Határonkívül

Határokon át, földön, vízen, levegőben

Vendéglistáim egyike

2016. március 08. 18:13 - SodalisO

Jegyzetelgetek, listázgatok,írogatok folyamatosan, mióta külföldön vagyok férfifodrász. Majd amikor végleg hazajövök, eldöntöm mi legyen ezzel a sok-sok irománnyal.

 Lassan 3 éve gyarapodnak a jegyzeteim a fodrászatban megforduló vendégekről, hajvágásokról, a lezajlott beszélgetésekről,a felfedezett furcsaságokról, nemzetekről, az ott élők hétköznapi  életéről,gondolkodásáról,viselkedéséről.Mert információk milliói kerülnek birtokunkba évek alatt, anélkül, hogy sokszor csak egy szimpla kérdést is feltennénk....mert, ugye a fodrász széke, néha jobban gyóntat mint egy fotel a pszichológusnál. 

18148950-male-hair-graphics-stock-photo.jpg

A mai bejegyzésben senki ne keressen logikát vagy nyelvtani szabályok szerint felépülő, korrekt fogalmazás formát. Ez egy a sok, hirtelen felindulásból, gyorsan papírra vetett jegyzeteim közül, ami természetesen hevenyészett, rendszertelen,felsorolásszerű egyelőre. Pont olyan , mint ami idő hiányában készült,azért, hogy a futószalag rendszer miatt ne merüljenek feledésbe az adatok, esetek, vendégek....Mert a monotonitás miatt egy idő után minden összefolyik és lehetetlen pontosan visszaemlékezni.Amikor ez a jegyzet készült, nos akkor is elég pörgés volt, a reggeli kezdés után igyekeztem mindent pontosan papírra vetni  2 vendég között. Aztán az idő előrehaladtával egyre többen jöttek,ahogy az minden hétfőn lenni szokott, egyszerre dolgozni és közben 'műalkotni' vagy dokumentálni egy férfifodrászatban természetesen már nem lehet, főleg nem Angliában. Így történhetett meg, hogy a napi 27-34 vendégből csak 12-őt sikerült lejegyezni.

Hétfői nap, munkaidő reggel 10-től este 7-ig

hetfo.jpg

/fotó:demotiváló.net/

Átlagos hétfők mindig pörgősek, mert az angolok hétvégenként és "jó idő" esetén / amibe bármilyen fajta időjárás beletartozik, zuhogó eső, szélvihar vagy szikrázó napsütés, nekik mindegy/  hétvégére elmennek kirándulni. Így marad a hajvágás hétfőre. Ezért mozgalmas és nyomatós majdnem minden hétfő.

1. Vörös hajú, szőrös fülű, 40-es korosztályú angol 'office man'.Álmos, még fél lábbal az ágyban, gyengén unott arc, mégis árgusan figyeli minden mozdulatomat.Láthatóan nincs kedve beszélgetni, kihasználja a vihar /munkakezdés/ előtti csendet és gubbaszt a székben.Szimpla No.3 oldalt és hátul, meglehetősen magasra tolva, natúr nyakvonal, választékkal balra fésülve,klasszikus Hindenburg, forgós vastagszálú haj. A reggeli ébredés után a szétzilált haját masszív wax-al próbálta rendezni, ettől ragadós, nehezen fésülhető. Vízzel bőven permetezve /kevés mindig végigfolyik az arcukon, orrukon, nyakukon le, be a vasalt gallér alá-nagyon utálják-én meg élvezem/. Ébresztő haver! /Típus, akinél tudom előre nem lesz borravaló./ Azért is kap egy kifogástalan hajvágást és egy tökéletes beszárítást. Elégedett,mert minden szál a helyére került, udvariasan megköszöni. Én is.

get-up-workout.jpg

2.Hófehér hajú,minimum 2 méter magas,kiváló jellemű gantlemanus', angol nyugdíjas, törzsvendég. Sokadszorra ül a székemben. Kedves, aranyos, udvarias, érdeklődő, beszélgetős. Ismeri a munkám, a kezem, közli, olyat mint legutóbb. Közben beszélgetünk. A téma: Magyarország /ismeri, tudja, volt már, sok pozitív tapasztalattal, egyértelműen szereti és sokra tartja a magyar embereket/, Budapest, Erdély és a magyar termálvíz és fürdők. Tájékozott, európacentrikus gondolkodás.Klasszikus ollós hajvágás, választékkal, könnyű, jól hajlítható, formázható, enyhén hullámos haj. Csinos, pontos átmenet hátul nyakban, éles körvonalak, miniklipper varázsol.

Az akcentusom 'really lovely', az angolom excellent, a hajvágás brilliáns. A borravaló mindig 1.50 font.

3.No.2 all over azaz 2 számú talp a klipperre és mehet a móka. Igen rövid, 6 milliméter mindenütt az egész fejen. Fazon nélkül, natúr de borotvált nyakkal,éles, kristálytiszta kontúrvonalak, miniklipper nélkül lehetetlen megcsinálni. A végén jöhet a legjobb, a világhíres smart nyakszirtkefém, amire emlékeznek és minden alkalommal elmondják, " i love it"./Tuuuudom, elhiszem haver, naná, hogy szereted. Ha törzsvendég és borravalós, hajvágás közben szépen, precízen tisztán tartom az arcát a ráhulló levágott hajszálaktól, piszokul tudnak szenvedni , ha nem tartozik a túl hálás vendégek közé, akkor kicsit tovább marad a haj az arcon, nyakban.....mondtam én, hogy jó vagyok?! Ha ő úgy, én meg így./

17-office-man.jpg

foto:naldzgraphics.net/

A végén hajszárító, arc, nyak tiszta, fejen , nyakon aftershave majd a magyar speciális fejmasszás.......Mert mégiscsak jó vagyok. :-) A vendég 35-40 év körüli, szimpatikus, fekete, erős szálú hajjal. Szótlan, hallgatag, jól láthatóan "dresszkódos" középosztály.Közömbösen nem érdeklődő. Szolgáltatást vesz és annyi. 1 font borravaló.

4.Fejtetőn kopasz, idős 60-as törzsvendég. Nyitott, kedélyes, jópofa, beszélgetős és kérdezgetős. Emlékszik a régebbi beszélgetéseinkre . Tehát figyelt. A téma: Magyarország. Tavasszal feleségével Budapestre megy, egész pontosan húsvétkor. Megnézte interneten, mit is jelent a magyar húsvét, megtetszett neki, annyira, hogy ő is locsolkodni akar. Vicces, jó humorú, régi vágású de illedelmes és láthatóan tisztel másokat, még a külföldi munkásokat is. Erősen európacentrikus. Fejtetőn 0 talp, oldalt és hátul pontos átmenettel szép kontúr körben natúr nyakkal. Mindig 1.50 font.

316739_szakall_es_bajusz_vilagbajnoksag.jpg

/foto:nyugat.hu/

5.Fiatal,20-22 közötti,kicsit semmilyen, nem beszél,nem figyel, lehajtott fejjel ül, hiába próbálom finoman, majd erősebben, utána határozottan keményen felemelni, hiába, ellenáll mint az apjaf@a,tehát 'Búvár Kund'-mód bekapcs, lehajolok előre,mélyen,lemegyek kutyába, derék, hát leszakad, No.3 top, No.2 oldalt..láthatóan szarik rám, meg úgy egyáltalán...haladjunk már, borravaló nem lesz...a fene a pofáját az ilyen hülyének.

6.Kövér, szemüveges, ápolatlan, izzad, savanyú szagot párologtat...és vigyázat, nyaknál nem közel hajolni mert elájulok a felfelé szivárgó aromáitól.....jó 30-as, nyaktőig érő csicsogó zsíros haj, ollóval, nem túl sokat csak épp tidy..igyekszem, csinálom, 30 cm-es kartávolságból dolgozom,szóval borravaló itt sem lesz, viszont a multikulti testszag kavalkádért cserébe, kap jó sok  hideg vizet inggallérba. Megdöbbentő végjáték: 2 font pottyan.

7.50-60 közötti törzsvendég. Egyszerű és gyors, No.1 /3 mm/ egész fejen. 3 perc miniklipperrel együtt. Ismerem régóta, öltönyös, mindig rohan, siet, alig várja, hogy kész legyen. Nem beszélget, csak ha nagyon muszáj. Ha kérdezed kedvesen, mosolyogva de tőmondatban válaszol, éreztetve, hogy no more question. Viszont 5 fontot mindig lepönget.

8.Munkásfiatal, mindig izzad, koszos, büdös munkaruhában, meló után. 28 év körüli, enyhén göndör haj, vastagszálú, röcsög a haj a klipperben.Elvan a maga világában, csendes nem túl beszélgetős. Azért én kiszedtem belőle, hogy nemrég házasodott, házat vett, nagy felújításba kezdtek. Most kész lett, eladja és újra bérelni fog. Csinált egy kis pénzt és kész. 3 font.

hajvagas.jpg

/fotó:twice.hu/

9. A sóher.Fiatal, 25-30 közötti szőke, enyhén elhízott, céltudatos de enyhén nyafika.Figyel, ellenőriz, követ a szemével, bizalmatlan, /jobb ha résen van/gondolja.Oldalt, hátul 2-es talp, a fejtetőn hosszabb ,búbtól előre uniformra vágva, ollóval rövidítve. Választékos, oldalra, hátrafelé szárított, kocka fej, tele forgóval, koponyacsont oldalt élesen kiáll. Izzasztó és nagy kihívás a szép átmenet. Nem beszélget, a haja nagyon fontos, inkább koncentrál.0.50 font O_o!! Vigyorog, megkönnyebbül, jó hajvágás, pont olyan amit akart.Elégedett...én nem annyira.:-D

10.35-40 közötti, kövér,egyszerű, némi sötétebb bőrtónusú genetikai beütéssel, ki tudja milyen keveredés volt az ősöknél. Kislányával...a gyerek kezébe tabletet nyom, nyalókával csendesíti le.Nem aggódik túl sokat, 0.5 mm egész fejen.. Konkrétan majdnem tarkopasz lesz. Szimpi, laza, nem beszédes de elégedett. 3 font.Gátlásosnak tűnik, a szemkontaktus zavarba hozza, azonnal félre néz.

7548_kopasz-ferfi3.jpg

/foto:richpoi.com/

11.Külföldi,30-40 közötti, ollógyilkos fekete, erős haj, erős szakállszőrzet. 2-es talp oldalt, olló a fejtetőn,nem túl nyafi. Hallgatag,kötött pulóverben, farmer, hegyes orrú gusztustalan bőrcipő. Beterítem. Erre mindkét karját kihúzza a kendő alól és a szék karfáját fogja.Az levágott haj folyamatosan hullik a kötött pulcsira, mikor észreveszi kicsit pánikol. OMG. Mondom, mivaaan? Szerencsétlen, magyaráznom kellett volna, hogy ha kiveszed a karod a beterítőkendő alól,akkor fullra tele lesz apró hajjal????? Jóvanhülyegyerek. Letakarítlak, söprés, ruhakefe, 2 perc veszteség nekem...de lenyugszik, karját bedugom a kendő alá.....rájött a szentemlelkem, hogy így jobban jár....0 borravaló..Na söprés haza...nyilván én voltam a hibás.....hát nem egy észlény, kb. annyi amennyi látszik...angolul alig beszél....Jót barchobáztunk viszont. 

12. Jóképű. Lezser. Kék szemű. Öltönyös.40-50 között, de 40-nél nem látszik többnek. Kedves, nyitott, magabiztos, mosolygós és rém udvarias, láthatóan tudja, hogy kell megmutatni a tiszteletet mások felé. Törzsvendég. Mindig 5 fontot ad. Emlékszik, hogy magyar vagyok és mindig kitűnő hajvágást csinálok. Megkérdezi, hogy állunk migráns ügyben? reméli Orban" nem változtat a politikáján. Röhejesnek nevezi a többi európai politikust. Szerinte jól csináljuk..az integráció" elabortált már rég.Elmondom, hogy mi az én saját véleményem ez ügyben.Mindenben egyetért velem és a vicc az, hogy jól láthatóan őszinte.Az a tipus, aki ha hülyeséget mondtam volna, simán vitába szállt volna velem..... Megkérdi, hogy akkor egy nap majd hazamegyek végleg ? Mondom: Igen. Ennyit mond: Kár...nem neked kellene!

5 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://hataronkivul.blog.hu/api/trackback/id/tr968451588

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

rezsöatya 2016.03.08. 19:37:23

A vendeg szemszogebol:
Kedvenc fodraszom nagyon profi. Rabizom magam, hisz o a szakma tudoja, o tanulta, neki van tapasztalata.
Nem is bantam meg, mindig kihozza a maximumot az elfuseralt fejembol.
Number one!

Terézágyú 2016.03.09. 17:45:49

Volt egy német tévéműsor, ahol fodrászok ingyen dolgoztak a kuncsaft fején, de az egészet kamera rögzítette és közben beszélgetni kellett a fodráccal....

rerros 2016.03.09. 18:03:10

kibaszottul idegesítő lehetsz munka közben. ellenszenves, a kuncsaftokkal tiszteletlen. a legrosszabb fajta.

A nagy kékség · https://anagykekseg.wordpress.com/ 2016.03.10. 10:12:52

"Elvan a maga világában, csendes nem túl beszélgetős. Azért én kiszedtem belőle, hogy nemrég házasodott, házat vett, nagy felújításba kezdtek."

Mi az, hogy "kiszedtem belőle"? Csak azért kérdem, mert néha neked is illene felismerned azt a helyzetet, amikor jobb békén hagyni a másikat. Nem voltam ott, nem láttam/hallottam a szituációt, de ez így (ahogyan leírtad) nagyon visszás.

Ha valóban ilyen vagy, akkor csatlakozom az előttem szólóhoz: én sem szívesen ülnék be hozzád. A tolakodás nem erény.

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2016.03.10. 11:18:41

@A nagy kékség: Na akkor kicsit bővebben, hogy ne menjen nagyon félre.
1.Nálam a tender az, hogy ha nem kell beszélgetni én nagyon boldog vagyok és örömmel eldolgozgatok szépen csendben. Ugyanis 9,5 órán keresztül folyamatosan angolul beszélni...nah...nem jelent gondot, de kicsit nehezebb mint az anyanyelvemen egyszerre egy időben kigondol és már mondja is ". Még akkor is ha folyamatos és igen jó az angolom,/az angolok szerint,én ha nem muszáj nem fényezném most magam/.
Tehát remekül eldolgozgatok, szól a rádió, megy a 4 szék folyamatosan, figyelek arra amit csinálok, a vendégre, a hajvágásra.
2. Lassan 20 éve vagyok fodrász, ebből 16 évig volt saját üzletem. Van némi rutinom, vendég és emberismeretem.:-) Elég rá néznem és tudom mit szeretne, beszélgetni vagy csendben lazulni.Ennyi év után szégyen is lenne ha ezeket nem vágnám azonnal.
3. A napi 25.30-40 font borravaló Angliában azért önmagáért beszél. :-D A pakisztáni kollegam 1 hónapot dolgozott, a legjobb napi borravalója 12 font. Nem szerették és ez jól látható volt, annyira , hogy egyszerűen nem ültek le a székébe. A nem rasszista, nem kirekesztő angolok.:-)
4. A főnököm legutóbb megkért /mert staffhiányunk van, 2 fő/, hogy legyekszíves a FB-os oldalamon hirdessek,mert ő magyar fodrászokat szeretne. Többet. Nem litvánt, nem angolt, nem lengyelt, nem románt, nem pakisztánit és nem filippinót....ezek voltak az utóbbi időben próbamunkán...köszöni nem..../Itt ebben a barber shopban én vagyok az első magyar fodrásza-lassan 3 éve/
5. Ha olyan lennék mint amit te és a feletted szóló feltételez, gondolod, hogy még itt tudnék dolgozni? Angliában? Rugtak volna úgy picsán 2 hét után, hogy leégett volna a hajam. Ugyanis:
6. A főnök szerint : Itt segget kell nyalni, kedvesnek, aranyosnak, intelligensnek, előzékenynek, udvariasnak, érdeklődőnek, figyelmesnek, beszélgetősnek/ezért elvárás a jó angol/, kiváló szakembernek mert a mi angoljaink nyaltseggű úrinépség, pénze van és elvárják a perfekt munkát. Nos. Ezt csinálom, minden nap. :-D

Ominózus fiatal srác, sokadszor ült a székemben. Jópofa, rendes kis fazon. De nem egy szószátyár, viszont keményen dolgozik . Ezt vettem észre az első alkalommal . Csak a formális udvarias beszélgetést kezdeményeztem, mert láttam, hogy fáradt. "How are you, how was your weekend, are you going home after hair cut?".. / a kiszedtem belőle", úgy tűnhet leírva mintha faggattam volna, de nem kell senkit faggatni, mert ha leülnek a fodrász székbe a legtöbbjük rákezd magától, nekem csak hümmögnöm kell, szóval pár kérdés után már Ő is mondta magától/. Büszkén mesélt a megvett házról, hogy mennyit dolgozik rajta, akkor épp a kert volt soron, szereti csinálni kikapcsolja, kivisz egy hideg sört, néha leül és......blablabla....
Szóval ez így zajlott...
Nincs faggatás, tolakodás, mert ez Anglia.....a komfort zónájukba nem szívesen engednek be.