Határonkívül

Határokon át, földön, vízen, levegőben

Kulimeló egy angol Tescós raktárban

2015. február 02. 11:31 - határonkivül

Kukkantsunk be egy speciális területre. Testközelből láthatjuk, hogyan megy ez manapság.

 ref17.jpg

Sziasztok,

Mi parban jottunk ki, es ebbol a szemszogbol szeretnem elmondani a dolgokat.

Milyen a munka, a szállás?
Mikor megerkeztunk X városba, egy magyar ferfi vart minket a vasutallomason. Nagyon rendes, megerto es segitokesz, mindent meg tudtunk beszelni vele. O elvitt minket a share house-hoz ahol lakunk meg most is. A haz nem volt lelakva, minden rendben van vele. Kertje van, egyeduli no vagyok a hazban es 6 ferfi, szoval igyekszem oket rendre tanitani. A nemzetiseget nezve vegyesen vagyunk, de nincs ezzel semmi gond.

A munka, hat igen. Kezdetben 1-5 nap training csak irtunk, teszteket Safety and Healthy-ket csinaltunk. Aztan odatettek egyedul dolgozni. Hadd ne mondjam, izomlaz az volt javabol. Ez a munka minden izmodat ami csak van, megmozgat. Aki birja, olyan csinos alakot szerezhet maganak, mikor megyek haza, az ismeroseim ram sem fognak ismerni, sikerult lefogyjak ami otthon nem sikerult. Ebbol a szempontbol szuper ez a munka.

A fizu, az is jo volt idaig. Mint tudjuk a Tesconal performace (teljesitmenyt) kell csinalj ha jobb fizut akarsz. 8 hetig nekunk training volt es eddig nem koteleztek teljesitmenyre, es ennek ellenere 96-99.9 % os fizut kaptunk. Szoval nagyon rendesek voltak. Volt mit tanuljunk, elobb meg kellett szoknunk a Truck-ot vezetni, nem nehez, aztan oda kellett figyeljunk hogy pontosan pakoljunk, ne hibazzunk, es persze meg kellett tanuljuk a pakolast a ketrecekbe. Minderre volt 8 hetunk. Ezen a heten mi mar a 9. hetben vagyunk, a fizunk le lett vagva annyira amennyi % csinalunk. Elmondom, alacsony embereknek es foleg noknek nehez megcsinalni a 100%-ot. Nekem elkezdett fajni a hatam, es beszeltem a fonokseggel, valoszinuleg talalnak nekem mas munkat. De addig is maradok itt. Mi ejjeli valtasban vagyunk, nem konnyu, de nem is nehez ha nappal kialszod magad es nem mast csinalsz. A legnyugisabb az 14-22. A reggeli is nagyon porgos, sokan vannak. A managerek nagyon aranyosak, rendesek, legtobbje lengyel de jol beszelnek angolul. Segitokeszek, nekem nem volt bajom senkivel.

Az etkezde nagyon szep, egy adag sult krumpli 30 penny, ha hust akarsz az egy kicsit draga. Mi legtobbszor vittunk hust otthonrol es ott vettunk sult krumplit hozza. Amugy a Lidl-ben 1.36 font 2,5 kg fagyasztott sult krumpli.

Szoval a munkaval is minden rendben volt, az elso fizut kb ugy 2,5 hetre kaptuk meg a kiutazastol.. Ha meg nincs bankszamlad kapod csekken, de utana kerik a bankszamlat. A bankszamla nyitashoz (Lloyds Bank) nem kell mas csak az utlevel/szemelyi es kell kerned a munkabol egy papirt amin rajta van a cimed es neved, es hogy ok igazoljak hogy naluk dolgozol. Egyszeru, kapsz internet bankinget is, szoval ezzel nem volt problema.
A munkaban kerik, hogy vegyel angol szamot (telefonszamot), amire te minden nap ha ejjelis vagy, vagy elotte egy nap ha nem, kapsz uzenetet, hogy mesz masnap vagy szabad vagy. Sok szabadido nincs. Altalaban 6 napot dolgozol es 1et vagy szabad egy heten.
Az NI szamot is intezni kell minel hamarabb, fel kell hivni ezt a szamot 0345 600 0643
Monday to Friday, 8am to 6pm es adnak idopontot hogy mikor es hova menjel. Mi es a tobbiek is a hazbol mas varosba kellett menjunk, mivel itt X-ben nem tartanak interjut. Egyszeru beszelgetes, aki egy kicsit is tud angolul, meg tudja csinalni.

Hogy érzem magam?
Koszonom szepen, jol vagyok. A hatam faj de ha munkat sikerul valtanom, jobban leszek, remelem.

Sikerült beilleszkednem?
Mondjuk azt, hogy igen. Tobbet szeretnek angolok kozt lenni, hogy gyakoroljam az angolt.
Tetszik Anglia, szep, gazdag orszag, a lehetosegek orszaga. Szerintem idovel meg jobb lesz.

Megtaláltam a számításom kint?
Megtalaltam, de meg nem valosultak meg. Idovel ha minden anyagi teher lemegy a vallunkrol, sokkal jobb lesz.

Sikerült megvalósítanom, amiért kiutaztam?
Idobe telik amig az ember beilleszkedik, olyan munkat kap, amit szeret csinalni. Hiszem, hamarosan ez is megvalosul. Az hogy kiutaztam, a kezdete egy sikeresebb es jobb jovonek.

Mindenkit érdekel, hogy mennyi a kereseti lehetőség, mennyit lehet félre tenni?
Annyit tudok mondani, hogy amellett hogy alberlete fizet valaki es hetente bevasarol rendesen ennivalobol, plusz utikoltsegek, a felet a fizunak felre tudja tenni. Ha nem felkesz kajan el, hanem foz, akkor sokat tud sporolni. A kaja es minden ami non-food kb 25-50% olcsobb mint otthol. Elkepeszto micsoda gazdasaga van ennek az orszagnak.
Az alap ber brutto 6.31 font/ora.
Havi 1000-1400 font amit meg lehet keresni, vegzettseg nelkul, de kemeny munkaval.

Milyen a városban a tömegközlekedés?
Nagyon ki van epitve minden, a sarkon all meg a busz ami a kozpontba visz egyenesen 1,5 font egy felszallas, mindegy meddig mesz. A kozpont 5 km van tolunk, es 15 perc seta a Tescotol, ahol dolgozunk. Az elhelyezessel meg vagyunk nagyon elegedve.
Mindenhova van busz, vonat. Ez nyugat, es nem kelet. Tetszik itt minden, hozza fogok tudni szokni majd.

Milyenek az emberek a raktárban? Kedvesek-e a felettesek?
A raktarban kedvesek az emberek, lanyokkal foleg, de a fiukkal is. A lanyoknak segitenek tobbet, de rank is fer, es ok ezt tudjak.
Tobbnyire lengyel, szlovak, cseh emberek dolgoznak a raktarban, nem mintha ezzel gond lenne. Sok ember angolul sem tud, nem tudom hogy jutott ki, de viszont a feletteseik ertik az anyanyelvet szoval igy konnyu.
A felettesek soha nem kiabalnak, kedvesek, hogy ez maguktol jon, vagy igy van eloirva nekik, nem tudom. Tetszik a hozzaallasuk, a betanitas is jo. Addig mondjak hogy kell csinald amig meg nem erted.

Két munkaerő kölcsönző cég van itt. A ketto kozott sok kulombseg van. Mindenki aki a másik cégnek dolgozik/ott szidjak oket. Ok egesz vegig az alapbert kaptak, mig mi a Staffline-nal sokkal többet.

 

 

 

23 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://hataronkivul.blog.hu/api/trackback/id/tr187132841

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2015.02.02. 12:43:17

Off
Csomagolgatok, készülök vissza Angliába.
Közben hallgatom a tv-t. Problémás kamaszok Angliában.
Két 15 éves kamaszt borzalmas viselkedésük miatt eltanácsoltak az iskolájukból, és most egy speciális iskolába kötelezték őket, ami 20 mérföldre van a lakóhelyüktől, ahova minden reggel egy az intézmény által fizetett taxi visszi /vinné / őket. Egy reggel sem tudnak felkelni időben, délig alszanak, a taxis vár, majd elmegy.....
A jövő generációja Angliában.....szánalmasak ...és mennyien lehetnek.

NomádMatyi · http://turkesztantajmz.blog.hu/ 2015.02.02. 14:34:27

@NagyságosSodalisO [eng]: a kamaszok mindenhol elkurvulnak

a poszthoz ... gratula a szerzőnek!

két dolog ... nem emelték már az alap órabért?

a másik, de lehet hogy ez náluk nem úgy van ... de Leedsben azért távolság szerint voltak a buszjegyek, persze összesen volt 2-3 árkategória azt annyi

rezsöatya 2015.02.02. 14:49:51

@DavidT: itt, Readingben is vannak zonak, amin sporolni lehet, az a hetijegy, ill. az online jegyvasarlas. Ezt a busztarsasag is reklamozza.
"If you travel regularly (3 or more return journeys a week), then the period tickets will be the best value for you".

NomádMatyi · http://turkesztantajmz.blog.hu/ 2015.02.02. 15:12:56

@rezsöatya: lehet hogy poszterináék valami kisebb helyen laknak, ahol felesleges lenne a zónás felosztás

rezsöatya 2015.02.02. 15:45:11

@DavidT: igy van. Csak a leeds-i peldadra irtam valaszul.
Mindenestre barhol is, erdemes jol korulnezni. A "legkisebb is szamit...!" :-)

2015.02.02. 17:36:41

@NagyságosSodalisO [eng]: En ugy latom hogy ez a generacios problema altalanossa valt a fejlettebb orszagokban. Itt is megvan az "alternate school", de hal istennek nem koltenek olyasmire hogy meg oda is szallitsak oket. Itt a tizeneves felelos azert hogy igenybe vegyen programokat, lehetosegeket - ha nem, akkor szembe kell nezzen a kovetkezmenyekkel. Persze ez nem biztos hogy jo, csakhat a torvenyek nem teszik lehetove hogy barmire is kenyszeritve legyenek (pl. 14 eves kor felett a rendorok nem tudjak oket hazavinni ha nem akarnak menni; vagy nem lehet oket elvonora kenyszeriteni, stb.). Egy evtizede meg csak olyan gyerekek "vesztek el", akik un. rossz csaladbol szarmaztak. Az utobbi ot evben a kozeposztalybeli csaladokat is erinti a problema. Szvsz az egesz a 90-as evektol indult, amikor a szulok kezdtek feladni neveloi szerepuket es hagytak hogy 3 eves kisgyerekek uralkodjanak a csaladban. :) Az iskolanak meg szinte mar semmi neveloi szerepe nincs, ezt atharitjak a szulokre. Az alternate school meg tulajdonkeppen csak egy "gyerekmegorzo", ott ellebecolnak a tinik es megbeszelik hogy hol lesz a legkozelebbi buli es hogy kitol szerezzek be az ecstasy-t. :)

___________________________________________

Csak orulni lehet amikor valaki hasonlo optimizmussal szamol be a helyzeterol kulfoldon. De az is igaz hogy ha masokat kernenk meg hogy ertekelje a helyzetet hasonlo helyzetben, akkor kulonbozo valtozatokat kapnank. A legnehezebb tan azoknak akik nagyot leptek "lefele", akiknek irrealis elkepzeleseik voltak, vagy nagyon hianyzik nekik amit otthagytak. En remelem a poszterinanak tovabbra is bejon minden, de azert fel kell keszulni hogy idovel arnyaltabb lesz a kep, ez termeszetes folyamat.

2015.02.03. 02:33:06

@NagyságosSodalisO [eng]: Taxi viszi őket, aha, meg a kisfa*om. Jó kis közmunka, felügyelet alatt aztán majd meg gondolják, mikor mit csinálnak. Ezek után mégis milyen változást várnak?

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2015.02.03. 10:17:47

@Turchi: Hát ja, én is anyáztam itt magamban. 2 szutyok, elfuserált hülye gyerek, semmi nem lesz belőlük, és ebből van rengeteg , ők lesznek a jövő generációja. Angliában is lesznek ám bajok, de nagyok. Rúgnám picsán, hogy leégne a haja, nem pedig vitatkoznék velük a heti 50 fontos zsebpénzen.....

2015.02.03. 17:09:24

@Turchi: @DavidT: @NagyságosSodalisO [eng]: Ja hat ez errefele ugy megy, hogy van nehany "hivatasos jotevo", akik arra szakosodnak hogy kritizaljak a gyermekvedelem munkajat. Ami nem is baj mert persze kell is meg neha jogos is a kritika. Viszont sokszor ezek a "szakertok" teljesen el vannak szakadva a gyakorlattol, ezert olyan kovetkezteteseket hoznak ki a "kutatasaik" alapjan, ami a gyakorlatban egyaltalan nem hasznos. Elvileg itt is patyolgatni kellene az ordogfiokakat, akik gyakran mar drogot terjesztenek, lanyokat eroszakolnak meg (vagy a kistesot bantalmazzak igy vagy ugy), esetleg kessel hadonasznak a suliban. A gyakorlatban nem patyolgatja oket senki, mert meg az erre szakosodott dolgozok is felnek toluk. :) Anno mikor ilyen fiatalokkal volt dolgom, nem egyszer kikuldtem oket az irodambol, amikor elkezdtek agresszivan viselkedni. Sajnos van aki elturi az ilyen viselkedest, pedig legalabb nekunk kellene peldat mutatni arrol, hogy hol vannak a hatarok. Ezeknek a gyerekeknek nem szabtak a csaladban hatarokat, nem volt visszacsatolas. A pofon mondjuk nem segit, ez csak eroszakra tanitja oket. Szoval nekik arra lenne szukseg hogy valaki foglalkozzon veluk ha eppen valami trauma erte oket anno (mert ez gyakori), de egyben potolja az elmulasztott szuloi szerepet es megtanitsa oket a normalis viselkedesre, nem utolsosorban arra hogy felelosek a sajat donteseikert. Jogilag 19 evig "gyereknek" szamit, de fejlodespszichologiailag 15 eves kor utan elvart lenne ez toluk. A briteken en is csodalkozom, eloszor is nem ertem, miert forditanak ennyi penzt ilyesmire, meg azt se, hogy az adofizetok miert nem lazadnak fel ez ellen. Uber PC orszag...

NomádMatyi · http://turkesztantajmz.blog.hu/ 2015.02.04. 06:24:15

@cougarcat: ezek nehez ugyek ... es bar en a buntetes hive vagyok, de tenyleg hol van hatara a buntetesnek es a tamogatasnak/foglalkozasnak?

a multkor, igaz mas temaban (borton es halalbuntetes) beszelgettunk hasonlo dilemmakrol a tobbi gyakornokkal ... persze az ausztral csaj nagyon PC, ugyhogy a neha "radikalis" velemenyemmel "elastam" magam nala szerintem :D:D

2015.02.04. 18:09:39

@DavidT: Nalunk kideritettek hogy a fiatalkoru bunozes mind tarsadalmi problemakbol ered (nem mindig igaz). Felszamoltak az ezt szolgalo intezmenyeket - ma mar csak nagyon komoly buntettert jar fiatalkorunak elzaras. De akkor meg rogton bortonbe megy. Pedig nagy szukseg lenne "lajtosabb" intezmenyekre. Sajnos a PC miatt nem meri senki ezt meglepni. A fiatalkoruak szent tehenek, nem lehet hozzajuk nyulni meg akkor sem, ha igazan rajuk ferne. Persze ha atlepik a 19-et akkor meg rogton bortonbe mennek, meg kisebb kihagasokert is. Ekkor jon a nagy koppanas, nem ertik, hogy hirtelen miert felelosek onmagukert....

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2015.02.04. 20:31:35

@cougarcat: Nekem személy szerint kurvára nem tetszik most a világ ahova tart. A jövő generációja életképtelen, önállótlan, kinyalt seggű majom. És ebben benne van az én kicsi fiam is. Lófasz nem lesz belőlük, ha nem lennénk meghalnának, végük lenne,kell a karmester aki vezényel nekik.Mondjuk én már rohadtul unom...
És ott a példa előttük, a szülők, akik még öreg korukban is meggebedve dolgoznak, lehetne másolni, a modellt venni....És nem működik...a híres "családmodell"...lófasz....

NomádMatyi · http://turkesztantajmz.blog.hu/ 2015.02.05. 05:08:45

@cougarcat: jajj jajj, hat igen ... tenyleg azert a PC-segnek is lehetnenek hatarai

@NagyságosSodalisO [eng]: akkor valami drasztikus lepesre kene elszannod magad a kicsi fiaddal kapcsolatban?

na kozben megyek a kovetkezo posztra :)

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2015.02.05. 07:48:39

@DavidT: Bizony, valamit kellene, tudom is mit, de nem tudom megtenni.....

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2015.02.05. 07:58:39

@DavidT: Hát ez ölég nagy baj, 1-es és leülhetsz ! :-DDD

NomádMatyi · http://turkesztantajmz.blog.hu/ 2015.02.05. 08:04:16

@NagyságosSodalisO [eng]: vagyis tudnék valamit javasolni, de azt inkább nem, emrt akkor magam ellen is beszélnék :((

de már leültem amúgy köszi :D

2015.02.05. 08:04:39

@Turchi: meg gondolják= meggondolják
leülhetek, egyes DD

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2015.02.05. 08:07:27

@Turchi: Nyugi tanárnéni, csak a stressz miatt van biztos. Kérjél mára felmentést helyesírásból...Indokolt esetben jár..:-)
@DavidT: Jól van , ezt megbeszéltük. Javasolnék viszont valamit, ha nem muszáj, ne lövesd szitává a segged, csak azért, hogy jó gazdag hulla legyél.:-))))

NomádMatyi · http://turkesztantajmz.blog.hu/ 2015.02.05. 08:13:47

@NagyságosSodalisO [eng]: azert lovetnem a seggem szitava hogy egyaltalan munkam legyen :D

de azert a penz sem elhanyagolhato szempont, ez igaz :D

de koszonom az aggodast, azert vigyazok amennyire lehet

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2015.02.05. 08:16:08

@DavidT: értem én, de hogy néznél már ki szétlukasztott valaggal , nem menő:-))
süti beállítások módosítása