Határonkívül

Határokon át, földön, vízen, levegőben

Net-kávézós menekültek Japánban

2015. július 07. 10:34 - határonkivül

3 részes modern kori mese az "eldobható" japán munkásokról.....

screen_shot_2013-01-14_at_3_57_40_pm.jpg

A mai poszt egy nem friss témával foglalkozik, de lehetőséget ad arra, hogy kicsit megálljunk és kitekintsünk a rohamléptekben fejlődő "nyugat" társadalmi átrendeződéseire.Nézzük például Japánt ma.

Kérdés: Ember ? Vagy a határtalan és mértéktelen fejlődés ???

Megrázó képek, videók , döbbenetes emberi sorsok következnek.

Internet kávézók már több mint egy évtizede léteznek Japánban is, de a 2000-es évek közepén az ügyfelek elkezdték használni mint konkrét életteret, lakóhelyet. Természetesen a körülmények,a kis szűk kutricák adottságai keményen meghatározták az életminőségüket.

Az internet kávézós lakók vagy "menekültek" a legtöbb esetben ideiglenes munkaszerződéssel rendelkeznek és nem keresnek elég pénzt ahhoz, hogy rendes lakást vagy szobát béreljenek maguknak.

A hight-tech és a csúcstechnológiák fellegvárában, Japánban mára ez egy teljesen tipikus  jelenség lett a  társadalmak éles tagozódása mellett

netcafe007.jpg

 Az 1990-es évek recessziója növelte a nyomást a japán fehérgalléros munkavállalókon . Az embertelen méreteket öltő túlórázás tipikus jelenséggé vált .De a biztos munkahelyet még ez sem tudta garantálni a dolgozóknak. A félelem és a stressz sokszor súlyos depresszióhoz vezetett ami sok esetben öngyilkossággal végződött.

A Pulitzer Center és a Worldpressphoto oldalán is megjelent és pályáztatott video riportfilm nagy vihart kavart.

Shiho Fukada 3 részes video sorozatának célja az volt, hogy bemutassa azoknak az embereknek, dolgozóknak az "életét" akik ezekben a kávézókban 1,5 négyzetméteren élnek.

japan2.jpg

A három rész: 1. Overworked to suicide  /Túlhajszolva az öngyilkosságig/

Az 1990-es válság után a fehérgalléros eladók csoportja elképesztő plusz órákkal hajszolták magukat a még meglévő munkahelyüken, sokszor egészen az öngyilkosságig.A félelem, hogy könnyen munkanélkülivé válnak extra túlórákhoz, depresszióhoz, teljes testi és lelki kimerüléshez vezetett és nagyon sok esetben halállal végződött.

 és a video:

2. Net cafe refugees /Net kávézós menekültek/

 és a videó:

3.Dumping Ground /Lerakóhely/

Kamagasaki, Japán egykori virágzó, napszámosok általt kedvelt városa mára már több mint 25 ezer munkanélküliről és hajléktalan idős emberről számolhat be , 

 és a videó:

 

/ képek, videók, eredeti angol szöveg forrása: Pulitzer Center on Crisis Reporting/

Fordítás : határonkívül

 

18 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://hataronkivul.blog.hu/api/trackback/id/tr597606804

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2015.07.07. 16:59:24

Már tavaly is láttam mindhárom videót.
Most, hogy hazajöttem külföldről, egy teljesen más életből,ritmusból léptem vissza a "hanyatló, fejlődésképtelen" óhazámba. A nagy és tempós és centralizált vad kapitalizmusból az állóvízben tocsogó kis keleti országba.
Újra néztem a videókat.
Kísérteties gondolataim támadtak.....emocionális összevetések "egyéletemvan" alapon.
Nagyon igaz az a mondás, mi szerint járjunk nyitott szemmel, tapasztaljunk, lássunk, éljünk, lakjunk más országokban, /persze ha van rá lehetőségünk /....és utána könnyebben eljuthatunk a végső konklúzióhoz.
Az én konklúzióm már megszületett.

ehjeaserehje 2015.07.07. 22:44:04

Nagyon nehéz elolvasni a bejegyzést, mert annyi idegesítő hiba van benne. Miért nem értelmezi az író, amit leírt? Sokat segítene nekünk, olvasóknak.
"Az 1990-es évek recessziója növelte a nyomást a japán fehérgalléros munkavállalókon(ra) és félelem alapú kultúrát kezdett (kultúrát) generálni, ahol a munkahelyek biztonságát(a) már a hosszú órás munkavégzés(t) (n)sem garantálta." ÉS EZ VAZZEG EZ EGY KURVA BŐVÍTETT MONDAT! Polgár Jenő hivatalhoz, oda.

ehjeaserehje 2015.07.07. 22:45:20

@ehjeaserehje: és még én is hülyeséget írok

Határátkelő 2015.07.07. 23:10:50

Szeretném kérni, hogy a "fordította: határátkelő" kitételt a végéről távolítsátok el. A Határátkelő blog 4 éve létezik, sem ehhez a bloghoz, sem ehhez a poszthoz nincsen semmi köze, így a szöveg végén ez a rész félreértésre adhat okot. Nem értem, mit keres ott, kérlek, távolítsd el.

Köszönöm.

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2015.07.07. 23:13:02

@ehjeaserehje: Köszönjük az észrevételt. Rögtön javítjuk. Valóban, az angol szöveg fordítása piszkozatból került fel és valószínűleg a szórendet nem ellenőrizték le utólag .
Köszi.

határonkivül · http://hataronkivul.blog.hu/ 2015.07.07. 23:25:14

@Határátkelő: @ehjeaserehje: Köszönöm az építő jellegű észrevételt. Javítottam.

Andie 2015.07.08. 12:12:49

@NagyságosSodalisO [eng]: Fejtsd ki nekünk a konklúziót, kérlek!

A nagy kékség · https://anagykekseg.wordpress.com/ 2015.07.08. 18:30:45

Jártál már Japánban? Csak azért kérdem, mert ha igen (esetleg van olyan ismerősöd, aki benne volt a sűrűjében), akkor érteni fogod, hogy miért élnek ők egy kicsit másképp. Brutális a munkamoráljuk, aminek viszont a magánéletük látja kárát. Ennek van egy nagy előnye: ha belépsz az országba, úrrá lesz rajtad a tökéletesség érzése. Minden pont úgy működik, ahogy működnie kell. Az órádat nyugodtan hozzáigazíthatod a Shinkansenhez, az utcák aszfaltján pedig akár meg is tálalhatsz, mert olyan tiszta minden, hogy akár a földön is ehetsz. Hogy aztán mi történik a karaoke bárok hátsó fülkéiben, és hogy miképp vezetik le a felgyülemlett stresszt az ott élők, az a kívülálló előtt többnyire rejtve marad. A hierarchikus társadalmi berendezkedésről nem is beszélve, de ha láttad régen a Shogun című sorozatot, akkor máris elképzelheted, miről beszélek. :)

Élveztem minden ott töltött percet, hiszen tényleg olyan volt, mintha egy másik bolygón jártam volna, ahol a "hiba" gyakorlatilag ismeretlen fogalom, de soha nem tudnék abban az országban élni. Ahhoz én túlságosan fegyelmezetlen vagyok.

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2015.07.08. 20:34:41

@Megnevelő Ember: Nem, nem jártam. De rengeteg filmet láttam a Spektrumon Japánról. Igen, abszolút képben vagyok az életük sodró sebességével és fegyelmezettségével. Ahogy elolvastam ezt a posztot, aznap este kicsit olvasgattam Japánban élők, dolgozók blogjait. érdekes sztorikat, jellegzetességeket szemezgettem ki.
Az egyik magyar hölgy egy légkonditisztítás munkafolyamatát írta le japán módra". Hát döbbenetes volt a precízség. Hihetetlen, a nő is csak nézett ki a fejéből micsoda előkészületek, pakolások, óvintézkedések, szerszámok, eszközök, védőruhák kerültek elő. A tematika, ahogy pontról pontra haladtak, minden munkaműveletet csak az egyik munkás csinálhatta, tetőtől-talpig ufóruhában.:-))) Amikor elkészültek, ugyanúgy visszaállították az eredeti állapotokat, majd jött a 4. személy aki ellenőrizte az elvégzett munkát és a kondit is, majd átvette és elmentek. :-DDDDD
Rengeteg dok. filmet néztem a NATGEON a legutóbbi tragikus cunami után. Micsoda fegyelemmel, könnyek nélkül nyilatkoztak, tűrtek, szenvedtek, gyászoltak. Mert a sírás gyengeség....:-)
Nagyon más világ, tőlünk idegen a tempó és a szellemiség is. Nekik az ezeréves tradicióik ,mélyen beépülve, tisztes főhajtással alkalmazva bekonvertálva a modern világba.
Más világ igen.
Főleg ezzel a poszttal ütköztetve. Nagyon kontrasztos. Mint annyi minden a nagy világban.

rezsöatya 2015.07.09. 12:58:31

@NagyságosSodalisO [eng]: most egy hirt juttattal eszembe:
Egy ujsagiro jart Japanban, s a szallodai szabajaban csotores volt, mig o a dolgat intezte. A szalloda gyorsan helyrehozta a hibat, de elobb a cuccait atkoltoztettek egy masik, ugyanolyan elrendezesu szobaba. De nem akarhogy! Mindent pontosan ugyanoda tettek, ahogy az ujsagiro hagyta. Meg a radiatorra hanyagul odadobott zoknija is pontosan ugy volt az uj helyen. Mindezt ugy, hogy felvetelt keszitettek a szobarol. Es persze kesztyuben vegeztek az egesz koltoztetest. Behaltam ettol a precizitastol! :-)))

Suvahe · http://suvahe.blog.hu/ 2015.07.09. 17:07:56

@ehjeaserehje: Fejlesztik a figyelmedet. Régen értő olvasásnak hívták. Ennek a keményebb változata amikor mást ír de úgy, hogy te azt gondold amit egyébként írt volna. Ez utóbbi a fantáziát fejleszti.

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2015.07.09. 20:28:15

@Megnevelő Ember: Hehe, hát ez nagyon durva....Huh..
@rezsöatya: Várj, megkeresem az általam említett posztot.
Itt is van.Érdemes elolvasni, néha már megmosolyogtam. :-))) De elképesztő és szinte extrém .

rezsöatya 2015.07.11. 13:39:01

@NagyságosSodalisO [eng]: "Várj, megkeresem az általam említett posztot.
Itt is van..."

Hol?

(Durcas kismalac setal az edoben, s beleesik egy nagy szakadekba. Arra megy a jo tunder es mondja:
- Varj, hozok segitseget!
Mire a kismalac:
- NEM VAROK! )

:D
süti beállítások módosítása