Határonkívül

Határokon át, földön, vízen, levegőben

Szerencselovagok avagy a semminél még ez is jobb?

2016. április 07. 10:01 - SodalisO

Kicsit átmonitoroztam a környezetemet és az általam megismert embereket akik munkavállalás miatt vagy a jobb élet reményében élnek Angliában.

race-682_945135a.jpg

/foto:thesun.co.uk/

      A külföldi munkavállalás még mindig állandó, napi téma média szerte. Jó alapanyag mindenféle dumához.

Ellenzéknek megunhatatlan propaganda,"gumicsont", mert tök jó ezen rugózni,  jó OV-ozni, jó különböző,blamáló felsorolások szajkózásához, ami természetesen 'Mordort' pocskondiázza felsőfokon.

Mert ott minden és mindenki szar,főleg aki marad.Mert mást sem tudunk csak gulyáslevesezni, túrórudizni, kietlenpusztaságozni,meg sírva himnuszozni....Mert élhetetlen,az oktatási rendszer fujj, az egészségügy még nagyobb fujj, nincs elég munkahely, éjjel-nappal dolgozni kell, a vállalkozókat megölik, szemét a NAV, a rendőrség egy lapát fos, bürokrácia, korrupció, szóval az egész maga egy fertő...az emberek meg mind birkák, csak bégetnek és sírnak...de nem tesznek semmit....../Persze van néhány százezer ember aki kivétel, akik valami megfoghatatlan szerencse és csoda folytán egész jól elboldogulnak,de azok meg kit érdekelnek.../

Aztán kiforgatva, akár visszaforgatva jó propaganda szöveg a pártunknak, kormányunknak...Megszépített számadatok, átértékelt, megideologizált helyzetképpel,"nincsbaj"...'gyertek haza fiatalok'.. Sosem tisztázott , isten tudja kik által elkészített statisztikák....és a hazautalt , itthon elköltött, külföldön megkeresett, izzadságszagú pénzecskék, amik a hazai gazdaságot erősítik..Csuhajja.

Hallani, hogy csak a java megy el, a jól képzett, gyakorlott középosztály. Hát nem tudom, ebben én egyáltalán nem vagyok biztos. Szűkebb és tágabb ismeretségi köreimben alig van értelmiségi vagy egyetemet végzett ember itt kint. Van , de nem ők képezik a többséget.

Épp ebből az apropóból írom a mai posztomat. Az érdekesség az, hogy más nemzetek fiai-lányai is helyet kapnak az összeállításban. Sorsok, esélyek, életek a monoton hétköznapokban,nézzük kinél-hogy működik a kolbászos kerítés. 

 train-cleaning-jobs-birmingham-46324-1.jpg

     /foto:theguardian.co.uk/

Spanyol lány, 20 év körüli, egyedül,6 hónapja érkezett, single szobát bérel. Havi 450 fontot fizet érte, a vasútnál dolgozik 3 hónapja,takarítónő,állandó éjszakás, heti 5 napban dolgozik napi 7 órát és hulla fáradt,  havi 900 fontot keres. Az angolja nagyon szar, csak szavakat tud, mondatba szerkeszteni már nem képes, nyelvtani tudás, kiejtés borzasztó. Váltani szeretne, nem akar ennyit dolgozni!!!!!!!! /heti 35 óra/mert azt mondja ez nem élet, hónap végére nem marad egy fillérje sem.Afrikai barátja van, az anyukája adott neki kölcsön pénzt a külföldi elinduláshoz, még azt is vissza kell neki fizetni. Egyetemre szeretne menni, angolt tanulni, de havi 230 font lenne a tandíj...Egyelőre megrekedt, pénze nincs , sem tanulni, sem normálisan élni. Egyszerű kis leányka, eszik, főz, hajnalban legurít pár doboz sört, aztán 1,5 órát ordít a skypon és álomba zuhan.A környezetével nem igen foglalkozik, beszűkült világban él.

images_10.jpg

Lengyel férfi /vagy fiú :-) /, 23 éves, 2 éve él Angliában, egy kis motelban dolgozik, olyan "mindenes" karbantartó. Igaziból a látottak alapján , az általa megjavított vagy renovált munkák alapján nekem Mekk Eleknek tűnik... Barmolás, legjobb tudása szerint /ami nem sok/ próbálkozik, jelszó: a festék mindent eltakar. Alkoholista, masszívan. napi 1 üveg bor és 7 nagy doboz sör + némi kis vodka. Ez az alap. Napi 7 órát dolgozik, ebből 1 óra ebédidő, heti 5 nap, tehát heti 35 óra , 900 font, ebből, 470 font lakbért fizet. A többit megeszi és megissza. Ritka józan pillanataiban /hónap végén már nem futja szeszkóra/ ráeszmél ez így nem mehet tovább....aztán minden megy tovább. Szerinte nagyon jó munkahelye van, "nagyon jó itt lenni Angliában", szeretne kicsit kevesebbet dolgozni több pénzért /!!!/ és akkor még jobb lenne az élet. 4 hónap alatt 3 lakásból rúgták ki, vagy a folyamatosan részeg őrjöngései és rombolásai miatt, vagy a lakbértartozásai miatt...Ugye milyen relatív kinek -mi a szép élet ?! Egy alkoholista , aki állandóan részeg ennyit fog fel....piára van pénze, tehát minden tuti frankó....Nem vár rá nagy jövő...Itt sem, ahogy otthon sem volt neki...Angolul alig makog, tagoltan, csak szavakban beszél, alig érthető mikor-mit akar mondani...valahogy mégis boldogul...Van 2 barátja, egy házaspár, azok egyengetik az útját ha bajba kerül.

young-businessman-working-in-a-virtual-office-1200x300.jpg

Lengyel 24 éves férfi, 9 éves kora óta Angliában él. Szüleivel érkezett anno, itt járt iskolákba, kitűnő angollal, akcentus nélkül beszél. Családi háttere rendezett, szorgalmas, komolyan gondolkodó szülők mellett nőtt fel. Életük tervekkel volt átszőve, mindent ennek érdekében tettek. Nagyot áldoztak be az élet oltárán, éjszakai plusz műszakok a mamának, hogy az óvodáért ki tudják fizetni anno a havi 800 fontot....Sokáig 2,5 évig szorongtak egy dupla szobában 3-an, dolgoztak éjjel-nappal.A srác elmondása alapján 8 év kellett ahhoz, hogy teljesen berendezett, stabil anyagi helyzetük legyen. Középiskola elvégzése után után munkahelyet keresett, majd talált. 1700 fontot keres havonta, egy irodában titkárként dolgozik. Barátnőjével most már külön, önálló stúdió lakásban laknak.Barátnő is dolgozik, egy kávézóban, havi 6 nap , fizetése 1400 font. Lakbér+számlák havi 800 font. Boldogulnak, lassan, de araszolnak előre. Megfontoltan élnek, nincsenek csicsás drága cuccok, IPhonok, tabletek, autó . Bringáznak mindketten.Otthon edzenek, egészségesen táplálkoznak, főznek minden nap.Spórolnak. Normális, európai mentalitású és gondolkodású fiatal ember. Ő már nem fog Lengyelországban élni soha. Emlékszik szeretettel, egyszer sem hallottam tőle becsmérlő szavakat anyaországával kapcsolatban,nagyszüleit rendszeresen látogatják. Nyaralás, szabadság többnyire Lengyelországban.

foto851_p800.jpg

/foto:zettvel.blogspot.com/

Eredetileg örmény születésű, de Iránban felnőtt fiatal házaspár. A férfi 26 éves, IT szektorban dolgozik, 2 éve él itt, kezdőfizetése 2300 font volt. Dupla szobát bérelnek havi 480 fontért. Barátnője 10 hónapja jött utána, rengeteg pénzt kifizettek a vízumra, tartózkodási engedélyre.Van amit megkaptak havi részlet fizetésre. Gyorsan megházasodtak, így lehetővé vált a legális tartózkodás elindítása a csajszinak. Igazi esküvő majd nyáron lesz Örményországban, augusztusban. A lány munkát keres, angolja jó, ők már a modern, fejlődő Irán fiataljai. keresztények. A fiú bátyja Londonban él családjával, egy könyvelő cége van. A lány nővére és szülei az USÁ-ban. A házaspár Londont tervezi végcélnak. Otthon is nyüzsgő nagyvárosban éltek. Lendületesek, nyitottak, modern világjáró típusok. Ennek ellenére komolyan, tervszerűen élnek. A fiú irányít ahogy én látom.  A lány néha kicsit megszédül még a vadnyugattól..és vásárolgat...Aztán apuci időben az orrára koppint, mert egyelőre egy fizetésből élnek. Helyesek, aranyosak, teljesen európaiak, többnyire európai barátaik vannak.

top-ten-chip-shops-691479855.jpg

/foto: birminghammail.co.uk/

Bulgár hölgy, 46 éves, fiával /19 éves/ egy arab tulajdonban lévő fish and chips büfében dolgoznak. Majdnem éjjel nappal. Heti 6 napot 1 szabadnappal. Reggeltől estig , nyitás 8:30 am és zárás este 10:00 pm. A nő havi 1800 fontot keres, a fiú 1500 fontot. Lakást bérelnek, otthoni hitelt fizetnek és a beteg, idős nagyszülőket segítik havonta. Sokszor hazautazni is miattuk Legutóbb egy hónapig otthon is kellett maradni, mert kórházra volt szüksége a papának.Az itteni házért 1400 fontot fizetnek havonta számlákkal. 2 szoba, kis nappali, konyha, pici hátsó udvar, városszélén, busszal utaznak minden nap, a belvárosban dolgoznak. Gyűjtenek, haza fognak menni és otthon élni, itt a jövőjükhöz szükséges pénzt teremtik elő. Semmi luxus, esznek, alszanak, dolgoznak, spórolnak. Amíg bírják......

warehouse-illustration.jpg

/foto:viaoss.no/

Magyar fiatalember, 27 éves, eredeti szakmája szerint cipész /3.5 éve él külföldön,angolja "elmegy" kategória/ segédmunkás egy nagy központi raktárban. heti 6 nap munka,1 szabadnap, néha extra túlórával, amit nem fizetnek ki és nem csúsztathat le. Lengyel főnökkel, sok külföldi ,szintén segédmunkás kollégával. Ez a munka már előrelépés számára, mert konyhai mosogató volt , állandó éjszakásként, havi 800 fontért, de az előtt autómosóban dolgozott románokkal napi 35 fontért. Tehát nagyot lépett előre,most már megkeresi a havi 1100- néha 1200 fontot is. Teljesítménybérezés van, ketyeg rajtuk a számláló, ami minden napot százalékra hoz ki, ha nincs meg a max, akkor kevesebb a pénz. A rendszer jól ki van találva, nem a melós jár jól sosem érdekes módon. Eszik, alszik, dolgozik, hulla mindig, fáj mindene, a talpa dugig van bőrkeményedésekkel, tyúkszemekkel, a rossz cipőtől.Magyarokkal lakik együtt, alig van otthon, nem zárható a szobája, többször költözött, mindig a lakótársak lopták meg. Havi 450 fontot fizet egy szobáért, azt mondja hazamegy azonnal, amikor lesz félretett pénze. Egyelőre nincs.....Kellene szemüveget csináltatnia, de sajnos majdnem 250 font lenne...Most arra gyűjt...Esténként míg el nem alszik és szabadnapokon a laptopján játszik Wow és Diablo3 -at.Barátnő néha akad, de nem maradó egy sem.Nem utazgat, nem költ semmire, próbál félretenni....Azt mondja itt is kurva nehéz....

 

 

19 komment
süti beállítások módosítása