Határonkívül

Határokon át, földön, vízen, levegőben

Nem unjátok még ? /2.rész

2015. május 29. 11:40 - SodalisO

Külföld vagy Magyarország? Hasonlítgatsz?! De miért ?!

130607140949-best-fish-and-chips-shops-story-top.jpg
 

Folytatom az előző írásomat. Érzékeltetni szeretném, hogy mennyire értelmetlen  hasonlítgatni a nyugatra távozott honfitársainknak, az új hazaként választott nyugati országokat Magyarországgal.

Az előző részben elemeztem a "kutyák nem ugatnak", a bolti "eladók nem kedvesek"és a közlekedésre vonatkozó általános véleményeket.

A mai részben az éttermi szokásokat,étkezést, majd a többi részben a hétköznapi embereket, családokat, gyereknevelést , vásárlást,  szórakozást, hivatalos ügyintézést veszem górcső alá.

Járjuk körbe először az éttermeket. / Megjegyzés: angliai és skóciai tapasztalatokból merítve általánosítok!/

full-english-breakfast-3130333.jpg

Nagyjából így nézett ki. Az adag ugyanekkora volt, a miénk kicsit égettebb szélekkel készült és mi kaptunk padlizsánkarikát is.

Fastfood, instant food. Ugye mindannyian ismerjük ezeket a szlogeneket.Nem meglepő módon tudunk is azonnal asszociálni azokra az ételekre, amiket ezek a szavak magukban foglalnak. Nos ez Angliára kiemelten jellemző Annál is inkább, hogy a britek maguk is azt mondják, hogy a tradicionális angol konyha majdnem teljesen kiveszőben van. Ha valaki szeretné kipróbálni a hagyományos angol ételeket, annak nagyon kell keresni és bizony csak elvétve talál olyan helyet, ahol fellelhetőek a régi, választékos és igényes angol ételek.A legnagyobb esélye talán a tradicionális reggelinek van, amit még sok pubban, étteremben kaphatunk.Nekem Edinburghban volt szerencsém kipróbálni  egy nem túl olcsó helyen a várhoz közel.. Ár-érték szempontjából felejthető volt. 4 személyre 1-1 kávéval,1 sörrel  160 font volt 2011-ben. A tartalom ? Sült kolbász, roston sült paradicsom, padlizsán, bacon, némi kis kupac bab.....természetesen majdnem minden égett ízű volt, a széle mindennek agyon grillezve, kissé kesernyés ízzel, a kolbász, ehetetlen, ízetlen, borsos, semmi kolbász élmény. Mindez még kellő toleranciával akár bele is fért volna, ellenben az, hogy éhen maradtunk, a hangulatunkat szegte. 

Tehát......ilyet otthon is kaphatsz bármikor, bárhol, és lehet olcsóbban.

További tipikus választékok képekben .

Ebből ettem több ezret délben ebédidőben addig, míg nem vettem pár edényt és kezdtem el főzni otthon.  pl./nagyon műanyag íz, ár : 2,60 GP=1100,-FT

021869.jpg

De ez is. MC=Olaj íz és más semmi. Feltétlen öntsd le valami szósszal! /ár: 2,90 GP-től változó=1300-1800 Ft/

article-2130690-013813410000044d-865_468x408.jpg

és egy tipikus esti kép..

article-0-0a7d4c11000005dc-309_468x462.jpg

mcs1.jpg

és az egyforma ízű, formatervezett szendvics reggel-délben-este , megkóstoltam mindet, semmi különbség nincs közöttük, ehetsz, halasat, csirkéset, bármilyet választasz mind ugyanolyan ízű /ár : 2,60-3,20 GP között=1100-1400 Ft/..Később, amikor már berendeztem magam "edényügyileg" és konyhacuccokból, áttértem a saját készítésű tartalmasabbra és ízesebbre. 

hirlevel_szendvicsek.jpg

és hozzá az elmaradhatatlan kommersz lötty

17111-starbucks-frozen-coffee.jpg

caffe_nero.jpg

Szóval......Ilyet itthon is kapsz  /ár: 1 single espresso Caffé Neroban:  1,35 GP=majdnem 600 FT:-)) /

Éttermek.

Sok van és jobbára az exotikus ízeket szeretőknek kedveznek.Thai, Indiai, Török, Indonéz, Kínai, Olasz. Ebből van  a legtöbb.  A kínai éttermeknél gyakran előfordul a szabad evés, ami azt jelenti, hogy 16-20 font között annyit eszel amennyi beléd fér. Annyiszor fogsz tiszta tányért és pakolod tele, amennyiszer csak akarod. A legtöbb esetben telt ház van, erre mondta XY pár hónappal megérkezése után /mert ő már mindent tudott és átlátott azonnal/, hogy megdöbbent micsoda "hagyománya" van az étteremben étkezésnek, és milyen sokan vannak mindig, "bezzeg nem úgy mint itthon"....Hát ja. 

Akkor elmondom szerintem, hogy megy ez. Az angolok rém lusták, megszokták, hogy mindent alájuk tesznek, adnak nekik annyi pénzt, hogy megtudjanak venni mindent, Szolgáltatást, árucikkeket stb. Tehát van pénzük, főzni lusták, enni imádnak /zabálni, lásd sok a kövér, elhízott nő/. Két verzió van. Hétköznap este fast food, instant food be a sütőbe, krumplipüré porból, dobozokból előre begyúrt, fűszerezett húsgolyók, félig vagy teljesen megsült mindenféle mártással szósszal leöntött hús, aprított zöldség, zacskóból, darabolt gyümölcs műanyag dobozból....ez a vacsi, vagy munka után összeszedik a családot, elmennek valamelyik étterembe, végigesznek mindent, alig bírnak felállni, hazamennek, kis Tv nézés után lefekvés.

tulsuly.jpg

Nekünk bevándorlóknak menőnek számító helyek a Nando's , Cosmo étteremlánc. Nem túl olcsók de a jobban keresők heti rendszerességgel talán megengedhetik maguknak.Főnököm szülinapját a Nando' ban ültük. Széles vigyorral, sugárzó arccal újságolta, hogy "naaaa , hova megyünk?? Hááát, a város legjobb helyére , ahol a csirke a legfantasztikusabb az egész világon"....Nos! Sima grillezett sült csirkeszárnyak. Nem akartam illúzióromboló lenni, ezért inkább hallgattam, miközben azt gondoltam , hogy azért mondtak ilyen hülyeséget, mert nem ettek még igazi finom falusi, kapirgálós csirkéből készült magyaros tepsis sültet. Fogggalmuk nincs mi a jó kaja. :-))A főnök fia morogva ette , ropogtatta a satnya, összesült szárnyacskákat, 5 féle szósszal leöntve . Az egyetlen igazán pozitív élményem a Cosmóban volt, a karácsonyi staff partin, ahol igazán finom, különleges és választékos volt a menüsor. Minden finom volt és elegendő. De fizettünk is fejenként 28 fontot. /10000,-Ft/ ..Ennyiért azért itthon is fejedelmi, első osztályú kaját kap 1 ember. 

Szóval nem úgy mint itthon. Ahol a hétvége szent és a családé, a pihenésé, az együttlété. Normális főtt ételt kap a család minden tagja, anyuka nem lusta, megcsinálja, mert mindenkinek jó, ha a hétközi iskolai vagy munkahelyi menü után finom, házias , tartalmas ételeket ehetnek.

Ráadásul minden héten ,egy sima magyar bevándorló a sok egyéb necces kiadása amellett nem fog  Cosmóba menni. Ahhoz nem havi 900-1200 fontot kell keresni. 

0d576c37f8ac4cf7bb0c92f843bc3562.jpg

Másik variáció a hétvégi shoppingolás, ami egész napos program, kezdődik reggel, beszivárognak a városba, családostul, apuka hajat vágat a barber shopban, anyu beül a Cafe Neroba a skacokkal, előtte a Greggsben vesznek pár olajjal átitatott omlós, pizzás szeletet, majd jöhet hozzá a a Latte Capuccinó, bármi, csak sok csoki legyen rászórva és  legyen lelocsolva valami ragadós édessel. Család ott eldagonyázik, hatalmas koszt hagyva maguk után elmennek a belvárosba, elköltenek pár száz fontot, 500 kis zacskó , reklámtáska, ügyeletes heti játékok beszerezve, lenyugodva, betérnek valamelyik étterembe, Végig eszik a menüsort...ott is kaja- pia leszórva, szétkenve...majd estére kelvén boldogságosan hazatérnek.

Tehát azt megállapítani, hogy micsoda éttermi kultúra van pl. Angliában  ...nos ezt kijelenteni barokkos túlzás, főleg egy olyan országban, ahol 2 kg zacskóban árulják a jégkockát, készen, mert annyira fárasztó lehet munka után állandóan töltögetni a kis műanyag tartót, vagy a jégkockacsináló nylon tasakot , vagy a hámozott , szeletelt retket, krumplit....mert ez mind borzasztó munka és kegyetlenül kimerítő . Szédületesen nevetséges.

images_4.jpg

Ahogy a sárga figyelmeztető műanyag háromszög, amit mindenhova letesznek. Vigyázat, csúszós, frissen feltörölve, vigyázat kis akadály, figyelem víz a padlón,kerüld ki....!!! A takarítónő elmegy , hoz egyet és leteszi 3 eldobott papírcetli mellé az áruházban. ?????? Egész délután kerülgeti a tömeg a 3 cetlit és a nagy sárga táblát. Nem lenne egyszerűbb lehajolni és felvenni ?? Nem! :-)))

Szóval.....nem jobb mint otthon!!!!!! Más minden,  mert más emberek, más szokások, más életritmus jön szembe velünk. Van akinek tetszik, van akinek meg nem. Minden vélemény csakis szubjektív lehet.

Teljesen értelmetlen hasonlítgatni bármit is. Két eltérő kultúra, múlt, jelen és jövő. Isten mentsen meg bennünket attól, hogy hasonlóak legyünk és éljünk úgy mint más nemzet fiai.

covers_309376.jpg

 

"– Mondja, micsoda maga?
Fess Feri ránézett, s egy pillanatig hallgatott. Akkor komolyan:
– Ember.
– Az mit jelent?
– Azt, amit mindenkinél: keresek és nem találok.
– Mit keres?
– Embert… De nem találok, csak fenevadakat…"

 

 

 

 

 

 

 

112 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://hataronkivul.blog.hu/api/trackback/id/tr137500208

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2015.05.29. 13:53:38

@maxval bircaman szerkesztő: én pont az íze miatt nem szeretem ..olyan nagyon papír és nem eszek a sült krumplihoz semmit, mert akkor vagy ketchup vagy majonéz ízt érzek...én meg pont az íze miatt szeretem, és azt nem fedem le semmivel....de simán elfogadom, hogy finom lehet a MC krumpli, eszik is sokan, biztos nem azért mert rossz.
Engem riaszt az olaj, amiben sütik, hányszor hevítik fel, hány fokra, milyen időközönként cserélik. Persze, tudom, ott vannak a szigorú a szabályok, a nagyon kemény előírások, meg hát multi meg izémizéhozé....A szabályok azért vannak , hogy megszegjék őket. Láttunk már példát rengeteget.
Mint a fish and chips....szutyok, ehetetlen ...olajízű a krumplinak sült hal és égett olaj íze van a krumplinak meg égett sült hal íze...na azért kell leönteni szósszal....vagy a faggyús birkahúsból készült haggis......birkahurka...aztán mikor vittem ki Skóciába disznóvágásból házi hurkát, ráadásul az igazi vastagbélbe visszatöltve és karácsonykor vittem be kóstolót....szó szerint összeszarták magukat...nem hitték el, hogy ez sertéshurka, belsőségből rizzsel és , hogy házi készítésű....rendelni akartak belőle sokat ....:-DDDDDDDDDD

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.05.29. 13:54:33

@Cascabel:

Pedig jó mind a kettő!

A gyorséttermi hamburger is lehet jó meg rossz. Meg a hagyományos fasírtos zsemle is. Én mind a kettőt szeretem. Az előbbibe majonéz és kecsap kell, az utóbbibe csalamádé. Ha az ember készen veszi az utóbbit, vasútállomásokon érdemes venni Bp-en, mert ott nagy a forgalom és így mindig friss.

A McDonalds' verziót is szeretem, de a BurgerKing-et és a KFC-t jobban kedvelem, főleg ez utóbbit csirkemellfilével. Amikor volt Budapesten Wendy's, az volt a kedvencem, de megszűnt, itt meg nálunk sosem volt Wendy's.

A dekadencia nem az, hogy vannak gyorséttermek, hanem az, ha csak ez van. Naponta enni gyorséttermi kaját nem normális dolog, ez tény. De az sem, ha valaki minden nap fasírtos zsemlét eszik csalamádéval. A legjobb a változatosság az étkezésben.

rezsöatya 2015.05.29. 13:55:10

@maxval bircaman szerkesztő: a fenebe! Ma politika nelkul jottem el otthonrol! Teljesen kiment a fejembol! :-)))

@Turchi: foleg, amit te sutsz! :DDD

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2015.05.29. 13:56:01

@Cascabel: heheeeeee :-)) Esélytelen. Mindig csóringer marad. :-D
Bár tudod, relatív kinek mit jelent a "gazdagság! A másik meg, hogy hogy adja elő, mit hazudik! Én már olyat is láttam /nem egyet/ aki annyit hazudott, hogy a végén ő maga is elhitte.Azonosult a baromságával.

2015.05.29. 13:58:22

@rezsöatya: Tisztában vagyok a képességeimmel. A más főztjét jobban szeretem DD

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2015.05.29. 14:03:18

@Turchi: Figyi, az az igazság, hogy én simán felvállalom, hogy kaja ügyileg nagyon "míszes vagyok. Anyum szakács volt, egyszerű kajákon nőttünk fel, de finom ízeken. Tényleg kevés jó kaját ettem....külföldön...persze van kedvenc....halak, rákok, tengeri herkentyűk...ezek Angliában kurva drágák, pedig minden nap megenném...ettem kuszkuszt---hát nem volt rossz, de legközelebb majd olyan 30 év múlva ennék megint, pedig jó volt , de idegen, szokatlan..inkább érdekesen finom... Erdélyben, horvátok, szerbek, montenegróiak, franciák, németek , csehek....sok klassz kajával találkoztam.....de azért jóllakni, bezabálni és kaja után meghalni csak itthon tudok:-))
A más főztje mindig jobb, főleg ha úgy főz mint én vagy anyu!! :-))))))

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2015.05.29. 14:05:28

@rezsöatya: Orrodra koppintva hejjjjjj! :-PPP
Legyek már én is szenya!
Azért a te kelkáposzta főzelékedet, és az úszóerődös galuskalevesedet nehéz überelni.:-)))))))))

2015.05.29. 14:10:36

@NagyságosSodalisO [eng]: Nálunk csak a nagyanyám főzött jól, az anyám is olyan közepesen. A gyerek múltkor mondta hogy ne menjünk étterembe mert amit én főzök az neki jobban ízlik. Hát még én is meglepődtem DD. Szóval állítólag ízre jó amit csinálok, de kinézetre azért nem annyira, bár most sokat fejlődtem mióta a gyerek elkezdett rengeteget zabálni és kénytelen vagyok új kajákat tanulni, eddig jól sikerültek, na nem feltétlen kinézetre

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2015.05.29. 14:13:48

@Turchi: benne a lényeg abban amit írtál. A gyereknek ízlik. Ennél kell több ???
Mennyivel lenne jobb variáció a "jobbannézkideszarízű"? Smmivel sőt.
Itthon tuti majd könnyebb lesz neked is, mert kitalálod mit akarsz főzni, megveszed, mert kapsz, /persze ne bálnaleveshez valót keress , bár../ és nem kell paráznod, hogy romlott, büdös, hány napos...megfőzöd, megeszitek, lesz áram..és meg fogsz lepődni, hogy ennyi ???? Millió időd megmarad és majd ülsz és nem tudsz mit csinálni hirtelen pár napig...:-DDDDDDDDD

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2015.05.29. 14:14:38

@Turchi: Tényleg...már annyiszor akartam kérdezni, ott kint nincs lehetőség finom pizzát rendelni néha ? vagy lehetőség van csak a pizza szar?

2015.05.29. 14:21:03

@NagyságosSodalisO [eng]: 1 jó pizzát találtunk mostanában, azt is a gyerekeknek rendelték a suliban, onnan tudjuk hogy az jó. Rendelni még nem rendeltünk mert ez mostanában volt de amit előtte vettünk attól az egész család fosott DD

Quercus a favágó 2015.05.29. 14:30:25

Azok a szeméthegyek valamelyik menekülttáborban lettek lefényképezve?

2015.05.29. 14:35:20

@QUERCUS:
"Azok a szeméthegyek valamelyik menekülttáborban lettek lefényképezve?"
Igen Kollega! Egesz Anglia egy menekulttaborhoz hasonlo:) Annyi mocskot, szemetet meg eletemben nem lattam, mint az europai kultura fellegvaraban, Londonban:(
Peace!

Quercus a favágó 2015.05.29. 14:45:23

@Cascabel:

De gondolom, ott még a szemét is sokkal jobb, mint itthon. Azért arra kíváncsi lennék, ha mondjuk valaki Pesten fotózna ilyet, és föltenné az elit blogra, milyen reakciókat váltana ki.

Egyébként hiányolom a posztból az előre csomagolt szendvicsek, és a benzinkúton történő vásárlási lehetőség, mint a rendkívül elfoglalt feleségek utolsó mentsvárának elemzését. DDD

rezsöatya 2015.05.29. 14:52:40

@QUERCUS: elfoglalt felesegek?
Hiteles forrasbol olvashattuk, hogy egesz nap lablogaszassal toltik napjaikat ! :-)))

Latcho Rom 2015.05.29. 15:27:08

Hihi..tyúkanyó belekötött a zacsis jégkockákba, mint a feslett lator nyugat jelképébe :))
Ánusz digsi babérjaira vágysz?? :DDD (ugat a kutyi)

Peace!! :)

Latcho Rom 2015.05.29. 15:30:28

@Cascabel: Láttad volna NY szitit a nyocvanas evekben, amikor meg tele volt a time square peepshookkal, kurvakkal, na baszki ott aztan latorul allt a szmetyi egy friday nite fever után. Mexikod is eleg dzsuvas ami azt illeti, ha kimesz a reszortbol.

Latcho Rom 2015.05.29. 15:35:01

@Cascabel:

Nekem nagyon tetszett a kocsmak elotti bagozas, pialas, dumalas Londonban, ott alltunk mi is par orat, sokkal de sokkal kevesebb embert lattam a telefonjaikon logni - kint-bent a krimokban, mint mo-on, vagy itt kanadaban. Beszeltek egymassal.

Latcho Rom 2015.05.29. 15:39:38

@maxval bircaman szerkesztő: ostorozod itt a putyini Meki politikat, majd jol elvisz a bulgár KGB. :)

Valszeg kevesbe hormonozzak feletek a meki husokat, azert izlik neked ennyire. Ettel mar eletedben echte eszak amerikai anyagokbol keszult gyorskaját? Kétlem.

Latcho Rom 2015.05.29. 16:03:32

@shakti_rom: Ehhez meg hozzateszem hogy itt eszak amerikaban akkor vesz azember zacskos jeget ha piknikelni, tavakhoz, kempilgelni megy - altalaban. Lehet az angolok is igy? Mondjuk en csak sporolos balkani bevandorlo vagyok, nem vagyok rest 1-2 napig keszitgetni a jegkockakat ha megyunk valahova a csaladdal, de elofordul hogy vetkezek, s veszek zacskos jeget.

Ita misa est - Pax et Bonum :-)

Hallod Cas hogy pannonhalman bebukott egy szerzetes, gyerekeket buzeralt?

Latcho Rom 2015.05.29. 16:12:56

@maxval bircaman szerkesztő: Ehhehe :)

Egy jobaratom alban lanyt fog elvenni felesegul. Gyakorlati tanacsok? Lehet hogy tiranaban fognak elni, bar a haver sok nyugati egyetemen is oktat, amerikaban is.

Latcho Rom 2015.05.29. 16:16:13

@QUERCUS: Pesten nincs penz arra hogy ennyi felesleges kajat, szemetet termeljen ki az istenadta nép.
Szombat éjjel is tiszta a romkocsmás negyed - de meglehet hogy feléd teli minden szeméttel, nem tudhatom ugyi.

Mrs. Clayton 2015.05.29. 18:22:04

azert azt latni kell am, hogy akik ezeket az eloregyartott 1 fontos kajakat eszik, azok nem epp a tehetosebb retegbol vannak, mondhatnam hogy ok a tipikus benefitesek, meg azok sem, akik ezekben az etteremnek nevezett muintezmenyekben esznek, nem csak a meki ilyen, a legtobb pub is
mondjuk vannak kivetelek, mert nem mind tagja valami szar franchisenak es nem mind arul a fagyasztobol felmelegitett keszetelt, hanem van rendes kaja is
az meg hogy nincs rendes etterem rendes tradicionalis brit kajaval sem igaz, de ott nem is 10 font lesz egy adag etel
en nem nagyon vagyok oda a magyar etelekert, mar azt sem tudom mikor foztem, en minden mast jobban szeretek
igaz a ferjem nyaggat, hogy menjunk el egy helyi magyar etterembe, mert neki latvanyra bejonnek az etelek, de eddig belatta, hogy jobban jar ha en megfozom neki, mondjukmazt furcsalta, hogy miert chips a koret minden etelhez
ha etterem akkor annyi szuper kinai, malajziai, indiai mittomen milyen hihetetlen szuper etterem van szerte az orszagban, hogy ebbol a szempontbol Mo sajnos sehol nincs
es elmondom, hogy ezeken a helyeken az emberek nem ugy esznek mint a malacok, es nem is mackoban jarnak es a szemetet sem szorjak szana-szejjel
es egyaltalan nem normalis vagy elfogadott egy kozeposztalybeli angolnak a fent felsorolt viselkedes, ok is elegge lenezoen neznek ezekre az emberekre

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2015.05.29. 20:29:50

@QUERCUS: Természetesen a teljesség igénye nélkül írtam a mai posztot, nem lehet mindenről mélységben beszámolni. :-)) Ahhoz könyvet kéne írni, az meg nekem nem megy . :-P
Csődtömeg élettel egyre inkább a kötelet nézegetem, nem pedig írói babérokra áhítozom.
Viccet félretéve, persze, még a szemét is szebb, nem is annyira büdös mint itthon. Igaz , egyszer egy kanadai magyar házaspár megjegyezte, hogy tetszik nekik a városunk, csak olyan furcsa, mert nagyon büdös van mindenfelé.:-))))))))))
Itthon heti 2x viszik el a szemetet erre mifelénk. Kint egy héten egyszer vitték el, kedden. Egyik hétről a másikra, amikor jó idő volt és sütött a nap folyamatosan, a következő hét keddre kikeltek a legyek a szemétben, nem lehetett ablakot nyitni, mert hatalmas fekete legyek lepték a ház falát...konkrétan majdnem habzott a szemét.
Másik. Bent a városban, ahol laktam, színes és épületes szomszédságom volt az egész utcában. 5 embert leszámítva mindenki sötétebb árnyalatú volt. Szembe oldalon 2 házban egy-egy 12 fős család élt.A többiben sem sokkal kisebb kompániák. Sok gyerek, sok öreg, pár fiatal...napi szinten több zsák szemetet termeltek. Nekik naponta kellett volna a szemetesüket üríteni. Mit csináltak az okosak ? Hajnal fél 6-kor, mikor keltem és visszahúztam a sötétítő függönyt, rendszeresen láttam , hogy szomszéd asszony, földig lefátyolozva, az alacsony kőkerítéseken átlépdelve sok zsák szemetet végighordott az ott lakók kukájába. Ment sorba, házról házra, kukáról kukára.Apuka meg őrködött az ajtóban. Ha mozgás volt, gyorsan beléptek az ajtón...tiszta lett a terep, folyt.köv. Aztán egy reggel hirtelen kiléptem az előszoba ajtón, szembe oldalra át, mondom. hélóó, ez így nagyon nem lesz jó....mégis, hogy képzeled ezt ? Mondja, nem érti mit mondok..Nem-e ? Nembaj bogaram! Attól én még kikapkodtam a kukákból a barna nylon zsákokat és visszadobáltam a lengyelek házától kezdve a kínai familia kukjáig, /addig sikerült szórni a ganéjukat/..zsákok kissé kiszakadtak, ledermedve álltak /lakótársam az előszobaajtóból figyelt , hátha kell némi help/..Nem kellett!...Tudniillik, a kukások nem viszik el, csak azt a szemetest, aminek szépen le van csukva a teteje. Nem lehet púposra rakni, mert jó esetben leveszik a legfelső zsákot, és a kukát utána ürítik ki...rossz esetben ott hagyják az összes szemetedet a következő hétig.

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2015.05.29. 20:50:12

@Jess G: Persze, igazad van. Valóban vannak jobb minőségű, drágább éttermek. Szándékosan hagytam ki ezt a kategóriát. Mert /te is tudod jól/ az átlagos kivándorolt magyar, a többség, nem jár olyan helyekre. Mint ahogy nem is olvashattál ezzel kapcsolatban gyakran véleményt, vagy kritikát. Nem véletlenül.Nincs tapasztalat. Miről van ? Azokról a helyekről amikről írtam. ... Az elit éttermekbe nem a kitántorgott magyar melós fog járni rendszeresen kajálni. Kis réteg keres annyira jól, hogy azt a minőséget és árszínvonalat megengedhesse magának. Nyilván , hogy az elit közeg és körülmény meghatározza a vendégkört, a tisztaságot, a viselkedést, a menüsort, a kiszolgálást stb. ..

Mrs. Clayton 2015.05.29. 21:18:01

@NagyságosSodalisO [eng]: csak azt akartam egyebkent mondani, h az alsobb tarsadalmi retegekben sokan nem is tudnak tenyleg fozni, ha tudnak, akkor meg nem eri meg, mert egy doboz kajat megvesz 1-2 fontert, ennyibol otthon nem lehet 1 fore semmit sem fozni
ezert van annyi keszetel, az itteni minimalber, es ezzel egyet kell ertenem Mirjammal az itteni elethez nem nyujt kiemelkedo lehetosegeket
ha nem lakik valaki shared houseban, mar pedig csaladdal azert ez nem opcio, fizeted a lakbert, rezsit tv-t mittudomen, akkor gyakorlatilag nem is marad semmi
ezert sem ertem amikor annyira irigylik a benefiteseket
szerintem semmi irigyelni valo nincs abban, h ehetnek a Jenny'sben konzerv baked beanst tukortojassal meg sult kolbasszal, vagy a Mc'Donald'sban 1 fontos hamburgert colaval, esetleg eszik egy 6 fontos menut a helyi pubban ami ugyanugy elore gyartott kesz kaja
ez bizony szar elet meg akkor is, ha egy magyar minimalberes meg ezt sem engedheti meg maganak
de ez is csak azert van mert otthon olcsobb fozni Mo-n mint itt, felteszem ez a nagyon alacsony energiaar miatt van igy

Mrs. Clayton 2015.05.29. 21:38:11

@NagyságosSodalisO [eng]: ez azert vicces sztori, en soha nem laktam belvarosban, sem itt sem Mo-n, azert elmondom, h a kertvaros, vagy a falu azert nem ilyen Angliaban, habar, amikor megyek be a varosba, azert 1 Mc Donald's zacskot sokszor latok eldobalva, ami azert furcsa, mert a legkozelebbi pont 14 merfoldre van
bar megjegyzem, a zsakos no is tudta, h nem okes amit csinal, csak korabban soha senki nem szolt neki, igy szepen telirakta a szemetevel masok kukajat

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2015.05.29. 21:43:00

@Jess G: Persze, így van. Épp ezért készült ez a posztsorozat! Egy rávilágítás, arra a kurva nagy vakításra, ami jön hazafelé, az itthon "nyomorgó birka" népnek, hogy miért nem indulnak már el arra, amerre a tejjel mézzel folyó kánaán van. Mert sokkal könnyebb 900 fontos fizetésből megvenni a 3,60-as földiepret, mint itthon a 120 ezres minimálbérből a 680 Ft-os/kg....ugye? Vagy mennyivel nehezebb itthon megvenni annak meg pláne , aki nem minimálbért keres ? Annak még nehezebb, ugye ? Na , szóval, érted ? Ezekre a baromságokra próbálok rávilágítani. Megy a nagyképűsködés, az észjátszás, és azt csak az látja aki kint van, hogy mennyire megy a sunnyogás, meg a magyar duma a Primarkban meg a SportDirektben.....a márkás cuccokért ugye ??? Közben meg verik egymást este 7 után a leértékelt 20p-s szendvicsért, mert jó lesz holnapra...és a többség azt nézi, hol mi akciós, ugyanúgy mint itthon, hol lehet a legtöbbet cuccot legolcsóbban megvenni......
Tükröt tartok...mindenki elé...akit érdekel elolvassa, akit meg nem az lapoz...Vannak oldalak, ahol megy a mesedélután és tart másnap reggelig.:-)))

Mrs. Clayton 2015.05.29. 22:01:57

@NagyságosSodalisO [eng]: azt nem tudom, hogy ki mit jatszik meg, vagy hogy mas hogyan el
mondjuk egy nagyon rovid ideig voltam tenyleg szegeny Magyarorszagon, amikor a kedves ferjem ott hagyott egy 400 nm-es hazban, a cegbol kizart stb, na abban az idoben ugy remlik csak krumplit tudtunk enni, meg tesztat
azert Angliaban nemi hust is lehet venni minimal berbol meg valami kis gyumolcsot

egyebkent fel kilo eper 2 font, ma vettem, meg a fel kilos vagy 400 grammos, nem neztem, szolo is 2 font, de a legolcsobb az kijon 1,75-bol
na most ha a minimalber itt olyan 10000 font otthon meg 70000, akkor lehet hogy az itteni berbol tenyleg tobb szolot lehet venni

egy biztos es ezt mar mondom regota, itt is vannak tok sokan, akik szegenyek, az atlag embernek itt is vannak gondjai
ezt is mondtam mar, hogy hany fizetedi letiltast kapunk, hogy payday loan itt is taccsra vag egy csomo embert, na nem a gazdagokat, hanem azokat, akik nem huzzak ki fizutol fizuig, mert sokan vannak ilyenek is

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2015.05.30. 14:36:05

@shakti_rom: Jaj, hát még szép! Meddig tart teleengedni a jégkocka zacskókat péntek este ha szombaton megyek túrázni.:-))))
/én ilyenen nem tudok megsértődni.:-DDD/

rezsöatya 2015.05.30. 14:47:45

@NagyságosSodalisO [eng]: na, de az angolok es az elore gondolkodas...! :-)))

Kulonben most jovok a Victoria & Albert muzeumbol, ott fotoztam ezt a ket evszazaddal ezelotti ezust hutot (kb. 80 cm atmeroju), nos, ebben is jegkockat tartottak... szoval a jegkockanak tradicioja van! :DDD

s18.postimg.org/ij9g2i75l/2015_05_30_13_40_09.jpg

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2015.05.30. 15:09:18

@rezsöatya: Bekaphassáknagyívben:-))
Angliában minek nincs "tradíciója"??! Még a fingásnak meg az orrszívásnak is...:-)))

rezsöatya 2015.05.30. 16:25:31

@NagyságosSodalisO [eng]: jajj, ne is mondd!
Nincs idegesitobb annal, hogy szipognak, szivjak az orrukat. Amikor kijottem Angliaba, eloszor nem tudtam, s felkinaltam pzs-t az orrat szivo illetonek, az meg nezett ram bamban, hogy mit akarok?! :-))))

Suvahe · http://suvahe.blog.hu/ 2015.05.30. 18:02:38

És milyen szerencséd van hogy Nálatok az éttermekben beszélnek angolul. :-)
Én az elején úgy mutogattam el a párolt csirkemellet. Azóta is a pincérek kedvence vagyok ott. :D

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2015.05.30. 20:14:32

@Suvahe: Hááát...hehe a Thai Cornerben konkrétan egy kukkot sem értettek..pedig én jól beszélek angolul....az angol vendégek nem nagyon kérdeznek vissza, hogy " pardon,vagy say again pls....na a ferdeszemű péncér se kérdezett vissza, de láttam az üres tekintetét....fogalma nem volt mit kérek..és elmutogattam : pici.. kukoríkú és mozgattam a szárnyaimat.....nehezen...de meglett....és a kínaiban is a főnökasszony beszélt angolul...a többiek meg konicsimahujamhajam...:-))) Nehogy azt hidd...egy nagy szargyűjtő Anglia...megy boldog boldogtalan..mert a kinti kúteszűek biztatják....csak hát nem mindegy egy építkezésnél, hogy azt mondják-e állj alá, vagy lépj ki alóla...pl ha a toronydaru rakja le a betontömböt:-)))))

rezsöatya 2015.05.30. 20:51:26

@Suvahe: Hogy kell elmutogatni a pacolt csirkemellet? Mutasd be kerlek es tedd fel YouTube-ra, lecci-lecci! :D

rezsöatya 2015.05.30. 20:54:09

@NagyságosSodalisO [eng]: huuhh, gimiben volt az oroszkonyvben, hogy (talan) Gogol ment be valahol Parizsban egy etterembe es gombat akart enni, de a pincer nem ertette es Gogol lerajzolta es akkor a pincer hozott ki neki egy esernyot... nem emlekszel? :-)

rezsöatya 2015.05.30. 21:10:57

@NagyságosSodalisO [eng]: neki pl. nincs problemaja, ha etterembe megy! :D

youtu.be/2Qa9YDgtcaM

Suvahe · http://suvahe.blog.hu/ 2015.05.30. 22:10:46

@NagyságosSodalisO [eng]: ez itt egy kis zárt világ. mint egy kibaszott sziget, ahová ha idegen érkezik öt évig csak szagolgatják.
a sürgősségin doki valami latin-angol keverék nyelvet használt és egy 2354 betűből álló szófordulattal kérdezte hogy a gyerek elájult-e. végül ábrázolta a folyamatot az ágyon szétterülve. úgy élek itt mint Jennifer Pleasantville-ben.

Suvahe · http://suvahe.blog.hu/ 2015.05.30. 22:13:15

@rezsöatya: a csirke pák-pák, a mell up-up, a párolt pedig Singing in the rain.

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2015.05.30. 22:19:22

@Suvahe: Hehe, hát el tudom képzelni.:-)))
Izgalmas lehet, olyan mint egy nagy kihívás.:-DD

Sütemény1975 2015.06.01. 08:15:25

Az angol szakacskonyv ugyanannyi lapbol all mint a nemet humorgyujtemeny :) Sok fat egyikhez sem kellett kivagni :)

Suvahe · http://suvahe.blog.hu/ 2015.06.01. 09:26:58

@NagyságosSodalisO [eng]: :-) Így van. Szinte nem tudom mennyi adagot vegyek magamhoz hogy kiüssön vagy felébresszen. ;-)

soad1221 2015.06.01. 18:22:14

én tényleg nem kötekedni akarok, meg egyébként rendben van a poszt, de ez nem egy hasonlítgatás végig?
Az étterem mindenhol étterem, a meki mindenhol meki, a étkezési "kultúra", szokások, alapanyagok meg mindenhol mások. A legjobb itthon :)
egyébként meg szeretek mindenféle ízt és fajta ételt (mondjuk a tengeri cuccok csak sósak..:D), de az itthoni a legjobb :) persze ha nem nyomjuk tele zsírral és minden létező fűszerrel, de akkor is a legjobb :)

soad1221 2015.06.01. 18:28:07

@Cascabel: fúú ezzel tökre egyet értek. mondjuk a hamburgerrel nincs semmi gond, csak otthon kell csinálni még a bucit is, de valóban a kaja a kényelemre és igénytelenségre vall.

de nincs ez másként itthon sem egyébként, a gyors éttermek ugyanúgy pörögnek... most kicsit divat lett a streetfood újra, mert nyílnak a büfék mindenhol, de ez most éppen csak divat, rohadtul túlárazva...

gondolom azért kint is találsz rendes kaját, nem? :)

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2015.06.01. 18:41:06

@Sütemény1975: Hehe :-)

Volt egy dok.sorozat a Nat. Geon pár éve az angol gasztronómiai hagyományokról. Mutattak egy nagyon régi szakácskönyvet és mesterszakács elemezte a benne lévő kajákat. Hát voltak ott nagyon durván jó dolgok.Húúú, nagyon idióták, hogy veszni azokat a kajákat. persze gondolom pár menő , drága igazi angol étteremben még hozzá lehet jutni...De nem nekünk 7 fontos húsgombóczabálóknak.

Ők a pénztől ellustultak, és b@nak bármit is megfőzni, mikor alájuk rakják készen...

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2015.06.01. 18:54:22

@soad1221: Persze, egy erősen sarkított hasonlítgatás..egy ferde tükör,pont azt érzékelteti mennyire baromság ez az egész....
Főleg egy-két országot megélt határátkelősöktől....egy nagy hülyeség..

Gondold el azt az ismerősömet, aki 25 országban élt, dolgozott, körbejárta a földet, micsoda tapasztalatai vannak, miket élt meg....nem annyit és olyan dolgokat mint mi...akiknek szimplán csőlátásunk lett a váltástól....
Egyetlen egyszer sem hallottam tőle, hogy Magyarország milyen szar hely...soha....szerinted miért ?
Végig lehet zergézni a földgömbön, országonként, elemzeni, értékelni......találunk millió szarabb helyet, milió jobbat.....nyilvánvalóan.....
Normális ember, nem az országra hárítja a saját problémáit, azoknak megoldási kudarcait. Angoltól sosem hallottam ilyet, pedig sok vendég volt aki Kanadában dolgozott, vagy Ausztráliában....egy szóval nem fosták Bözsikét, hogy mennyi pénzt visz el..vagy a pártokat, vagy a naplopó benefiteseket, hogy miattuk nincs munka...bla bla..miattuk vagy a szar rendszer miatt kell nekik más országban dolgozni...Mindig azt mondták, nekik nem volt elég, az amit otthon megkereshettek, másra vágytak, az ő döntésük volt, hogy elindulnak....és nem kerestek bűnbakot, akire rá lehet verni a balhét és dühösen lehet fújtatni, mutogatni valakire vagy valamire.......a magyaroknál, mindenről OV, a pártok, a birka nép, a választások, a nyomor, a "szockomm meg anyósom....a lényeg, hogy mindenről más tehet és mások taszították nyomorba a jó népet....Biztos az angol kábszeres alkeszek is Bözsi miatt vannak lecsúszva....nah....
Reménytelen eljutni a valósághoz.....Több pénz kell, többre vágysz? Akkor tegyél róla! Úgy döntöttél külföldre mész ? Menjél! Te döntöttél, ne dühöngj! Ne mutogass!
De a lényeg ott van, hogy : ÖN DÖNT!
Szerintem.

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2015.06.01. 19:09:53

Kis off

A múlt havi összesítés szerint 1500 illegális határátkelőt fogtak meg Csongrád megye határában....és jönnek..és nem csak a bosnyákok, albánok, erithreaiak, líbiaiak, rengeteg fekete van közöttük...rengeteg a munkaképtelen fiatal, gyerekek, asszonyok, 1-14 év közötti képzetlen, nyelvet nem beszélő...és ez megy hónapok óta..
Dugig vannak a határmenti községek, Szeged...

ON

soad1221 2015.06.02. 10:23:43

@NagyságosSodalisO [eng]: ezzel egyetértek, már ez a fajta önmarcangolás sem teljesen magyar sajátosság, én hallottam már franciát kb ugyanígy szapulni a saját országát/népét/bármit...

Az pedig emberi jellem kérdése, hogy saját magamon kívül minden mást hibáztatok, vagy sem...
Mi a családommal még itthon vagyunk, minimum 2 évig így is lesz még, de tervezzük, hogy megyünk.
Hogy miért? sok eleme van. része a magyar oktatás, a magyar egészségügy, a magyar hivatalok, a magyar fizetések, minden felsorolt közhely... mindegyiknek van alapja, és ez nem szapulás a részemről. nincsenek illúzióim, kolbászkerítés megatöbbi, és nem fogom szapulni Mo-t, OV-t, senkit, nem teszem most sem.
A hibákat, azt ami nem jó elmondom, de nem Viktor a hibás ebben.
Valójában persze mi vagyunk, nem tudunk úgy érvényesülni, ahogy szeretnénk...
Te mit mondasz, miért élsz kint, vagy felismerve azt, hogy mindenhol vannak jó és rossz dolgok miért nem jössz haza?

Valószínűleg ki fogunk menni. És már csak a tervnél is benne van a pakliban, hogy haza fogunk jönni egyszer. Vagy nem, majd meglátjuk. Ha meg ebben az időben valamiért úgy alakul, hogy minden fasza lesz, akkor nem megyünk, ez is majd kiderül.
De per pillanat Mo-n az "átlagembernek" (bármit is takarjon ez) bizony nehezebb, mint mondjuk angolföldön...
az összehasonlításnak így semmi értelme, a kérdés, hogy hol érzed jól magad. vagy jobban...

soad1221 2015.06.02. 10:28:18

@NagyságosSodalisO [eng]: és ez most jó vagy rossz? :)
szerencsétleneknek persze nem az, mert menekülnek...
de "1-14 év közötti képzetlen, nyelvet nem beszélő" ezt hogy érted? az 1-14 év között gyerek könnyen fog nyelvet és bármit megtanulni, kaphat egy újabb esélyt az élettől... munkaképtelen? 10 év múlva a társadalom szerves része lehet, nem? csak mondjuk nem azzal kellene fogadni, hogy egy kutyát neki ugrasztunk és fegyveres őrök néznek rá szúrós szemmel...

NomádMatyi · http://turkesztantajmz.blog.hu/ 2015.06.02. 11:15:53

huhh de sok komment lett ... itt lemaradtam az elejéről

Nagyságos Sodaliso, jó drága volt az az angol reggeli ott Edingburghban ... én amúgy szeretem az angol reggelit, sokkal jobb mint a kontinentális :)

Maxvallal pedig egyet értek, hogy a politikához nem sok köze van ezeknek az amerikai ("nyugati") találmányoknak

be kell látni, hogy ők megtalálták, kitalálták hogy mire vágynak a tömegek, vagy mire van pénzük (ahogy itt feljebb írta valaki)

így van ez a hollywoodi filmekkel is ... lehet szidni őket meg minden ... de 1, nem kötelező nézni; 2, mégiscsak azoknak van hatalmas sikerük, tehát valami jó receptet találtak a népek szórakoztatására

(persze közvetítik azok a tágabban értelmezett nyugati értékeket, de szerintem azokkal nekünk európaiaknak nem lehet sok problémánk)

nem beszélve arról hogy én jómagam is utálok főzni, meg nem is tudok ... szóval az esetleges nagy igényesség elég sokba kerülne

soad1221 2015.06.02. 12:00:13

@shakti_rom: hmmm..... ezt így, ebéd előtt.... :)

rezsöatya 2015.06.02. 12:36:19

@Sütemény1975: az angolok es a kaja: EAT

(Eszem, Amit Találok)

Latcho Rom 2015.06.02. 12:53:28

@soad1221: S utána kiszaladunk a Lolához Szentendrére, ahol 68-ban ettem először, palacsintát :)

m.youtube.com/watch?v=lvnI34uES78

Latcho Rom 2015.06.02. 12:54:41

@rezsöatya: mert nem forogsz a Jesszi G féle emelkedett körökben ;)

rezsöatya 2015.06.02. 13:18:53

@shakti_rom: tudod, hogy nem magamra értettem.EN FŐZÖK! :D

Latcho Rom 2015.06.02. 13:40:21

@rezsöatya: Jaja, pennys husgombocokat meg melegited a kfc-t a mikroban! ;)

rezsöatya 2015.06.02. 14:04:11

@soad1221: shakti meg epp a reggeli kaveja utan van... :-)

@shakti_rom: fakanal helyett nem a konzervnyito a fo eszkozom! :-P

rezsöatya 2015.06.02. 14:10:26

@shakti_rom: úgy vagyok vele, mint az egyszeri székely ember:

- tud hegedülni?
- lehet hogy tudok, még nem próbáltam!

:D

A nagy kékség · https://anagykekseg.wordpress.com/ 2015.06.02. 23:57:46

Megint egy jó írás, bár azt hittem, hogy ez a téma végleg tabu.
Aki nem vak, az úgyis látja, hogy mi folyik kint, aki pedig beéri egy kis aprópénzzel, annak mondhatsz bármit, az mindenképpen az egekig fogja magasztalni a nyugati "kultúrát". Szenny az egész, csinos szalaggal átkötve.

Latcho Rom 2015.06.03. 01:04:31

@Megnevelő Ember: Gyakran furdunk es sok dezodort hasznalunk Ember :-)

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2015.06.03. 08:52:27

@Megnevelő Ember: Az eredeti terv az volt, hogy a témát lezárandó, készül majd egy nagyobb lélegzetvételű poszt. de menet közben rájöttem, hogy lehetetlen . Ha nem pontokba szedve ütköztetem a dolgokat, nem lesz érthető kristálytisztán miről beszélek.
A célnak megfelelően így folytatódni fog, míg az összes "emlegetett" igen fontos szempontot nem vettem górcső alá.
Az utolsó mondatoddal egyetértek....

Eszembe jut egy nagyon híres ember kijelentése:

" ...a nyugat befejezte gyarmatosító tevékenységét, most Európán a sor, hogy elkezdődjön a nyugat kulturális gyarmatosítása. "

soad1221 2015.06.03. 09:34:58

@Megnevelő Ember: @NagyságosSodalisO [eng]: én nem értek egyet. sőt ezt semmivel sem tartom valósabbnak, mint a "nyugaton minden jobb" gondolatot.

Igazából nem értem, hogy miért kell akár ország, akár város, akár kontinenseket egyetlen mondattal vagy kizárólag jónak, vagy kizárólag szarnak bemutatni. Egyik sem igaz.

Indiában kurva sok a szemét és a mocsok. Kínában kurva sok az ember. Amerikában a hamburger. Afrikában a sivatag... őszintén szólva azt sem értem, hogy a "2 oldal" miért akarja egymást meggyőzni?! :)

2015.06.03. 10:07:20

@soad1221:
Szerintem ez az oldal nem meggyozni akar, hanem egyszeruen velemenyt ir le. Meggyozni csak haboruban lehet a masikat vagy a kocsma elott, mindket esetben eroszakkal:)

soad1221 2015.06.03. 10:40:42

@Cascabel: :D jogos...
de én most nem weboldal(ak)ra gondoltam, és azért tettem idézőjelbe, mert nyilván nem két körülhatárolható félről beszélünk.
Ezt úgy értettem, hogy vannak fanatikus nyugat imádók, meg fanatikus nyugat szapulók. weben, blogon, életben, mindenhol. és ezek az emberek rettenetesen ingerülten tudják egymást győzködni a nem létező igazukról.
Vicces, te már a fél világot bejártad, én 5 országban jártam eddig, van ahol csak átutaztam, még egy kávét sem vettem. De hozzád hasonlóan (legalábbis kommentjeidből leszűrve) még így sem tudom annyira szemellenzősen látni a világot, hogy ez az ország, terület, bármi csak jó, vagy csak rossz...

lényeg: egyetlen mondatra reflektáltam, nem a blogra gondoltam :)

A nagy kékség · https://anagykekseg.wordpress.com/ 2015.06.03. 12:26:59

@soad1221: Szerintem félreérted. Én sem azért írtam, amit írtam, mert meggyőzni akarnék bárkit is a "nem létező" igazamról. Van mögöttem néhány év (és jó néhány ország) tapasztalat, és én ezek alapján fogalmazom meg az álláspontomat. Mondjuk úgy, hogy én már nem dőlök be a Nyugat mézes-mázas felszínének, ami alatt általában minden csak rohad. Természetesen vannak, akiknek bejön mondjuk a "gyilkos" Wall Street, valamint a Central Parkban futkosó önimádó jogászok és brókerek világa, de van, aki mindezektől egyszerűen csak öklendezik.

Ennek a blognak az egyensúly a fő irányadója, legalábbis az eddig olvasottakból számomra ez kiderül. Mert azért a Nyugatnak vannak jó tulajdonságai is, ez kétségtelen, de amikor valakivel elszalad a ló, és kijelenti, hogy ott márpedig minden jó, akkor arra gyorsan válaszolni kell, és ha muszáj, akkor hasonlóan sarkos kijelentéssel.

Amúgy a legnagyobb igazság talán az, hogy nem vagyunk egyformák, így ezt a témát iszonyú nehéz objektíven boncolgatni. Talán nem is lehet.

soad1221 2015.06.03. 12:45:53

@Megnevelő Ember: én azt gondolom nem értettem félre, inkább én voltam félreérthető... :)
a blogról egyáltalán nem szólt a kommentem, sőt a meggyőzéses rész sem neked szólt már így, hanem tovább vittem a gondolatom...
igazából ez a rész megint amire reagáltam:
"Mondjuk úgy, hogy én már nem dőlök be a Nyugat mézes-mázas felszínének, ami alatt általában minden csak rohad. Természetesen vannak, akiknek bejön mondjuk a "gyilkos" Wall Street, valamint a Central Parkban futkosó önimádó jogászok és brókerek világa, de van, aki mindezektől egyszerűen csak öklendezik."

nekem ez pont ugyanaz az általánosító mondat, a ez előjel pedig: +/- . mindegy, nem bántani akartalak, semmivel kevesebb szar nincs USA-ban, mint Mo-n, és fordítva. És semmivel sem kevesebb a jó... Nem is tudok igazán belemenni azokba a vitákba, amikor mérlegre teszi ezt így vki.
Az hogy kinek hol milyen lehetőségei, esélyei, stb voltak, az már más kérdés.
Például kétlem, hogy USA-ban lehet olyan finom lángost enni mint itthon... De az USA-ban könnyebben tudsz majd megvenni egy platós truck-ot. mindkettő egy általánosító mondat, ami igaz is, és ezek alapján nehéz nekem eldönteni, hogy a "mézes-mázas rothadó Nyugat", vagy a "nyersen és gyűlölettel rotható" Mo a jobb.. :)

nekem van ami rohad, és van ami virágzik minden helyen, szubjektíven megítélve, és életvitel szerűen csak egy országban élve :)

Latcho Rom 2015.06.03. 13:09:22

@soad1221: Pedig lehet..itt kanadában, beavertailnek hivják :) Más, de semmivel nem rosszabb mint a magyar lángos.

A nagy kékség · https://anagykekseg.wordpress.com/ 2015.06.03. 13:18:31

@soad1221: Oké, beismerem: hibáztam. A hozzászólásomba bekerült egy nagyon is egyoldalú, általánosító mondat.

Na, akkor másképp mondom: belső béke. Ha az megvan, akkor az ég leszakadhat a helyéről, akkor is jól fogod érezni magad a bőrödben. Mindegy, hogy hol. Erre jöttem rá az elmúlt évek során. És ezt akartam mondani azzal is, hogy a "mézes-mázas Nyugat" számomra már nem elég motiváció, mert ma már tudom, hogy az igazán jó dolgok belülről fakadnak.

Egy kivételt tudok elképzelni, és az a háború. Azt hiszem, hogy az mindenképpen kihozza az állatot az emberekből, még akkor is, ha amúgy a polgári életben békésen éltek egymás mellett. A háborúnál szörnyűbb dolgot elképzelni sem tudok.

Pont most írok egy bejegyzést, reagálva egy végtelenül buta lány tegnapi monológjára, aki szerint nem számítanak a körülmények. Mindent csak akarni kell.

Azért az ilyet én simán kizavarnám egy kabuli piacra, aztán három nap múlva megnézném, hányszor pisilte össze a bugyiját.

soad1221 2015.06.03. 13:47:38

@Megnevelő Ember: na ez így egészen máshogyan hangzik :)
ez az akarni kell, semmit nem számít a körülmény.. hát... a végtelenül buta még enyhe is.. és igen, a háború a legszarabbak egyike, az biztos... de egyáltalán nem meglepő, hogy kihozza az állatot, nézetem szerint az ember is egy állatfaj... :)
de ez már megint nagyon más téma, amerre elindultam, úgyhogy vissza is fordulok

@shakti_rom: semmi esetre sem büszkeségből, de erről még nem hallottam :) mondjuk Kanada az egyik ország, ahová szívesen mennék egy időre élni.. csak a félévet nem tudnám ott biztosítani a családomnak, munkavégzésre vízumot meg nehezen kapnánk.. na mindegy, talán egyszer.. :)

soad1221 2015.06.03. 13:52:27

@Megnevelő Ember: elolvastam a postot, és annyiban "belekötnék", hogy igenis tehet a sorsáért.
Abban nincs vita, hogy erre a mozgástere igencsak szűkre szabott, számtalan olyan kivédhetetlen veszélyforrással, amit mi elképzelni sem igazán tudunk...

egyébként komment lehetőség miért nincs ott?

A nagy kékség · https://anagykekseg.wordpress.com/ 2015.06.03. 14:15:14

@soad1221: Jártam Afganisztánban, egész pontosan egy Gardez nevű városban, Kabultól nagyjából 50 km-re Délre. Ha láttad volna azt, amit én, sosem mondanál olyat, hogy "igencsak szűkre szabott". Ott semmilyen lehetőség nincs. Borzalmas állapotok, amibe az ember szíve beleszakad. Érthetetlen, hogy miért van erre szükség. Pontosabban nagyon is érthető: valakinek ez pénz. Sok pénz. Azok az ismerőseim, akik el tudták hagyni a várost (országot), mind remek kapcsolatokkal rendelkeztek, többek között az Egyesült Királyságban. A többieknek kampó. Olyan durva emberi sorsokat láttam, hogy azt nem lehet szavakkal kifejezni.

Komment lehetőség? Nincs. Legalábbis a blogon nincs, távol tartandó a trollokat, akik megpóbálnák "szétoffolni" a témákat. A FB oldalon lehet megjegyzéseket tenni, ez minden bejegyzés alatt látható. Azért döntöttem így, mert onnan könnyebb kitiltani azokat, akik csak kötekedni akarnak, de érdemi hozzászólást nem tudnak produkálni.

Egyébként megfigyeltem, hogy egyre kevesebb blog alatt lehet szabadon hozzászólni. Ez sem véletlen. Az emberek többsége nem tud viselkedni. Kevés olyan felhasználó van, akivel értelmes eszmecserét lehet folytatni, mindezt anélkül, hogy ne csapna át a beszélgetés személyeskedésbe.

soad1221 2015.06.03. 14:49:00

@Megnevelő Ember: igaz, ez a fogalmazás nyilván annak köszönhető, hogy nem jártam ott. ettől függetlenül a tartalmat tekintve nem is vitatkozom...
Te mit csináltál ott, katonaként voltál?

a kommentek: igen ez tény a trollok az internet velejárói... és igen, sok blog nem enged kommenetet, én ezt sajnálom, mert a troll előbb utóbb eltűnik, ha nem figyelnek rá... addig trollkodik, amíg van kereslet. az offolás, meg szerintem nem probléma, a poszt a feldobott téma, aztán a beszélgetés meg megy egy irányba.... de nem az én portám, nem én döntöm el :)
ja meg nincs Fb-om, én 12 éve a yahoo-ról áttértem a google "termékekre".. bár nem vagyok márkához ragaszkodó ember, de ez mégis így maradt :)

A nagy kékség · https://anagykekseg.wordpress.com/ 2015.06.03. 15:05:41

Mindenki ezt kérdi. :) Nem, nem katonaként voltam ott. Mondjuk úgy, hogy "üzleti ügyben", bár ez így egy kicsit beképzelten hangzik. Volt egy afgán kollégám, akivel az évek során nagyon szorossá vált a kapcsolatunk. Ő hívott meg magához az otthonába. Én elfogadtam a meghívást, noha tudtam, hogy elég rizikós az a térség. Túléltem, de azért lelkileg eléggé megrázott, amit ott tapasztaltam.

Ami a hozzászólásokat illeti: örülök, hogy mi itt most "beszélgetünk", de ha ez nem lenne, akkor sem dőlne össze a világ. Szerintem.

Manapság mindenki mindenhez hozzá akar szólni (én is így vagyok ezzel), pedig néha sokkal jobb csak némán olvasni, aztán hagyni, hadd ülepedjenek le a dolgok. S ha már itt tartunk, talán az is probléma, hogy az emberek azonnal kinyilváníthatják a véleményüket, amit sok esetben inkább valamilyen érzés (megbántottság, sértettség, bosszúvágy) motivál, nem pedig a józan ész. Ez aztán pillanatok alatt eltolja a beszélgetést nem kívánt irányba. Ezt láthatjuk szinte minden blogbejegyzés vagy hír alatt. Aztán jön a személyeskedés, az anyázás, a gyalázkodó beszólások. Na, hát ez nekem nem hiányzik. Ha valaki úgy érzi, hogy badarságokat írok, akkor az megteheti, hogy szó nélkül lelépjen. Nem szükséges a felmenőimet emlegetve tudatni velem, hogy bolond vagyok. :)

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2015.06.03. 15:20:41

@soad1221: akkor bekapcsolódok kicsit..mert..
Látom nem nagyon jött át pont az, amit ezzel a poszt sorozattal akartam kihangsúlyozni...

Konkrétan pont az, hogy / ami manapság a kitántorgott "jónéptől" jön visszafelé / az országok hasonlítgatása, a régi és új haza kritizálása, bírálata oda-vissza, a jó dolgok eltúlzása az új helyről , az őszintétlen és túlzó ferdítés, a szintén túlzó kritizálás az óhaza felé, az indokok az elüldözésről...és még sorolhatnám....
Nos , ezek voltak az okok, hogy végre tiszta vizet öntsek a pohárba. Persze nincsenek "fixaideáim", mert nem fog menni, nem tudom a világot én sem megváltani...De mint már írtam, a saját szócsövem akarok lenni, és belekiáltani a nagyvilágba, hogy nem kell elhinni mindent...Mert az igazság nagyon messze van.....

Tapasztalatom szerint, az igazság ott lehet, ahol csend van erről a témáról....azoknál, akik olvasnak, de nem kommentelnek, mert élik a normális életüket, vagy itthon vagy határon kívül....

soad1221 2015.06.03. 15:24:55

@Megnevelő Ember: hát eléggé adja magát, hogy esetleg katonaként... :) elhiszem, én magam nem is mennék ilyen helyekre, nem hiszem, hogy jól érezném magam a látottaktól...

hozzászólások: persze nem lenne semmi, de van rá lehetőség. igen és is belepofázok-okoskodok mindenbe, lehet ignorálni, kitiltani, meg bármit, ha vkinek nem tetszik... szerencsére nem volt még ilyen, ezek szerint nem vagyok nagyon idegesítő..:)
Én pont az azonnali reakció miatt szeretem. kiváló jellempróba :)

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2015.06.03. 15:29:27

@Megnevelő Ember: Így van, teljesen egyetértek veled a szabad kommentelést illetően. A világ nagy, mindenfélék az emberek. Sajnos az én tapasztalatom is az, hogy a kisebb hányad használja napi szinten a blogokat olvasgatásra, kommentelésre az intelligensebb, kulturáltabb rétegből. Azok akik virtuálisan "beszélgetni" akarnak.Na ebből van kevés sajnos.
A többség vitatkozni, háborúzni, beszólogatni, provokálni, vagy éppen a csődtömeg és kilátástalan bedugult élete miatt érvényesülni akar. Valamiféle csatát nyerni, kitűnni, megmutatni, hogy ő sokkal több annál mint amit az élete vetít....De hát tudjuk, hogy az ilyeneknél alapvetően nagy bajok vannak..és az efféle alakokkal nem is lehet semmiféle érdemi beszélgetést folytatni...csak pusztába kiáltott minden szó és értelmetlen időpocsékolás.
Egyre elterjedtebb tender, hogy nagy vezető hírportálok és olvasott oldalak sem engednek kommentelni.
Nem véletlen.....

A nagy kékség · https://anagykekseg.wordpress.com/ 2015.06.03. 15:33:58

@NagyságosSodalisO [eng]: És ez milyen baromi igaz. Én például sosem írnék arról hosszú oldalakat, hogy milyen jó itthon. Egyszerűen csak élvezem, hogy jó. Nekem. Ha másnak nem, hát akkor nem. Mondjuk nekem máshol sem volt rossz, de ez már inkább a személyiségemből fakad.

Szóval igen: érdekesnek tartom, hogy az ilyen fórumokon állandóan azok a külföldön élő emberek bizonygatják, hogy milyen fantasztikus kint az élet, akik jól láthatóan nem tudnak magukkal mit kezdeni az "új hazában". Arról nem is beszélve, hogy az integrálódás folyamatának teljesen ellentmond, hogy folyton egy magyar oldalon lógnak, és a saját anyanyelvükön fejezik ki az elégedettségüket, mintha csak önmaguk előtt is igazolni kéne, hogy ott nekik márpedig nagyon jó.

A helyzet az, hogy szerintem sokan (rengetegen) nem találják a helyüket. Se kint, se itthon. Ezért kell a kapaszkodó, a megerősítés. És szerintem ezzel magyarázható a különböző oldalakon látható "klikkesedés" is. Muszáj oda húzni, ahol a saját gondolatainkat visszhangozza valaki. Akkor nem érezzük magunkat annyira magányosnak.

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2015.06.03. 15:40:29

@soad1221@Megnevelő Ember: : Hehe, hát igen.
Néha arra gondolok, hogy ez az egész blog és komment mechanizmus tulajdonképpen eredetileg arról szólna, hogy valaki felvállalja, hogy a gondolatait, élményeit megosztja másokkal, lehetővé téve azt, hogy mások hozzáfűzzék saját, a poszt által gerjesztett gondolataikat.
Ez szerintem rendben is lenne. Nyilván ez is , mint annyi minden más az életben, magába kell, hogy foglalja a kulturált emberi viselkedést, a beszélgetés tudományát. Valamiféle blogger és kommentelési kultúrát.
Persze a valóság picit felülírja ezt a papírformát.....Néha jól működik, néha meg nem.
Véleményem szerint, ha egy blog kommentelhető, ott alapvetően szükségeltetik egy igen tapra esett és konzekvens moderátor, aki kézben tudja tartani az egyensúlyt, és az elképzeléseinek megfelelő irányba moderál.
Tudja, mi fér bele, mi nem, milyen irányba nem engedi elvinni a blogját és képes tartani az iránytűt.
Itt még úgy látom ez működik, mert a cél a beszélgetés volt.
Számomra mindig élmény és mindenekfelett hasznos értelmes emberektől, okos gondolatokat, véleményeket olvasni.
Ezért szeretem a jó blogokat.
Sajnos kevés van.

A nagy kékség · https://anagykekseg.wordpress.com/ 2015.06.03. 15:40:35

@NagyságosSodalisO [eng]: Az előző még az előzőre ment. :)

Igen. Frei Tamásnak volt ezzel kapcsolatban egy nagyon jó és viszonylag konszolidált beszólása, már ami a trollokat és egyebeket illeti.

"Kedves Mindenki!
Bevallom őszintén, egyre nehezebb és egyre több időmet rabolja a személyeskedő, szélsőséges és primitív vélemények, az alpári stílusban írt bejegyzések „moderálása”. Az oldal tisztán tartása! Én itt a saját örömömre kezdtem írni, senki nem fizet érte, egyszerűen csak a világ különböző lapjaiban olvasott érdekességeket, izgalmas véleményeket szeretném megosztani az érdeklődőkkel.

Önszorgalomból, amolyan társadalmi munkában :)

Néha járok itt-ott, látok ezt-azt, talán említésre érdemes dolgokat, és azt gondolom, hogy ez sokaknak érdekes lehet.

De…

Ha ezen az oldalon is eluralkodik az a Magyarországon fertőzésként terjedő türelmetlen, kulturálatlan, majdnem azt írnám, hogy primitív stílus, amit ki nem állhatok, és ami elől „menekülök”, akkor a lelki nyugalmam érdekében lekapcsolom ezt az oldalt. Hiszen akiket szívesen látnék itt, ők már amúgy is elmenekültek, és itt hagyták a hőzöngő és frusztrált primitíveket.

Akkor semmi szükségem rá.

Sváb fiúként nap mint nap azt olvasgatni, hogy „mocskos zsidó”, ha egy amerikai újságban olvasott gondolatot közzéteszek a szélesebb látókör érdekében, vagy „rohadt bunkó komcsinak” lenni, esetleg „ge..i horthystának”, annak függvényében, hogy a beíró épp melyik csatornából jött a felszínre és tévedt erre az oldalra, nem kellemes dolog.

Így, most utoljára, megkérnék mindenkit, hogy próbáljon úgy véleményt formálni, másokat nem elriasztani, és értelmes párbeszédet a többiekkel folytatni, mint ahogy azt a világra nyitott, érdeklődő, kulturált emberek teszik. Magyarország jobbik (kisbetűvel írtam) felében :)

Én még mindig bízom benne, hogy van ilyen, egy ilyen fele is!" Frei Tamás

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2015.06.03. 15:47:34

@Megnevelő Ember: Abszolút egyetértek. Szerintem is erről van szó.Nem tudnám jobban megfogalmazni.
Van egy nagyra becsült régi blogger ismerősöm, aki szintén teljesen tökéletesen megfogalmazta, amit te most leírtál.
Megfigyelte egy bizonyos határ átkeléssel foglalkozó blogon, hogy jellemzően és jól láthatóan belterjes a társaság. Szinte napi szinten ugyanaz a 20-25 ember beszélget, jobban mondva láncban csetel egész nap. Minden nap. Miközben az oldal látogatottsága pedig tízezres számnál is nagyobb.
Hol vannak a többiek ? Miért nem szólnak hozzá ?
Azt hiszem aki akarja, az tudja is a választ.
A fősodor pedig ennél a kisszámú csetcsapatnál az, hogy micsoda gonosz üldöztetések miatt és minden más egyéb ok, rajtuk kívül álló borzasztó megnyomorító körülmények miatt kellett elhagyni Mordort.
Ugye mindannyian tudjuk ez hazugság és önáltatás, önigazolás. Az egyik legkönnyebb dolog az életben hárítani. Találni egy főbűnöst , akire rá lehet verni a balhét

Pontosan az és úgy történik, ahogy leírod.

soad1221 2015.06.03. 15:48:10

@NagyságosSodalisO [eng]: nem részletezem megint, mert nem akarok emiatt magyarázkodni... a lényeg annyi, hogy egyik vagy másik bizonygatása nekem egyenlő.. viszont az utolsó mondattal nagyon egyetértek...
a kommentelést illetően nincs vita, hogy rengeteg a troll, az tény. az oka mindegy is. amiben különbözik a véleményem, hogy engem ez nem zavar meg az életemben, én ugyanúgy szeretek olvasgatni, beszélgetni, adott esetben vitatkozni témákról... a troll meg van és lesz is, cserébe ha megszüntetjük a komment lehetőségét, azzal veszítünk egy fórumot, ahol lehet virtuálisan beszélgetni, a világ teljesen más pontján lévő, teljesen ismeretlen emberrel...
én nagyon kis korom óta kezelek számítógépet, állíthatom, hogy az országban én azok között voltam akik az internettel az elsők között találkozott és kezdte el használni. már régen programokat és weboldalt írtam, amikor még csak meghívóval lehetett regisztrálni a wiw-re (nem iwiw volt), mIRC csatornát tartottam fenn, stb...
szóval nem mostanában csodálkozom rá erre a dologra, hanem nagyon korán találkoztam szembe ezzel, és a kezdetektől ez volt a legjobb az internetben... kár lenne ha a trollok miatt megszűnne... na mindegy :)

A nagy kékség · https://anagykekseg.wordpress.com/ 2015.06.03. 16:02:49

Csak a magam nevében szólhatok, de erről a "talpraesett és konzekvens" moderátorról is van véleményem.

Külföldi életem során megtanultam a demokrácia alapját, ami a következő: ha valami nem tetszik, el lehet húzni a sunyiba. Így működik a sokat magasztalt munkavállalói jog is. Pótolható vagy. Ha beszólsz, menned kell. Ezt néha indirekt módon oldják meg, de a végeredmény ugyanaz lesz.

Hát ezért nem akarok én "talpraesett és konzekvens" moderátor lenni. Meg semmilyen se.
Leírom, amit gondolok. Több mint hétmilliárdan élünk ezen a bolygón, ezért esélyes, hogy sokan nem fognak velem egyetérteni. Ez van. Nem zavar. De hogy nekem semmi kedvem nincs ahhoz, hogy egész nap az "ellenzék" tüneteit kezeljem, az biztos. Így nálam csend van. Csak én beszélek. :)

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2015.06.03. 16:19:45

@Megnevelő Ember: @soad1221:
Na látjátok!?
Itt vagyunk most 3-an és arról eszmecserézünk, ki hogyan gondolkodik a kommentelésről és a blogok tengeréről.
Mindhármónknak más a véleménye és érdekes, hogy számomra mindkettőtök véleménye és gondolkodása is a"belefér kategória". A van benne valami, el tudom fogadni.
Miért érzem azt, hogy a bölcsek köve nem nálam, hanem nálunk van ?! /Nem csak hármónkra gondolok.../

A nagy kékség · https://anagykekseg.wordpress.com/ 2015.06.03. 16:34:36

Ezt most puskáztam: BLOG means "Weblog, online diary"

Szóval a blog elvileg egy napló. Egy ember naplója. Akkor viszont miért kéne az olvasottakhoz bármit is hozzáfűzni? A különbség a hagyományos és az online napló között mindössze annyi, hogy utóbbi a világhálónak köszönhetően szélesebb körben kap figyelmet. Sőt, a hagyományos napló annak idején semmilyen figyelmet nem kapott (maximum az illető halála után), mert az esetek többségében titkos volt.

És akkor ezt továbbgondolva a trollkodás (vagy hívjuk provokációnak) nem más, mint valaki naplóját kinyitva rosszindulatból összefirkálni a lapokat.

Egyébként gyakran megfordul a fejemben, hogy bezárom ezt az egész Megnevelő cirkuszt, aztán csak úgy magamnak írogatok, amit nem osztok meg senkivel.

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2015.06.03. 16:45:19

@Megnevelő Ember: Igen, valóban ezt jelenti a blog szó. De én is továbbfejlesztem a magam módján.
Gondolataim.....és élek a szabadságos jogommal, hogy eldöntöm, hogy megosszam-e másokkal vagy sem.
Én sosem a trollokra gondolok elsősorban. Azok megérdemlik azt a sok bosszúságot, amit a blogom olvasása okoz nekik. Ha olvassák, és dühöngenek...nos, akkor megérdemlik.
A legtöbbször azokra gondolok, akikben elindítottam értelmes gondolatokat. /Aztán, hogy így van-e vagy sem...az már más kérdés.... a fodrásznál is ott a jól elvégzett munka minősítése...visszajön-e a vendég....(persze nem trollkodni).../

Kár lenne abbahagynod a blogodat. Gondolj azokra akik szeretnek tőled olvasni. Akik kapnak tőled valamit.
Minden más nem számít. Elhanyagolható.

Szerintem.

soad1221 2015.06.03. 16:49:29

@NagyságosSodalisO [eng]: @Megnevelő Ember: nincs ilyen, hogy kell... :) ha nem akarsz, nem engedsz kommentet, nem kötelező ez, ez egy opció. Ami szerintem hasznos, de ez legyen az én bajom :)
nézd én az internetet szabadnak tartom, a világ legdemokratikusabb tere. Fura, hogy pont katonai célokra lett kitalálva, de attól még az...
Szóval én semmilyen cenzúrát nem támogatok, ha lenne komment lehetőség, akkor egészen egyszerűen nem kell vele foglalkozni.
Persze a mai magyar jogszabályok alapján van amit ki kell szedni, de ez nagyjából jól körülhatárolható...
Én egyébként ebben "USA-párti" vagyok, nem tiltanám, egész egyszerűen periférián kell tartani, és az oktatással, célzott kommunkációval lehet minimálisra csökkenteni a jelenlétét, az ilyen nem kívánatos hangoknak. Merthogy megszüntetni nem tudod...

Nekem régen volt fórumom, chatszobám, még régebben csatornának hívták, nagyjából mindent engedtem. pár ember volt aki bunkó volt, nyilván akkoriban egész máshogy ment ez, sokkal kisebb réteg volt aki használta...
a vicces az volt, hogy akkor alapvetően egy bot volt beállítva OP jogokkal, én meg mezei résztvevő voltam... aztán amikor néha elfajult a beszélgetés és a "mezei" emberre nem hallgattak, akkor bőven elég volt megadni magamnak a jogot és abbahagyták :) De rég volt ez :)))
najó abbahagyom az ömlengést :D

soad1221 2015.06.03. 16:51:24

@Megnevelő Ember: @NagyságosSodalisO [eng]: én meg arra biztatlak, hogy gondolj magadra, hogy van-e kedved csinálni, vagy sem :)
ha nincs kedved már hozzá hagyd abba, ha van kedved folytasd... :)

A nagy kékség · https://anagykekseg.wordpress.com/ 2015.06.03. 17:31:19

Ja, most ezt nem azért írtam, hogy rajtam pörögjetek. :)

Úgy is lesz. Ha van kedvem, folytatom, ha nem, akkor meg ez van.

Amúgy én annyira azért nem hiszek ebben a "de sok emberhez elértek a gondolataim, akkor én most biztos valamit jót adok a népnek" dologban. Szerintem egy-egy ilyen blog csak "rágcsa". Unaloműző azoknak, akik nem tudnak magukkal mit kezdeni. Sokszor nem azért olvas, mert engem akar olvasni, hanem azért, mert aznap éppen nincs más érdekes. Holnap meg simán elfordul tőlem.

Ez jól látszik a statisztikán. Van egy felkapott téma, azt megosztja X ember. Aznap nagyot ugrik a mutató. Ha naiv lennék, azt gondolhatnám, hogy ezzel a bejegyzéssel most nagyon betaláltam.

Aztán egy hétig nem írok semmit, a nézettség pedig csúszik lefelé. Tehát az olvasó arra az egy témára éppen akkor begerjedt, de a csoda még három napig sem tartott. A többi írásra rá sem kattint, pedig lehet, hogy sokkal érdekesebb, mint az előző.

A lényeg, hogy a saját életem rendben van, és nem attól teszem függővé, hogy "sikeresnek" érzem-e magam, hogy hányan "lájkolják" a hülyeségeimet.

Latcho Rom 2015.06.03. 18:28:12

@soad1221: Melyik irc csati volt a tied botostól, hátha ismerjük egymást :)

soad1221 2015.06.04. 09:15:50

@shakti_rom: akkor elsőként a vallomás, hogy nem csak az enyém volt, többen csináltuk (ráadásul én nem is alaptó voltam...
a #magyarchat volt, és kisReplika néven voltam jelen... :)

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2015.06.14. 21:41:20

@Megnevelő Ember: Na szia, utólag átolvastam a kommentjeidet, mert hogy követőd lettem.:-))
Látom ám, hogy jesszus, hova kommenteltél? ! Hát felröhögtem, csukott szemmel tudtam, mik lesznek a reakciók.
Éss......nem tévedtem...:-))))))))

Istenem bocsásson meg nekik....angolabbak lettek az angoloknál...még az is, aki itthonról letagadja, hogy érik a meggy.:-))) De, biztos, mi vagyunk hülyék, akik ha meggyfát látunk, rajta pirosló meggyel, nos hát még el is hisszük ezt a víziót...Ami ugyebár csakis vízió lehet....
Mert a fákra bizony a spanyol meggy kerül,rabszolgák az éjszaka leple alatt pillanatragasztóval ragasztgatják fel....Mert szar ez az egész világ, nincs magyar meggy!!!! :-)))
Hol élnek az okos és nem hazudós emberek? :-P

De ügyesen megoldottad! Ők is kaptak kicsit, kiírták aminek ki kellett jönni, a napit ...! ../meg örültek is neked, mostanában ritkán van már lehetőségük ilyesmire, hiányzik a kollektív falkaszellemű felháborodás / szóval így nyugodtabban tudtak aludni bizonyára.
Te meg odatetted a tükröcskét...../ úgy láttam nem nagyon látták benne magukat/ ..:-P

A nagy kékség · https://anagykekseg.wordpress.com/ 2015.06.15. 12:43:42

@NagyságosSodalisO [eng]: Így van ez. :-) Azt már régen megfigyeltem, hogy nemcsak a kintiek ferdítik el a kinti valóságot, hanem a hazaiak is a hazait. Ezért van sokszor olyan érzése az embernek, hogy ott minden nagyon jó, itt meg minden nagyon szar. Aztán erre jön rá még egy lapáttal a firkászok által kreált hírérték nélküli hír, ami csak arra jó, hogy hergeljék az embereket.

Pont a napokban gondolkodtam azon, hogy mi lenne, ha mondjuk egy hétig nem lenne egyetlen méltatlankodó, a rendszert fikázó, a politikusok zsebében turkáló cikk sem. Vajon hiányozna az embereknek, hogy rágódhassanak valamin? Valószínűleg igen. :-)

Azt egyébként külön viccesnek tartottam, hogy egy tisztán "gasztrológiai" bejegyzésből néhányan egyből nemzeti öntudatot csináltak. Ebből is jól látszik, amit ott is írtam egy hozzászólásban: sokan nem vallják be, de nagyon is hiányoznak ezek a dolgok. Na, de mivel nincsenek itt, hogy megvédjék magukat, így be is fejezem. Én sem örülök annak, ha valaki a hátam mögött sustorog.
süti beállítások módosítása