénzemet inkább néha furikáztam magammal mindenhova); ha pedig a laptopot vagy a fényképezőt akarta volna meglovasítani, az túl feltűnő lett volna, úgyhogy azzal nem is próbálkozott szerencsére.

4, A kiszolgáló személyzet


Ezalatt értek minden kiszolgáló egységet, étteremtől a szállodáig, valamint az indiai alkalmazottakat az irodánkban.
Ők minden esetben nagyon illedelmesek és szolgálatra készek, ami azért lehet, mert 1, ez a munkájuk; 2, ha panasz érkezik rájuk a külföldiek felől, azonnal találnának a helyükre mást.

penztaros.jpg

Pénztáros az egyik szupermarketben

Az irodában különösen volt egy-két nagyon kedves személyzeti tag, akikre illett az eredeti elvárásom az indiaiak felé. Sajnos viszont ez volt a kisebbség.
Még érdekességképpen, hogy ne csak szubjektív része legyen a dolognak: a villanyszerelő srác (egyetemista vagy friss diplomás) kb. havonta 60 000Ft-ot keresett az irodánkban. (Én nekem csak a havi szállásdíjam volt 96 000Ft csak összehasonlításképpen).
5, Az edzőtermi emberek
Összességében normálisok, kulturáltabbak mint az utca népe, hiszen ez már egy erős közép, felső és oktatott réteg volt. Nem voltak azonban kifejezetten barátságosak (mint általában senki, egyébként).

edzo.jpg

Az edzőterem ...

edzo_utca.jpg

... a főút, ahol található volt

mellek.jpg

Egy oldalutca az előbbi főútról

metro.jpg

És az edzőteremhez "közel" lévő metrómegálló

Első alkalommal 2 srác meg egy lány eldobott a metróig, ahol le is alkudtak nekem egy tuktukot, szóval rendesek voltak. A vicces történet inkább a köztünk lezajló párbeszéd, aminek a következő a lényege:
- ha 25 évesen még nem vagy házas, akkor defekt van a fejedben (legalábbis régebben ez volt az általános hozzáállás, mondták ők ... vajon hogy fiatal létükre ők is úgy gondolták-e, vagy csak kamuztak a nagy modernségükről, azt nem tudom)
- az elrendezett házasságról szóló kérdésemre szintén magas szintű modernségről próbáltak tanúbizonyságot tenni, azt állítva, hogy manapság és főleg a városokban már nem annyira jellemző az elrendezett házasság.
Erről sajnos nem nagyon lehet statisztikát készíteni szerintem, de az tény, hogy egyre többen házasodnak szerelemből. Ennek ellenére, nem reprezentatív felmérésem szerint még mindig többségben vannak az elrendezett házasságok.


6, A partyarcok


A liberálisabb (oktatottabb és gazdagabb) fiatalok azért isznak már alkoholt. És elég hamar be is rúgnak, amivel legalább olcsón megússzák a bulit, mert a bárok egyébként nem túl olcsóak (amit mondjuk megengedhetnek maguknak). A nagy buli éjfél körül véget is ér, mert törvényileg éjfélkor vagy legkésőbb 1-kor be kell zárniuk ezeknek a helyeknek (ez alól csak néhány külön engedéllyel működő klub kivétel - ilyenben nem voltam).

bar.jpg

Szórakozóhely egy luxusszállodában, valószínűleg közép vagy felső osztálybeli vendégekkel

 

Egyébként a "korai" zárással nincs gond szerintem, teljesen emberi idő. Viszont vicces látni, ahogy a részeg fiatalok este 10-11 körül bukdácsolnak kifelé a szórakozónegyedből.
Azonkívül, hogy elég alacsony az alkoholtűrő képességük (magyarul hamar berúgnak), ők már beillenének egy európai kultúrkörbe, ilyen szempontból legalábbis. Kicsit vicces látni a nagy alkohol ellenes társadalom tagjait ilyen "keményen" partyzni, kiöltözve full sminkben, rendesen, nyugati zenére ugra-bugrálva (de azért egy-egy bollywoodi party szám is fel szokott csendülni természetesen).

disco.jpg

Buli egy bárban a sok külföldit elszállásoló gazdag elővárosban

De általánosítok, bocsánat ... és ez amúgy is az ellentétek országa. Belefér.
Egy házi buliban is jártam,a hol hasonló jellegű emberek voltak, akik ittak, cigiztek, táncoltak (igaz többnyire indiai, de party zenére, nem népzenére) - a házi gazda szülei előtt! És mielőtt ideértünk, egy másik házban iszogattunk, ami olyan volt, hogy mi is irigyelhetjük.

party.jpg

Házibuli

A szülők előtt ivás és dohányzás vs. "nem fogjuk egymás kezét" effektus között érzek egy nem szerény különbséget!
A Nehru egyetem campusán is jártam, ott ugyan nem partyn és nem is láttam semmi partyra utaló jelet ... a campuson amúgy sem lehet alkoholt kapni (amúgy mindenféle bolt és étterem/menza van ott). Ha jól emlékszem, nem koedukáltak a kollégiumok egyébként.
Egy másik campuson jártam valami este 7-zől este 10-ig tartó bulin, ahol természetesen alkohol nem volt (erről részletek a blogomon: https://davidaroundtheworld.wordpress.com/2015/02/22/rock-your-body/)

 

7, A rendőr


A sikátorokban könnyen eltévedhet az ember. Ilyenkor talán a legjobb megoldás, hogy az ember a sarkon álldogáló rendőrtől kérjen irányba igazítást.

menekulj.jpg

Én - ott középen ... menekülés a Gangesz folyópartjáról ...  az épületek mögötti sikátorokon át (vagyis ki)

Ha persze a rendőr tudna/hajlandó lenne megszólalni angolul és segíteni. De nem volt. Legalábbis annál az egy alkalomnál, amikor szükségünk lett volna rá a legszentebb hely (Varanasi) valamelyik undorító, koszos, büdös sikátorában.
Szerencsére többet nem kellett rendőr közelébe mennünk. Általában nem zaklatják a külföldieket, legalábbis a saját tapasztalatom alapján (mondjuk engem szerencsére az erről híres (?) Oroszországban sem vegzáltak egyszer sem).


8, A tuktuk vezető


Az egyik legrosszabb. Általában nagyon keveset beszél angolul, többek között mert valami faluból származik. Gátlástalanul és pofátlanul átver.
Az embernek támad némi rossz érzése, amikor egy tucat tuktukoshoz kell odamennie alkudozni. Legalábbis én nagyon nem szerettem.

pisil.jpg

Egy kis WC szünet menetközben

Ha úgy tartja kedve, nem visz el (annak ellenére, hogy lehúzna, vagyis jól keresne rajtad). Elég veszélyesen is vezetnek, ami egyébként egy élmény, de elsőre kicsit halálfélelme lehet az embernek.

tuk.jpg

Szívesen alkudozol? Sok sikert (ha alkudtál is, még úgyis rosszul jártál)

Érdekesség, hogy ugyan az egész társadalom hozzáállása mondhatni érdekes az alkoholhoz (nem isznak sokat általában, nemzeti italboltok vannak, a metrón nem lehet szállítani), azért az önkábítást senki nem veti meg.
Erre a legjobb példa a tuktuk vezető, mert nagy többségük úgynevezett bételt vagy mit rág. Ez tulajdonképpen valami dohány meg még valami, amitől olyan vörös a köpetük, mintha vért köpnének. És ugye tudjuk, hogy köpködni nagyon szeretnek, szóval rögtön leellenőrizhető, hogy kábult-e a "sofőrünk". És sokan sokszor azok ... de azért haláleset szerencsére ritkán szokott lenni ennek ellenére is, legalábbis én nem tapasztaltam szerencsére.


9, Az utcagyerekek


És a leges legrosszabb. A hatalmas szegénység egyik legnyilvánvalóbb megnyilvánulása. Szerencsére azonban ezzel sem találkoztam sokat.
Egyszer volt az, hogy lógott rajtam 2-3 gyerek ... ami egyébként az egyik legfejlettebb, leggazdagabb és külföldiekkel tele lévő előváros egyik metrómegállójában volt.
Bár nagyon sajnáltam őket, az egyetlen dolog amit tehet az ember az a szó szerint lerázás (mint kézmosás utána a vizet) és a gyors léptekkel való haladás a célod felé (ebben az esetben a metrómegálló, oda nem jönnek be).

satortabor.jpg

Az iroda mellett lévő mini sátortábor ... ezek munkások ... és ezek a kisgyerekek nem jötek kéregetni

Sok metrómegálló kijáratánál vannak sajnos hajléktalanok és hajléktalan gyerekek, akik természetesen a két lábon járó pénztárcákra (értsd: külföldi - hiszen hozzájuk képest tényleg azok vagyunk, de nem a gazdag indiaiakhoz képest!) különösen ugranak. Továbbá még a közlekedési lámpáknál futhat beléjük az ember, és amint látják, hogy fehér vagy, nem tágítanak a tuktuk mellől, sőt, még próbálnak hozzád is érni, pl. nekem egyszer kivenni a kezemből egy pizzás dobozt. A rendesebb (1-2) tuktuk vezető elhajtja őket.
És hogy ezzel kapcsolatban mennyire tükrözte a valóságot a Gettómilliomos? Természetesen erről nem tudok tényekre hivatkozva nyilatkozni, de azt hiszem van megalapozottsága a filmnek.
Egyébként kevesebb kéregetőt, mint olyat látni az utcákon, mert mindenki csinál valamit, legalábbis látszólag (bár nagyon hatékonytalanul): söpröget, árul valamit, stb.)

muszlim.jpg

Folyamatos tevékenykedés van (ez egy muszlim negyed egyébként)

Közben pedig olyan gazdagság is létezik az országban, ami nekünk is elképzelhetetlen. Az ellentétek országa elnevezés nem egy üres közhely (és a világ segglyuka megnevezés sem, sajnos, legalábbis az én szempontrendszerem alapján).


De azt el kell ismernem, hogy a nagyon sok rossz mellett azért gyors ütemben fejlődik ország, aminek bizonyítékául vehetjük a hihetetlen sebességgel épülő hihetetlen hosszú metróvonalakat a fővárosban.
Egyszer eljöhet az idő, hogy az európaiak akarnak majd Indiába költözni? Lehet ... bár szeretném ha Európa nem süllyedne olyan szintre (természetesen az általános jólétet nem sajnálom, sőt kívánom minden indiai és más ember számára is).


Végül álljon itt pár adat a Világbanktól, ami objektívebben mutatja az indiai helyzetet.

Statisztikai adatok Indiáról

India demográfiai profilja

A világon 6 ember közül egy Indiában él. India népessége Kína mögött a második, és várhatóan meg is haladja Kína népességét 2040-re, 1,5 milliárdos létszámmal. India 2000 elején érte el az 1 milliárdos népességet, ami csaknem háromszorosa az 1951-es, 361 milliós népességnek. India népsűrűsége a világon az egyik legmagasabb, 789 személy/négyzetmérföld, az amerikai népsűrűség tízszerese. India 25 államra és 7 uniós területre oszlik. 2000-ben Uttar Pradés (India legnagyobb állama), függetlenként a világ hatodik legnagyobb országa lett volna, 166,6 millió emberrel. 1998-ban a népesség 80 %-a vallotta magát hindunak, 14 % muszlimnak. A vallási kisebbségek között szikheket, keresztényeket, buddhistákat és dzsainákat tartanak számon. A kaszt, osztály és vallás gyakran okozott feszültséget a különböző közösségek között.

India nagyrészt agrárország. Az elmúlt néhány évtizedben az emberek fokozatosan városi területekre költöztek. A városi népesség a teljes népesség 19 %-a volt 1965-ben, ez 2000-re 28 %-ra emelkedett.

A népesség mérete és termékenység

Indiában 1921 óta növekszik a népesség, 2,5 %-os csúcsot ért el 1981-ben. 2000-ben a növekedés ütemét 1,8 %-ra becsülték, ami azt jelenti, hogy a népesség 39 év alatt megkétszereződhet. 2025-re Indiában több ember élhet, mint az egész fejlett világban, ideértve Japánt. A teljes termékenységi ráta az 1947-es 6-ról 3,3-ra csökkent 2000-ben. Várhatóan tovább csökken, 2020-ra egészen a szinten tartásig. Ennek fő oka az átlagos házasságkötési életkor emelkedése. 1961- ben az átlagos házasságkötési életkor a férfiaknál 26, a nőknél 16 év volt. 1993-ra ez 26,5 illetve 24,5- re emelkedett. Bár a növekedési ráták csökkennek, a népesség éves gyarapodása folytatódik. India minden évben több embert ad a világnak, mint bármely egyéb ország. A 70-es évek végén, amikor a növekedési ráta a legmagasabb volt, az éves növekedés átlagosan 13,7 milliót ért el. India kormánya a függetlenség óta hangsúlyozza a családtervezést, fogamzásgátlók használatával. 2000-ben a becslések azt mutatták, hogy a férjezett indiai nők 48 %-a használt valamilyen fogamzásgátló módszert; 43 % modern fogamzásgátló módszert. A valamilyen fogamzásgátló módszert használó párok közül a nők 67 %-át, a férfiak 9 %-át sterilizálták.

Egészség és halandóság

A betegségek jobb gyógykezelése alacsonyabb halálozási rátát eredményezett. A halálozási ráta/1000 ember az 1955-ös 26,6 %-ról 9 %-ra csökkent 2000-ben. Az elmúlt tíz évben a csecsemőhalandóság/ 1000 születés az 1989-es 96 %-ról 72 %-ra csökkent 2000-ben, ami megfelel a dél-közép-ázsiai 74 %- os átlagnak. A halálozási ráta 1955 óta tartó csökkenésének fő oka a nagy járványok megfékezése, különösen a sikeres malária eltörlési program a 70-es években, és a gyerekek átfogó oltási programja. Az anyák és gyerekek egészsége területén a kormányprogramok között szerepelnek: oltások DPT, himlő, tetanusz és más gyerekbetegségek ellen, nők, különösen terhes és szoptató anyák egészséggondozása. 1996 végére a terhes nők 78 %-át oltották be tetanusz, 89 %-át DPT, 90 %-át himlő és 81 %-át kanyaró ellen. Bár az oltások számos járvány csökkentéséhez járultak hozzá, a HIV/AIDS ellen nincs vakcina. Jelenleg világszerte 60 millió ember él együtt a HIV/AIDS vírussal. Ez a vírus egyre jobban terjed, különösen Indiában. Valamennyi ország közül Indiában él a legtöbb fertőzött személy, több, mint 8 millióan. Férfiak és nők egyaránt tovább élnek. 1965-ben a férfiak és nők életkilátásait 46 illetve 44 évre becsülték. Ezek a számok 60 illetve 61-re emelkedtek 2000-ben.

Népességi jellemzők

Indiában a népességi struktúra fiatal. Amerikában, 2000-ben a népesség 21 % volt 15 év alatti, 13 % 65 felett. Indiában a népesség 36 %-a 15 év alatti, és csak 4 % 65 felett. A nemzetközi migráció nem jelentős Indiában. Az 1947-es függetlenség óta főként Pakisztánból és Bangladesből történt bevándorlás. A kivándorlás nem volt elég nagy ahhoz, hogy demográfiailag jelentős legyen; bár aggódnak a nyugati „brain drain" miatt. A 80-as évek elején a legtöbb kivándorlót, különösen gazdasági értelemben, a Közel-Kelet vette fel.

Népesedéspolitika

India kormánya a jelenlegi népesedési helyzetet rendkívül komolynak tekinti, különösen a szegénység enyhítését illetően. Kísérletet tettek arra, hogy a népesedéspolitikát és az általános fejlesztési terveket integrálják az ötéves tervekbe, amelyeket 1951-ben kezdtek el. Az egymást követő tervek szélesítik a programokat, hogy átfogó anya- és gyerekegészség gondozást biztosítsanak. Népszámlálás tíz évenként, 1881 óta folyik rendszeresen. 1976-ban, a negyedik ötéves terv (1972-77) során Szandzsaj Gandhi, a miniszterelnök fia kísérletet tett a kényszerű sterilizálással. A kényszerű sterilizálások végül megbuktatták a kormányt. A következő kormány hangsúlyozta a családtervezés önkéntes jellegét, annak beépítését az általános anya- gyerekegészség gondozás és táplálkozás programokba. A hetedik ötéves terv (1987-1992) arra törekedett, hogy szinten tartó termékenységet érjenek el 2000-re. A nyolcadik ötéves terv (1992-97) több program megvalósítását kezdeményezte, köztük a gyerek túlélés és biztonságos anyaság programokat 1992-ben. Erőfeszítések történtek, hogy biztosítsák a nők szülés előtti, alatti és utáni gondozását. 1996-ban azt a célt tűzték ki, hogy 2000-re felszámolják a himlőt. A kilencedik ötéves terv (1997-2002) céljai: a népesség növekedésének megfékezése, valamint a gazdasági fejlődés felgyorsítása. További célok a megfelelő termelékeny foglalkoztatás, a szegénység felszámolása, a környezeti fenntarthatóság biztosítása, a nők mint aktív szereplők bevonása a társadalmi-gazdasági változásokba és fejlődésbe.

Társadalmi-gazdasági jellemzők

1987 óta az egy főre eső jövedelem 23 %-al emelkedett, 300 $-ról 370-re. 1951-től 1981-ig a bruttó nemzeti termék évente elég állandó, 3,5 %-os szinten növekedett, 1980-87 között elérte a 4,6 %-ot. 1997-ben a GDP reálnövekedési rátát 5 %-ra becsülték. 1996-ban még mindig a mezőgazdaság adta a GDP 30 %-át, az ipar és a szolgáltatások 28 illetve 42 %-a mellett. 1995-ben a 390 millió munkás 67 %-a dolgozott a mezőgazdaságban, 18 % a szolgáltatásokban, és 15 % az iparban. A jövedelmi egyenlőtlenség magas. A népesség 35 %-a élt a szegénységi határ alatt 1994-ben. A 350-400 millió, szegénységi határ alatt élő vidéken él. Ugyanakkor Indiában van a világ legnagyobb középosztálya (300 millió), amely 1947-ben még szinte nem létezett. A fogamzásgátlók kevéssé elterjedt használatát azzal indokolják, hogy sok nő nem tud írni-olvasni. 1981-ben a vidéki indiai nőknek csak 18 %-a tudott írni és olvasni. Csaknem 15 évvel később ez a szám 37,7 %-ra emelkedett, 1995-ben. Mindkét nem esetében magasabbak a számok a városi térségekben. Pl. Keralában, India leginkább urbanizált és gazdaságilag legfejlettebb államában a férfiak 93 %a, a nők 86 %-a volt írástudó 1991-ben. Sokkal több férfi olvas és ír, városokban és vidéken egyaránt. 2000-ben a férfiaknál ez a mutató 65 % volt, csaknem kétszer annyi, mint a nőknél. A kormány hosszútávú célkitűzése az általános elemi oktatás minden gyermek számára, 14 éves korig.

 

Szép napot nektek

 

 

 

 

 

 

 

24 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://hataronkivul.blog.hu/api/trackback/id/tr507346688

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2015.04.07. 14:22:11

Jáááj, ez kell nekem. Mert imádom Indiát! Fotelból! Főleg Dávid prezentációjában! hozok cigit meg kávét . Pááá!
Hagyjatok most! :-DDD

rezsöatya 2015.04.07. 15:12:50

Na, ez a kemeny, nem a (Rolling) Stones...!

Legjobban az "oktatott" jelzo tetszik! Mindent elmond...! :-)

2015.04.07. 15:35:42

Ezt majd elolvasom még egyszer csak kiröhögöm magam DD

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2015.04.07. 15:45:40

És máris van ezer kérdésem...elnézést! :-D

De pl. Dávid :
1. Mi a helyzet a levegőben röpködő életveszélyt okozó egyedekről, mint pl. LÉGY, SZÚNYOG, BOGARAK,CSÓTÁNY, /egér, patkány, sovány tehén van rengeteg azt tudom/, és van-e szúnyogháló? Vagy Szuku pl.?
2. Voltál Delhi másik oldalán is? Újdelhi a főváros ugye, gondolom a tőke és a fejlesztés is jobbára oda centralizálódik. Mit lehet tudni a másik oldalról ? Az maga a pokol?
3. Volt valami nagyon veszélyes szitud, amikor a don't fos nem működött csak a szerencse ?
4. Egyáltalán te hogy kerültél ki Indiába, milyen előtanulmányokat folytattál és hol, pontokba szednéd, csak , hogy a karriertörténeted összetudjam rakni?
5....húú annyi volt, a többit elfelejtettem...elolvasom újra, és majd közben részenként beugrik.:-))

2015.04.07. 17:29:10

Ez szuper olvasmany volt David! Tenyleg oriasi fejlodesnek indult India, a kepek es leiras alapjan - mikozben a tarsadalom legalja ugyanugy le van szakadva mint valamikor.

Nem semmi az a szemethalmaz - elkepzelem a hozza tartozo patkanyokat, csotanyokat, stb. Csak a jomodu negyedekben van szemetelszallitas, esetleg ott maganban fizetnek erte?

Nagyon szepek azok a villak ahol laktal. Egy jol fizetett allasert meg kalandos tapasztalatokert erdemes oda menni, foleg ugy hogy ilyen korulmenyek kozott elsz. Amugy erosen felejtos, legalabbis nekem... Pl. mi tortenik akkor, ha valami problemad van az igazsagszolgaltatas teren, ha mondjuk balesetet okoztal, es valaki beperel, stb. ? Mert ilyenkor utkozik ki igazan, hogy milyen tarsadalomban elsz. Kinanak se igen sikerul kikupalodni e teren, hiaba a tenger penz.

Remelem irsz meg tobbet is Indiarol...

2015.04.07. 17:37:31

Kanadaban kozep es felso kaszthoz tartozo indiaiakakkal talalkoztam csak. Nem hinnem hogy e szint alatt barki kepes bejutni Kanadaba. A kanadas bevandorlo forumok televannak magasan kepzett diplomas indiaiakkal akik az idejutasrol erdeklodnek (IT-sek, orvosok, stb.) Vagy hozzak az ott osszegyujtott penzt es itt vallalkozasba kezdenek - business class bevandorlok.

Az "alkudozas" mizeria itt is ismert - illetve az hogy megprobalnak atvagni. Naluk ez valoban a kultura resze lehet, elvarjak hogy felvedd a kesztyut - csak az a bibi hogy itt nem vagyunk ehhez hozzaszokva. Pl. indiai hasznalt auto kereskedes - erosen felejtos.

A furcsa csaladi elvarasokkal sajnos itt is eleg sokat talalkoztam. A noket, lanyokat gyakorta eri fizikai es mentalis bantalmazas. Amikor a rendorseg kimegy, akkor az asszonyok nem tesznek vallomast, igy nem lehet az elkovetokkel semmit csinalni. Nagyon sokfele olyan NGO van itt ami arra specializalodik, hogy segitse az ilyen noket onallosodni - de a gyakorlat azt mutatja hogy csak kevesen elnek ezzel a lehetoseggel. Extrem pelda az "honour killing", amikor eltesznek lab alol olyan noket, akik nem hajlandok a kivalasztotthoz ferjhez menni, vagy akik el akarnak valni a ferjuktol, stb. En jopar evvel ezelott ultem egy olyan testuletben, ahol ilyen problemakat celoztak meg - azelott nemigen tudtam rola, vagy nem erdekelt talan... De a megdobbenti sztorikat indiai nok/asszonyok meseltek... Aztan kesobb a gyermekvedelem soran szereztem "sajat" tapasztalatot....

Sajnos mar indiai bunozo gang-ek is vannak, legalabbis Vancouverben. Ebbol persze nem szabad azt leszurni hogy minden indiai bunozo, mert csak egy nagyon keves szazalek az. Teny hogy igen kegyetlen gang haboruk alakultak ki Vancouverben az indiai es a "hagyomanyos" gang-ek kozott, a drog terjesztes teren.

2015.04.07. 17:40:05

@cougarcat: Azt meg kell adni hogy a normalis kozeposztalybeli indiai csaladokban igen nagy hangsulyt fektetnek a tovabb tanulasra, szoval osszessegeben nem jar veluk az orszag rosszul.

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2015.04.07. 18:28:10

@cougarcat: Igen, én is rengeteget olvastam erről, mint jelenségről. Képzeld ezt el Angliában, miután India mint gyarmat, mennyi anno mennyi rabszolgát, alacsony sorba tartozó embert zsákmányolt ki. Akikből később persze angol őslakos lett és manapság már az ott élő indiaiak többsége bennszülött , brit állampolgár..És hát vegyes a kép, mert a tanulásra a lehetőség adott, de kérdéses, hogy az ősök között mennyi az a család akik fel tudtak kapaszkodni a rangétrán, és így már ők is tanulttá váltak, és a gyerekeik is a brit értelmiségbe tanulják fel' magukat....Nagyon vegyes..és nagyon sokan vannak....pl. családonként nagyon ritka, hogy 1-2 gyereket látsz. Még a mostani fiatal házasok generációjában is általános, a sok gyerek 6-7--8...

NomádMatyi · http://turkesztantajmz.blog.hu/ 2015.04.07. 18:41:01

köszi mindnekinek! :)) és köszi határonkívülnek hogy feldolgozta a világbank táblázatában szereplő adatokat (szóval eredetileg egy táblázat állt a végén)

@NagyságosSodalisO [eng]: mos tmár még jobban imádod mi? :D

a kérdéseidre: (majd aztán lődd a többi kérdést nyugodtan ha van):

1, szúnyoghálós ablakaim voltak nekem, ami ellenére nagyon sok szúnyog bejutott a szobámba (az én hibámból is)

október közepéig volt rohadt sok szúnyog ... a lefekvés egy külön "ceremónia" volt ... minden kilógó meg nem kilógó testrészeimet befújtam szúnyogriasztóval ... annak kb hajnalra elment a hatása, akkor ha nagyon zümmögtek a rohadékok, akkor újra fújás :D

2, csak nagyon a szélén voltam ÓDelhinek, ahol pl a Vörös Erőd van, vagyis attól feljebb az már ÓDelhi ... az olyan szempontból maga a pokol, hogy nem rendezett mint ÚjDelhi (amit ugye az angolok építettek olyan rendezetté szellőssé), szóval nagyon zsúfolt, sikátoros, 500 millió ember

és igen, a szegényebbek laknak arrafelé ... de azt nem hiszem el hogy egész ÓDelhi csak olyan putri lehet ... viszont nem mentem mélyebbre ... elég volt nekem a széle is :D:D

3, veszélyes szitum szerencsére nem! lekopogom ... csak én gyorsan be tudok pánikolni, főleg ismeretlen helyen, környéken ... és úgy hogy nem bíznék senki (értsd helyi ember) segítségnyújtásában, mert félnék hogy lehúz/átver

de ezért nem is fedezgettem fel túlzottan, egyedül meg végképp nem ... nem akarom én kíhivni a sorsot ... ismerem magam hogy nem bírom a putrit, és OK hogy ha ot tkell dolgozni, de nem fogok magamtól még szar helyzetekbe is menni

egyszer amikor szüleim kint voltak, és a képen lévő muszlim negyedben egy szerencsétlen csöves nő szószerint üldözőbe vett minket, több száz méteren keresztül .. de aztán leráztuk ... nem bántott volna, de biztos hogy megfogta volna akarunkat hogy adjunk valamit

4, Leeds-ben (UK) tanultam, alap és mesterképzésen is (ami magában foglalt egy moszkvai tanévet), és nagy álmom az ensz (ezt tudod), és a leedsben megismert indiai barátnőm (akire utaltam az 1es pontban) meghívott Indiába ... meg mástól hallottam hogy az enszhez csak szakmai gyakorlaton lehet bejutni rendes munkatársnak (ami nem igaz de mindegy) ... szóval leadtam egy szakmai gyakorlat jelentkezést Delhibe ... és felvettek :D:D

nekem is nagy meglepetés volt

@rezsöatya: tudnál jobb szót? :P

@cougarcat: köszi, örülök hogy tetszett :) ... még többet akarnál Indiáról?? :D:D majd Szingapúr lesz inkább :))

de igen, kalandnak megéri ... és valaki nagyon szereti, valaki sokkal jobban éli meg mint én! az tényleg jó hogy nem veszélyes hely általában, nem Afrika

ha diplomat vagy (ensz, más nemzetközi szervezet), akkor nagyjából mindegy, de amúgy értem a felvetett pontjaidat ... de ha rendesen (nem gyakornokként) vagy ott, akkor diplomáciai immunitást élvezel (azt hogy a privát szektorban sok külföldi dolgozna, azt nem hiszem)

úristen, ez nagyon durva amit írsz. Persze, nem szabad általánosítani, de azt kell mondjam hogy nem illenek a mi kultúrkörünkbe

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2015.04.07. 18:54:39

@DavidT: Áhh, gondoltam, hogy lehet sok röpködő légy, szúnyog ilyesmi. Ok, akkor azért kellett B-terv is lefekvésügyileg, nyitva felejtett ajtó felejtős, stb...Nálam akkor ez lenne az elsődleges kizáró tényező, hiába lenne hiperszuper modern meg bármi. Ugyanúgy, ahogy Afrika sem! Kb. 3 percig bírnám idegekkel, hogy hajtsam a legyeket a szememből, meg a számból.....3 perc és annyi ..
Okés, köszi a válaszokat. Nagyjából az egyetemi történet egy részét tudtam. De pl. azt , hogy milyen szakon ment az alap képzésés a master azt nem . Mi ? Külügy, vagy ilyesmi? És most milyen fázisban vagy ? Vége, megvan a diploma, vagy mi ha nem akkor mikor lesz vége, mivel lesz befejezettnek tekinthető a tanulmányod?

Na és még azt akarom kérdezni, hogy ha sikerül elcsípned valami jó folytatást és mondjuk, sima lesz az utad az ENSZ-be is, nem félsz attól, hogy utána már nem lesz választási lehetőséged, menned kell, oda ahova küldenek.Lehet még putrisabb országokba pl. Vagy ha polgári alkalmazott vagy , akkor van lehetőséged nemet mondani,és emiatt nem esel ki a pixisből?

NomádMatyi · http://turkesztantajmz.blog.hu/ 2015.04.07. 19:27:35

@NagyságosSodalisO [eng]: jaa igen, persze a tehenek meg a szemét miatt rohadt sok légy is volt itt ott ... de nem a lakásban szerencsére

és nem volt közvetlen mellettünk szeméthegy szerencsére, és emiatt tehenek sem nagyon

az alapképzésem nemzetközi kapcsolatok és orosz nyelv, a mesterem pedig nemzetközi jog (végülis egy logikus és tök jó de mégis szinte haszontalan folytatása az alapképzésnek, legalábbis eddig úgy tűnik)

jajj bár csak már csak azon kéne aggódnom :) ... de nem tudom, ez benne van amugy a pakliban ... szerintem mohaszinten nem nagyon válogathat az ember mert örül hogy bent van ... bár lehet hogy azért preferenciát lehet mondani, csak kérdés hogy mennyire veszik figyelembe

de holnap reggel drukkolni erősen lécci (kazahsztános ügyben lesz a telefonbeszélgetésem tudjátok) :) és megköszönöm a drukkolást

NomádMatyi · http://turkesztantajmz.blog.hu/ 2015.04.07. 20:10:57

@cougarcat: köszi a biztatást :) ... most kivételesen ezzel kapcsolatban pozitiv vagyok ... de akármi is lesz, beszámolok :)

rezsöatya 2015.04.07. 20:23:03

@DavidT: pont ez az! Mert a tanult ember az tanult is... de akit csak okitottak...?!
:D

NomádMatyi · http://turkesztantajmz.blog.hu/ 2015.04.07. 20:28:24

@rezsöatya: jaaa na látod, ez a "tanult" szó eszembe sem jutott

szóval nem éllel irtam az "oktatott"at, de érthetjük éllel is

ettől függetlenül sok okos és intelligens indiai van, gondolj csak a sok programozóra ... szóval a nagy tömeg sokat kitermel a nagy számok alapján :)

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2015.04.07. 20:42:57

@cougarcat: Jaj bizony!
@DavidT: Juuuuj, de jó, előre egy vagonnal kívánok. és szurkolok just fingers crosed! :-)))
És ha hazaértél azonnal beszámolót, részletesen. akár meg is írhatod, milyen egy állásinterjú Kazahsztánba,, az lenne ám a nagy kuriózum!!!!
SIkerülni fog, mert nagyon szeretnéd! Tehát meglesz!:-)))))

NomádMatyi · http://turkesztantajmz.blog.hu/ 2015.04.07. 20:46:46

@NagyságosSodalisO [eng]: köszönöm köszönöm!

(ez még csak telefonos beszélgetés) ... és nem hivatalos interú elvileg, éppen ezért nem tudom milyen eredménye lehet, d epozitivan kell!!!

de remélem hogy legkésőbb szeptemberben már kazahsztánból irhatok Nektek kazahsztánról

igen, ezt nagyon szeretném!!! talán a legjobban az eddigi összes közül!!

határonkivül · http://hataronkivul.blog.hu/ 2015.04.07. 20:50:37

Dávid, én is nagyon sok sikert kívánok neked, szerintem érezni fogod , vagány srác vagy, főleg azért mert Indiában megkaptad a "képzést" :-D

2015.04.07. 22:20:12

@DavidT: Jól van, nem csalódtam benned, hoztad a formád, csak ilyen lazán is holnap a telefonban és minden OK lesz. Még mindig nem volt időm részletesen átolvasni csak a röhögős részeknél akadtam le DD, de majd egyszer végigérek, ígérem

NomádMatyi · http://turkesztantajmz.blog.hu/ 2015.04.07. 22:24:01

@határonkivül: köszi!!!

@Turchi: ez is formás beszámoló lett azt mondod? :D pedig most még próbáltam nem is úgy kiélezni :D

köszi Neked is, majd beszámolok a telefonálásról!

2015.04.07. 22:24:08

@NagyságosSodalisO [eng]: Olyan szúnyoghálót még nem találtak fel ahol nem mennek be a szúnyogok. Nekünk mindenhol van háló, még az ágyak fölött is és mégis tele vagyunk dögökkel. Legutóbbi sérülésem is úgy szereztem hogy kergettem a szúnyogot és leestem az ágyról. Elemlámpával és légycsapóval a kezemben alszom. Nagyon nyugodalmas.

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2015.04.07. 22:29:29

@Turchi: Áhh, ne már, alá megy a hálónak is ? Hogy a francba ?? Abban a rohadt száraz, forró éghajlatban hogy nem száradnak össze egyáltalán, mikor egy ember képes kiszáradni....ők nem ???
süti beállítások módosítása