Határonkívül

Határokon át, földön, vízen, levegőben

Erdély te, szívem csücske!

2015. március 23. 23:37 - SodalisO

Valahogy mennék, mennem kéne megint... 1.rész

kep_409.jpg

 

Ma kicsit érzelemmel, szerelemmel átszőtt utazásra hívlak benneteket.

   Szégyellem bevallani az igazat, de Erdélyre akkor találtunk rá, amikor a sokadik horvátországi nyaralás után rádöbbentünk, nem tudunk már hova menni, mert végigjártuk az egész partot oda-vissza.Döntöttünk,- miután ugyanarra a helyre sosem  megyünk vissza- , elővettük a térképet.....

/ Emlékszem, ebben az időszakban már nagy divat volt"magyarkodni " székely himnuszt hallgatni, énekelni,és egy kövér, sznob réteg bőszen járt  Erdélybe , ez is felkerült a státusz szimbólumok listájára bizonyos körökben.Később volt is szerencsénk összefutni vasalt szafarinadrágos, körömcipős honfitársunkkal a patakparton. Volt aki megjegyezte:-"Remélem mire legközelebb jövünk, már itt is lesz rendes beton járda..."Hát mi meg azt reméltük, hogy soha napján, kiskedden!!!! Még csak az kéne!!!/

.... A TV szokás szerint "rádió" üzemmódban ment,/nem nézzük, de hallgatjuk napközben/ a Duna TV adása szólt. A kanapén hasalva, a térkép fölött fél szemmel belenéztem a műsorba, mert gyönyörű helyeket mutatott és vártam, hogy újra említi a település vagy a tájegység nevét.Szépen lassan tátva maradt a szám, megböktem a férjemet..:"Nézzed már!!! " ...Pár perc néma csend után, egyszerre néztünk egymásra...Nem kellett megszólalnunk sem...Tudtuk, hova megyünk!

toroczko_009.jpg

A falu és mögötte a Székelykő.

.TOROCKÓ! Ahol a nap kétszer kel és nyugszik le,ahogy ezt Jókai az "Egy az Isten" című regényében megírta.

1-1-aatorocko-falu2010_0730_065825.jpg  

*Torockó (románul Râmetea, korábban Trascău, németül Eisenburg) község Romániában Fehér megyében. Egykori bányászváros, a Székelykő hármas csúcsa alatt, lakói betelepült székelyek. A település Erdély legnyugatibb székely végvára, és talán egyik legszebb faluja.A Székelykő /1171m/ miatt a nap látszólag kétszer kel fel és nyugszik le, hiszen a faluból nézve visszabújik a Székelykő sziklái mögé, hogy aztán kicsivel később újra előbukkanjon mögülük.A páratlan építészeti stílusban épült egyforma kis házacskákra és a falu varázslatosságára az UNESCO is felfigyelt . Torockó immár a Világörökség része!*

toroczko_011.jpg

 

A méltóságos..

*Torockón a Nap kétszer kel fel. Korán reggel megjelenik az égbolton, a Székelykőtől balra, majd elbújik a Székelykő mögé, és csak később emelkedik oly magasra, hogy bevilágíthassa az egész falut. Ezt különös jelenséget az 1130 méteres észak-dél vonulatú Székelykő sajátos alakja okozza. Reggel a Nap a Székelykő Kiskőnek nevezett oldala mögül kél, de hamarosan el is bújik, a falut a hegy árnyéka takarja. A második, „igazi" napkelte akkor van, amikor a nap látszólagos útján már a Nagyárok felett jár. A jelenség az Alsó Piacsor és a Kovár utca házainak udvarán figyelhető meg a legjobban.*

 

 Itt kezdődött minden...és itt is folytatódott később.Hagyományt teremtve utazásainkhoz,minden erdélyi kirándulásunkat 4 Torockón eltöltött nappal kezdtük, bármi is volt a végső úti cél. Egy méltó és fenséges nyitánnyal.

toroczko_021.jpg

A falu látképe félúton felfelé... 

Most tehát nagy "szerelmemről", Erdélyről készült képeimet szeretném megosztani veletek. Nehéz dolog volt a több ezer képből kiválogatni azokat , amelyek egy elkapott pillanaton át elröpítenek benneteket egy olyan helyre, ahol szintén magyarul beszélnek az emberek. Ők a székelyek, az erdélyi magyarok!

toroczko_050_22.jpg

SOHA.....

Szerencsére nem kellett átfestenünk, bár vittünk festéket.../Régebben még gyakran előfordult, hogy román nemzeti színekre átfestették../

 

A képek más-más idő intervallumban / de egy éven belül 2005-2006-ban/ és helyeken készültek. Elmondhatom, hogy 10 év alatt bejártuk a Parcium , Erdély nagy részét.Barangoltunk gyalog, szekéren,biciklin, hegyre fel, völgybe le, patakokon át, rozoga függőhidakon, barlangokban, medvék csapásán...Nagyobb városokban, földúton, kis falvakban,hegyi csapásokon, ösvényeken, pisiltunk bozótban sütkérező viperák mellett.....Minden pillanatra emlékszem, minden kép itt van a fejemben,  a nagy ajándék amit kaptam, örökkön örök. ..

.Erdélyben valahogy mindig jobb embernek éreztem magam!

 

 

 

 

 Folytatás hamarosan....

30 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://hataronkivul.blog.hu/api/trackback/id/tr897295755

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

rezsöatya 2015.03.24. 07:54:47

Olvastam volna meg... varom a folytatast!
Mi Ceaucescu idejen voltunk sokszor, most a gyerekeim jarnak...

2015.03.24. 08:46:33

Nagyon szép helyek, még sosem voltam

NomádMatyi · http://turkesztantajmz.blog.hu/ 2015.03.24. 09:28:49

aranyos kis falu ... még én sem jártam ott

Erdélyről is egyébként ellentétes beszámolókat szoktam hallani

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2015.03.24. 10:01:58

@DavidT: Ide csak annak érdemes menni aki nem a luxus kényelmi körülményeket keresi. Az olaszok pl. imádják Erdélyt, azt mondják back in the time, egy időutazás.
Konkrétan mire gondolsz Dávid ? Mi jelent, hogy ellentétes ?

NomádMatyi · http://turkesztantajmz.blog.hu/ 2015.03.24. 10:05:19

@NagyságosSodalisO [eng]: nem feltétlenül a luxus körülményeket keresem, csak legyen nyoma a civilizációnak :D (ok, India után ez nem nehéz)

hát az ellentétes azt jelenti hogy valaki imádja, valaki meg utálja mert tiszta putri (legalábbis egyes helyeken)

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2015.03.24. 10:24:26

@DavidT: Putri a román részeken van. Ha pl. elindulsz Temesvár főutcáján vagy kis mellékutcákban a járdán sétálgatva, ismeretlenül is tudod, hogy melyik házban lakik román és melyikben magyar. A magyarok háza előtt virágos kis kert van, a románoknál meg semmi...Az erdélyi részen a városok, Marosvásárhely, Székelyudvarhely, Csíkszereda olyan mint más magyar város, rend, tisztaság, de igaz, nem látsz felhőkarcolókat, vagy hightechre utaló ultramodern dolgokat. Én pont ezt imádtam legelőször. Vidéken, kis faluban nőttem fel. Mindig olyan szálláshelyeket kerestünk, ahol sokkal közelebb kerülhettünk a régies, vidékies életformához. Laktunk Kolozsváron 4**** -s szállodában is. Van választási lehetőséged bármerre mégy.
Indiához képest Erdély teljesen civilizált helynek számít. Viszont , ahogy a helyiek fogadnak ismeretlenül, az maga a mennyország. Jó lenne ha Anglia erdélyi székely magyarokkal lenne dugig. :-DD

NomádMatyi · http://turkesztantajmz.blog.hu/ 2015.03.24. 10:34:28

@NagyságosSodalisO [eng]: hát én elhiszem neked :)

jajj hát nem jók az angolok??! :D :D

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2015.03.24. 10:45:08

@DavidT: Miért hazudnék, tényleg elhiheted. :-D
Voltam már sokfelé Európában. Németország, Franciaország, Luxemburg, Skócia, Anglia,Horvátország, Szlovákia,Ausztria, sok helyen többször is.Pl. a német ,osztrák,francia,angol gazdaság fényévekkel előttünk jár, kényelmi szempontból mindenhez hozzájuthatsz, persze ha pénzed van. De soha nem hívna be senki a házába, hogy megkínáljon egy rántottával, vagy egy csipkebogyóteával...csak úgy...és nem szalad utánad az utcán egy 80 éves néni, hogy kis szakadt nylon táskában savanyú almát adjon neked, csak azért mert meghallotta, hogy magyarul beszélsz....
Egyetlen egy helyen sem éreztem még magam, még csak hasonlóan sem, mint Erdélyben....
angolok???? pfff..nah.:-P

NomádMatyi · http://turkesztantajmz.blog.hu/ 2015.03.24. 12:09:24

@NagyságosSodalisO [eng]: tényleg nagyon kedvesek és vendégszeretőek lehetnek

ezt a reakciót vártam az angolokkal kapcsolatban :D

2015.03.24. 21:47:34

Nagyon szep kepek... en meg sosem jartam ott. Erzelmileg nem kotodom Erdelyhez, de Mo-n is mindig szerettem a kisebb falvakat ahol "megallt az ido", es ahol meg letezett igazi kozosseg. Ahol barki behivta az embert a hazaba es megosztotta vele az ennivalot. Persze az en emlekeim kb. 30 evre nyulnak vissza.

rezsöatya 2015.03.24. 23:01:50

Fiatalkoromban turazni voltunk, egy tizfos tarsasaggal es ugyanez jatszodott le: egy neni adott savanyualmat, amikor meghallotta, hogy "magyarbol" jottunk. Azt is elmeselte, hogy legutobb(!) a haboru alatt adott masirozo magyar katonaknak... elbeszelgettunk vele...

@cougarcat: igen, ez Magyarorszagon is sok helyen volt igy. Vajon nosztalgia, hogy ezek eszunkbe jutnak? Vagy csak ebben a korban eltunk... el kell fogadnunk, hogy a vilag valtozik, eszre kell vennunk a mában is a szepet... mert van!

@DavidT: az "ellentetes" abbol adodhat, hogy ki-ki hozzaallasanak, vermersekletenek megfelelo elvarasokkal vag neki egy ilyen utazasnak. A mai, technikaval "fertozott" ember konnyen leszolja, mig aki a mult szepseget kepes meglatni, az oromet leli benne.

Egy kis vidamsag, ide illik:

youtu.be/g20M4G7SQ2U

2015.03.24. 23:20:33

@rezsöatya: Szerintem ez egy generacios nosztalgia. Vagyis azert jut az eszunkbe, mert most hogy a felidon tul vagyunk (nem sokkal, de mar tul), es ilyenkor mar tudataban vagyunk az elmult gyerekkornak, fiatalsagnak, es minden, ami arra emlekeztet, jo erzessel tolt el. Miutan en mar itt is eleg sok idot leeltem, nekem mar itt is van nosztalgia, meg ott is, ahol gyerek voltam. :) En tudatosan csinalom ezt a felidezest, nosztalgiat, tudom hogy jot tesz az agyamnak, lelkemnek - ha meg tarsasagban megy ez akkor meg jobb. Minden ami jo erzessel tolt el - csinalni kell ezerrel! :) Es erdekes modon, a masik ember joerzesetol is fel lehet villanyozodni. Azert szeretem olvasni a fentihez hasonlo posztokat - ahol a kepekhez, tortenethez valami emberi erzelem is parosul. Na jo, abbafejeztem a csopogest! :)) (de tenyleg igy van)

2015.03.24. 23:28:46

@rezsöatya: KFC = kurva finom csirke.... :)))) (a videon)

"el kell fogadnunk, hogy a vilag valtozik, eszre kell vennunk a mában is a szepet... mert van!"

Igen az biztos, hogy ez is fontos, sot nagyon fontos, mert a multban megsem lehet a jelent elni.

NomádMatyi · http://turkesztantajmz.blog.hu/ 2015.03.25. 10:46:07

@rezsöatya: igen, ez lehet a dolog mögötte

mindenkinek más az "ízlése" ... valaki indiát is imádja, csak hogy szokás szerint maradjak az én példámnál :D

rezsöatya 2015.03.25. 12:12:16

@DavidT: leirasaidbol egybol lejott! :-)))

De tudod mit? Megis voltal ott, szemelyesen tapasztaltad! Es ez tobbet er mindennel! Majd amikor te is nosztalgiazni fogsz, ugy 50 ev mulva, az emlekek is megszepulnek majd...!

2015.03.25. 12:52:58

@DavidT: Ez úgy van hogy elmész egy szarabb országba és rögtön megszépül az előző. Én így vagyok most Egyiptommal. Már holnap visszamennék DD. Amúgy én nem hallottam még hogy Erdély putris hely lenne, de tény hogy alig tudok a helyről valamit. Na meg putris rész mindenhol van, kérdés hogy mennyi területet foglal el az egészből.

2015.03.25. 16:27:50

@DavidT: Te nem tudhatod, mert nem tapasztaltad a korodnal fogva, de nem is olyan regen, a mi ifju es gyerek korunkban Mo. nagy resze is "putris" volt.

Falun pl. a legtobb helyen nem volt vezetekes viz a hazaknal, a vizet ugy kellett hozni kannakban az artezi kutrol. Amikor nagyszuleimnel nyaraltam, ez az en feladatom volt - hat kurva nehez volt az a fem vizes kanna, es ahogy cipeltem hazafele, kekre zoldre verte a labam, ahogy hozza csapodott. Kerti locsolashoz kutrol mertuk a vizet. Nem volt furdoszoba - idonkent nagyanyam fel nap munkaja aran hatalmas labosokban annyi forro vizet termelt hogy megtolthetett egy, az udvaron allo fem kadat, amiben furodni lehetett, persze csak furdoruhaban, mert ugye diszkrecio semmi. Es mivel ez ritka nagy esemeny volt, ilyenkor jottek at a baratnok is es kb. harom gyerek kukorekolt a kadban. A budi persze kint volt, ezt nem akarom reszletezni, el tudod kepzelni.

Meg Pesten is, akkoriban nagyon sokan eltek komfort nelkuli lakasokban, ahol volt egy szoba konyha, valszeg vizes, dohos falakkal, szar futessel es kozos vecevel a gang vegen. 90-ben meg nagyon sok ilyen haz volt a nyockerben pl. - azota ezeket lebontottak, ott mar uj hazak vannak. A havanna ehhez kepest hawaii volt, mar a komfort miatt.

Szoval Mo. nagyon el volt maradva a nyugati eletszinvonaltol, eletformatol, mert ez van, amikor szegeny egy orszag es amikor haboruk, konfliktusok sora tortenik meg valosaggal evszazadokon keresztul. Nem is akarnam azt mondani, hogy a komfort nelkuliseg milyen jo volt, megis, szerencsere egy ido utan a bosszankodasok, kenyelmetlenseg meg ilyesmi erzet eltunik az emlekek kozul es megszepul az egesz. Az ember tudja hogy atelt valamit ami nem volt konnyu, es annak ellenere hogy nehez volt, mindez nem tudta megtorni, mindezek ellenere is helyt tudott allni a vilagban. Ez pedig egy ajandek, es az ido mulasaval ez meg jobban nyilvanvalova valik. Persze te most meg frissen emeszted az indiai kalandokat, meg mashogy csapodek le nalad.

2015.03.25. 16:34:58

@cougarcat: Nagyon ismerős amiket írsz, nagyanyámnál kútból a vizet is mi hordtuk, fürdés lavórban, budi kint. Éjszaka az ágyam alatt kotlott a tyúk DD. Viszont még mindig vannak olyan pesti bérházak mint amit írsz a 8. kerületben, én ilyenben laktam a 9.-ben, budi kint, se fürdő, se WC, én rakattam be beköltözés előtt, de aki nem csináltatta meg magának mert van ilyen, az most is kijár a folyosóra budira. És nedves, dohos, meg minden ami kell. Most a télen szabadultam meg nagy nehezen a "lakástól".

NomádMatyi · http://turkesztantajmz.blog.hu/ 2015.03.25. 16:37:29

@rezsöatya: jaa :D

sőt, lehet hogy 50 év múlva már az lesz a fejlett világ (jajj ne, ebbe belegondolni is rossz ... de ez a téma messzire visz)

@Turchi: igen, ez jogos, putri mindenhol van sajnos

amúgy jaa, mikor ecseteltem Delhiben a többieknek hogy Indiában hogy hiányzott még Moszkva is ... azzal csesztettek hogy ne hasonlitgassam a helyeket

márpedig az ember hasonlitgat

kitartás neked, nemsokára! :)

@cougarcat: hát még szerencse hogy azokat a körülményeket nem ismerem, kopkopkop (lekopogtam :D)

a havanna nagyon jó volt!!! :)

2015.03.25. 16:44:52

@Turchi: O a kotlos! :)) Nalunk a nyari konyhaban voltak elszallasolva, meg ott melegedtek a kis kacsak, stb.
Tudnal utcakat mondani ahol meg ilyen hazakat lehet latni? Nevezz perverznek, de szeretnek arra elsetalni ha legkozelebb Pesten vagyok. A nedves, dohos falak mashol is voltak, en un. "polgari" lakasban laktam a baratommal (az ove volt), es ott is allando problema volt. Nem csoda hogy mindenfele allergiam van.

@DavidT: Igen, egy reszrol szerencsesnek mondhatod magad, de az is igaz, hogy az sem feltetlenul szerencsetlen, aki ezt atelte. Pl. mekkora motivacios ero az, hogy valaki ilyen helyzetbol ki akart kerulni. De mondhatnam az alberleti szobaberlest, vagy tarsberletet is, ami szinten egy elterjedt realitasa volt a szocializmusnak. A magyarok akkoriban igen elelmes es szorgalmas emberek voltak, muszaj volt nekik annak lenni, ha kicsit jobban akartak elni.

NomádMatyi · http://turkesztantajmz.blog.hu/ 2015.03.25. 16:52:53

@cougarcat: én annak is tartom magam, és azt gondolom hogy nem vagyok elszállva (legalábbis remélem) ... csak egy kicsit talán, najóó nem :D

2015.03.25. 17:07:20

@cougarcat: Nagyvárad téri metró környéke

2015.03.25. 17:11:36

@DavidT: Nem hiszem hogy el lennel szallva, csak nincs osszehasonlitasi alapod, igy neked az a termeszetes amiben te felnottel. Jonnek majd fiatalabb generaciok akiknek meg az lesz a ciki, ez mar mindig is igy volt. (Micsoda, repulovel utaztatok teleportacio helyett? Luzerek! :)))))

Amugy meg a problema ott kezdodik amikor a legelemibb szuksegletek nincsenek meg, pl. nincs eleg elelem, futes, orvosi ellatas, ihato viz, kozmu, stb. India persze nem hasonlithato a Kadar korszak Mo-hoz, mert ahhoz kepest kis hazank sokkal de sokkal civilizaltabb volt. Indiaval ma is az a gond, hogy bar fejlodesben van meg minden, meg mindig nagy tomegek nem kepesek a legelemibb emberi szuksegleteket megteremteni maguknak, meg kemeny munka aran sem. Ezt az is tudja aki szereti azt az orszagot, es nyilvan kepes atlepni efelett. En pl. nem lennek kepes atlepni felette, engem a joval fejlettebb Mexikoban is zavart, hogy a puccos rezortok es villak mellett micsoda nyomornegyedek vannak, pl. Puerto Vallartaban. En nem akarnek ilyen tarsadalomban elni, ezert Indiaban se akarnek elni. De sok embert nem zavar a korulotte levo nyomor, kilatastalansag, melyszegenyseg, higienia teljes hianya, mert sajat magaval van elfoglalva es amig neki jo addig minden jo. Kulonbozoek vagyunk.

Apropo, Mexikoban mar megint agyonvertek egy kanadai turistat, Los Cabosban. Egy masik meg azert halt meg mert a balnelesen a szurke balna raugrott a hajora es agyoncsapta. Eddig se biztam semmifele mexikoi vezetesu hajoban (ugyanis tilos kozel hajozni a balnakhoz), de ezutan meg inkabb nem...

2015.03.25. 17:13:43

@Turchi: OK tudom mire gondolsz. Es pont arrafele setalgattam amikor neha ugy dontottem hogy elbliccelek egy foiskolai eloadast, vagy mielott a gyakorlo iskolaba igyekeztem volna.

NomádMatyi · http://turkesztantajmz.blog.hu/ 2015.03.25. 17:23:29

@cougarcat: ekkor ebben (is) hasonlóak vagyunk ... engem nagyon zavartak a nagy különbségek! szociálisan érzékeny vagyok (és közben antiszociális)

hát ez van, ikrek=skizofrén vagyok

lehet tudni hogy miért verték agyon szegény turistát? csak simán kirablás volt vagy mi?

jajj ez a bálnás halál milyen abszurd

egyébként amennyi rosszat hallani mostanság Mexikóról, én csodálkozom hogy turisták még mennek oda (persze tudom hogy területenként eltérő lehet a biztonsági helyzet)

NomádMatyi · http://turkesztantajmz.blog.hu/ 2015.03.25. 20:08:43

@cougarcat: megértelek! tulajdonképpen ez jó volt indiában hogy nem kellett félni többnyire sehol ... meg egyébként a legtöbb lakónegyed gated volt ... bár nem szigorú értelemben

Mexikóvárosról ... képzeld, ha nem mondtam volna még, szüleim voltak ott még régen, 20 éve, és nekik nagyon tetszett meg hogy persze, ott is volt valami hatalmas putri, de az le volt választva a városról ... és általánosságban biztonságos volt

szóval csak azt akarom mondani ezzel, hogy persze, az idővel általában minden romlik ... de lehet hogy már nem is ismernének Mexikóra, és már nem "szeretnék" annyira

NomádMatyi · http://turkesztantajmz.blog.hu/ 2015.03.25. 20:56:19

@cougarcat: azért az USA is egy érdekes világ ... nem biztos hogy nekünk európaiaknak, főleg szociálisan érzékeny európaiaknak van

Kanada sokkal jobb, ahogy hallottam :)

MC-vel kapcsolatban lehet hogy igazad van ... egyszer majd azért megvizsgáljuk ... hacsaknem annyira durva a helyzet hogy a külügyminisztériumok is az utazástól való elállást javasolják

hát nem tudom mennyire megnyugtató egy olyan indiai gated community, biztos van szigorúbb is mint az enyém volt, ami egyébként szintén jó helyen volt (de összességében nem volt gond a biztonsággal ... bár nőknek jobban kell vigyázni)

medencénk nem volt sajnos, bár úgy sem mentem volna bele :D de pl éjszakára már becsukták a kapukat, úgyhogy amikor egy párszor hajnali 2-3kor értem haza, csak az volt a szerencsém hogy nem aludtak az őrök és hogy megismertek
süti beállítások módosítása